Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γίδι Diet.

Κάθε φορά που πηγαίνω για μεσημεριανό στη δουλειά βομβαρδίζομαι από τουλάχιστον 3 βυτιοφόρα μαλακίες σχετικά με το υγιεινό φαγητό, την υγιεινή ζωή και ένα σωρό παρόμοιες κλαπαρχιδιές. Άλλο ένα άγχος έχει προστεθεί στη ζωή μας και αυτό είναι το αν το φαγητό μας, καλύπτει, αλλά χωρίς να ξεπερνάει, τη διατροφικά συνιστάμενη ημερήσια ποσότητα θερμίδων. Μιλάμε για φοβερή αγωνία. Χτες πήρα να φάω μια πίτσα και να πιώ μια coca-cola και έρχεται μια τύπισσα και μου λέει :

-Καλά ξέρεις πόσες θερμίδες είναι αυτές τώρα;
-Πόσες; Απάντησα, σκεφτόμενος ‘μα καλά τι λέει η γκόμενα;’
-1184 και είναι πολλές για ένα γεύμα…
-οκ thanks. Είπα, σκεφτόμενος ‘Δε μας γαμάς κυρά μου;».

Τις προάλλες είχα κάτσει σε ένα τραπέζι με 4 συναδέλφους και τα πιάτα μας αποτελούνταν από:
1 κολοκυθάκια βραστά, με πατάτες βραστές. ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ…μπλιάχ!
1 μπριζόλα στον ατμό με καρότο και κολοκυθάκι επίσης βραστά. ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ…μπουαχχχ
1 μήλο…πφφ γαμάτα!
1 μαρούλι….γάματα!
1 παστίτσιο….γιαμ γιαμ

Μαντέψτε ποιανού ήταν το παστίτσιο. Με κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Όλοι ήξεραν ακριβώς πόσες θερμίδες ήταν το φαγητό τους και πόσο το δικό μου και χαιρόντουσαν κιόλας. Μιλάμε για άτομα από κάθε σωματική κατηγορία. Και να πω ότι κάποιος πρέπει να κάνει διατροφή γιατί δεν χωράει να περάσει από το γκαράζ να το καταλάβω, αλλά ο καλλίγραμμος και ο λεπτός αν δεν έχει πρόβλημα συγκεκριμένο, γιατί να ασχολείται με αυτές τις αρχιδιές; Είναι, λέει, θέμα υγείας. Αρχίδια φλαμπέ με σάλτσα αλά μουνόζ, πασπαλισμένη με φρεσκοκομμένες ελεφαντένιες παπαρότριχες (32.432 θερμίδες αν δεν κάνω λάθος). Κατά την δική μου ταπεινή άποψη, που είναι σίγουρα η πιο σωστή, εγώ λέω ότι είναι θέμα marketing. Τι εννοώ: Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο μεγάλο business έχει γίνει η διατροφή και το fitness στην εποχή μας; Χιλιάδες περιοδικά για μαγειρική, δίαιτα και fitness. Χιλιάδες εξειδικευμένα εστιατόρια. Εκπομπές στη τηλεόραση και στο ράδιο και εκατομμύρια σελίδες στο διαδίκτυο που μας κατακλύζουν με συμβουλές του πώς να μαγειρέψουμε το μαρούλι έτσι ώστε να κερδίσουμε όλη τη θρεπτική αξία και να νιώθουμε ευεξία. Και ερωτώ εγώ εδώ: πως διάολο να νιώσω ευεξία όταν τρώω σκέτο μαρούλι που είναι σαν να μασουλάω πράσινο χαρτί Α4; Δεν έχει σημασία, είναι η απάντηση. Τρώγε άνοστα σκατά! Γίνε δυνατός με ωραίο σώμα! Αυτά είναι τα ιδανικά της εποχής μας!

Να τονίσω εδώ ότι σαφώς και θεωρώ απαραίτητη την ιατρική συμβουλή από διατροφολόγο σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα υγείας. Δεν μπορείς να τρως κόκκινο κρέας για παράδειγμα, αν έχεις πρόβλημα στο συκώτι, γιατί ο σίδηρος θα σε ξεσκίσει εσωτερικά και θα ψοφήσεις οδυνηρά. Από την άλλη, αν είσαι δυο τόνους και θες να αδυνατίσεις για να αρέσεις στις υπόλοιπες φάλαινες, τότε επίσης δεκτό. Σου χρειάζεται. Όμως αν ασχολούνταν μόνο αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων, τότε τα περιοδικά και οι εκπομπές και όλα όσα αναφέρθηκαν πριν, μαζί με τα κέρδη που αυτές αποφέρουν, θα μειωνόντουσαν στο μισό. Συμπέρασμα: προωθείται κάτι το οποίο είναι μεν καλό και απαραίτητο στο σωστό του βαθμό, αλλά που πλέον έχει γίνει μόδα και το κάνουν όλοι, είτε χρειάζεται είτε όχι. Κοινώς το γαμήσαμε και ψόφησε.

Ένα άλλο πράγμα που με εκνευρίζει απίστευτα είναι το ότι όταν ρωτάς κάποιον που κάνει ‘υγιεινή ζωή’ γιατί κάνει γυμναστήριο 7 φορές τη βδομάδα και γιατί τρώει χόρτα και βολβούς συνέχεια, απαντάει ο βλαμμένος: «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και αμέσως απαντώ με ομοιοκαταληξία: «της μαμάς σου το μουνί!». Και πως ακριβώς γυμνάζεις το νου σου βρε πανίβλακα; με το να πιθηκίζεις με ότι σου προωθούν σαν αναγκαίο και cool; Βλέποντας Χ-factor και master-chef; Διαβάζοντας sport time και cosmopolitan; Πηγαίνοντας στα μπουζούκια ή στα club; Η μήπως με το να ασχολείσαι με τη καριέρα σου αποκλειστικά νομίζεις ότι αναπτύσσεσαι σαν άνθρωπος; Έχουμε δώσει τόσο μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του σώματος και ο νους έχει πάει περίπατο. Υπάρχει λόγος που το νους προηγείται του σώματος στη φράση. Βλέπω την τραγική πλειοψηφία των νέων γονιών, να στέλνουν τα παιδιά τους είτε για μπάλα τα αγόρια, είτε για μπαλέτο τα κοριτσάκια και τις μικρές λούγκρες. Πολύ σπάνια ακούω να στέλνουν ένα παιδί να μάθει μουσική ή ζωγραφική ή κάποια άλλη τέχνη. Γιατί; Πιθανότατα γιατί είναι πιο cool για τον στόκο μπαμπά να καμαρώνει στους φίλους για το γιόκα του που κλότσησε μια μπάλα (κάτι που το κάνει καλύτερα και μια μαϊμού) παρά αν ο γιόκας του έπαιξε κλασσική μουσική στο πιάνο ας πούμε.

Όπως και να έχει εγώ σαν ευγενική ψυχή που είμαι αποφάσισα να μοιραστώ κάποιες ιδέες μου με τον κόσμο. Όντας παιδαράς από μικρός, με λίγο γυμναστική και με το καλό φαγητό της μαμάς, αλλά πάντα με μέτρο, κατέληξα σε κάποια λογικά συμπεράσματα που θα μοιραστώ μαζί σας. Σε μια έκρηξη αλτρουισμού που με κατακλύζει αυτές τις μέρες, θα δώσω κάποιες συμβουλές που έχουν να κάνουν με το σώμα και πώς να το κρατήσετε σε φόρμα. Οι συμβουλές δεν είναι γενικές και είναι εξειδικευμένες ανάλογα με την κατηγορία ανθρώπων στην οποία απευθύνονται. Προσοχή!!! Να τονίσω ότι οι παρακάτω συμβουλές δίνονται μονό σε άτομα που ΔΕΝ πάσχουν από κάποια είδους πάθηση. Για αυτούς, τις συμβουλές τις δίνει ο γιατρός και όχι εγώ. Να υπενθυμίσω επίσης ότι οι παρακάτω κατηγορίες δεν είναι ταμπέλες που πρέπει να βάζουμε σε ανθρώπους, και τις χρησιμοποιώ μόνο για να διαχωρίσω τις συμβουλές, διατηρώντας πάντα υψηλό σεβασμό προς τον άνθρωπο.

Χοντρές σκατοφακλάνες με αηδιαστική βρωμοκωλάρα και απαίσια μπουγατσόφατσα
Αν προσέβαλα κάποιον χέστηκα. Αν φτάσατε και γίνατε σαν τεράστιοι κεφτέδες λόγω της λιγούρας και της έλλειψης αυτοσυγκράτησης είστε άξιοι της μοίρας σας. Αν σαβουρώνεις 10 κιλά φαγητό κάθε φορά που ανοίγεις αυτό τον απύθμενο λάκκο που αποκαλείς στόμα, τότε μη περιμένεις κατανόηση. Μην απελπίζεσαι όμως. Και για σένα, που μοιάζεις με την δίδυμη αδερφή της Σελήνης υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει λύση. Για την ακρίβεια υπάρχουν 2 λύσεις: ο ένας ο εύκολος είναι να πάς στην Αφρική και να βουτήξεις στη λίμνη με τα κροκοδειλάκια. Γρήγορα και άμεσα θα χάσεις πάνω από 80 κιλά μέσα σε 2 λεπτά και 34 δευτερόλεπτα. Ο άλλος, ο δύσκολος απαιτεί να επιδείξεις κάτι που προφανώς δεν είχες μέχρι τώρα. ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ! Τι δίαιτες και χαμηλές θερμίδες και παπαριές. Περιόρισε τις μερίδες σου σε κάτι που θα έτρωγε άνθρωπος και όχι τυραννόσαυρος. Κόψε τα γλυκά! Όχι γλυκά! Γλυκά τζίζ!!! Και βασικά σήκωσε την κωλάρα σου και κουνήσου να κάψεις κάνα τόνο. Αν θες να αδυνατίσεις και πραγματικά το θες, τα όπλα σου είναι η δύναμη που έχει να πεις, όχι στη λαιμαργία και ναι στη προσπάθεια. Κανένας διατροφολόγος και κανένα κολοκυθάκι δεν θα κάνει τη διαφορά όσο παραμένεις γουρούνι στο μυαλό. Γκέγκε;
Νάρκισσοι, γυμναστικόκαυλοι και λοιπές ψωνάρεςΗ γυμναστική και η καλή διατροφή κάνει καλό στο σώμα σου. Η επίδειξη της υγιεινής ζωή σου κάνει κακό στα νεύρα μου. Το να είσαι σαν οδοντογλυφίδα με γραμμώσεις μέχρι και στα ρουθούνια δε σε κάνει καταρχήν πιο υγιή από τους υπόλοιπους. Το να μας το παίζεις γνώστης-γνώστρια σε διατροφικά θέματα δε σε κάνει ειδικό, cool ή διαβασμένο. Αν θες να προσέχεις το σώμα σου πρόσεχέ το χωρίς να το προβάλεις και να μας ζαλίζεις τα αρχίδια. Αν θες να το παίζεις ισορροπημένος κοίτα να αναπτυχθείς και λίγο πνευματικά, γιατί έχω βαρεθεί να μιλάω για μπάλα και για το κώλο της κάθε πατσόλας στη τηλεόραση ή το πώς γνώρισες το εξίσου καχεκτικό τσουλί στο τάδε μαγαζί. Και ναι αυτά ακούω συνήθως από τύπους σαν και σένα. Είσαι θύμα της μόδας πάρ’το χαμπάρι. Μέχρι πριν 5 χρόνια υπήρχαν 10 γυμναστήρια στην Αθήνα και εδώ τώρα υπάρχουν 50 στη γειτονιά μου μόνο. Κάνεις ό,τι νομίζεις ότι είναι το αρεστό και το κοινωνικά γαμάτο και το ακολουθείς γιατί είσαι γίδι. Ξύπνα και προσπάθησε για μια φορά να ξεχωρίσεις με το δικό σου τρόπο αντί αυτόν της μάζας.
Ανήσυχοι κλανιάρηδες με χρόνιες φοβίες περί υγείαςΠαιδιά θα σας δώσω ένα hint. ΟΛΟΙ θα πεθάνουμε αργά η γρήγορα. Αν εγώ τρώω και κρέας 2 φορές τη βδομάδα και τηγανιτά άλλες 2, ενώ εσύ με το που τα μυρίζεις σκέφτεσαι χοληστερίνη, τότε η διαφορά μας είναι ότι εγώ θα πεθάνω ίσως 1 χρόνο νωρίτερα, αλλά στο μεταξύ θα το έχω καταευχαριστηθεί ενώ εσύ μάλλον όχι. Επίσης, δεν ξέρω σε ποιον φανταστικό κόσμο ζείτε εσείς αλλά εδώ στην Αθήνα η διατροφή είναι ασήμαντη μπροστά σε άλλους κινδύνους. Αναπνέουμε σκατά καθημερινά. Ζούμε σαν τα γουρούνια ο ένας πάνω στον άλλο. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μια εποχή, που προωθεί το άγχος και την πίεση, τα οποία είναι τα φαβορί για να μας κόψουν τον κώλο, αλλά ΟΟΟΧΙΙΙΙ!!!! Να φας κολοκυθάκια να σωθείς! Ρε δε μας χέζετε λέω εγώ; Είσαστε τόσο τυφλοί που νομίζετε ότι το δηλητήριο έρχεται από το φαγητό; Αν θες να επιβιώσεις μάθε να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις ότι μπορείς στο βαθμό που είναι λογικό. Αν είσαι αγχωτικός τύπος τα 1000 κακά θα σε βρούνε ούτως ή άλλως. Αν όμως ηρεμήσεις θα δείς πως και το μπριζολάκι μπορεί να σε χαλαρώσει. Το ουισκάκι μπορεί να σε γαληνέψει. Ο φρουτοχυμός είναι μόνο για νήπια και για αδερφές. Πιες να ξεχάσεις. Φάε να διασκεδάσεις. Το φαγητό είναι απόλαυση δεν είναι αμαρτία. Όπως όλες οι απολαύσεις, αν μπορείς να τις ελέγχεις λειτουργούν υπέρ σου καθώς βελτιώνουν την ψυχική σου κατάσταση. Αν όχι, γίνεσαι όντως η 1η κατηγορία της χοντρής σκατοφακλάνας και αυτό δεν το θες. Αλλά, δεν θες ούτε το αντίθετο.

Γενικό συμπέρασμα: ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ RULES!

11 σχόλια:

  1. Αν εγώ τρώω και κρέας 2 φορές τη βδομάδα και τηγανιτά άλλες 2, ενώ εσύ με το που τα μυρίζεις σκέφτεσαι χοληστερίνη, τότε η διαφορά μας είναι ότι εγώ θα πεθάνω ίσως 1 χρόνο νωρίτερα, αλλά στο μεταξύ θα το έχω καταευχαριστηθεί ενώ εσύ μάλλον όχι.

    Τέλος με αυτό με κάλυψες σε όλα.
    Θεός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μ αρεσε που δεν ηθελες να πεοσβάλεις κ τους γαμησες ασαλιοτα ολους χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E μα είναι για κράξιμο. Οταν βλέπεις τη μπουλντόζα να λέει: "θα φάω μαρουλοσαλάτα που έχει χαμηλές θερμίδες γιατί είμαι σε δίαιτα" και πάει και τρώει ένα λιβάδι μαρούλι....δηλαδή νησάφι πια!! thanks για τα επιτιμητικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2 πίτες γύρο διπλές από όλα και μια coca cola light....Αίσχος οι φακλάνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2 apolauseis mas exoun meinei stin zwi, to fai kai na rixnoume kana poutso pou kai pou oi antres kai na arpazoun kanena poutso oi gkomenes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ θα έλεγα : "Tο πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι χέσε σαν άρχοντας και το βράδυ γάμα σαν σκύλος!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό. Να και κάτι που δεν ήξερα. Ας το διαβάσουν καλά όσες και όσοι κυνηγούν τον τρόπο διατροφής τους και προσέχουν το σώμα τους και πόσο μάλλον αυτοί που κυνηγούν το ιδανικό βάρος .Εγώ είμαι μια απ αυτές πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή