Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Papyrus Alzousse Britannica - Αστρονομία 1

Όπως ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο, ένα από τα θλιβερότερα σημεία των καιρών μας, το οποίο προσωπικά με στεναχωρεί τα μάλα, είναι το γεγονός ότι, η ποιότητα της παιδείας στη χώρα μας έχει φτάσει σε τρομακτικά χαμηλά επίπεδα. Γνωστικά και μορφωτικά, ο ελληνικός λαός υστερεί σημαντικά σε σχέση με τους σύγχρονους δυτικούς λαούς, για αυτό και εγώ αποφάσισα να βοηθήσω όπως μπορώ. Με το παρόν, αλλά και κάποια επόμενα κείμενα, αποφάσισα να εναποθέσω σε αυτήν την ταπεινή σελίδα, ένα μικρό λιθαράκι γνώσης με στόχο αποκλειστικά και μόνο την επιμόρφωση των συνανθρώπων μου, μικρών και μεγάλων. Αυτή η συλλογή κειμένων-ντοκιμαντέρ, θα κάνουν μια γενική εισαγωγή σε πράγματα που όλοι θα έπρεπε να ξέραμε. Μια μίνι-εγκυκλοπαίδεια γνώσεων, αν θέλετε, όπου η γνώση και το παιχνίδι γίνονται ένα. Ιδανικό ανάγνωσμα για παιδιά κάθε ηλικίας, πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό και παραδείγματα, τα οποία θα κάνουν την ανάγνωση παιχνιδάκι. Έχουμε όμως πολλά να πούμε και πολλά να μάθουμε, για αυτό και ας ξεκινήσουμε αμέσως!

Σήμερα θα μιλήσουμε για το Σύμπαν και ότι γνωρίζουμε γι αυτό. Είναι κατανοητό ότι πολλά παιδάκια μπορεί να μην έχουν ιδέα για κάποια από τα πράγματα που θα πούμε σήμερα, ωστόσο δεν θέλω να μου απελπίζεστε, γιατί έχουν γραφτεί όσο πιο εκλαϊκευμένα γίνεται.


Οι πρώτες αναζητήσεις
Στα αρχαία χρόνια, πολύ πριν δεν γεννηθεί ο Χριστούλης, ο περισσότερος κόσμος πίστευε ότι τα αστέρια είναι μέρη που κατοικούν οι θεοί, οι δαίμονες, τιμημένοι ήρωες, αδικοβιασμένες παρθένες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλη μαλακία. Πίστευαν επίσης ότι, χαζεύοντας τις κινήσεις τους, θα μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον, να πουν αν η γυναίκα σου είναι έγκυος, ποιανού είναι το παιδί στα αλήθεια και αν θα είναι αγόρι ή κορίτσι. Να υπολογίσουν αν θα βρέξει ή αν θα χιονίσει, αν θα πιάσουν οι φασολιές, να σου πουν γιατί δεν σου σηκώνεται, και γενικά ένα κάρο χαζομάρες, που τώρα τις σκεφτόμαστε  και γελάμε με την ασχετοσύνη τους. Σήμερα μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει πάνω-κάτω τα ίδια, όμως τώρα γελάμε με την ηλιθιότητα τους, γιατί τουλάχιστον οι παλιοί δεν είχαν την γνώση που έχουμε εμείς σήμερα. 

Επίσης υπήρχε ακόμα η ιδέα ότι η Γη είναι επίπεδη και ότι ο Ήλιος κόβει βόλτες γύρω από αυτή (κάτι το οποίο πιστεύουν ακόμα κάποιοι). Από τις πρώτες αναφορές σε ηλιοκεντρικά συστήματα, στα οποία δηλαδή ο Ήλιος ήταν στο κέντρο και οι πλανήτες σουλατσάρουν γύρω από αυτόν, έχουμε τον 5ο αιώνα π.Χ., από τον Πυθαγόρα και την σχολή του και λίγο αργότερα από τον Αριστοτέλη. Φυσικά, τότε η διάδοση της πληροφορίας ήταν δυσκολότερη από ότι σήμερα και έτσι ο μόνος που το έμαθε εκείνη την εποχή ήταν: ο ίδιος ο Πυθαγόρας, δυο φίλοι του, η γυναίκα του και ο σκύλος τους ο Γαβγαβμίδης.

Την πληροφορία αυτή επεξεργάστηκαν και υποστήριξαν με θέρμη πολλούς αιώνες μετά, ο Κοπέρνικος και ο Γαλιλαίος. Βέβαια, τότε είχαμε μεσαίωνα και η Ιερά Εξέταση  είχε ήδη εγκαθιδρύσει την δύναμη της και δεν της άρεσε καθόλου η ιδέα ότι μπορεί ο κόσμος που "έφτιαξε ο θεούλης" να μην ήταν τελικά το κέντρο του σύμπαντος. Έτσι, με την τεράστια φιλομάθεια, ανθρωπισμό και τάση για πρόοδο, που ανέκαθεν διέκρινε την Εκκλησία, καταδίκασε και κυνήγησε την ιδέα, απαγορεύοντας τα βιβλία που επεξηγούσαν τις απόψεις των δυο επιστημόνων και μάλιστα τον Γαλιλαίο τον έχωσαν και στην ψειρού για ένα διάστημα. Ο ίδιος για να γλιτώσει την καταδίκη στο δικαστήριο, αναγκάστηκε να απαρνηθεί την ερευνά του, φημολογείται όμως ότι βγαίνοντας από το κτήριο αναφώνησε: "Γυρνάει, δεν γυρνάει , ο Γάλι σας γαμάει!". Λίγο αργότερα ο Νεύτων ήρθε και έδωσε ένα γερό χτύπημα στις συνειδήσεις όλων, διατυπώνοντας τον νόμο της βαρύτητας και δείχνοντας πως τα πάντα υπακούν σε αυτόν. Σιγά σιγά όλη η επιστημονική κοινότητα αποδέχθηκε και τελικά απέδειξε ότι η Γη, όπως και οι υπόλοιποι πλανήτες που αποτελούν το ηλιακός μας σύστημα, είναι σφαιρικά "ετερόφωτα" αντικείμενα, που κινούνται σε ελλειπτικές (περίπου κυκλικές) τροχιές γύρω από το αστέρι που ονομάζουμε Ήλιο.

"Ετερόφωτα" λέμε τα αντικείμενα, που δεν εκπέμπουν δικό τους φως, αλλά αντανακλούν το φως που πέφτει πάνω σε αυτά. Το πιο οικείο σε όλους μας παράδειγμα είναι η Σελήνη, η οποία αντανακλά το φως του ήλιου και κάνει τις νύχτες μας λιγότερο σκοτεινές. "Αυτόφωτα" από την άλλη, λέμε τα αντικείμενα που παράγουν δικό τους φως, όπως ο Ήλιος μας. Άρα σημαντική πληροφορία που πρέπει να κρατήσουμε εδώ, είναι ο διαχωρισμός του πλανήτη από το αστέρι. Αστέρι λέμε το ουράνιο σώμα που είναι αυτόφωτο. Πλανήτες είναι τα ουράνια σώματα που περι-πλανιούνται γύρω από ένα αστέρι. Πολλές φορές οι πλανήτες έχουν με τη σειρά τους σώματα που περι-πλανιούνται γύρω από αυτούς, όπως εμείς έχουμε τη Σελήνη που είναι ο δορυφόρος της Γης. Σημείωση: Πολλές φορές με τη λέξη "πλανήτη", λέμε την πολύ χοντρή φακλάνα (ή φακλάνο), της οποίας η μάζα είναι αρκετή, ώστε να προκαλεί βαρυτική έλξη στους υπόλοιπους ανθρώπους, όταν αυτοί περνάνε ανυποψίαστοι από δίπλα. Αλλά πιο πολλά για την βαρυτική έλξη στο επόμενο κεφάλαιο.


Η μικρή μας κοσμική γειτονιά
Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον ήλιο, που βρίσκεται στο κέντρο του, και από τους οχτώ πλανήτες, που περιφέρονται σε ομοεπίπεδες σχεδόν τροχιές όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Από τον πλησιέστερο προς τον Ήλιο ως τον πιο μακρινό, οι πλανήτες είναι οι εξής: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας.
 



Παλαιότερα, και ο Πλούτωνας ανήκε στην ομάδα των πλανητών, όμως λόγω μικρού μεγέθους (περίπου 6 φορές μικρότερος από την Σελήνη), βγήκε από την λίστα. Τελικά το μέγεθος μετράει που λένε... Μεταξύ του Άρη και του Δια υπάρχει μια μεγάλη περιοχή που περιέχει διαστημικούς βράχους, όλων των μεγεθών και ονομάζεται Ζώνη Αστεροειδών. Το μέσο μέγεθος τους κυμαίνεται από 1 ως 100 χιλιόμετρα, ενώ έχουν βρεθεί και κάποιοι μεγαλύτεροι και το πλήθος αυτών ξεπερνά το 1.5 εκατομμύριο. Υπάρχουν φυσικά χιλιάδες μικρότεροι βράχοι διαμέτρου κάποιων μέτρων και οι οποίοι πολλές φορές λόγω του κοσμικού μπιλιάρδου που παίζεται εκεί, εκτινάσσονται από τη ζώνη αστεροειδών προς τον πλανήτη μας, ο οποίος λόγω της βαρύτητας τους έλκει πάνω του. Ευτυχώς ο πλανήτης μας έχει μια φυσική ασπίδα, η οποία και λέγεται ατμόσφαιρα. Οι αστεροειδείς αυτοί πέφτοντας στην ατμόσφαιρα σχηματίζουν τόσο μεγάλη τριβή (και άρα θερμοκρασία), που οι βράχοι ή μέρος αυτών εξαχνώνονται (γίνονται αέρια) αφήνοντας πίσω τους φωτεινές γραμμές, τα γνωστά σε όλους μας πεφταστέρια. Η πτώση ενός τέτοιου τεράστιου βράχου -ή αλλιώς μετεωρίτη- είναι κατά πολλούς επιστήμονες η αιτία για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Φανταστείτε το παπάρι που θα τρώγαμε εμείς αν ένα τέτοιο αντικείμενο έπεφτε στη Γη...

Εκτός από την περιστροφή τους γύρω από τον Ήλιο, οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους ο καθένας με διαφορετικές ταχύτητες. Πολύς κόσμος δεν ξέρει, ότι αυτή  τη στιγμή η ταχύτητά του είναι πάνω από 100.000 χιλιόμετρα την ώρα, γιατί αυτή είναι και η ταχύτητα της Γης γύρω από τον Ήλιο. Ταυτόχρονα η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με ταχύτητα 1600 περίπου χιλιομέτρων την ώρα. Εύκολα συμπεραίνει κανείς από τα παραπάνω ότι, αν πιστέψουμε το παραμυθάκι της βίβλου, κατά το οποίο ένας τυχαίος Εβραίος κεφτές, με την προσευχή του και μόνο, σταμάτησε τον Ήλιο και το Φεγγάρι, ουσιαστικά σημαίνει ότι περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, έπεσε ξαφνικά από την ταχύτητα των 1600 km/h, στα 0 km/h. Σύμφωνα με την αρχή της αδράνειας (εγώ εδώ είχα βάλει αρχή διατήρηση της ορμής και διόρθωσα μετά από την σοφή υπόδειξη φίλτατου ανώνυμου αναγνώστη), που κανένας πραγματικός πιστός δεν ξέρει τι σημαίνει, όλος ο πληθυσμός της Γης  άνθρωποι, ζώα, αντικείμενα αλλά και δέντρα ακόμα, έπρεπε να είχαν αλλάξει ήπειρο. Με λίγα λόγια, αν για παράδειγμα ο μαλάκας που έγραφε αυτή την ιστορία, ήταν παρών στο συμβάν, όταν ξεκίναγε την πρόταση θα ήταν στο αρχαίο και τριτοκοσμικό Ισραήλ, ενώ θα τελείωνε την πρόταση στα νησιά Μπόρα-Μπόρα περίπου. Ένα από τα καλά της επιστήμης, είναι ότι μπορείς με επιχειρήματα και αποδείξεις να τσιμπουκώνεις μέχρι δακρύων τον κάθε μπούρδα θαυματολόγο και θρησκόληπτο.


Πέρα από το ηλιακό σύστημα
Συνεχίζοντας την διαστημική μας αναζήτηση, εύλογο είναι σε αυτό το σημείο να αναρωτηθεί κανείς, "καλά, και αφού το ηλιακό μας σύστημα έχει μόνο τους πλανήτες και τους μετεωρίτες μέσα, τότε όλα τα άλλα αστέρια που βλέπω στον ουρανό, που είναι;" Αυτή η ερώτηση απασχόλησε και τους πρώτους αστρονόμους, οι οποίοι έστρεψαν τα τηλεσκόπια τους στον ουρανό, φτιάξαν ποπ κόρν και πήραν και μια μπύρα, και φάγαν χιλιάδες ώρες μελετώντας πλέον στα σοβαρά τα άστρα και τις κινήσεις τους. Αυτό που ανακάλυψαν τελικά ήταν ότι, τα άστρα είναι σε γενικές γραμμές μεγάλες μπάλες αερίων, που παράγουν τεράστια ποσά ενέργειας λόγω των πυρηνικών αντιδράσεων που προκαλούνται στον πυρήνα τους, για αυτό και λάμπουν τόσο δυνατά. Με την ανάπτυξη των θετικών επιστημών, κατάφεραν σιγά σιγά να μετρηθούν και οι αποστάσεις κάποιων αστέρων και διαπιστώθηκε τότε ότι  τα αστέρια είναι πολύ μακριά. Αλλά ΠΟΛΥ μακριά λέμε. Το κοντινότερο σε μας αστέρι (το Άλφα του Κενταύρου) απέχει από τον ήλιο μας τέσσερα έτη φωτός. Αυτό σημαίνει ότι το φως, το οποίο κινείται με ταχύτητα 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, θέλει τέσσερα χρόνια για να φτάσει εκεί, άρα με γρήγορες πράξεις που μόλις τώρα έκανα με το μυαλό μου βγάζω 37.843.200.000.000, δηλαδή περίπου 40 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χιλιόμετρα μακριά... Φυσικά τα περισσότερα άστρα βρίσκονται ως και εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, ενώ κάποια άλλα είναι τόσο στου διαόλου το κώλο, που το φως δεν έχει φτάσει ακόμα σε εμάς παρόλου που ταξιδεύει τόσα εκατομμύρια χρόνια.

Έτσι λοιπόν, σιγά-σιγά οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι το ηλιακό μας σύστημα, είναι ουσιαστικά μια μικρή γωνία μιας τεράστιας γειτονιάς αστέρων, την οποίο και ονόμασαν γαλαξία. Ο γαλαξίας μας υπολογίζεται ότι έχει περίπου 200 με 400 δισεκατομμύρια αστέρια, ενώ στο σύμπαν που μπορούμε να παρατηρήσουμε, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες. Με λίγα λόγια γίνεται της καραπουτανοκαργιολάρας το κάγκελο.

Ένα ακόμα λοιπόν επιχείρημα που έρχεται να προσγειωθεί σαν τεράστια μούντζα σε όλους όσους πιστεύουν έστω και λίγο στις μπουρδολογίες της αστρολογίας, είναι ο απαράδεκτα τεράστιος αριθμός αστέρων που υπάρχουν στο σύμπαν. Το ερώτημα, "γιατί μόνο τα αστέρια που ανήκουν σε συγκεκριμένους αστερισμούς -τους οποίους επινόησε και προώθησε κάποια στιγμή η ανθρώπινη φαντασία-, είναι ικανά να επηρεάσουν την ανθρώπινη μοίρα ή τον χαρακτήρα κάποιου, ενώ τα τρισεκατομμύρια άλλα αστέρια δεν παίζουν κάποιο ρόλο;" αποτελεί ένα λουκάνικο βαθεία σφηνωμένο στο λαιμό (για να μη πω πουθενά αλλού) των υποστηριχτών της αστρολογίας. Αλλά ας μην ασχολούμαστε άλλο με φαιδρότητες και ας θαυμάσουμε εικόνες του γαλαξία που μας φιλοξενεί.



 Ο γαλαξίας μας όπως φαίνεται από το διαστημόπλοιο μου.



Ο γαλαξίας όπως φαίνεται από μια παραλία που έκανα σεξ κάποτε.


Η αρχή των πάντων
Σιγά-σιγά ακόμα και ο πιο χαζός από τους χαζούς, μπορεί να καταλάβει ότι ο πλανήτης μας, είναι ένας ασήμαντος κόκκος άμμου στην απέραντη αμμουδιά του διαστήματος. Η ερώτηση που αναπόφευκτα έρχεται στο μυαλό όλων είναι: "και από που σκατά ήρθαν όλα αυτά και πως δημιουργήθηκαν;". Η πιο διαδεδομένη θεωρία προέκυψε όταν έγινε μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη. Μελετώντας τις κινήσεις κάποιου μακρινού αστέρα ενός άλλου γαλαξία, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι αυτός απομακρύνεται από τον δικό μας. Μετά το ίδιο ανακάλυψαν και για άλλον γαλαξία. "Μαλακίες γαλαξίες κοιτάμε" σκέφτηκαν στην αρχή, όμως διαπίστωσαν ότι κάθε γαλαξίας που εξέταζαν, φαινόταν να απομακρύνεται από μας. "Τι στο πούτσο παίζει;" σκέφτηκαν, "τόσο βρωμάνε τα πόδια μας, που όλο το σύμπαν απομακρύνεται από μας;". Έμειναν όμως έκπληκτοι, όταν αποδείχθηκε ότι, όχι μόνο οι γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς, αλλά απομακρύνονται και αναμετάξυτων. Η αλήθεια λοιπόν είναι, ότι το σύμπαν διαστέλλεται συνεχώς και όλα τα σημεία του συνεχώς απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε πίσω στο χρόνο, το σύμπαν ήταν μικρότερο και τα σημεία του ήταν πιο κοντά το ένα με το άλλο. Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, το σύμπαν ήταν ακόμα μικρότερο. Επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό, φτάνουμε στην θεωρία της μεγάλης έκρηξης (Big Bang Theory) η οποία λέει ότι, ολάκερο το σύμπαν, βρίσκονταν κάποτε τόσο απίστευτα κοντά, που ένα σημείο περιείχε όλη την ύλη και όλη την ενέργεια του διαστήματος. Φανταστείτε ένα σημείο, όπου η πυκνότητα είναι άπειρη και η θερμοκρασία το ίδιο. Μιλάμε για συνθήκες, που ακόμα και εγώ με την ανυπολόγιστα μεγάλη εξυπνάδα μου δεν μπορώ να κατανοήσω πλήρως και φυσικά κανένας άλλος στο κόσμο. Με κάποιο τρόπο που είναι άγνωστος και παίζει να μην ανακαλυφθεί και ποτέ, το τεράστιο κοσμικό φιτίλι άναψε και με το που η σπίθα έφτασε το στόχο της, έγινε της πόρνης το παρανάλωμα. Από το σημείο αυτό, ξεκινάει με ένα μεγάλο ΜΠΟΥΜ το γνωστό σε μας σύμπαν, ξερνώντας ύλη και θερμότητα με απίστευτη ταχύτητα και δύναμη. Η θερμοκρασία αρχικά ήταν τόσο μεγάλη, που η ύλη ήταν στην πρωτογενή της μορφή, δηλαδή τα βασικά σωματίδια όπως πρωτόνια, δευτερόνια, ηλεκτρόνια, νετρόνια, αλζόνια (τα οποία αργότερα συνενώθηκαν μέσα μου μαζί με τα γαμιόνια, εξού και είμαι τόσο αμάσητος τύπος), κανελόνια, παντελόνια και ένα σωρό άλλα τέτοια. Αυτά τα σωματίδια αποτέλεσαν την μαγιά για την δημιουργία των πρώτων άστρων και σιγά σιγά με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων δημιούργησαν το σύμπαν, που λίγοι ξέρουμε και αγαπάμε. Η θεωρία του Big Bang και το πως επεκτείνεται το σύμπαν μας, μπορεί να απεικονιστεί εύκολα σχεδιάζοντας όλους τους γαλαξίες πάνω σε ένα μπαλόνι όπως φαίνεται στο σχήμα παρακάτω. Όταν το μπαλόνι δεν έχει αέρα, όλοι οι γαλαξίες είναι κοντά μεταξύ τους. Όσο όμως ο μπούλης φυσάει το μπαλόνι, οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους δίνοντας μας να καταλάβουμε πως κινείται αυτή τη στιγμή το σύμπαν.



Έλα μπούλη φύσα!!!




Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το σύμπαν μάλλον θα διαστέλλεται για πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εμείς θα είμαστε εδώ να το δούμε. Όλα τα αστέρια έχουν μια ημερομηνία λήξης όπως θα δούμε στο επόμενο επεισόδιο, και το ίδιο ισχύει και για τον Ήλιο μας. Σε 5 εκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος θα σκάσει σαν τεράστια τσιχλόφουσκα (περίπου) και κάθε ζωή στο ηλιακό σύστημα θα χαθεί. Αν δεν έχουμε μετοικήσει σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα μέχρι τότε, τον ήπιαμε πανηγυρικά. Σκοπός μας μέχρι τότε είναι να αναπτυχθούμε όσο μπορούμε και να ταξιδέψουμε σαν τον αστρικό Κολόμβο σε νέους κόσμους, μέσα στους αχανείς ωκεανούς του διαστήματος. Ίσως οι διαστημικοί εξερευνητές του μέλλοντος ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς, που θα μας φιλοξενήσουν, αν δεν θέλουν να τους πάρει ο διάολος...


Η παράγραφος αυτή σηματοδοτεί τη λήξη του πρώτου κεφαλαίου. Ας κάνουμε μια μικρή παύση εδώ για ερωτήσεις. Ότι απορία έχετε μπορείτε να την εκφράσετε από κάτω. Αν το παιδί σας έχει απορίες επίσης θα χαρώ να την απαντήσω, αρκεί να μην πολύ μαλακισμένες, όπως πολλές φορές είναι οι παιδικές ερωτήσεις. Και ναι, υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις, οπότε προσέξτε να τις αποφύγετε. Καλό διάβασμα!!! 



176 σχόλια:

  1. Επική ανάρτηση. Διασκεδάζεις μαθαίνοντας. Θα ήθελα πολύ να συνεχιστούν αυτές οι αναρτήσεις ξερνώντας αλήθειες με Αλζόνια. Και όχι μόνο για το σύμπαν και τα άστρα-πλανήτες. Μπορείς να πιάσεις και να γαμήσεις τον πάτο της πολιτικής ιστορίας, της θρησκείας, του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, του αθλητισμού κτλ κτλ κτλ. Και τώρα ερώτηση :
    Δεν μπορώ να καταλάβω καλά πως γίνεται εφόσον σταματήσει η γη να περιστρέφετε να διακτινιστούμε σε άλλη χώρα; Μπορείς να μου το κάνεις λίγο πιο λιανά γιατί είμαι και λίγο σκράπας σε αυτά και σε πολλά αλλά βέβαια αλλά τι να κάνουμε τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείς φίλε Perinio, τα επόμενα κεφάλαια θα περιλάβουν πολλές άλλες επιστήμες. Πάμε στην ερώτησή σου τώρα:
      Δεν θα διακτινιστείς ακριβώς. Θα πετάξεις μέχρι εκεί. Πάρε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που κινείται πάνω σε ένα μηχανάκι με 60 χιλιόμετρα την ώρα. Το μηχανάκι, όπως και ο άνθρωπος, έχουν την ίδια ταχύτητα. Αν τώρα για παράδειγμα το μηχανάκι ακινητοποιηθεί ξαφνικά, λόγω πχ σύγκρουσης με ένα τοίχο, ο αναβάτης δεν εκτινάσσεται στον αέρα και μπροστά; Αυτό οφείλεται στο οτι είχε ήδη αναπτύξει ταχύτητα με μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, και αυτή δεν μπορεί να μηδενιστεί ξαφνικά για αυτό και ο αναβάτης θα πετάξει μερικά μέτρα μπροστά με την ίδια κατεύθυνση που είχε και πριν την κρούση. Βγάλε τώρα το μηχανάκι και βάλε τη Γη κάτω απο τα πόδια σου. Έτσι και η Γη "παγώσει" την κίνησή της ξαφνικά για οποιοδήποτε λόγω, τότε εκεί που πηγαίνατε μαζί με 1600 χιλιόμετρα/ώρα, τώρα η Γη πάει με 0, αλλά εσένα δεν σταμάτησε κάτι την κίνηση σου, οπότε θα εκτιναχθείς με την ίδια φορά με την οποία περιστρέφεται η Γη και με την ταχύτητα που είχες πριν, μέχρι η τριβή με την ατμόσφαιρα και η βαρύτητα να μειώσουν την ταχύτητα σου, αν δεν το κάνει κάποιο δέντρο/κτήριο/βουνό. Το "φτάνουν σε άλλη ήπειρο", που λέω στο κείμενο είναι υπερβολικό για να δώσω έμφαση. Πάντως αν απογειωθείς με 1600 χιλιόμετρα την ώρα , θα πας μακριά είναι σίγουρο...

      Ελπίζω να απάντησα ικανοποιητικά την ερώτησή σου. Αν έχεις απορίες εδώ είμαστε.

      Διαγραφή
  2. ti apogema ki afto.prin diavaza gia tsakra,kountalinh kai de symmazevete,sto kapaki vlepw ta peri astronomias sthn anarthsh sou kai mperdefthka.tha melethsw prosektika giati ta perasa ena diavasmataki.efxaristw alza.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ αγαπητή. Μια ερώτηση απο πλευράς μου, τι είναι η κουνταλινή;

      Διαγραφή
  3. einai isxyrh energeia pou exoume sto swma,onomazete kai seksoualikh.parakalw oxi syneirmous.tonizetai de sto giwta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Koπελιά... άσε την κουνταλίνι σου ήσυχη γιατί ποτέ δεν ξέρεις τις επιπτώσεις...
      Ασχολήσου με το mulandhara tsakra σου και άσε την κουνταλίνι γιατί είναι επικίνδυνη και είναι μόνο για λίγους και όχι διαβασμένους... αλλα μυημένους.
      Φιλική συμβουλή κι όχι υπόδειξη... :)

      Διαγραφή
    2. Έψαξα λίγο την κουνταλίνη στο ιντερνετ. Βρήκα κάποιους αστείους τίτλους, όπως:

      - Πώς να αφυπνιστεί η Κουνταλίνι με ασφάλεια ! Από τον GrandMaster Choa Kok Sui.
      - Κουνταλίνι Γιόγκα “Guru Ram Das Ashram”
      - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΥΝΤΑΛΙΝΙ ΡΕΙΚΙ

      έχω δυο ερωτήσεις:
      1) γιατί όλες αυτές οι ανατολικές τσιμπουκαρίες αντιπροσωπεύονται απο τυρόπιτες που έχουν τίτλους όπως Grandmasters και Gurus; Εχετε ακούσει ποτέ να λένε "Νέο εμβόλιο ανακαλύφθηκε απο τον Grand Master Doctor Jameson..." ή "η ομάδα των Gurus στη NASA λέει οτι ο κομήτης Halley θα ξαναπεράσει ..." κλπ κλπ; Επίσης πως γίνεται αυτοί να ξέρουν τα μυστικά και τα μοιράζονται με εμάς τους δυτικούς έναντι κάποιας αμοιβής και δεν τα μοιράζουν όλα δωρεάν;; Μήπως έχουν βρει απλά καλοπληρωτές πελάτες;
      2) όλες αυτές τις ενέργεις που περιγράφουν (και που δεν υπάρχουν), γιατί δεν μπορούνε να τις μετρήσουνε ή να τις μελετήσουνε οι σύγχρονοι δυτικοί επιστήμονες με τα υπερσύγχρονα εργαλέια τους, ενώ άπλητοι, πεινασμένοι τσαντιρόγυφτοι ινδοί μπορούν; Δεν είναι λίγο υπερβολικό;
      3) γιατί τα επίπεδα όλων αυτών τον ενεργειών πρέπει να είναι απο 7 και πάνω και γιατί ειναι κλειδωμένα όλα και πρέπει να ξεκλειδώνονται;

      Διαγραφή
    3. Κουνταλίνι, ήταν το πρώτο όνομα της ισχυρής δύναμης Χωστηρίνι, όταν ήμουν στο Θιβέτ για 2-3 χιλιάδες χρόνια. Τότε το όνομά μου ήταν Κούνταλ (που στα Σούφι σημαίνει "υπερμεγέθης πέοντας")

      Διαγραφή
    4. Οκ τα είπες όλα!
      Πρώτον δεν δέχομαι να μου το παίζουν άνθρωποι του πνεύματος και καλά "γκουρού" και να δέχονται χρήματα γιατί "χρησιμοποιούν" μια ενέργεια που υπάρχει άφθονη γύρω μας και δόθηκε για χρήση από όλους.
      Κοινώς όπου ακούω χρημα δε μαθητεύω... απλά παρπερνώ...

      Δεύτερον,ότι δεν βλέπεις και δεν νιώθεις δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει... Σημαίνει ότι στο TΩΡΑ δεν έχουμε κατανοήσει κάποια πράγματα για να την μετρήσουμε και να την μελετήσουμε... Την ύπαρξή της την γνωρίζουμε από τις συνέπειές της... ;) (και ναι υπάρχουν... αρκεί να ασχοληθείς για να μάθεις...)

      Τρίτον και σημαντικότητερον κάποια πράγματα καλό είναι να μένουν ανέγγιχτα. Δε θέλει κανείς να ξυπνήσει το θηρίο ... Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι η Κουνταλίνι είναι ένα θηρίο που οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια... από την τρέλλα μέχρι το θάνατο. Αν δεν είσαι έτοιμος για το συρτάρι που πας να ανοίξεις καλύτερα να σου κουλαθεί το χέρι.
      Αυτή είναι η δική μου προσωπική άποψη...
      Πάμε παρακάτω?

      Διαγραφή
    5. δε μαθητεύω... απλά προσπερνώ... ήθελα να γράψω... :))

      Διαγραφή
    6. Τολμώ να συμπεράνω ότι ούτε εσύ ήσουν έτοιμη.
      Γιατί το πρώτο από τα 2 περίεργα μονοπάτια φαίνεται να το έχεις περπατήσει αρκετά.

      Διαγραφή
    7. Είναι πρόβλημά σου να πιστεύεις ότι θέλεις... Μου είναι αδιάφορη η γνωμη των άλλων (έχω δική μου ξέρεις) ποσο μάλλον αν ο άλλος είναι και άγνωστος... :)

      Διαγραφή
  4. Νταξ η επιστήμη μπορεί αν φτάσει σε μεγαλειώδη επίπεδα μέσα από τέτοιες αναρτήσεις.
    Ερώτηση:
    Πως μπορούν τα άπειρα άστρα του σύμπαντος να με συννομοτήσουν ώστε να μάθω ορθογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τομμυ, πραγματικά δεν έχω ιδέα. Πάρε τη χοντρή που λέει τα ζώδια και ρώτα. Μπορεί να σου πει καμια λύση το μαστόδοντο.

      Διαγραφή
  5. Μαλάκααααααα τι γαμάτη ανάρτηση διάβασα μόλις τώρα! Ρισπέκτ!

    Θα σε προσλάμβαναν άνετα για καθηγητή στο Υπουργείο Παιδείας αλλά επειδή ακόμα είναι και Θρησκευμάτων αποκλείεσαι!!

    Υ.Γ.: Σε 5 εκατομμύρια χρόνια η άρια φυλή των ΕΛ-λήνων θα υπάρχει ακόμα πίνοντας φρέντα καπουτσίνα σε κοσμικές παραλίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πίσω πρόεδρε. ΈΛ-ληνες υπάρχουν ήδη, σε όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία. Απο που νομίζεις οτι ήρθε ο Λιακόπουλος;

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Ε, όχι και γατάκι ο Καρλάκος. Άλλωστε, τα βήματά του ακολούθησε πολύς κόσμος. Παρεπιπτόντως, έψαχνα ένα βιβλίο του πριν κανα 3μηνο και δεν το έχουν πλέον, ούτε τον ήξεραν τα ζώα στον Παπασωτηρίου. Το 50 shades of grey όλοι μου το έχουν μάθει όμως....τεσπα... Στην υγεία του Καρλ!

      Διαγραφή
    2. Τι να ξέρουν ρε στον Παπασωτηρίου? Πλάκα κάνουμε? Γάμησε τα και άφησε τα. Και εντάξει γάμα το 50 αποχρώσεις του κουραδί. Fiction μυθιστορήματα και τέτοια.
      Ένα θα πω επειδή με τρώει, δεν γίνεται να μπαίνω σε μεγάλα βιβλιοπωλεία και στο "politics" τομέα, πάντα να είναι πρώτη μούρη βιβλία γελοίων τύπων & μαιντανων, αριστερομπετοστικ λογικής και συνωνομοσιολογίες. Ελλάδισταν! Σιγά μην είχαν και βιβλία του Σάγκαν ή του οποιουδήποτε τέτοιου βεληνεκούς. Αντίθετα τις παπαριές του κάθε ψυχάκια της έχουν πρώτη μούρη. Πας στο τομέα "επιστήμες" και βλέπεις ενεργειακά τσάκρα και διάφορες παπαριές από αυτοαποκαλούμενους "επιστήμονες". MERCY! MERCY!


      Διαγραφή
    3. Μια που είπες για τσάκρα, εσύ την κουραδίνη την ήξερες; ή όπως αλλιώς λέγεται η μαλακία που αναφέρθηκε απο πάνω ως σεξουαλική ενέργεια; Γαμώ τις ενέργειες. μήπως έχεις να μου δώσεις λίγη γιατί εγώ την δικιά μου την εξάντλησα το σκ.

      Διαγραφή
    4. Ο Σάγκαν στον τομέα "επιστήμες" μας μάρανε...το ξαναλέω δηλαδή γιατί ακόμα δεν μπορώ να το συλλάβω. Δώσε στο λαό "Πως Νικησα Τον Σατανά" του Πιτ Παπαδάκου, δώστου και "100 τρόποι για να ευθυγραμίσεις τον Πλούτωνα για πάρτι σου και να βγάλεις γκομενάκι" και καθάρισες. Η πιο καλά οργανωμένες παραβιομηχανίες-αγελάδες με πολύ χρήμα για άρμεγμα, στην έκδοση βιβλίων είναι οι εξής δύο. "The Conspiracy Cow" και η "False Science Cow". Στην ελλάδα ανθεί βέβαια και το "Cleric bullshit" αλλά αυτό είναι πονεμένη ιστορία και η εισαγωγή του know how έγινε από το ξανθό το γένος.

      Διαγραφή
    5. Κουραδίνη! Πρέπει να ναι η ουσία στα μαιμού Red Bull. Είμαι σίγουρος! Εκτός του ότι δίνουν φτερά, ευθυγραμίζουν και τους πλανήτες. Κρίμα που ο Αυτοκράτορας και ο Βέιντερ δεν ήξεραν τις μαγικές ιδιότητες της Κουραδίνης για να ευθυγραμίσουν τους πλανήτες και με μια βολή να τους ανατινάξουν όλους σαν τον Άλντεραν!

      Διαγραφή
  7. Φοβερή ανάρτηση πλην όμως έχει κάποια κενά.
    Περίμενα μετα τις συμβουλές αλα cosmopolitan να μας αναλύσεις τι θα πάθει το... διαστημόπλοιό σου... αν πέσει σε μια μαύρη τρύπα... :-p

    Kαλησπέρααα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός οτι κατάφερες χρησιμοποιώντας διαστημικούς όρους να εκφράσεις ένα σεξουαλικό υπονοούμενο, είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού και σου μεταφέρω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια!!

      Τώρα...το διαστημόπλοιο μου πρέπει να ξέρεις οτι δεν 'πέφτει' ποτέ γενικά... Επίσης, είναι ειδικά κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να αντιστέκεται ακόμα και στις πιο "μαύρες" τρύπες.

      Διαγραφή
    2. χαχαχα! Είπα απλά να αλαφρύνω το κλίμα...

      Υ.Γ. Προ αμνημονεύτων ετών είχα κάνει ένα σεμινάριο αστροφυσικής στο Ελ.Δη.Πα με έναν πολύ καλό καθηγητή πανεπιστημίου από την Πάτρα μη με ρωτήσεις όνομα έχουνε περάσει 20 χρόνια τώρα. Κβαντομηχανική όμως δεν έχω μελετήσει ποτέ...

      Διαγραφή
    3. Η κβαντομηχανική είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αν την πιάσεις απ'εξω απ'εξω σχετικά κατανοητή. Αν προσπαθήσεις να μπεις βαθειά, θες πολλά ναρκωτικά για να καταλάβεις τι λένε τα παλικάρια. Έχει το χαβαλέ της...

      Διαγραφή
    4. "χαβαλέ η Κβαντομηχανική" είπε ο Χαβαλές

      Διαγραφή
  8. Γιατί πρέπει να φυσήξει το μπαλόνι ο Μπούλης; Χάθηκε να είναι ο άντρας ο σωστός, ο μοβόρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποτε μπορέσω θα βάλω μια δικιά μου φωτογραφία μην ανησυχείς.

      Διαγραφή
    2. ο Μπούλης είναι το πορτραίτο που του είχε φτιάξει ο Ρέμπραντ. Δεδομένου ότι ο ντολμάς μας είναι πιο κατσαρόλα και ρολό στο μαλλί κι από νοικοκυρά που βλέπει ντούρκικα, ο άνθρωπος ό,τι μπορούσε έκανε να μην τον ζωγραφήσει τελείως ξεφτίλα

      Διαγραφή
  9. Πρώτον, οι πυρηνικές εκρήξεις δε γίνονται στον πυρήνα του ήλιου, αλλά στους πυρήνες των ατόμων στον ήλιο. Δεύτερον, το γεγονός ότι γίνεται μια τέτοια έκρηξη κάθε τόσο δεν είναι παρά σύμπτωση, και πάντα μπορεί να τύχει να μη γίνουν τέτοιες εκρηξούλες για ένα μισαωράκι, και τότε να μας δω. Κβαντομηχανική είναι, δεν παίζουνε με αυτά.

    Τρίτον, η απορία μου: Το σύμπαν με τι ρυθμό διαστέλλεται; Εντελώς τυπικά, αν διαστέλλεται με ταχύτητα μικρότερη του φωτός κάποια στιγμή θα μπορούμε να δούμε στην άκρη του. Δεδομένου ότι με τον όρο Σύμπαν νοείται ο,τι υπήρξε, υπάρχει, και θα υπάρχει, μήπως απλώς αυτό που φαίνεται σα διαστολή του σύμπαντος και αύξηση της απόστασης των γαλαξιών στην πραγματικότητα είναι επιβράδυνση του χρόνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Η πυρηνική σύντηξη γίνεται αποκλειστικά στον πυρήνα του Ήλιου επειδή εκεί η πυκνότητα είναι αρκετά μεγάλη για να την προκαλεί αλλά και να την διατηρεί. Σε γενικές γραμμές η σύντηξη λειτουργέι ως εξής: Κάτω απο την τεράστια πίεση τα σωματίδια υδρογόνου συγκρούονται με τόσο μεγάλη δύναμη, που σχηματίζουν Ήλιο και απελευθερώνουν, άλλα σωματίδια που θα συγκρουστούν με τη σειρά τους με άλλα σωματίδια υδρογόνου κ.ο.κ. προκαλώντας πολλαπλές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η τεράστια ενέργεια που απελευθερώνεται, μεταφέρεται προς το εξωτερικό του Ήλιου, όμως πλέον έξω απο τον πυρήνα, δεν γίνονται πυρηνικές αντιδράσεις.
      2) Καθόλου σύμπτωση θα έλεγα. Ο ήλιος έχει έναν διορθωτικό μηχανισμό. Αν αυξηθεί για κάποιο λόγο το ποσοστό σύντηξης, τότε ο πυρήνας ζεστένεται και διαστέλλεται ελαφρώς. Αυτό έχει σαν εποτέλεσμα να χαλαρώνει η πυκνότητα λίγο, αρκετά όμως ωστε να πέσει έτσι ο ρυθμός σύντηξης. Αντίστοιχα, αν το ποσοστό σύντηξης μειωθεί, ο πυρήνας συρρικνώνεται αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό του, προκαλλώντας έτσι αύξηση του ρυθμού σύντηξης.

      3) Μου αρέσει αυτή η ερώτηση, αν και δεν είμαι σίγουρος οτι την κατάλαβα πλήρως. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τα εξής: το σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Θεωρητικά επίσης ξέρουμε, ότι τίποτα μέσα στο σύμπαν δεν μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Απο την άλλη, όταν το ίδιο το σύμπαν διαστέλλεται με κάποια ταχύτητα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται λίγο. Όπως και να έχει, δύσκολα θα δούμε την άκρη του, αφού μάλλον δεν θα προλάβουμε. Λογικά υπάρχουν άπειροι γαλαξίες και αστέρια των οποίων το φως θα φτάσει σε εμάς πολλά εκατομμύρια, ίσως δισεκατομμύρια χρόνια απο τώρα, οπότε Γη γιοκ μέχρι τότε. Αυτό με την επιβράδυνση του χρόνου, δεν το κατάλαβα. Στο σύμπαν χώρος και χρόνος ειναι ένα, ο γνωστός σε όλους μας χωρόχρονος. Γιατί η διαστολή του σύμπανος να είναι επιβράδυνση του χρόνου, και όχι αντίστοιχη επιτάχυνσή του;

      Διαγραφή
    2. Το πρώτο ομολογώ δεν το ήξερα. Και με τις αντιδράσεις σύντηξης δεν ασχολούμαι πολύ, είναι εκτός ύλης :Ρ.

      Όσον αφορά το δεύτερο, απλά θέλω να πω ότι πάντα υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να μη γίνουν συντήξεις για χρονικό διάστημα επαρκές για να ψοφήσουμε όλοι με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως υπάρχει και πιθανότητα να πάω να πέσω πάνω σε τοίχο και να περάσουν όλα μου τα άτομα από μέσα και να βγω από την άλλη.

      Όσον αφορά τώρα το τρίτο: Ας υποθέσουμε ότι επιβραδύνεται όντως ο χρόνος. Τότε αν μετρήσω το χρόνο που κάνει το φως από ένα γαλαξία για να έρθει σήμερα και αύριο, αύριο θα βρω μεγαλύτερη απόσταση (εντάξει, σήμερα και αύριο δε θα υπάρχει διαφορά, αλλά το έπιασες το γενικό νόημα). Και θα μου φαίνεται σαν να απομακρύνεται από εμάς. Γι' αυτο και αν παρατηρούσαμε συστολή του σύμπαντος θα υποθέταμε ίσως και επιτάχυνση του χρόνου.

      Διαγραφή
    3. Νομιζω ότι καταλαβαίνω τι εννοείς στο τρίτο, όμως πρέπει πρώτα να ρωτήσω, τι πίνεις και δεν μας δίνεις ρε πρωινιάτικα και έχεις τέτοιες απορίες;

      Διαγραφή
    4. Γαλατάκι! Όλα τα λεφτά! Μόνο που, όπως πάει, πιο πολύ θα συμφέρει το χασίς.

      Διαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Με τιμή σου παραδίδω το βραβείο για το πιο αδερφίστικο σχόλιο της χρονιάς!!

      συγχαρητήρια! πάντα τέτοια!

      Διαγραφή
    2. ΟΚ μωρή αδέρφω, είπα να κάνω λίγη πλάκα αλλά αφού θες, ας μιλήσουμε σοβαρά.

      Πόσες απ' αυτές τις παπαριές που παράθεσες μπορείς να μου αποδείξεις ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ;

      Καμία ε;

      Διαγραφή
    3. Το χειρότερο είναι ότι αν αποτύχεις να πας στο φεγγάρι θα εξακολουθείς να απέχεις πολύ από το να πας στα αστέρια.
      Το πιθανότερο είναι ότι θα ξανασκάσεις με τη μούρη στη γη με τερματική ταχύτητα ή να παγιδευτείς στο διαστρικό κενό και κοντά στη θερμοκρασία του απόλυτο μηδενός για πάντα.
      Thanks for playing though..

      Διαγραφή
    4. Όποιος χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα είναι μεγάλος υποκριτής.
      Εκτός και αν δεν χρησιμοποιεί αυτοκίνητο και αεροπλάνο(που δεν ξέρει να κατασκευάσει), δεν παίρνει φάρμακα (γιατί δεν έχει αποδείξει πως δουλεύουν) και δεν γράφει σχόλια στο internet το οποίο δεν μπορεί να φτιάξει από την αρχή αν χρειαστεί.
      Cheers

      Διαγραφή
    5. Agou, αυτήν την ερώτηση που έκανες την θεωρείς "σοβαρή"; Εγώ δεν έχω τα μέσα να σου αποδείξω τίποτα απο αυτά. Μπορώ όμως έχοντας μελετήσει το πως δουλεύει κάτι μέσω των φυσικών νόμων στη Γη πχ., να δεχθώ με σχετική ευκολία, ότι έτσι θα ισχύει και στο διάστημα. Αν επίσης παρατηρώ το αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει την θεωρία μου, τότε πάλι το απέδειξα.

      Υπάρχει όμως λόγος; Υπάρχει λόγος να σου αποδείξω εγώ αυτά που έχουν ήδη αποδειχτεί πολλάκις απο πάμπολλους επιστήμονες, ή μήπως αμφισβητείς την επιστήμη; Ποιος ο λόγος να αμφισβητήσω τις πληροφορίες που μου δίνουν οι επιστήμονες για τον Ήλιο πχ, όταν ότι άλλη πληροφορία μου έχουν δώσε για τη φύση, το ανθρώπινο σώμα, την ιατρική κλπ κλπ, έχει επαληθευτεί και χρησιμοποιείται. Στα αλήθεια, μήπως χρειάζεται να σου αποδείξω οτι το κινητό τλέφωνο δουλεύει; ή μήπως οτι το internet υπάρχει;

      Διαγραφή
    6. Αυτά που λέτε και οι δύο αποδεικνύουν τα λεγόμενά μου. Το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, τα φάρμακα και το internet τα βλέπω με τα μάτια μου. Επομένως πείθομαι. Τις παπαριές περί σύμπαντος όμως δεν τις βλέπω, και ούτε πρόκειται να τις δω. Ακόμα χειρότερα αν μιλάμε για θεωρίες (όπως είναι το Big Bang).

      Διαγραφή
    7. Πολύ ωραία. Big Bang.
      Το ότι απομακρύνονται οι γαλαξίες μεταξύ τους είναι ενδεικτικό. Το πως το ξέρουμε ότι απομακρύνονται έχει να κάνει με ένα φαινόμενο που λέγεται doppler effect. Ισχύει για όλα τα κύματα και έχει αναπαραχθεί σε όλα τα εργαστήρια. Σε αυτό βασίζεται και το ραντάρ της τροχαίας. Μπορείς και εσύ να το τεστάρεις με μια κόρνα και ένα αυτοκίνητο. Αν θες εδώ λεπτομέρειες μου λες.
      Τώρα οι τύποι που πρότειναν το big bang είπαν ότι αν έγινε έκρηξη θα πρέπει να υπάρχουν υπολείμματα ακτινοβολίας παντού γύρω μας. Είπαν πόση θερμοκρασία θα πρέπει να έχει κτλ. Και 2 άλλοι τύποι ανίδεοι όταν πήγαν να βάλουν μια τεράστια ραδιοκεραία στα Bell laboratories βρήκαν ότι οπουδήποτε και να την γύριζαν είχαν παράσιτα. Αφού απέκλεισαν τα πάντα (μέχρι και σκατά περιστεριών) βρήκαν την μελέτη των προηγούμενων τύπων και κατάλαβαν τι ανακάλυψαν κατά τύχη(Nobel φυσικής οι ξεκωλιάδες). Και περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι η ακτινοβολία αυτή (κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου) είχε ακριβώς τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά.
      Έτσι λοιπόν ξέρουμε ( εν τάχει και όχι μόνο) ότι έγινε το big bang.
      Αν έχεις κάποια καλύτερη εξήγηση, ακούμε.
      Γενικά όμως μόνο με τα μάτια δεν θα πας και πολύ μακριά.
      Εξορισμού δεν μπορούμε να δούμε μια μαύρη τρύπα. Βλέπουμε όμως την βαρυτική επίδραση που έχει σε γειτονικό άστρο και συμπεραίνουμε ότι υπάρχει. Θες να μου πεις ότι εσύ δεν θα καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα? Ότι η λογική επαγωγή δεν έχει καμία αξία και χρησιμότητα?

      Διαγραφή
    8. χαχαχα! Δυο μετρα και δυο σταθμά ???!!!
      ΕΥΓΕ! Ακρως επιστημονικό μυαλό!
      Αυτό ακριβώς είπα πριν... ότι υπάρχουν ενέργειες που δεν τις βλέπουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν από την επίδραση που έχουν...!
      Αλλα βέβαια αυτό δε μετράει αν δεν μπορούμε να μετρήσουμε... πχ. το βάρος της ψυχής του ανθρώπου ε? (που κι αυτό μετρήθηκε είναι 21 γρ.)
      Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!! χαχαχαα! Ποσο μικρόνοας μπορεί να είναι κανείς?
      Σου έχω νέα:
      Oι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έγιναν από ανθρώπους που δεν είχαν τέτοιες παρωπίδες...

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    9. "Γενικά όμως μόνο με τα μάτια δεν θα πας και πολύ μακριά"

      Και λες εμένα υποκριτή; Τη στιγμή που το βασικό σου επιχείρημα για τη μη ύπαρξη θεού είναι ότι δεν τον βλέπεις;

      Το φαινόμενο Doppler το ξέρω, αλλά η απλή παράθεσή του δεν εξηγεί την "απομάκρυνση των γαλαξιών" (που άλλωστε δεν μου απέδειξες ότι υπάρχουν γαλαξίες).

      Την κοσμική ακτινοβολία δεν την έχω δει, ούτε την κεραία των Bell Labs.

      Επίσης, σε μια παράγραφο απέδειξες την ισχύ της θεωρίας του Big Bang, που ούτε η επιστήμη δεν έχει ακόμα αποδείξει. Πρέπει να πάρεις Nobel κι εσύ.

      Ούτε τη μαύρη τρύπα βλέπω, ούτε τη βαρυτική επίδραση στο γειτονικό άστρο, ούτε καν το ίδιο το άστρο.

      Διαγραφή
    10. Ρε ούτε το πουλί μου έχεις δει, αλλά όταν στο κοπανήσω στο κεφάλι θα καταλάβεις οτι υπάρχει και είναι και τεράστιο!!!

      Διαγραφή
    11. @Λιακάδα
      Μπορούμε να κάνουμε και ένα τέστ αφού είσαι τόσο σίγουρη.
      Γεννήθηκα 27/02/1980 04:30 στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου 2 Αμπελόκηποι.
      Μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις μερικές λεπτομέρειες για το τι είμαι και τι θα μου συμβεί?
      @agou
      Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από την κεραία.
      https://www.google.gr/search?q=bell+labs+horn+antenna&hl=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vAxkUYKuFqGg0QWa2YHQBQ&ved=0CEIQsAQ&biw=1280&bih=899
      Αν ακόμα δεν βλέπεις τίποτα εδώ είναι ένα μαγαζί οπτικών γιατί μάλλον είναι συστεμικό το πρόβλημα.
      http://www.opticalshops.gr/

      Διαγραφή
    12. Απ' όλα αυτά που αναφέραμε, απέδειξες μόνο την ύπαρξη της κεραίας. Οπότε αισθάνομαι ταπωμένος.

      Εγώ με τη σειρά μου παραθέτω μερικές φωτογραφίες του Θεού.

      Διαγραφή
    13. Gabriel δεν είμαι αστρολόγος... στο ξαναείπα... παρόλ'αυτά θα κάνω μια προσπάθεια αλλά από την αλλη αξίζει? Υπάρχει περίπτωση και να πέσω μέσα να μου πεις ότι είχα δίκιο?... Δε το νομίζω...

      Διαγραφή
    14. Απο εκπαιδευτικό κείμενο για παιδιά, μου το έχετε κάνει μπουρδέλο το ποστ....Όχι οτι με νοιάζει, απλά θα διαβάζει κάνα παιδάκι και θα μπερδευτεί με την πληθώρα απόψεων εδω μέσα...

      Διαγραφή
    15. Φυσικά και θα το πω. Άλλωστε αν πεις απλά γενικολογίες είναι καθαρά θέμα πιθανοτήτων. Τώρα αν βρεις κατάσταση υγείας, οικογενειακή, αγαπημένη ταινία κτλ θα αναθεωρήσω.2 ερωτησούλες στο μεσοδιάστημα.
      1) Σύμφωνα με τη θεωρία σου 2 άνθρωποι γεννημένοι στο ίδιο μέρος την ίδια ακριβώς ώρα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα. Σωστά?
      2) Τι το ξεχωριστό έχει η στιγμή της γέννησης συγκεκριμένα? Δλδ αν κάτι αλλάξει σε κάποιο μακρινό αστέρι βαρυτικά ή μαγνητικά ή με όποιον άλλο τρόπο θες, γιατί δεν επηρεάζει κάποιον που γεννήθηκε πριν από ένα μήνα ή εμένα που γεννήθηκα πριν από 33 χρόνια?

      Διαγραφή
    16. @agou
      Δυστυχώς δεν μπορείς να μετακινήσεις κάποιον από μια θέση που έφτασε χωρίς λογική ακολουθία με λογικά επιχειρήματα. Δεν ξέρω τι είδους χρειάζεται αλλά είναι κάτι που δεν έχω.
      Οπότε εγώ είμαι ο ταπωμένος και μαζί μ'εμένα και ο πολιτισμός των 2 τελευταίων αιώνων.

      Διαγραφή
    17. Τίποτα απ' τα δύο που είπες δεν ισχύει. Γιατί ούτε η θέση μου κατάλαβες ποια είναι, ούτε έφτασα σ' αυτήν χωρίς λογική ακολουθία.

      Το αντίθετο, εσύ ήσουν αυτός που υπέπεσες πριν σε λογικό λάθος, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σ' αυτά που βλέπουμε με τα μάτια μας (δηλαδή το αντίθετο του οποίου χρησιμοποιείς συνήθως για να αντικρούσεις τις θρησκείες).

      Η θέση μου είναι κατά της ξερολίασης, της απολυτότητας, και της έπαρσης των επιστημόνων του σαββατοκύριακου (όπως είστε εσύ και ο Alza). Ακόμα και το τελευταίο σου σχόλιο (που ταυτίζεις τον εαυτό σου με όλες τις γνώσεις των δύο τελευταίων αιώνων) ενισχύει αυτό που λέω.

      Τέτοιους επιστημονάκους λοιπόν αρέσκομαι να κατατροπώνω με την αχτύπητη λογική μου.

      Διαγραφή
    18. Α δλδ το ότι δεν έχει δει τίποτα απ'όσα έχουν δει ΟΛΟΙΙΙ οι υπόλοιποι εκπορεύεται από την αχτύπητη λογική σου? Θα ξεκαθαρίσω λοιπόν το λογικό λάθος το οποίο υπέπεσα μια που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις 2 γαϊδουριών άχυρα.
      α) αυτό που λέω εγώ
      Η μαύρη τρύπα μπορεί να μην φαίνεται με το μάτι αλλά αφήνει πάμπολλα άλλα σημάδια της ύπαρξης της. Σημάδια τα οποία μπορούν να παρατηρήσουν όλοι, να κάνουν μετρήσεις, θεωρίες, προβλέψεις και να προσπαθήσουν να τις επαληθεύσουν. Με τον ίδιο τρόπο ενώ υποθέτουμε ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία δεν υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρχει μια και στο μοναστηράκι. Εσύ φαντάζομαι το θεωρείς 50/50 το τελευταίο.
      Το βασικό μου επιχείρημα για το ότι δεν υπάρχει Θεός λοιπόν δεν είναι ότι δεν τον βλέπω. Είναι 2 πράγματα.
      1) Κανείς δεν έχει δείξει αξιόπιστα στοιχεία για να υπάρχει
      2) Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει. Το σύμπαν μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά και με την απουσία του.
      β)αυτό που λες εσύ
      Αν δεν μπορώ να αποδείξω( εγώ προσωπικά) κάτι δεν ισχύει και ότι και να πει κάποιος έχει τις ίδιες πιθανότητες να ισχύει με οτιδήποτε άλλο. Δεν αποκλείουμε τίποτα ποτέ και προχωράμε στα τυφλά. Ακόμα και το big bang που το αποδέχονται όλοι οι κοσμολόγοι και αστροφυσικοί αυτού του κόσμου δεν μας λέει τίποτα. Και βεβαιότητα και απολυτότητα δεν υπάρχει ποτέ. Αλλά δεν ξεκινάνε όλα από την ίδια εκκίνηση.
      Τέλος για τα φάρμακα και τα αεροπλάνα κάνεις και πάλι λάθος. Δεν έχει σημασία ότι τα έχεις δει. Φωτογραφίες με άστρα και γαλαξίες υπάρχουν άπειρες που δεν αποδέχεσαι. Σύμφωνα με τη θεώρηση σου αν δεν μπορείς να εξηγήσεις και να αποδείξεις τις αρχές της αεροδυναμικής και της βιοχημείας που τα διέπουν πρέπει να υποθέσεις ότι το ότι δουλεύουν είναι σύμπτωση ή εξαπάτηση. Αλλιώς το ξαναλέω απολαμβάνεις καρπούς μιας μεθόδου που δεν αποδέχεσαι θεμελιωδώς και αυτό είναι υποκρισία.


      Διαγραφή
    19. @Agou: Με σύγχυσες πρωινιάτικα, ας δούμε λοιπόν την μέχρι τώρα αχτύπητη λογική σου agou και πως αυτή μας κατατρόπωσε:

      1)Σου παρουσιάστηκε μέσω του κειμένου, η πληροφορία που η σύγχρονη επιστήμη διαθέτει στο κοινό μετά απο χρόνια έρευνας. Το αν αυτά ειναι επιστήμη του σαββατοκύριακου, μπορείς να το ψάξεις όσο θες και αν βρεις κάτι διαφορετικό έλα να μας το πεις. Αλλά μέχρι τότε μόκο.
      2)ο Gabriel σου παρέθεσε λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα και πληροφορίες για ένα απο τα πράγματα που αμφισβήτησες, μέχρι και εικόνες σου έστειλε.
      3)στα δύο παραπάνω, απάντησες με τον πολυ οξυδερκή, και άκρως αφοπλιστικό τρόπο: "δεν το βλέπω, δεν το είδα, δεν το έχω δει κλπ κλπ".

      Καταπληκτικός χειρισμός της λογικής. Κρίμα που σε μια σοβαρή συζήτηση ενηλίκων, η χωρίς σοβαρά επιχειρήματα άρνηση, δεν γέρνει την ζυγαριά προς το μέρος σου. Επίσης η συνεχόμενη επανάληψη των διάφορων χρόνων ενός ρήματος (βλέπω), δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα. Ας καταρρίψουμε όμως τα παιδιάστικα επιχειρήματα σου ένα ένα.

      1)Όταν λέω "βλέπω οτι κάτι ισχύει" δεν σημαίνει απαραίτητα με τα μάτια μόνο. Σημαίνει μπορώ με κάποιο τρόπο να το μετρήσω, άλλοτε χρησιμοποιώντας κάποιο όργανο, άλλοτε φτιάχνοντας ένα μοντέλο και επιβεβαιώνοντας την θεωρία μου. Αυτό λοιπόν σημαίνει βλέπω. Και ναι όλα όσα αναφέρονται στο παρόν κείμενο τα έχουμε "δει" με έναν απο τους τρόπους που αναφέρθηκαν μόλις τώρα. Αντίστοιχα, με κανέναν απο αυτούς τους τρόπους δεν έχουμε "δει" το θεό ή κάποιο στοιχείο για αυτόν ή την ενασχόλησή του με τα εγκόσμια. Το ίδιο ισχύει και για την αστρολογία και οποιαδήποτε άλλη παπαριά πιστεύει ο άνθρωπος. Δεν ειναι οτι την απορρίπτουμε γιατί δεν βλέπουμε με τα μάτια τα αποτελέσματα. Είναι γιατί δεν τα "βλέπουμε" με κανέναν γαμημένο τρόπο. Ελπίζω να κατάλαβες τώρα τι εννοούμε όταν λέμε "βλέπω" ή "δεν βλέπω κάτι" και να μην το ξανα-αναφέρεις, γιατι αυτόματα θα γίνεις ρεντίκολο.

      2)Όταν κάποιος σου παρουσιάζει μια πληροφορία που αποτελεί την άποψη της σύγχρονης επιστήμης και εσύ ρωτάς αν την έχει αποδείξει ο ίδιος, κάνεις την εξής δήλωση: Για να δεχθώ αυτό που λες, θέλω να μου το αποδείξεις βήμα βήμα. Δηλαδή για να σου αποδείξω πχ. οτι οι γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους, πρέπει να σου αποδείξω οτι υπάρχουν οι μετρήσεις που δείχνουν αυτό, να σου αποδείξω οτι εχουμε τηλεσκόπια και υπολογιστές που κάνουν τις μετρήσεις, να σου αποδείξω οτι αυτά δουλεύουν σωστά, μάλλον μελετώντας και επαληθεύοντας όλη την επιστήμη της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής. Μπορώ να το πάω όσο πίσω θες, γιατί δεν βάζεις όριο σε τέτοια μαλακία, και να σου πω οτι ζητάς να ανακαλύψω τον τροχό ξανά, μόνο και μόνο για να πείσω εσένα, τον παπάρα, για κάτι που έχει επαληθεύσει και δέχεται όλος ο επιστημονικός κόσμος του πλανήτη... και μετά κατηγορείς εμάς για έπαρση; Έπαρση είναι, να είναι κάποιος τόσο μαλακας και άσχετος όσο εσύ, και να αμφισβητεί την γνώση που με κόπο του παρέχει η επιστήμη τόσα χρόνια. Έπαρση είναι να μην έχεις διαβάσει ούτε ένα βιβλίο αστρονομίάς και να έρχεσαι να μας πουλάς εξυπνάδες, χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ σοβαρό αντεπιχείρημα.

      Όταν καταφέρεις να βρεις επιστημονικό/λογικό επιχείρημα ή πληροφορία η οποία σε βοηθήσει να βγάλεις το παπάρι μου απο το στόμα σου, τότε έλα να συζητήσουμε. Μέχρι τότε περάστικά.

      Διαγραφή
    20. (ακολουθεί γαμιστερό comment, και bold-αρισμένο κατά σημεία για να ξεχωρίζει από την πλέμπα)

      Θα μπορούσα να διαμαρτυρηθώ ότι είστε δύο και είμαι ένας, αλλά αφενός δεν είμαι αδερφή σαν τον Alza, αφετέρου λέτε ακριβώς τα ίδια οπότε είναι σαν να μιλάω σε μόνο έναν ξερόλα/ξεροκέφαλο/τοίχο. Έχω κουραστεί να επισημαίνω τα λάθη σας, αλλά θα το επιχειρήσω μια τελευταία φορά:
      1. Μιλάτε και οι δύο σαν να υποστηρίζω τη θρησκεία, αλλά ανοίξτε τα στραβά σας και δείτε ότι πουθενά δεν έκανα κάτι τέτοιο.
      2. Gabriel, λες ότι η μαύρη τρύπα αφήνει σημάδια που μπορούν να τα παρατηρήσουν όλοι. Εδώ γελάνε γιατί ούτε εσύ ο ίδιος δεν μπορείς, ακόμα και αν σου χαρίσουν το Hubble.
      3. Λες επίσης ότι ο Θεός δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει (ενώ η μαύρη τρύπα είναι). Και δεν μου λες ρε φίλε, έτσι απλά για να κάνουμε κουβέντα, ποιος προκάλεσε το Big Bang; Τι γινόταν πριν απ' αυτό; Πριν απαντήσεις, ξαναδιάβασε το 1.
      4. Τουλάχιστον σε έκανα να παραδεχτείς ότι "βεβαιότητα και απολυτότητα δεν υπάρχει ποτέ" (άθλος).
      5. Δεν απορρίπτω την εφαρμοσμένη επιστήμη, ίσα-ίσα την κατέχω σε μεγάλο βαθμό νομίζω. Βασικά δεν απορρίπτω καμία επιστήμη. Υποστηρίζω όμως ότι κάποιοι κλάδοι είναι και μάταιοι και ματαιόδοξοι. Επίσης, αμφισβητώ τις δικές σου γνώσεις.
      6. Alza, εσύ αγόρι μου είσαι hopeless. Ξέρεις πολύ καλά ότι είσαι επιστήμονας του σαββατοκύριακου, αλλά επιμένεις για το αντίθετο. Και όχι, γιατί να ψάξω εγώ; Εσύ που υποστηρίζεις όλες αυτές τις βλακείες, απόδειξέ τες.
      7. Μου έστειλε εικόνες για την ΚΕΡΑΙΑ και το χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα. Συνεχίζεται το γέλιο.
      8. Όταν λέω "δεν το βλέπω" εννοείται ότι συμπεριλαμβάνω και τα όργανα μέτρησης. Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό, προσβάλλεις τη νοημοσύνη μου, και επιβεβαιώνεις τη χαμηλή δική σου.
      9. Όχι μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να σου ζητήσω να φτάσεις μέχρι τον τροχό (αν και ούτε αυτό δεν θα μπορούσες). Ζητάω μόνο να μου αποδείξεις αυτά που έγραψες, και θα σου κάνω τη χάρη να δεχτώ κάποιες γνώσεις ως δεδομένες.

      Και φτάνουμε με αυτόν τον τρόπο σε κάποια χαρακτηριστικά της επιστήμης που - αν και προφανή - δεν θα τα ξέρετε, γιατί δεν τα γράφει ούτε η Wikipedia ούτε το Περισκόπιο:
      1. Η θεωρητική επιστήμη βασίζεται σε άπειρες ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ, οι οποίες μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την αξία της, αλλά καλό είναι να μην το ξεχνάμε όταν γράφουμε με περισσή έπαρση τις παπαριές μας.
      2. Η επιστήμη (ειδικά η θεωρητική) προσπαθεί να ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ τα φυσικά φαινόμενα. Με άλλα λόγια, ένας πλανήτης δεν λύνει διαφορικές εξισώσεις για να αποφασίσει τι τροχιά θα ακολουθήσει. Εμείς λύνουμε εξισώσεις για να ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΜΕ την κίνησή του. Το να λέμε ότι βρήκαμε τους νόμους που ΔΙΕΠΟΥΝ την κίνηση είναι τόσο υπερφίαλο όσο και ηλίθιο.
      3. Η επιστημονική κοινότητα ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΣΩΜΗ για οτιδήποτε.
      4. Οι θεωρίες ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ (και βγαίνουν καινούριες ψωλιές).
      5. Τα σύχρονια θεωρητικά μοντέλα κλάδων όπως αστρονομία, κοσμογονία, δομή της ύλης, γίνονται όλο και πιο ΠΕΡΙΠΛΟΚΑ (πχ προστίθενται συνεχώς νέα σωματίδια και αρχίδια). Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει μέλλον σ' αυτά.

      Επαναλαμβάνω, όλα αυτά δεν τα λέω γιατί αμφισβητώ την επιστήμη. Τα λέω για να σας αποδείξω πόσο γατάκια είστε εσείς οι δύο, που συστηματικά μέσα απ' αυτό το blog το παίζετε ξερόλες και ότι έχετε την απάντηση για όλα. Σκοπός μου είναι να σας ανοίξω τα μάτια και να καταλάβετε ότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΧΡΙΣΤΟ (pun intented). Να καταλάβετε επίσης ότι ουσιαστικά είστε σαν τους θρησκόληπτους που κατηγορείτε (αν και είμαι μαζί σας σ' αυτό) γιατί δέχεστε άκριτα ό,τι παπαριά σας σερβίρουν μερικοί χαρτογιακάδες της NASA ή του CERN.

      I win.

      ΥΓ. Gabriel, και βέβαια υπάρχει μαύρη τρύπα στο Μοναστηράκι. Ονομάζεται "Θανάσης" και κάθε φορά που περνάω από εκεί, μου ασκεί ακατανίκητη έλξη.

      Διαγραφή
    21. Δεν έχω σκοπό να συνεχίσω την ανούσια αυτή διένεξη μια που απο ότι φαίνεται δεν καταλαβαίνεις ούτε τι λέω, ούτε τι βλακείες λες και τι κωλοτούμπες έχεις ρίξει στο απο πάνω κείμενο. Το μόνο αξιόλογο σημείο του σχολίου είναι η photo που έχεις βάλει, που έχει γέλιο. Πάντως όντως μου άνοιξες τα μάτια και είδα πόσο τρόμπας είσαι, οπότε δεν ασχολούμαι άλλο μαζί σου. Περαστικά και πάλι.

      Διαγραφή
    22. Alza παρόλο που παρακολουθησα με αμείωτο, εως τώρα, ενδιαφέρον όλη την αντιπαράθεση που προέκυψε ανάμεσα στο γνωστό παρεάκι σας,παρατήρησα οτι οι υποψίες μου για το οτι υπάρχει μια σαρκική σχέση με τον κ.agou,επιβεβαιώθηκαν ξανά(σε βοηθήσει να βγάλεις το παπάρι μου απο το στόμα σου,),και χωρις' εισαγωγικά'.Για το 'χαβαλέ' παντα..

      D.

      Διαγραφή
    23. Ο σοδοσμισμός που οποίος υπέστη ο φίλος agoy ειναι καθαρά πνευματικός, αν και δεν ειναι κρυφό, ότι αναρίθμητες φορές έχει αναζητήσει σαρκική επαφή με τη σαύρα μου, μια που ειναι γνωστός πούσταρχος.

      Πέρα απο την πολύ εύστοχη αυτή σου παρατήρηση όμως, έχεις κάποια γνώμη αναφορικά με την εν λόγω διαφωνία;

      Διαγραφή
    24. Είναι προφανές ότι ο κύριος D ό,τι και να διαβάσει, φαντάζεται σαρκικές σχέσεις μεταξύ αντρών.

      Διαγραφή
    25. Το γεγονός οτι ο χαρακτηρισμός πούσταρχος δεν ενόχλησε τον εν λόγω κ. δεν με εντυπωσίασε,κρίνοντας μάλιστα και απο τη φωτο του,μοιάζει αρκετά με τους θαμώνες του pierros στη Mύκονο..

      Διαγραφή
    26. Και εσείς κύριε D ξέρετε πολύ καλά πώς μοιάζουν οι θαμώνες του Pierros γιατί _____ (συμπληρώστε).

      Διαγραφή
    27. Αγκου πριν από το Big Bang υπήρξε ο Πέτρος ο γείτονάς μου. Τον πιστεύω γιατί τον ξέρω προσωπικά και δε μου έχει πει ποτέ ψέματα. Δε θα βασιστώ σε ένα βιβλίο χιλιάδων χρόνων (είτε Βίβλος λέγεται είτε Κοράνι είτε οτιδήποτε) που λέει μια ιστορία, γιατί με την ίδια λογική υπάρχουν οι Κύκλωπες, οι σειρήνες και ότι άλλο πλάσμα έβγαλε από την κούτρα του ο Όμηρος.
      Πέρα από τη πλάκα πριν το Big Bang δεν ξέρει κανείς τι υπήρχε γιατί δεν έχει ανακαλυφθεί τίποτα. Και δεν πιστεύω ότι ένα ανώτερο ον που ονομάσαμε Θεός κρύβεται πίσω από αυτά, γιατί το Θεό (τον οποιοδήποτε) τον βγάλαμε απ την κούτρα μας για κάτι που δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε. Αν ανακαλυφθεί ότι πριν το Big Bang υπήρχε ένα τεράστιο καλαμάκι, όλοι σαν εσένα θα λένε "ναι αλλά τι υπήρχε πριν το τεράστιο καλαμάκι;" και θα υποθέτουν ότι πρέπει να υπάρχει ένας Θεός από πίσω. "Και ποιος ήταν πριν από το Θεό;" "ένας άλλος Θεός" και πάει λέγοντας

      Υ.Γ.: όχι, δε σε γυρνάω στο 1

      Διαγραφή
    28. Πρόεδρε, σου λέει ψέματα. Πριν το Big Bang υπήρχε μόνο το παπάρι μου.

      Διαγραφή
    29. Δε ντρέπεσαι ρε agou; αν διαβάζει κάνα πιτσιρίκι τώρα αυτό το εκπαιδευτικό κείμενο, τι παραδείγματα θα πάρει αν μιλάς έτσι, γαμ. το μου..... παλιογαμ... ξεκω......που να σου γαμ... το σπίτι και τον κω.... πουστ...... σε γαμ.... καρι...... παλιο πουτ..... ψω...ρουφα χ.... βρωμόπουσ...!! Για αυτό σε παρακαλώ πολύ κράτα κάποιο επίπεδο!!!

      Διαγραφή
  11. εγώ θα διαβάσω και θα σου κάνω ερώτηση όταν θα φτάσεις στους δεινόσαυρους και στο σεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το σεξ έχω γράψει τόσα πολλά, έπρεπε ήδη να έχεις ρωτήσει. Επίσης εσύ έχεις το προνόμιο να με βλέπεις που και που, οπότε μπορείς να μαζέψεις όλες τις απορίες σου και να μου τις φέρεις να τις δω.

      Διαγραφή
  12. Θα έπρεπε να πάρουν κείμενα σαν το παραπάνω και να τα διδάσκουν στο δημοτικό. Από τη μια σκέφτεσαι πόσα έχουμε ανακαλύψει και πόσο έχουμε προοδευσει, και από την άλλη σκέφτεσαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στα ζώδια και πως τη στιγμή που γεννιέσαι οι πλανήτες επηρεάζουν την προσωπικότητα σου με κάποιο τρόπο (που ούτε αυτοί ξέρουν πως)και όλες αυτές τις ανεγκέφαλες παπαριές και σε πιάνει κατάθλιψη για το ανθρώπινο είδος. Όλα αυτά το 2013 παρακαλώ. That's sad..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. GreekCthulhu ήσουν πάντα τόσο τετράγωνος?
    Γιατί αν ήσουν τότε η μαμά σου θα είχε δύσκολη γέννα...
    Αν κρίνω από το υπέροχο nickname έχεις εντρυφήσει σε σοβαρότερα θέματα από την αστρολογία...ε?

    Εν κατακλείδι αμα μπερδεύεις την επιστήμη της αστρολογίας με τις προβλέψεις που βλέπεις στα περιοδικά και στην τηλεόραση έχεις μπερδέψει τη βούρτσα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιακάδα,

      η έκφραση "επιστήμη της αστρολογίας" είναι απο μόνη της οξύμωρο σχήμα. Και δεν είναι θέμα άποψης ή γνώμης. Η επιστήμη έχει συγκεκριμένο τρόπο δράσης και μεθοδολογια για το πως στηρίζει τα λεγόμενά της. Η αστρολογία δεν έχει. Δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να τα μπλέξεις αυτά τα δυο. Το αν ισχύει ή όχι η αστρολογία είναι άλλο θέμα (δεν ισχύει), αν θες το αναλύουμε.

      Διαγραφή
    2. Την επιστήμη της αστρολογίας???
      Τελικά έκανα λάθος πιο πάνω..
      Δεν έχεις περπατήσει απλά το μονοπάτι.
      Θα μπορούσες να ξεναγήσεις κόσμο στα αξιοθέατα του μονοπατιού.
      Μπορείς να μας πεις ένα πανεπιστήμιο που δίνει πτυχία της επιστήμης της αστρολογίας ή είναι τόσο τεράστια επιστήμη που είναι υπεράνω?

      Διαγραφή
    3. Οκ! Θα το πάρω αλλιώς... (όχι τίποτ'αλλο έχω βαρεθεί να τρωγόμαστε σαν τα κοκόρια...)
      Θες δηλαδή να μου πεις ότι ένα μικρό σώμα (δορυφόρος όχι πλανήτης) έχει επίπτωση στο μαγνητικό πεδίο της γης, στην πλημμυρίδα και στην άμπωτη... στην σπορά για τους αγρότες (ποτέ δε σπέρνουν όταν είναι νεα σελήνη)ακόμη και στην ψυχολογία των ανθρώπων (πανσέληνος) όπως έχει αποδειχθεί βάση της επιστήμης με έρευνες από πολλά πανεπιστήμια ενώ όλα τα άλλα σώματα που υπάρχουν γύρω από την γη δεν ασκούν καμμία δύναμη??

      Εχεις ακουστά για το butterfly effect? Αν το πέταγμα μιας πεταλούδας μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο φαντάσου πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο σωμα τη γη... Τελικα πρέπει να διαβάσουμε λίγο παραπάνω κβαντομηχανική... και οι δυο...

      Διαγραφή
    4. Βασικά, δεν χρειάζεται να διαβάσω καμιά κβαντομηχανική εγώ. Απο την άλλη εσύ πρέπει όπωσδήποτε να θυμηθείς την αστροφυσική που έκανες με τον καλό καθηγητή απο την Πατρα, γιατί δεν θυμάσαι τίποτα μου φαίνεται. Αλλά ας τα πάρουμε απο την αρχή:
      1)Ούτε δορυφόρος, ούτε πλανήτης έχει καμια επίπτωση στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Μάλλον μπερδεύεις το μαγνητικό πεδίο με τη βαρύτητα. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επηρεάσει η Σελήνη κάτι στη Γη, είναι μέσω βαρύτητας και όχι μέσω μαγνητικών πεδίων, γιατί η Σελήνη δεν έχει τέτοιο.
      2) Για τους γεωργούς, δεν ξέρω γιατί δεν σπέρνουν στη νέα σελήνη και δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ήταν κάποια αρχαία δεισιδαιμονία, αλλά δεν ξέρω κιόλας. Το ότι κάποιοι επηρεάζονται ψυχολογικά απο την πανσέληνο επίσης δεν καταλαβαίνω που κολλάει. Κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται ψυχολογικά κοιτώντας και ένα λουκουμα, αλλά τι σχέση έχει αυτό με τα φυσικά φαινόμενα;
      3) Η πλημμυρίδα και η άμπωτη όντως ισχύουν, γιατί οι ωκεανοί, τους οποίους θεωρούμε σαν ένα μεγάλο ενιαίο σώμα, έλκονται πολύ πιο έντονα απο την Σελήνη και έτσι ανάλογα σε ποια μεριά βρίσκεται αυτή, εκεί τα νερά ανεβαίνουν αφού "έλκονται" απο αυτην. Κανένα μυστήριο εδώ.
      4) τα μόνα σώματα που βρίσκονται γύρω απο τη Γη είναι οι υπόλοιποι πλανήτες (οι οποίοι δεν ανήκουν σε αστερισμούς) και οι δορυφόροι τους, ο ήλιος και οι αστεροειδής. Όπως είπα και πριν, το κοντινότερο αστέρι στη ΓΗ είναι στου διαόλου το κώλο. Η απόσταση του είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και η βαρύτητα που ασκεί σε μας είναι σχεδόν μηδενική. Πως ακριβώς λοιπόν μας επηρεάζει αυτό το αστέρι (το κοντινότερο) και πως όλα τα άλλα που είναι ακόμα πιο πέρα; Εξήγησέ του μου αν μπορείς.

      Διαγραφή
    5. Nαι τα μπέρδεψα... ευτυχώς που τα ξεμπέρδεψες εσύ.
      Συμβαίνουν κι αυτά...
      Ξέρεις τι θα πει επιστημονική παρατήρηση?
      Η παρατήρηση και ο πειραματισμός είναι οι αρχές της επιστήμης.
      Εγώ θα σου πω το εξής:
      Πάρε ένα σπόρο και φύτεψέ τον όταν δεν έχει φεγγάρι και πάρε ένα σπόρο και φύτεψέ τον όταν έχει φεγγάρι και έλα να μου πεις τι πρόσεξες.
      Για να είμαστε σωστοί όμως θα πρέπει να τον έχεις στο ίδιο σημείο, με ίδια ποιότητα χώματος και να τον ποτίζεις με την ίδια συχνότητα και την ίδια ποσότητα νερού, οκ?
      Αντε και τα λέμε...
      Ξέρεις κάτι?
      Σε φαντάζομαι την εποχή που ο τρελλός έλεγε ότι η γη είναι στρογγυλή να είσαι από τους άλλους που έλεγαν ότι είναι ευθεία γιατί αλλιώς θα πέφταμε :))

      Διαγραφή
    6. χαχαχα!! είσαι περίπτωση η άτιμη!!!
      Πρώτα έρχεσαι και μας λες οτι τα αστέρια επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και μετά μας μιλάς για παρατήρηση και πειραματισμό. Σορρυ καλή μου, αλλά κάτι μου λέει οτι είτε δεν την ξέρεις πολύ καλά την επιστημονική μέθοδο, είτε οτι την ξέρεις καλά, αλλά την εφαρμόζει μόνο όπου σε συμφέρει.. Τεσπα δεν θέλω να δώσω συνέχεια στην διένεξη γιατί δεν βγάζει πουθενά. Άλλωστε όποιος διαφωνεί με τα λεγόμενα μου δεν διαφωνεί με μένα ουσιαστικά, αλλά με ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Μαλώστε με αυτούς.

      Με φαντάζεσαι λάθος όμως. Εγώ (αν είχα αμφιβολίες για τον ισχυρισμό κάποιου) θα έλεγα απλά, οκ, φέρε μου αποδείξεις. Δεν ακυρώνω κάτι έτσι απλά, αλλά ούτε δέχομαι κάτι εύκολα. Σε κάθε περίπτωση θέλω αποδείξεις.

      Διαγραφή
    7. Ναι είμαι περίπτωση... και είμαι και ατιμη! :)
      Απίστευτο! Μπας και διαβάζεις αστρολογία και μας το κρύβεις τόσην ώρα? :-p

      Nαι σε φαντάστηκα λάθος... Και συγνώμη γι'αυτό... είδα μια χιουμοριστική καλογραμμένη ανάρτηση και κολλησα νομίζοντας ότι αυτό το ιστολόγιο είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα...
      Καλή συνέχεια! Δεν έχω σκοπό να σας ξαναδημιουργήσω πρόβλημα.
      Συγνώμη για την "εισβολή"... δε θα ξανασυμβεί!

      Διαγραφή
    8. Υ.Γ. Και ναι... τελικά ήσουν σ'αυτούς που "λιθοβολούσαν" τον Γαλιλαίο... (καρατσεκαρισμένο πλέον...!) ;)

      Διαγραφή
    9. Κοίτα να δεις τώρα τι παίχτηκε εδώ. Έρχεσαι και πετάς δεκα αρλούμπες περι αστρολογίας και επειδή διαφωνώ μαζί σου επικαλούμενος λογικά επιχειρήματα, είμαι εγώ αυτός που θα "λιθοβολούσε" τον Γαλιλαίο και είναι και καρατσεκαρισμένο κιόλας... ούτε καν με ξέρεις και βιάστικες να σχηματίσεις άποψη...ποιός θα λιθοβολούσε ποιον δεν κατάλαβα.

      Παρόλα αυτά δεν νομίζω οτι είπε κανείς οτι εισέβαλες, ούτε οτι δημιούργησες πρόβλημα, ούτε σου ζήτησε κανείς να μην υποστηρίξεις την άποψή σου. Αλλά δεν μπορεί να περίμενες απλά ότι θα δεχτώ όλα όσα λες αμαχητί; Λες τα δικά σου και απαντάω. Έτσι δουλεύει μια συζήτηση. Αν δεν είναι του γούστου σου με γειά σου με χαρά σου, στο καλό και να μας γράφεις.

      Διαγραφή
    10. χαχαχα! Εχεις πλάκα το ξέρεις?
      Εσύ έχεις άποψη για μένα (περίπτωση και μάλιστα άτιμη περίπτωση) ενώ εγώ δε μπορώ να πω την άποψή μου για το άτομό σου?
      Και για να σου πω την αλήθεια το δικό μου συμπέρασμα βγαίνει επαγωγικά από τη στάση που έχεις σε κάθε καινούργιο...
      Θες δηλαδή να μου πεις ότι αν ήσουν στην εποχή του Γαλιλαίου θα ενστερνιζόσουν τις απόψεις του?
      Πες το μου κι αυτό να με αποτελειώσεις...

      Διαγραφή
    11. "Και για να σου πω την αλήθεια το δικό μου συμπέρασμα βγαίνει επαγωγικά από τη στάση που έχεις σε κάθε καινούργιο..."

      όταν λες "καινούργιο" εννοείς την αστρολογία; ολοκαίνουργια είναι, τι να σου πω...

      Διαγραφή
  14. Λιακάδα καταρχήν,
    άσε τη μαμά μου ήσυχη.Και btw σε πληροφορώ ότι είχε πολύ άνετη γέννα, σχεδόν καθόλου πόνοι.

    Δεύτερον, τι σχέση έχει το nickname μου με τα θέματα που εξετάζουμε. Επειδή δεν κατάλαβες όμως θα στο εξηγήσω. Το "Cthulhu" είναι παρμένο από τη "μυθολογία Κθούλου" του αγαπημένου μου συγγραφέα Χ.Φ.Λαβκραφτ - επομένως είναι κάτι φανταστικό, είναι fan fiction. Το "Greek" μπροστά το έβαλα για χιομοριστικούς λόγους, γιατί φανταζόμουν πως θα ηταν ένα Ελληνάρας Κθούλου.. κλπ.
    Anyway

    Οπότε αφού έχω μπερδέψει τη βούρτσα όπως πολύ ωραία μας ανέφερες, για ξεμπέρδεψε με εσύ, μια και δείχνεις να το κατέχεις το θέμα. Στ'αλήθεια, όριστε, είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω τις απόψεις μου, αν μου τεκμηριώσεις τις δικές σου ή έστω, αν τις κάνεις να φανούν τουλάχιστον λογικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οκ... όλοι οι πολιτικοί και οι μεγάλοι επιχειρηματίες και βασιλιάδες που έχουνε τον δικό τους αστρολόγο είναι τρελλοί δηλαδή? Είναι γραφικοί μαλακες θες να μου πεις κι εσύ είσαι ο έξυπνος ε?
    Θα σου το ξαναπώ άλλη μια φορά γιατί το έζησα κι εμπειρικά και θα σου εξηγήσω τι εννοώ: Τα ζώδια έχουνε μερικά γενικά χαρακτηριστικά... Οποιος έχει ασχοληθεί καταλαβαίνει πάνω κάτω τι ζωδιο είναι ο άλλος που γνωρίζει πχ. Μπορεί να μην καταλάβω σε μια παρέα ακριβώς το ζώδιο αλλά θα καταλαβω αν ο άλλος είναι ζώδιο της φωτιάς ή του νερού από τα εν γένει χαρακτηριστικά.
    Οπως επίσης κριός με κριό διαφέρει... Διαφορετικοί είναι οι κριοί του Μάρτη διαφορετικοί του Απρίλη αλλά και πάλι ιδιοσυγκρασιακα έχουνε κάποια κοινά.
    Επίσης διαφέρει κριός του πρώτου δεκαήμερου με κριό του δεύτερου ή τριτου δεκαήμερου. Ομοιοτρόπως όχι τόσο στα χαρακτηριστικά όσο στην αστρολογική πρόβλεψη διαφέρει ο Κριός που γεννήθηκε 25 Μάρτη με 26 Μάρτη... ακόμη και κριοί που έχουν την ίδια μέρα γεννηθεί με λιγες ώρες διαφορά.
    Εγω δεν έχω διαβασει βιβλια αστρολογίας αλλα από τα 16 μου ασχολούμαι καθαρά εμπειρικά με παρατηρήσεις πάνω σε ανθρώπους που γνώριζα και πάντα τους έκανα την κλασσικά χαζή ερώτηση "τι ζωδιο είσαι".
    Μέχρι που κάποια στιγμή μέσα στο ίντερνετ γνώρισα κάποιον που μου είπε ότι βλέποντας το προφίλ μου έπαθε πλάκα γιατί έχουμε γεννηθεί ίδια μέρα και ημερομηνία και έχουμε τα ίδια χόμπυ. Το πρώτο που σκέφτηκα "τι σκαρφίζεται κανείς για να ρίξει γκόμενα..." μέχρι που μου έδειξε την ταυτότητά του και ήρθα και ηρέμησα.
    Σε κουρασα ξέρω αλλά εδώ αρχίζουν τα ωραία...
    Ο τύπος ήταν ίδια ομάδα με μένα, με ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις, ίδια κοσμοθεώρηση και οικολογικές ευαισθησίες, είχε κάνει και κείνος ζωγραφική και αγιογραφία σα και μένα, είχε ασχοληθεί με το ίδιο σπορ, του αρέσανε τα ίδια φαγητά και όχι μονο αυτό αλλά και η μαγειρική και μαγείρευε με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύω και γω.
    Οσο για τη μουσική ακούγαμε τα ίδια...
    Είχε εξοχικό εκεί που είχα εγώ, καταγωγή ίδια είχε κι αυτός έναν αδελφό κι εγώ μια αδελφή... είχαμε παντρευτεί και οι δυο ζωδια του νερού (μα ταιριάζει φωτιά με νερό? ή το νερό θα εξατμιστεί ή η φωτιά θα σβήσει...)
    Οπως βλέπεις κι εγώ παρόλη την παρατήρηση που έκανα δεν ήθελα να πιστέψω ότι δεν ταίριαζα με τον άντρα που ερωτεύτηκα.
    Αποδείχθηκε ότι την ίδια χρονιά που παντρεύτηκα εγώ είχε παντρευτεί κι εκείνος και χωρισε τήν ίδια χρονια που χώρισα εγώ...!!
    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κάποιος ξέρει το αστρολογικό σου αποτύπωμα με ακρίβεια την μέρα και την ώρα και τον τόπο που γεννήθηκες μπορεί να κάνει προβλέψεις με αρκετά μεγάλη ακρίβεια όχι μόνο στον χαρακτήρα αλλά και στο επέκεινα...

    Λυπάμαι αν σε κούρασα απλά ήθελα να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου και να μ'ακούσεις... Φυσικά και δεν διαβάζω για τους λόγους που σου ανέφερα τις γενικευμένες καθημερινές προβλέψεις για τα ζώδια.
    Ασε μια πόρτα ανοιχτή... ένα μικρό παράθυρο να μπει λίγος αέρας...
    Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ζωές μας ήταν παραλληλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν είδα το σεντόνι, τρόμαξα λίγο.
    Ευτυχώς διαβάζεσαι εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έλα μη μου τρομάζεις τόσο εύκολα, ακολουθούν τόσα σεμινάρια....:p

      Διαγραφή
  17. Αν πάει έτσι γιατί να μην πούμε ότι η Λάχεση απλά ξαναδιάβασε μια σελίδα?
    Είναι και αυτή επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη σαν την δικιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Στ'αλήθεια, μου φέρνεις σαν επιχείρημα τους πολιτικούς?. Στ'αλήθεια?(...)

    Οκ, δέχομαι ότι γνώρισες έναν άνθρωπο γεννημένο την ίδια ώρα με εσένα όπου είχατε πολλά κοινά. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα απολύτως. Το ότι μαγειρεύετε ολόιδια και έχετε τις ίδιες πεποιθήσεις ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ του ότι οφείλεται στην ίδια μέρα γεννήσεως. Αυτό απλά το σύνδεσες εσύ έτσι. Και κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις, όπως "μας αρέσουν ίδια φαγητά", "κάναμε και οι δύο ζωγραφική", "παντρευτήκαμε και χωρίσαμε και οι δύο" "μας αρέσουν ίδια σπορ" κλπ, δεν νομίζεις ότι είναι λίγο γενικά στους ανθρώπους? Στατιστικά να το πάρεις θα υπάρχουν άνθρωποι που θα συγκλίνουν σε αυτά, άσχετα με τη μέρα γεννήσεως. Φιλικο μου ζευγάρι έχει πολλά κοινά μεταξύ τους, και δεν έχουν γεννηθεί ίδια μέρα(ούτε ίδιο μήνα)-αυτό τι λέει? Απ΄την άλλη η γειτόνισσα μου σε πληροφορώ είναι ίδια μέρα γεννημένη με εμένα και είμαστε διαμετρικά αντίθετοι. Βασικά σου βάζω και στοίχημα πως οι περισσότεροι που έχουν γεννηθεί ιδια μέρα (και ώρα, και δευτερόλεπτο, και μικροδευτερόλεπτο) θα'χουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Σίγουρα κάποιοι θα έχουν κοινά (αλλοι περισσότερο, αλλοι λιγότερο), μα είναι λογικό αυτό, δε νομίζεις?

    Σε πληροφορώ ότι έχω αφήσει πολλά παράθυρα ανοιχτά. Κι εγώ σαν και εσένα διάβαζα "Ουράνιες Προφητείες" και φιλοσοφίες κάθε είδους και ότι κουλό και παράξενο έπεφτε στην αντίληψη μου και είχα γοητευτεί από όλα αυτά και δεν άφηνα χώρο σε καμία λογική σκέψη και καμία επιστημονική αντίρρηση. Αλλά μετά ξερεις.. μεγαλωσα, και έμαθα να κάνω ερωτήσεις και να τρεφω αμφιβολίες και ξέρεις τι? Κατάλαβα πως τα περισσότερα από αυτά ΗΘΕΛΑ να ισχύουν, παρά το ότι δεν ίσχυαν. Φορούσα παρωπίδες. Η αλήθεια είναι ότι οι συγγραφείς τα λένε πολύ ωραία, έχουν σωστό λόγο και σου παρουσιάζουν χίλια δυο θαυμαστα πράγματα. Το θέμα είναι ότι συνήθως σου λένε αυτό που θες να ακούσεις, και το θεωρούν απόλυτο. Δεν μπορείς να τους κάνεις ερωτήσεις που θα τους φέρουν σε δύσκολη θέση (και μιλάμε για τόνους ερωτήσεων, που είμαι σίγουρος πως δεν θα μπορούν να απαντήσουν). Έλεγε ο Abelard " με την αμφισβήτηση οδηγούμαστε στην αναζήτηση και με την αναζήτηση αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια". Just think about it ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα επιβεβαιώσω εδώ τα λόγια του GreekCthulhu μια που τον ξέρω απο μικρό. Όντως μικρός ήταν λίγο χαζεμένος και όλο κατι παραμυθάκια διάβαζε και πίστευε. Μετά με γνώρισε και του άνοιξα τον πνευματικό ορίζοντα. Του έδειξα ένα μονοπάτι που μπορεί να πατάει χωρίς να έχει δεμένο μαντήλι στα μάτια. Και τώρα...σνιφ...ειμαι περήφανος για σένα Cthulhu....πραγματικά...κλαψ κλαψ...περήφανος...

      Διαγραφή
    2. Από όλους όσους ανέφερα στους μαλάκες κόλλησες εσύ?
      Τεσπα... Εχεις δίκιο σ'αυτό που λες ότι θα μπορούσε να είναι σύμπτωση αν και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα... Υπάρχει Πλάνο... και πρέπει να ακολουθηθεί.
      Θα μπορούσε... όμως εγώ δεν έχω γνωρίσει κάποιον με τόσα κοινά και δεν είναι μόνο τα κοινά αλλά και η παράλληλη ζωή... Είναι πολλές οι συμπτώσεις για να είναι συμπτώσεις... και δε στα'χω πει όλα γιατί θα πάθαινα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
      Δεν έχει νόημα η συζήτηση ... ακόμη και γω βαριέμαι να χτυπάω το κεφάλι μου διαρκώς στον τοίχο...
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    3. Αυτό που αναφέρεις είναι επιστήμη. Λέγετε πιθανότητες και στατιστική.
      Φαντάσου τι πιθανότητες υπάρχουν ώστε 2 άνθρωποι να βγουν με παραπλήσιο DNA και να μοιάζουν ακόμα και στον τρόπο χεσίματος που είναι πολύ ποιο δύσκολο από το να βρεις έναν άνθρωπο που έχει ίδιο ¨τρόπο μαγειρέματος¨.

      Διαγραφή
  19. χαχαχα, ε είσαι φορ δε ντικ! Τι Ρας Αλ Γκουλ και μαλακίες. Σε εσένα έπρεπε να πήγαινε ο Μπρους Γουέην!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγα λόγια για τον Μπρους.
      Και είναι Ρα'ς, όχι Ρας, μην είσαι ισοπεδωτικός...
      Kαι δεν πήγε ποτέ για εκπαίδευση ο Μπρους στον Ρα'ς, αυτά τα λένε οι Σιωνιστές του Χολλυγουντ που είναι τσιράκια του Νόλαν (ή το αντίθετο; δεν ξέρω, μπερδεύτηκα...)

      Διαγραφή
  20. Επιστήμονας του ΣΚ και εγώ... αν και μάλλον μόνο το Σ..., το Κ κάνω άλλα πράμματα.
    α. προς αστρολόγους και λοιπούς οπαδούς. ΟΚ, πιστεύω ότι όντως οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος επηρεάζουν τις ζωές και το κάρμα μας και τα τσάκρα μας. Το ίδιο και άλλα άπειρα δις αστεριών και πλανητών και μεσοαστρικής σκόνης και διαστημικών σκουπιδιών. Υπάρχει κάποιο σοβαρό μοντέλο αστρολογικό που να συμπεριλαμβάνει όλα αυτά?
    Το γεγονός ότι κάποια αστρονομικά μεγέθη έχουν μεταβληθεί ανά τους αιώνες, λαμβάνεται υπόψη, ή μένουμε με τα "δεδομένα" του 800πΧ και υποστηρίζουμε ότι "μα έχουμε παρατηρήσεις ΠΟΛΛΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"?

    β. η θρησκεία βασίζεται στην πίστη. Τι σχέση έχει σε ένα τέτοιο θέμα? Μπορώ κάλλιστα να είμαι ο μεγαλύτερος φυσικός επιστήμονας του κόσμου και να πιστεύω ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. (νομίζω ότι είμαστε μεγάλα παιδιά και μπορούμε να διαχωρίσουμε έννοιες όπως πίστη, θρησκεία, παπαδαριό κλπ).

    γ. το όλο άρθρο ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ και μακάρι να υπήρχε παρόμοιου είδους προσέγγιση και σε άλλα επιστημονικά θέματα και να μοιραζόταν στα σχολεία (ΟΚ, κάπως ρετουσαρισμένη, αλλά όχι αποστειρωμένη και "για λίγους"). Τουλάχιστον να έμεναν 5 βασικές αρχές, 5 ρημαδο-γνώσεις σε κάθε μαθητή. Απλά θα έπρεπε να προστεθεί μια σημείωση που να αναφερει ότι μιλάμε για κάποιες (μάλλον τις πιο επικρατούσες) θεωρίες της εποχής μας. Παλαιότερα πιστευαν κάτι άλλο, όταν θα είμαστε σκόνη τα παιδιά μας θα πιστεύουν (θα διδάσκονται) κάτι άλλο.

    δ. κάτι γράφτηκε για εξισώσεις και μαθηματικά μοντέλα που προσπαθούν να περιγράψουν την φυσική τάξη (πχ κίνηση) των πραγμάτων (πλανητών κλπ). Ναι, έτσι είναι, αλλά τουλάχιστον εδώ στην ευρύτερη γειτονιά μας τα καταφέρνει πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ καλά, πολλά χρόνια τώρα.

    ε. ...και φτάνουμε στο επόμενο του παραπάνω (και τελευταίο). Θυμάμαι τότε που ήμουν φοιτητής, που χάσαμε ολόκληρη άσκηση γιατί είχαμε κάνει γραμμική προεκβολή εκτός κλίμακας και φαντασίας... σαν να λέμε παρατηρώ τι γίνεται μεταξύ Γης - Σελήνης - Ήλιου και προσπαθώ να βγάλω συμπεράσματα για το τι συμβαίνει μεταξύ "Ψ Κενταύρου" και "Ω Κεντάυρου" (το Ψ και το Ω, σε αντιδιαστολή με το Α.... το πιάσατε το υπονοούμενο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε, βλέπω ότι αναφέρεσαι σε μένα.

      Συμφωνώ στα περισσότερα απ' αυτά που γράφεις.

      Γενικότερα, με μια αντιμετώπιση σαν τη δική σου (δηλαδή έχοντας γνώσεις αλλά πιο "ταπεινά" και χαβαλεδιάρικα) έχω πολύ περισσότερη όρεξη να συζητήσω. Αυτό που μου τη σπάει είναι οι ξερόλες και οι απόλυτοι.

      Διαγραφή
    2. Σε επιστημονικά ή επιστημονικο-φανή θέματα μάλλον ΔΕΝ χωράνε απολυτότητες.
      Σε θρησκευτικά θέματα ίσως να χωράνε, αλλά τότε απλά την "κάνουμε"...

      ... αλλά δεν διάβασα κάτι τόοοοσο εξώφθαλμα απόλυτο στα πιο πάνω, ίσως δεν διάβασα αρκετά προσεκτικά.
      Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ανάρτηση σε μπλογκ και όχι για δημοσίευση στο Journal of Modern Physics....

      Διαγραφή

  21. Τςτςτς ΤΙ ΑΝΤΡΕΣ! Μύρισε το μπλογκ βαρβατίλα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενδιαφέρον αρθράκι.. Το μόνο που έχω να πω είναι πως δεν πρέπει να βλέπεις με παρωπίδες και να παρακολουθείς στα τυφλά την επιστήμη... Σκέψου μόνο πόσες φορές καταρρίφθηκαν θεωρίες που θεωρούνταν κοινώς αποδεκτές, επειδή πιο σύγχρονα μέσα μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε παρακάτω.. Δεν είναι πανάκεια η επιστήμη... Δες ένα παράδειγμα http://www.tovima.gr/science/article/?aid=184397.. Θα περίμενα να ήσουν πιο ανοιχτόμυαλος και δεκτικός στο οτι πολλά ανατρέπονται με την πάρδο του χρόνου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο που δείχνεις είναι σχετικά παλιό και δεν ξέρω τι τελικά έγινε, όμως έχω την εντύπωση οτι η θεωρία της σχετικότητας καλά κρατεί ακόμα. Τώρα θα ήθελα σε παρακαλώ να μου υποδείξεις, που ακριβώς λέω οτι τίποτα δεν ανατρέπεται και ότι ότι έχει βρει μέχρι τώρα η επιστήμη είναι η απόλυτη αλήθεια. Το μόνο που έκανα εγώ σε αυτό το άρθρο είναι να αναφέρω τα όσα ξέρουμε, μέσω της επιστήμης, μέχρι τώρα. Η μόνη θεωρία που αναφέρω, που ίσως στο μέλλον αποδειχθεί ανεπαρκής, είναι το big bang, την οποία ανέφερα ως πιο διαδεδομένη και πουθενά δεν λέω οτι είναι η απόλυτη αλήθεια, αλλά σίγουρα είναι η καλύτερη θεωρία που έχουμε αυτή τη στιγμή, παρόλα τα αδύναμα σημεία της. Απο κει και πέρα, τα υπόλοιπα δεν είναι θεωρίες και δεν βλέπω το λόγο να αντιμετωπίζονται έτσι. Η Γη γυρνάει γύρω απο τον Ήλιο, όπως και οι υπόλοιποι πλανήτες. Το πλήθος τους, τα μεγέθη τους και οι ταχύτητες τους είναι υπολογισμένες και αυτά δεν ειναι θεωρίες και δεν αλλάζουν.

      Τώρα για τις παρωπίδες....αν έχεις να μου υποδείξεις κάποιο μονοπάτι, το οποίο να μου προσφέρει μεγαλύτερη γνώση για τον κόσμο μας απο την επιστήμη, ευχαρίστως να το ακολουθήσω. Ένα πράγμα, που όλοι όσοι κάνετε τέτοια σχόλια ξεχνάτε, είναι οτι αν και όταν η επιστήμη διορθώνεται ποτέ, αυτό το κάνει απο μόνη της. Αυτοδιορθώνεται, εξελίσσεται και συνεχίζει. Κανένας δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θεωρίες της επιστήμης, έχουμε όμως εμπιστοσύνη στην επιστημονική μέθοδο, γιατί είναι η ΜΟΝΗ μέθοδος που φέρνει αποτελέσματα. Με αυτή τη μέθοδο τεστάρουμε τις θεωρίες και είτε ενισχύεται η εμπιστοσύνη μας σε αυτές ή όχι. Μέχρι όμως να απορριφθεί κάποια θεωρία χρειάζεται πολύ κόπος και πολλά πειράματα που να πλήξουν την αξιοπιστία της, γιατί αντίστοιχα πολύς κόπος χρειάστηκε για να γίνει αποδεκτή. Τουλάχιστον η επιστήμη έχει μάθει να ελέγχει κάτι πριν το αποδεκτεί ή πριν το απορρίψει. Αυτό το σκεπτικό αν είχαμε όλοι στο μυαλό μας, ίσως να μην ήμασταν τόσο αρνητικοί απέναντι στην επιστημονική κοινότητα και στο τεράστιο έργο της.

      Διαγραφή
    2. Πάλι λάθος. Ένα μόνο πείραμα αρκεί για να καταρρίψει μια θεωρία.

      Διαγραφή
    3. Αλήθεια; Δηλαδή αν γίνει ένα πείραμα και φέρει ένα μη-αναμενόμενο αποτέλεσμα, δεν θα γίνει και δεύτερο για να επαναληφθεί ότι όλα έγιναν σωστά; δεν θα γίνει τρίτο με άλλες παραμέτρους, μήπως καταφέρει και δοθεί εξήγηση, του γιατί ήρθε το πρώτο αποτέλεσμα, πριν καταρριφθεί κάτι, που προφανώς για να υπάρχει, έχει χιλιο-τεσταριστεί;

      είναι προφανώς οτι είσαι πλήρως άσχετος με το πως δουλεύει η επιστήμη. Κάνε χάρη στον εαυτό σου και σταμάτα να πετάς μπούρδες.

      Διαγραφή
    4. H πρώτη φορά που η αγουρίδα έχει δίκιο. Για παράδειγμα όπως έχει πει ο J.B.S Haldane "Θα σταματήσω να θεωρώ την εξέλιξη σωστή αν κάποιος βρει ένα απολίθωμα κουνελιού στο Προκάμβριο". Φυσικά εννοεί αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι τι κάνεις όταν κανείς δεν βρει αυτό το απολίθωμα και όλα όσα έχεις προβλέψει επαληθεύονται. Η μόνη λογική απάντηση είναι ότι την θεωρείς σωστή με αυξανόμενη βεβαιότητα που ασυμπτωτικά θα αγγίζει το 100% και αν ποτέ βρεθεί αυτό το πείραμα αναθεωρείς.
      Είναι πολύ σύνηθες οι άνθρωποι να μνημονεύουν τις φορές που επιστήμονες ήταν σίγουροι για κάτι και διαψεύστηκαν. Η απόλυτη βεβαιότητα (το 100%) δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ και κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν την επικαλείται(και φυσικά σε αυτή τη θέση δεν με μετακίνησε το αgouρι). Αυτό που ξεχνάει ο κόσμος είναι ότι για κάθε φορά που κάποιος επιστήμονας ήταν λάθος υπάρχουν 1.0000.000 που ήταν σωστός. Και για κάθε θεωρία που εσφαλμένα απορρίφθηκε άλλες τόσες ήταν όντως σκουπίδια. Αν πραγματικά πιστεύει κάποιος ότι η χημεία θα απορριφθεί σήμερα αύριο και θα δικαιωθούν μετά θάνατο οι αλχημιστές θα περιμένει πάρα πολύ.
      Bottom line.. Ασχέτως τι λέει ο agou η στάση δεν πιστεύω τίποτα γιατί μπορεί να απορριφθεί αύριο είναι αντιπαραγωγική και (για πολλοστή φορά) υποκριτική.
      Κανένας σοβαρός άνθρωπος που παράγει έργο σε οποιοδήποτε τομέα δεν την ακολουθεί.
      Κανείς δεν έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κένταυροι, γοργόνες, δράκοι και γρύπες αμφιβάλλω όμως αν θα μας πει ότι η ύπαρξη τους είναι 50/50. Αν βέβαια το κάνει θα στείλω το link σε κάτι γνωστούς που έχω και θα του ράψουν ένα άσπρο κουστουμάκι με τα μανίκια που δένονται στην πλάτη.
      Και μια ερώτηση για την επιστημονική μέθοδο που γνωρίζει τόσο καλά.
      Η έκφραση και η εφαρμογή του "peer review" σου λέει κάτι ή δεν την έχεις δει και αυτή?

      Διαγραφή
    5. Ίσως δεν εκφράστηκα σωστά. Μια απόδειξη μπορεί να καταρρίψει μια θεωρία. Μια απόδειξη όμως συνήθως δεν στηρίζεται σε ένα πείραμα ή μια παρατήρηση, αλλά σε ένα σύνολο αυτών.

      Διαγραφή
    6. Alza, μερικές φορές αναρωτιέμαι αν είσαι όντως τόσο χαζός ή απλά το παίζεις. Όταν λέω πείραμα εννοώ ολοκληρωμένο, σωστό και επαναλήψιμο. Δεν εννοώ κάτι τυχαίο.

      Αν λοιπόν βρεθεί ΕΝΑ τέτοιο πείραμα που καταρρίπτει μια θεωρία, τότε η θεωρία καταρρίπτεται. Η σκέψη αυτή μάλιστα δεν είναι δική μου αλλά του Αϊνστάιν (που φαντάζομαι είναι θεός σου) ο οποίος έλεγε: "δεν υπάρχει αριθμός πειραμάτων που να αποδεικνύει ότι έχω δίκιο, ένα όμως πείραμα μπορεί να αποδείξει ότι έχω άδικο".

      Και είναι λογικό: όταν διατυπώνεις ένα φυσικό νόμο, αν βρεθεί ΜΙΑ εξαίρεση ο νόμος παύει να ισχύει (και αργότερα θα βρεθούν κι άλλες). Βάλε το νιονιό σου να δουλέψει.

      Gabriel, κι εσύ είσαι λάθος. Αφενός παραθέτεις τυχαία νούμερα, αφετέρου η λογική λέει ότι οι επιστημονικές αποτυχίες είναι απείρως περισσότερες από τις επιτυχίες.

      Επίσης, εγώ δεν είπα ότι δεν πιστεύω τίποτα γιατί μπορεί να απορριφθεί αύριο. Απλά έθεσα αυτόν τον προβληματισμό.

      Όσο για το peer review δεν ξέρω τι είναι (άλλωστε δεν είμαι επιστήμονικος ερευνητής, όπως ούτε κι εσύ). Μπορώ μόνο να υποθέσω τι είναι από τη μετάφρασή του, ή να ψάξω στο Wikipedia.

      Διαγραφή
  23. Δεν θα σχολιάσω κάτι επί του θέματος, εξάλλου τις ιδεολογίες μου τις γνωρίζεται, θέλω όμως να πώ :
    Στον Agou : Δεν είσαι μόνος φίλε. Εγώ προσωπικά διασκέδαζα με την διαφωνία που είχες με τους 2 κάγκουρες (Alza-Gabriel Max Dark)αφού και εγώ στο παρελθόν είχα άπειρες μαζί τους(καλοπροαίρετα το λέω αφού τους αγαπάω και τους 2). Αυτά που λες και ισχυρίζεσαι πολλοί τα πιστεύουν αλλά πολύ λίγοι είναι ισχυροί για να τα συζητήσουν και να τα υπερασπιστούν. Χρειάζεται μεγάλη παιδεία, μόρφωση, αντοχή και θάρρος.
    Στην Λιακάδα : Μπράβο σου για τα λεγόμενα σου. Μ’αρέσει ο τρόπος σου, ο λόγος σου και πιστεύω ότι έχεις ωραία πράγματα να πεις. Επέτρεψε μου όμως να σου κάνω ένα σχολιασμό. Το να αναφερθείς σε αυτό το site για ενεργειακά σώματα, τσάκρα και κουνταλίνη είναι σα να δίνεις ένα παιδί να το φυλάνε παιδεραστές. Θα το βιάσουν στο πρώτο πεντάλεπτο… 

    Στον Alza : Πως το φέρνει κάθε φορά και τα άρθρα σου γίνονται θέμα συζήτησης για θρησκεία και Θεούς..?? Αυτό υποτίθεται δεν είναι κόντρα στην στερεότυπη φιλοσοφία σου περί του ασυνείδητου? Και όμως κάθε φορά στριφογυρνάμε γύρο από αυτά τα θέματα. Μου θυμίζει γκόμενα που θέλει να το παίξει δύσκολο στον άλλο αλλά πάντα γυρνάει σε αυτόν! Άλλο ωραίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σαν το παιδί που φεύγει από την ποδιά της μάνας και αρχίζει να ξεμυτίζει να βγαίνει να πίνει να καπνίζει και γενικότερα να κάνει αυτά που θα κατέκριναν οι γονείς. Τι πάει να πεί.. ότι τους μισεί τους γονείς και δεν τους αναγνωρίζει? Οχι βέβαια, απλά κάνει την μικρή του επανάσταση σαν πρώτο βήμα για τον δρόμο της ανεξαρτησίας.
    Είσαι μεγάλος θρήσκος και ας μην το ξέρεις ακόμα. !! χαχα 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέω και εγώ, λείπει ο Μάης απο την σαρακοστή; Μην ακούσεις εσύ μαγείες, τσάκρα, σάκρα, αστρολογίες και κουραφέξαλα, να τρέξεις προς υποστήριξη.

      Τώρα για το δεύτερο, δεν φταίω εγώ που ο καθένας πετάει τη μαλακία του για τη θρησκεία εδώ μεσα. Προσπαθώ να το αποφύγω, ειδικά αφού είναι εκτός θέματος στο παρόν κείμενο.

      Διαγραφή
    2. Janni, το ήξερα ότι θα απολαύσεις τη συντριβή των Alza / Gabriel.

      Όμως αν ψάχνεις σε μένα υποστήριξη για θρησκείες, αστρολογίες, κουνταλίνες και κουραδίνες, ατύχησες...

      Διαγραφή
    3. Η έκφραση είναι "Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή?" Ο Μάης συνήθως λείπει.
      Κάτι τέτοιες μαλακίες λες, μας εκθέτεις και δίνεις πυρομαχικά στους Νεάντερταλ(όχι ότι μπορούν να τα κάνουν και κάτι. We have nukes bitches!".

      Διαγραφή
    4. Εντάξει μωρέ λεπτομέρειες..πήδηξα και εγώ δυο μήνες και κάτι τρέχει στα γύφτικα.

      Διαγραφή
  24. Ούτε στα πιο τρελλά τους όνειρα δε μπορούσαν να φανταστούν οι αμοιβάδες ότι εξελισσόμενες θα βγάζανε τέτοια "νουμερα". Επιστήμονες του κωλου και του πουτσου αν κρίνω από τους υπέροχους διαλογους και από την επιχειρηματολογία.
    Αν υπήρχε μαθηματικός τύπος που να υπολόγιζε το iq σας θα σας έβγαζε αρνητικό πρόσιμο και τότε θα έβλεπα αν θα στεκόσασταν έτσι κλαρίνο να λέτε τις ίδιες αρχιδιές και να υπερασπιζόσαστε αυτά που λετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόρδος ο κύριος ανώνυμος. Πάντα μου αρέσει να ξεκινάω διάλογο με ανθρώπους που έχουν εκλεπτυσμένο λόγο και επιχειρηματολογία. Δεν μας είπες όμως κύριε ανώνυμε, σε ποια παράταξη αναφέρεστε και ποια στάση κρατάτε εσείς;

      ΥΓ. υπάρχει μαθηματικός τύπος που υπολογίζει το iq και είναι ο λόγος της πνευματικής ηλικίας προς την πραγματική ηλικία και άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι αρνητικός.

      Διαγραφή
    2. Μην εισαι τοσο σιγουρος οτι ο δικος σου δεν ειναι αρνητικος.
      Αλλωστε ο τυπος αναφερεται στο κατα προσεγγιση, στο φυσιολογικο μεσο ορο και οχι στο πραγματικο iq του καθενος.
      Αλλωστε γι'αυτο το λογο εχουνε δημιουργηθει και τα τεστ ΜΕΝSA...

      Διαγραφή
  25. Τουλάχιστον ξέρουμε πως γράφεται το πρόσημο και ή τρέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. γαματο το αρθρακι σου Alza... προσωπικα το βρηκα πολυ ωραιο γιατι ηταν ως συνηθως ακρως χιουμοριστικο! θελω μονο να σε ρωτησω, πώς νιωθεις που υπαρχουν ατομα που παιζει να το διαβασαν και να συμπεραναν οτι ειναι αλλο ενα αρθρο με ανουσιες παπαρολογιες για να γελασουμε (τυπου Alza-Wars) και να μην καταλαβαν καν οτι προκειται για αληθειες??

    Επισης, μια ασημαντη διορθωση για την πληροτητα της υποθεσης: η αρχη της αδρανειας θα μας εκτοξευε αν σταματουσε η περιστροφη της γης και οχι διατηρησης της ορμης.. αν και δε διαφερουν πολυ

    Ανυπομονω για το επομενο.. συνεχισε το επιμορφωτικο σου καθηκον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι και ανούσιες παπαρολογίες τα Alza-Wars! τόσα μηνύματα και φιλοσοφικές σκέψεις κρύβουν μέσα τους αυτά τα ιερά κείμενα. Μέσα απο τον πόνο και τις περιπέτειες του ήρωα, βιώσαμε όλοι μαζί το....εντάξει σταματάω...

      Κοίτα, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε κάποιους αναγνώστες, αυτά απλά θα φάνηκαν όπως λες, ακόμα ένα αστείο. Σε άλλους, όπως θα είδες αν διάβασες κάνα σχόλιο, φαίνονται παπαρολογίες με την έννοια ότι δεν ικανοποιούνται από αυτά και αρέσκονται σε πιο ρομαντικές και παραμυθένιες περιγραφές του σύμπαντος και των άστρων. No problem, από την πλευρά μου. Εγώ γράφω αυτά που θεωρώ σωστά και ο καθένας ότι θέλει κρατάει. Εγώ θα συνεχίσω απρόσκοπτα το έργο που έχω αναλάβει γιατί έχω πνευματική και ηθική υποχρέωση απέναντι σε όλα τα παιδάκια του κόσμου, ακόμα και στα καθυστερημένα που διαφωνούν μαζί μου.

      ΥΓ. καθόλου ασήμαντη η διόρθωση και σε ευχαριστώ. Θα την διορθώσω άμεσα.

      Διαγραφή
  27. παπαρολογίες.. γίνατε όλοι φιλόσοφοι και επιστήμονες.. μαλάκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ελεος με αυτη τη φιλοπολεμη διαθεση! παπαρολογιες = βλακειες που λεμε για να γελασουμε... και αυτα τα αρθρα οντως εχουν πολλη πλακα! δεν το παιζω φιλοσοφος... ουτε επιστημονας επισημαινοντας μια ασημαντη (οπως τονισα) λεπτομερεια που αφορα φυσικη λυκειου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να απαντάς στο παλικάρι από πάνω. Προφανώς είναι εκνευρισμένος γιατί δεν έχει φάει την μπανάνα του σήμερα. Άσε καλύτερα να του απαντήσω εγώ σε κάτι που θα καταλάβει:

      "ουγκα μππουγκα μπουκοα, παπαρολογιες μπουγκα; μπουγκα επιστημονες Μπουγκα μπουγκα; ΟΥΓΚ;"

      Διαγραφή
    2. Οσον αφορα αυτους που δεν καταλαβαν οτι το αρθρο σου ειναι αληθες, το ειπα γιατι ειναι αποδειξη του κακιστου μορφωτικου επιπεδου της χωρας το οποιο εθιξες στο τελος στο προηγουμενο αρθρο (το διαβασα και εκεινο σημερα γι'αυτο και εκανα αυτο το σχολιο). Ειχα διαβασει και τα παραπανω σχολια αλλα επελεξα να μην ασχοληθω με πολλα που το αξιζαν, για να διατηρησω την ψυχικη μου υγεια...

      Διαγραφή
  29. Απορω πως αναλωνεις τοοοοοσο χρονο γραφοντας κατι τετειο ! αν ξοδευες αυτη την ενεργεια για κατι πιο δημιουργικο (στη δουλεια σου αας πουμε ,) νομιζω πως θα επιανες φοβερες επιδοσεις παραγωγικοτητας.......δεν αντεξα να το διαβασω ολο εννοειται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν παραπάνω απο ένα πράγματα μέσα στη μέρα τους και να είναι παραγωγικότατοι σε όλα! Τώρα αν εσύ δεν μπορείς να διαβάσεις 5 λεπτά κείμενο, εγώ δε φταίω.

      ΥΓ. Τι είναι το 'τετειο';

      Διαγραφή
  30. ΔΙΑΛΕΓΩ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ (Ε ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ) ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟ ΑΛΛΑ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΝ ΘΕΜΑ

    http://www.youtube.com/watch?v=nzzUIDTgWSU&list=PL743A3FCD63F7AF78&index=7

    http://www.youtube.com/watch?v=nxTO_tYPFao&list=PL743A3FCD63F7AF78&index=8


    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΠΙΟ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ «ΕΚΔΟΧΗ» (ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΙΤΣΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ.

    ΕΑΝ ΤΙΣ ΒΓΑΛΕΙΣ «ΤΟ ΙΔΙΟ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΔΑΧΤΕΙ, ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΧΤΕΙ (ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΡΥΒΕΙ)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ασχολούμαι με υποθέσεις συνωμοσίας συνήθως γιατί δεν μου προσφέρουν τίποτα. Δεν είναι παρά υποθέσεις, που τις περισσότερες φορές τα στοιχεία που παρουσιάζουν έχουν αποδειχθεί ψεύτικα. Δεν είμαι εγώ λοιπόν αυτός που θα σου αποδείξω την ορθότητα ή όχι της θεωρίας αυτής, αλλά κάποιος που το έχει μελετήσει καλύτερα.

      Δική μου εκδοχή τώρα, αν κατάλαβα καλά, εννοείς την εξήγηση των πραγμάτων με βάση την επιστημονική γνώση που έχουμε στη διάθεσή μας. Και με ρωτάς πως είμαι σίγουρος για αυτά που έχουν διδαχθεί. Έχω βαρεθεί να απαντάω το αυτονόητο. Η επιστήμη που έχουμε στη διάθεσή μας (ακόμα και χωρίς αυτά που μας κρύβουν) δουλεύει. Τα κινητά δουλεύουν, οι υπολογιστές υπολογίζουν, τα αυτοκίνητα τρέχουν, τα αεροπλάνα πετάνε, τα ψυγεία παγώνουν, οι φούρνοι ζεσταίνουν, οι δονητές κουνιούνται κ.ο.κ. Άρα γιατί να αμφισβητήσω κάτι που βλέπω καθημερινά την εφαρμογή του να βοηθά τη ζωή μου;

      Μπορεί να μας κρύβουν πράγματα, οκ. Μπορεί και να υπάρχουν εξωγήινοι ανάμεσά μας (αν και απίθανα δύσκολο, με τα τωρινά δεδομένα). Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που ξέρεις για τον κόσμο μέχρι τώρα δεν ισχύουν. Οι αποδείξεις για αυτά, είναι μπροστά στα μάτια σου.

      Διαγραφή
    2. Οι αποδείξεις για αυτά που έγραψες στο comment όντως είναι μπροστά στα μάτια μας.

      Οι αποδείξεις όμως γι' αυτά που έγραψες ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ (που γι' αυτές συζητάμε) δεν είναι.

      Πρέπει να είναι η 10η φορά που το γράφω...

      Διαγραφή
    3. Και (καθόλου) περιέργως καμία δεν ακούγεται λιγότερα ηλίθια από την προηγούμενη. Αντιθέτως έχουν ένα εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό εναπόθεσης μαλακίας.
      Σου έχω πει και τη λύση για το πώς το ξέρουμε αλλά δεν το κατάλαβες. Peer review. Είπες θα το ψάξεις οπότε δεν εξηγώ.
      Και πρέπει να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από τους υπόλοιπους σιγά σιγά.
      Οι περισσότεροι τα βλέπουμε όλα αυτά και ξεκάθαρα. Εσύ που δεν τα βλέπεις άνοιξε κάνα βιβλίο που να μην έχει ζωγραφιές μέσα.

      Διαγραφή
    4. Καταρχήν εγώ απαντούσα στην παπαριά του Alza. Εσύ τι πετάγεσαι σαν πίδακας μεθανίου;

      Ή μάλλον ξέρω γιατί πετάγεσαι. Επειδή το ίδιο παιδικό επιχείρημα (ότι δηλαδή οι αποδείξεις των γραφόμενων στο άρθρο είναι μπροστά στα μάτια μας) το είχες χρησιμοποιήσει κι εσύ στο πρώτο-πρώτο comment σου.

      Το επιχείρημα αυτό όμως το κατέρριψα εξαρχής - κάτι που κι εσύ ο ίδιος κατάλαβες (αλλά δεν παραδέχεσαι) μιας και από τότε άλλαξες τροπάριο και το μόνο που λες πλέον είναι peer review.

      Θες να καταρρίψω και το peer review τώρα, ή μετά δεν θα ξέρεις τι να πεις και θα τρέξεις στη μαμά σου;

      Διαγραφή
    5. Λοιπόν, σήμερα διάβασα ένα peer review της Λίτσας Πατέρα για την Βίκυ Παγιατάκη, στο οποίο συμφωνούσε με όλες τις σημερινές προβλέψεις της. Άρα πρέπει να ισχύουν.

      Επίσης διάβασα ένα peer review του Άνθιμου για τον Χριστόδουλο, όπου κι εκεί τον έβγαζε σωστό σε όλα τα λεγόμενά του.

      Διαγραφή
    6. Η σοβαρότητα των επιχειρημάτων σου είναι για άλλη μια φορά αποστομωτική. Η εξίσωση μεγάλων ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και αναγνωρισμένων επιστημόνων με την Λίτσα Πατέρα και τον Άνθιμο, είναι κάτι που δεν επιδέχεται καν απάντηση.

      Διαγραφή
    7. Εσύ τι πετάγεσαι τώρα σαν την πορδή;

      Επιχειρήματα και αποδείξεις πρέπει να δώσετε εσείς που είστε σίγουροι γι' αυτά που γράφετε, κι όχι εγώ.

      Διαγραφή
    8. Και όταν τα δώσουμε θα μας πεις ότι εμείς δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε μόνοι μας οπότε δεν έχουν καμία αξία. Καν αν αναφέρουμε κάποιους που το έκαναν θα πεις (όπως πιο κάτω) ότι όλοι λένε παραμύθια και είναι μέλη μιας παγκόσμιας συντεχνίας παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.
      Έχεις φέρει τον εαυτό σου σε τέτοιο φαύλο κύκλο που αποκλείει οποιαδήποτε απόδειξη a priori χωρίς καν να την εξετάσει. Και το χειρότερο είναι ότι νομίζεις κιόλας ότι αυτή είναι η σωστή, υπεύθυνη και πεφωτισμένη θέση.
      Όπως έχω βαρεθεί να γράφω ότι δεν υπάρχει απόλυτη αλλά μόνο σχετική βεβαιότητα έτσι βαρέθηκα να εξηγώ τα αυτονόητα. Δεν πειράζει.
      Ευτυχώς η πρόοδος της ανθρωπότητας δεν εξαρτάται από το αν πεισθείς εσύ.
      Όποτε κάτσε στην πάντα, κάνε τις παρατηρήσεις και ερωτήσεις σου, παίξτο και λίγο ιστορία και όλα καλά. Απλά να ξέρεις ότι μπορεί να τους ξεγελάσεις όλους ότι είσαι πολύ ψαγμένος και ψαρωτικός αλλά εγώ σε έχω καταλάβει. Το μόνο που κάνεις είναι να ντύνεις την άγνοια σου με το μανδύα της άποψης. Η ιδεολογία αποτελεί το καταφύγιο του κάθε ανίκανου.

      Διαγραφή
    9. Όχι, δεν θα πω τίποτα απ' όλα αυτά. Ούτε μίλησα εγώ για συντεχνίες παραπληροφόρησης, ούτε θεωρώ ότι είμαι πεφωτισμένος.

      Αυτό που θέλω είναι να παραδεχτείτε ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ εξυπνάκηδες (που ώρες-ώρες νομίζω ότι είστε ένα άτομο με δύο accounts) ότι δεν τα ξέρετε όλα και να βάλετε λίγο νερό στο κρασί σας.

      Τουλάχιστον αφού η βεβαιότητά σου μετατράπηκε σε σχετική (που σίγουρα στην αρχή της κουβέντας δεν ήταν) κάτι κατάφερα.

      Επίσης, συμφωνούμε στο ότι θα κάτσω στην πάντα. Αλλά θα είστε κι εσείς μαζί μου.

      Διαγραφή
  31. Eλα να ξεστραβωνομαστε λιγακι...
    Αυτο ειναι επιστημη: Nα διατηρεις το μυαλο σου ανοιχτο και να παραδεχεσαι τα λαθη σου.

    Ο Χόκινγκ ομολόγησε ότι το μεγαλύτερο λάθος στην καριέρα του, «η μεγαλύτερη γκάφα» όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν η άποψη του στην αρχή της ερευνητικής του πορείας ότι οι μαύρες τρύπες «καταπίνουν» τα πάντα, ότι τίποτε δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

    Ο ίδιος ο Χόκινγκ λίγο αργότερα ήταν εκείνος που διέψευσε τον εαυτό του αφού διατύπωσε τη θεωρία για μια μορφή ακτινοβολίας που παράγουν και εκπέμπουν οι μαύρες τρύπες. Μάλιστα η ακτινοβολία αυτή ονομάστηκε «ακτινοβολία Χόκινγκ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το post σου με έκανε να αναρωτηθώ και έψαξα λίγο.
      Βρήκα ότι ο Hawking παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο λάθος του είναι ότι θεώρησε ότι το σύμπαν θα καταρρεύσει από την βαρύτητα και θα αντιστραφεί το βέλος του χρόνου. Με τα δικά του λόγια
      "At one time I thought my 'no boundary' idea implied that the arrow of time would reverse if the universe stopped expanding and began to shrink again. People would get younger, as the universe got smaller, and would eventually disappear into the womb.
      I later realised I was wrong. People will go on getting older as the universe collapsed around them. That was my greatest mistake, or at least my greatest mistake in science."
      Μπορείς να μας πεις που βρήκες την πληροφορία που αναφέρεις?
      Και το ρωτάω αυτό γιατί η ακτινοβολία Hawking εξηγείται ακριβώς από το ότι οι μαύρες τρύπες καταπίνουν τα πάντα. Καταπίνουν πολλές φορές τυχαία και κάποιο από το ζεύγος σωματιδίου - αντισωματιδίου που δημιουργείται στο κενό στα όρια του ορίζοντα συμβάντων με αποτέλεσμα αφενός η μαύρη τρύπα να μικραίνει σε όγκο και αφετέρου το άλλο σωματίδιο να ξεφεύγει με μορφή ακτινοβολίας.

      Διαγραφή
    2. Ωραία παραμυθάκια όλα αυτά που γράφεις ρε. Το άλλο με το Μωυσή που διαχώρισε το νερό για να ξεφύγει ο λαός του, το ξέρεις;

      Διαγραφή
    3. Καιρος να παραδεχτειτε και οι δυο @ Alza και @ Gabriel Max Dark οτι ο @ agou σας κατατροπωσε με τα καθαρα επιχειρηματα και τη καθαρη σκεψη του ! Νικη !!! και οχι μονο στα σημεια λεγεται αυτη ( αν δεντο ξερετε !! ) Alza το ''τετοιο '' μετατρεπεται σε '' τετειο '' οταν συγχιζομαι με παπαρολογιες !!!!!

      Διαγραφή
    4. Πρόσεχε μη πάθεις τίποτα από την πολλή σύγχυση. Παπαρολογιές ή όχι, εσύ έκατσες και τις διάβασες όλες για να εκτιμάς τόσο τα επιχειρήματα του agou, ενώ πιο πάνω μας έλεγες ότι δεν διάβασες τίποτα. Τελικά τι από όλα ισχύει;

      ΥΓ. Το double Gi βγαίνει από το GAGA?

      Διαγραφή
    5. Φιλε αν το ακουγοντας Gi σου ερχεται στο μυαλο η GAGA εχεις προβλημα με τις γυναικες! Προτεινω να παρεις ενα Gps και ισως ετσι εχεις καμμια ελπιδα να γο βρεις το G.

      Διαγραφή
    6. Α καλά, δεν εννοούσα κάτι, απλά ρώτησα γιατί είχα κάποιον άλλο στο μυαλό μου και έλεγα ότι με δουλεύει.

      Όπως και να έχει, αν σοβαρά πιστεύεις ότι τα επιχειρήματα του agou είναι καθαρά και μας κατατρόπωσε, προτείνω να ξαναδιαβάσεις το κείμενο και να ψάξεις σαν καλός μαθητής και εσύ αναλυτικά πληροφορίες για όσα αναφέρονται μέσα σε αυτό. Το ίδιο πρέπει φυσικά να κάνει και ο agou γιατί και αυτός, όπως και εσύ, δεν έχετε ιδέα για κάποια επιστημονικά θέματα (σίγουρα το ένα είναι η αστρονομία), και το αστείο είναι, ότι παρόλη την ασχετοσύνη σας, επιμένετε να υποστηρίζετε κάτι που δεν έχετε ψάξει καθόλου. Πριν γράψω εγώ ότι γράψω τουλάχιστον, έχω διαβάσει κουτσά στραβά και 10 βιβλία για αστρονομία, και έχω παρακολουθήσει και πανεπιστημιακά μαθήματα επί του αντικειμένου. Αν λοιπόν δεν έχετε κάποια παρόμοια επιμόρφωση παρακαλώ μη μου ζαλίζετε τις μπάλες με τις αερολογίες σας.

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    7. Alza, με κάθε comment σου μειώνεται το IQ των αναγνωστών κατά μια μονάδα.

      Επίσης, κάνεις το κλασικό λάθος ad hominem, δηλαδή επιτίθεσαι στο άτομο και όχι στην άποψη.

      Η άποψή μου εν προκειμένω δεν είναι να καταρρίψω την επιστήμη (και το έχω πει πολλάκις). Είναι να καταρρίψω εσένα. ΕΣΕΝΑ.

      Και το κάνω αυτό με τον εξής πολύ απλό τρόπο: ζητώντας να μου αποδείξεις αυτά που λες.

      Αν δεν μπορείς, τότε πες "ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ". Πες το, μη φοβάσαι. Δεν θα μικρύνει το πουλί σου αν το πεις.

      Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις τουμπεκί...

      Διαγραφή
    8. Εγώ δεν επιτίθεμαι σε κανένα agouri. Απλά διακρίνω μια αμάθεια απο πλευρά σας και συμβουλεύω να κάνετε κάτι για αυτή. Επίσης δεν μου απάντησες, έχεις κάποια αστρονομική γνώση ή απλά θα μας ζαλίσεις τα αρχίδια με την ψευτολογική σου;

      Άλλη μια γιγαντιαία μαλακία που είπες σήμερα : "Δεν προσπαθώ να καταρρίψω την επιστήμη, αλλα ΕΣΕΝΑ". Καλά που μας το είπες γιατί μέχρι χθες όλη η επιστήμη έτρεμε σύσσωμη στο φόβο της κατάρριψης απο την ιδιοφυία σου. Πόσο για το πούτσο μπορεί να είσαι για να λες κάτι τέτοιο; Και να ήθελες εσύ (και ο οποιοσδήποτε άλλος καραγκιοζάκος με το intellectual υφάκι το δικό σου), δεν μπορείς να καταρρίψει την επιστήμη, γιατί άλλωστε δεν έχεις και καμια επαφή μαζί της.

      Εμένα απο την άλλη πως να με καταρρίψεις, αφού τα λεγόμενά μου βασίζονται στην επιστήμη; Οι αποδείξεις που ζητάς σου έχουν δοθεί και εδώ και σε προσωπικό επίπεδο (ή μήπως ξεχνάς πως σε μπούκωσα με τους φασματογράφους;), όπου σου εξήγησα πολλάκις πράγματα, που δεν καταλαβαίνεις τελικά και εξακολουθείς να επαναλαμβάνεις τη μαλακία με τις αποδείξεις εδώ και μια βδομάδα.

      Δεν ασχολούμαι άλλο. Το πόστ έχασε το σκοπό του με την συνεχή πορδολογία εσένα και μερικών άλλων αντιδραστικών. Αν δεν συμφωνείς με αυτά που γράφω, αυτό που μένει να πω είναι : στην καραπουτσακλάρα μου!!!

      Διαγραφή
    9. Εξακολουθείς να επιτίθεσαι. Ενώ ξέρεις πολύ καλά ότι καταλαβαίνω επιστήμη, και μάλιστα σε πολλά θέματα καλύτερα από σένα.

      Με τους φασματογράφους, κι εσύ παραδέχτηκες ότι δεν έχεις δει ποτέ έναν live, και φυσικά δεν τον έχεις δει να μετράει.

      Οπότε απλά πες "δεν μπορώ να τα αποδείξω" και είμαστε ΟΚ.

      Επίσης πες "όλα αυτά που πιστεύω μού τα σέρβιραν, κι εγώ απλά αναπαράγω".

      Διαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ???????????
    ?????????
    ??????
    Πως είναι δυνατόν να γράφονται όλα αυτά τα αισχρά και άτοπα σχόλια σε ένα τέτοιο θέμα που άπτεται μιας εκ των βασικών σύγχρονων επιστημών?
    Προτείνω να ανοίξετε κανα θεματάκι για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ και να μεταφέρετε αυτούσια τα σχόλια από εδώ εκεί.... να πιάσουν τόπο και τα bytes ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Α, ρε Αλζα, ποιός να το 'λεγε, 150 σχόλια και φουλ flame wars για... την αστρονομία!
    Σκόνη, πέτρες, λάσπη, παροξυσμός και ανεπάρκεια.
    Και ούτε ένας δεν έχει αναφερθεί στο βασικό ερώτημα που θέτει τέλος σε όλες τις διαμάχες, δια του αποστομωτισμού:
    Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε ΠΟΙΟΣ έγραψε τη Βίβλο; ε; ε; ε;
    Μουγγαθήκατε όλοι, ε;
    (κι εγώ αυτό είχα πάθει όταν το πρωτοάκουσα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να πιάσω και βιολογία και εξέλιξη να δεις τι έχει να γίνει....

      Διαγραφή
  35. Στο άρθρο αυτό πιο πολλές γνώσεις αποκομίζω από τις λεκτικές σας λογομαχίες παρά με τα διαστημικά αστρονούμερα. Μέσα από τα λόγια σας ανακαλύπτω τον άνθρωπο και τις αντιδράσεις του. Οι γνώσεις και τα νούμερα του διαστήματος είναι χαοτικά και για την ζωή του μέσου απλού πολίτη είναι άχρηστες. Θέλω να πω με αυτό ότι, οι γνώσεις καλές είναι για οτιδήποτε αλλά θα πρέπει να είναι και χρήσιμες για να αποθηκεύονται στο μυαλό μας. Λέγοντας μου για παράδειγμα ότι ο Ηλιος εκπέμπει ακτινοβολία τάδε ή ότι ο πλανήτης Άρης έχει πίεση τάδε κ.τ.λ είναι γνώσεις που χρησιμεύουν μόνο αν είναι να γράψεις κανένα διαγώνισμα στη σχολή. Δεν λέω βέβαια ότι είναι άχρηστες, και οι επιστήμονες καλά κάνουν και τα μελετάνε αλλά εγώ τι κερδίζω? Θέλω γνώσεις που να τις χρησιμοποιώ στη ζωή μου. Η μεγαλύτερη λοιπόν για μένα γνώση είναι να μάθουμε τι είναι πραγματικά ο άνθρωπος, ποια είναι τα όρια του, ποιες οι δυνάμεις του και ποιες οι αδυναμίες του. Άμα μάθουμε αυτό μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στην γνώση του πλανήτη. Όταν λέω γνώση του πλανήτη εννοώ να τα πάντα. Θα μου πει κάποιος ότι ξέρουμε. Εγω θα πώ πάλι ότι δεν τα ξέρουμε όλα. Ξέρουμε τις αντιδράσεις του αλλά όχι το είναι του. Αφού λοιπόν μάθουμε και τον πλανήτη μετά μπορούμε να πάμε και στο φαινομενικό μας διάστημα. Χωρίς αυτές τις γνώσεις άμα ξεκινήσουμε να ερευνούμε το διάστημα θα είναι σα να προσπαθούμε να λύσουμε ολοκληρώματα χωρίς να ξέρουμε πράξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογική η απορία σου και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να πω την γνώμη μου επι του θέματος. Αρχικά συμφωνώ με τον ανώνυμο απο κάτω στο ότι, πολλά πράγματα μπορούμε να τα ψάχνουμε ταυτόχρονα. Αλλωστε, ο άνθρωπος είναι ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος και δεν μπορείς να εστιάζεις μόνο σε ένα δέντρο ενώ έχεις ένα τεράστιο δάσος μπροστά σου. Επιπλέον, για να κατανοήσεις κάτι μερικές φορές, πρέπει να πάρεις απόσταση απο αυτό, να το δεις απο άλλες οπτικές γωνίες και να μελετήσεις το περιβάλλον του. Εγώ όμως θα το πάρω λίγο πιο φιλοσοφοκοινωνικά το θέμα. Γιατί λοιπόν κανείς να ασχοληθεί με την αστρονομία, αφού δεν φαίνεται να έχει κάποια άμεση επίδραση στη ζωή του;

      Αρχικά να πω οτι, σίγουρα άμεσα δεν βλέπουμε πρακτικές εφαρμογές της αστρονομίας, γιατί ο σκοπός της δεν είναι να διευκολύνει τη ζωή στη Γη, όσο το να βρει κάποιες απαντήσεις για το Σύμπαν. Παρόλα αυτά, έμμεσα η αστρονομία στην προσπάθεια της ανακαλύψει πράγματα, μας έχει δώσει τεχνολογίες που έχουν βελτιώσει αρκετά κάποιους τομείς της ζωής. Μόνο τους δορυφόρους θα αναφέρω για παράδειγμα, που συμβάλλουν τα μάλα σε πολλούς τομείς όπως μετεωρολογία, σεισμολογία και φυσικά το πιο σημαντικό απο όλα, τηλεπικοινωνίες.

      Παρόλα αυτά δεν θεωρώ οτι ο βασικότερος λόγος να ασχοληθείς με την αστρονομία είναι τα πρακτικά αγαθά που σου δίνει. Αν αυτό ήταν κριτήριο τότε θα μπορούσα άνετα και εγώ να ρωτήσω: "ποιος ο λόγος να ασχοληθεί κανείς με τέχνη, ή με θρησκεία ή με φιλοσοφία;". Αφού πρακτικά δεν σου δίνουν γνώσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη ζωή σου. Αυτό που σου δίνουν όλα τα παραπάνω είναι μια νοοτροπία και μια οπτική για τον κόσμο. Και για αυτό λοιπόν θεωρώ την αστρονομία απαραίτητη σαν βασική γνώση, γιατί δίνοντας σου πιο ολοκληρωμένες και σωστές πληροφορίες για το κόσμο στον οποίο ανήκεις, μπορείς πολύ πιο εύκολα να αυτοπροσδιοριστείς. Επιπλέον το βασικότερο πράγμα που διδάσκει στο κόσμο και δεν το διδάσκει κανένα απο τα παραπάνω, είναι η ταπεινοφροσύνη (δεν εννοώ την δουλοπρέπεια απέναντι σε ένα φαντασικό ον που διδάσκει η θρησκεία, αλλα την ταπεινοφροσύνη απέναντι στο σύμπαν και ότι αυτό περιέχει).

      Διαγραφή
    2. Επιτέλους αναφέρθηκε η λέξη "ταπεινοφροσύνη" εδώ μέσα.

      Αλλά δεν συμφωνώ. Η αστρονομία δεν διδάσκει ταπεινοφροσύνη. Η εξερεύνηση του σύμπαντος, ο προσδιορισμός της προέλευσής του, και - πολύ περισσότερο - η πεποίθηση της γνώσης γι' αυτά τα θέματα, μάλλον το αντίθετο της ταπεινοφροσύνης εκφράζουν.

      Διαγραφή
    3. Σε αντίθεση με το δεν ξέρω και δεν θέλω να μάθω τίποτα που εκφράζει τι ακριβώς??

      Διαγραφή
    4. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο.

      Όπως ίσως ξέρεις, έχω τελειώσει το Μετσόβιο και έχω κάνει 5 μαθήματα ανώτερης Φυσικής και 8 ανώτερων Μαθηματικών.

      Στο ράφι δίπλα μου έχω (μεταξύ άλλων) το βιβλίο Modern Physics των Serway/Moses/Moyer, το οποίο έχω διαβάσει στο παρελθόν, και πολύ εύκολα θα μπορούσα να γράψω στα comments μου όλες τις γνώσεις που κατά καιρούς έγραψες εσύ στα δικά σου.

      Το γεγονός όμως ότι τις διάβασα σε ένα/δύο/εκατό βιβλία, δεν σημαίνει ότι μπορώ και να τις αποδείξω κιόλας αν μου ζητηθεί. Και άρα δεν πρόκειται να με δεις να τις υποστηρίζω με έπαρση και βεβαιότητα.

      Αυτό έχω πει.

      Διαγραφή
    5. Το αν μπορείς να τις αποδείξεις (εσύ συγκεκριμένα) ή όχι δεν έχει καμία σχέση με το αν ισχύουν. Και δεν έχεις πει αυτό. Αυτό το λες τώρα που έχει φτάσει το σπέρμα στο λάρυγγα.
      Πρώτα έλεγες ότι η ακτινοβολία Hawking και η επιστημονικά τεκμηριωμένη ερμηνεία της (γιατί αυτό επανέλαβα μόνο και δεν πρόσθεσα κάτι δικό μου) είναι ισάξιο παραμύθι με τον Μωυσή και τις εβραϊκές μαλακίες. Και η βεβαιότητα η δική μου όπως και η επιστημονική δεν είναι απόλυτη. Ακόμα και να ζητούσες από το Hawking να αποδείξει ΟΛΕΣ τα επιστημονικές θεωρίες τις οποίες χρησιμοποίησε πιθανότατα δεν θα μπορούσε. Κάποιες μπορεί να τις είχε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο πριν από 40 χρόνια κάποιες μπορεί να ήταν τόσο τετριμμένες που δεν θα τις είχε κάνει ποτέ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να παρατηρήσει κάτι και να να σκεφτεί πρώτος μια λύση που επιβεβαιώνεται πειραματικά. Καλώς η κακώς η ανθρώπινη γνώση έχει συσσωρευθεί σε τέτοιο βαθμό που για να την πιάσει κάποιος από την αρχή χωρίς παραδοχές θέλει 10 ζωές. Είναι άλλο πράγμα να διατηρείς έναν υγιή σκεπτικισμό και άλλο να μηδενίζεις 4 αιώνες διαφωτισμού επειδή "δεν μπορώ να το αποδείξω εγώ". Και μην προσπαθείς να μας πείσεις ότι έκανες το πρώτο όταν όλοι μπορούν να διαβάσουν τα σχόλια και να δουν ότι έκανες το δεύτερο. Οι χιλιάδες άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν και το έχουν κάνει και είναι δουλειά τους να το κάνουν είναι αρκετοί εκτός αν έχεις κάποια καλύτερη ιδέα και θες να τους διαφωτίσεις μαζί και εμάς.

      Διαγραφή
    6. Όντως, το ότι δεν μπορώ να τις αποδείξω εγώ συγκεκριμένα, δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν. Σημαίνει όμως ότι δεν δικαιούμαι να τις υποστηρίζω. Το ίδιο ισχύει και για σένα.

      Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά που είπα ισχύουν για τις αστρονομικές/κοσμολογικές γνώσεις. Γιατί άλλες γνώσεις (πχ ηλεκτρισμός) μπορώ μια χαρά να τις αποδείξω - εγώ ο ίδιος.

      Και βέβαια είναι διαφορετικά πράγματα ο υγιής σκεπτικισμός και ο μηδενισμός. Εγώ ξεκίνησα από το πρώτο, αλλά αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το δεύτερο, γιατί τα comment τα δικά σου και του Alza με έκαναν να καταλάβω ότι μιλάω σε ντουβάρια.

      Οι χιλιάδες άνθρωποι που μπορούν να αποδείξουν τις αστρονομικές γνώσεις με γειά τους με χαρά τους. Εσύ κι ο Alza κι εγώ όμως δεν μπορούμε.

      Διαγραφή
    7. "Όντως, το ότι δεν μπορώ να τις αποδείξω εγώ συγκεκριμένα, δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν. Σημαίνει όμως ότι δεν δικαιούμαι να τις υποστηρίζω. Το ίδιο ισχύει και για σένα."
      Μεγαλύτερη παπαριά δεν έχω ακούσει στη ζωή μου. Έχω δικαίωμα να κάνω ότι γουστάρω και σίγουρα δεν θα μου το στερήσει ο κάθε γιωτόμπαλος σκατόφλωρος σαν εσένα (το λεω με αγάπη μη το πάρεις σαν επίθεση). Στο μεταξύ, δεν σε έχω δει με τόση θέρμη να αντιτίθεσαι απέναντι στα θρησκευτικά πιστεύω των ανθρώπων, που στην τελική δεν έχουν αποδείξει ποτέ κανέναν απο τους ισχυρισμούς τους. Στη μάνα σου, στην γυναίκα σου, στον πατέρα σου ή σε όποιον άλλο κοντινό σου άνθρωπο πχ. γιατί δε λες τα ίδια; αφού δεν είσαι άλλωστε υποστηριχτής της θρησκείας και θέλεις να είσαι και ταπεινός και αντικειμενικός κριτής, γιατί δεν λες στη μάνα σου οτι δεν έχει δικαίωμα να υποστηρίζει την πίστη της, αφού δεν μπορεί να την αποδείξει η ίδια; Μήπως γιατί είσαι κότα;

      "Οι χιλιάδες άνθρωποι που μπορούν να αποδείξουν τις αστρονομικές γνώσεις με γειά τους με χαρά τους. Εσύ κι ο Alza κι εγώ όμως δεν μπορούμε."
      Νομίζω οτι ή όλη κόντρα, αν δεν είναι ατελείωτη ζήλια αναμιγμένη με σεξουαλικό πόθο για μένα και τον Gabriel, είναι καθαρή περίπτωση "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμμαστάρια." Απο την αρχή κάνεις το λάθος και υποθέτεις οτι οι γνώσεις μας είναι οι ίδιες στα θέματα αυτά. Είσαι γελασμένος κατά πολύ. Μπορεί να τσούζει αυτό αλλά ειναι η αλήθεια. Όταν μιλήσουμε για αδερφές και πούστηδες, μπορείς να μας κατατοπίσεις με την τεράστια εμπειρία σου. Όσο αναφορά την αστρονομία συγκεκριμένα (και όχι την φυσική γενικότερα), το τι μπορώ να αποδείξω εγώ και τι όχι, το ξέρω καλύτερα απο σένα.

      Είπα όμως οτι δεν θα ασχοληθώ άλλο με την πάρτη σου και τελικά το έκανα γιατί με σύγχυσες. Ξέρω οτι θα απαντήσεις και θα γράψεις τις ίδιες πίπες που έγραφες μέχρι τώρα. Να ξέρεις οτι σε γράφω με εκτίμηση στα αρχίδια μου.

      Διαγραφή
    8. Εγώ πάλι θα διαχωρίσω τη θέση μου από τον Alza γιατί νομίζω ότι βρήκαμε κάποιο κοινό έδαφος. Το να έχεις πρόβλημα με εμένα ή οποιονδήποτε δεν με ενοχλεί καθόλου. Αντίθετα είναι προτιμότερο από τον να επιτίθεσαι γενικά στην επιστημονική μέθοδο και γνώση.
      Θα διαφωνήσω ότι δεν μπορώ να τις υποστηρίζω. Θεωρώ ότι δεν είναι υποχρέωση μου να μπορώ να τις αποδείξω. Είναι υποχρέωση μου σαν υπεύθυνος πολίτης αφενός να τις μάθω και αφετέρου να προσπαθήσω να τις καταλάβω. Όσο αφορά τις αποδείξεις εμπιστεύομαι γενικά την επιστημονική μέθοδο που σίγουρα έχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου ότι λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση (βλέπε τεχνολογική πρόοδος) και είναι η καλύτερη μέθοδος που έχουμε για την προσέγγιση της αλήθειας. Άλλωστε ακόμα και τα λάθη που έχουν γίνει διορθώθηκαν από την ίδια χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
      Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί πιο χειροπιαστοί στόχοι για βελτίωση (κουνταλίνες αστρολογίες και όλα αυτά που ειπώθηκαν εδώ) πριν πιάσουμε τον εντελώς ουτοπικό, προς το παρόν τουλάχιστον, που πρεσβεύει ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι φορέας της συσσωρευμένης επιστημονικής γνώσης.

      Διαγραφή
    9. Alza σε σύγχυσα γιατί ξέρεις ότι έχω δίκιο. Απλά είσαι πολύ αδερφή για να το παραδεχτείς.

      Αν κάποιος επιμείνει σε θέματα θρησκείας με τέτοιο στόμφο όπως εσύ, θα τον κάνω κι αυτόν ρόμπα, μην ανησυχείς.

      Οι αποδείξεις δεν είναι θέμα γνώσεων. Μπορεί να έχεις περισσότερες γνώσεις από μένα (ποτέ δεν υποστήριξα το αντίθετο) αλλά δεν μπορείς να αποδείξεις τις αστρονομικές γνώσεις, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχεις πρόσβαση σε όργανα (πέρα απ' το γαριδάκι σου).

      Gabriel, ξέρεις ότι δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με σένα. Έχω με την επιμονή σου όμως.

      Αν κάποιος σε πιέσει για αποδείξεις είτε με μηδενιστικά επιχειρήματα (όπως έκανα εγώ στην προκείμενη περίπτωση) είτε με πιο ήπια, τότε έχεις υποχρέωση να τις φέρεις. Αλλιώς δεν έχεις διαφορά από τους θρησκόληπτους.

      Συμφωνώ ότι υπάρχουν πιο χειροπιαστοί στόχοι για βελτίωση. Καμία αντίρρηση σ' αυτό.

      Διαγραφή
    10. Έχω υποχρέωση να τις φέρω, συμφωνούμε.
      Αυτό για μένα μεταφράζεται στον να τον παραπέμψω στο κατάλληλο paper ή τεύχος του Science , του Nature ή του Scientific American. Δεν περιλαμβάνει να μπορώ εγώ να αναπαράγω το πείραμα ή τη θεωρία σε όλη της τη λεπτομέρεια. Από εκεί και πέρα αν και πάλι δεν πεισθεί ή δεν το καταλάβει δεν είναι ευθύνη μου.

      Διαγραφή
    11. Το τι περιλαμβάνει, επαφίεται σ' αυτόν που ζητάει τις αποδείξεις.

      Διαγραφή
    12. Τώρα που τα βρίσκετε σιγά σιγά, και πριν αρχίσετε να χαιδεύεστε, δεν ανταλλάζετε τηλέφωνα να τα πείτε απο κοντά;

      Διαγραφή
    13. Ρε α γαμήσου εσύ, ανεπίδεκτε. Από τη μια μας παρακαλάς για comments και απ' την άλλη δεν θες να "τρομάξουν οι αναγνώστες" από τα σεντόνια.

      Διαγραφή
    14. @ Αλζα
      Αν δεν έχεις κάτι εποικοδομητικό να συνεισφέρεις δεν είναι κακό να βγάζεις και το σκασμό μια φορά στο τόσο. Έτσι για αλλαγή.
      @agou
      Αν το τι περιλαμβάνει επαφίεται σ'αυτόν που ζητάει αποδείξεις και αυτό είναι κάτι επιπλέον απ ότι ανέφερα , επαφίεται σ 'εμένα να κρίνω ότι οι προθέσεις του δεν είναι ειλικρινείς και απλά βάζει φράγματα στην όλη διαδικασία με μόνο σκοπό να οχυρωθεί σε μια αδιάλλακτη και αδιάψευστη θέση. Αυτό με βάζει την ευχάριστη θέση να μπορώ να τον στείλω στο διάολο χωρίς να εξισώνομαι με θρησκόληπτους φανατικούς.

      Διαγραφή
  36. Jannis.... οι επιστήμες προχωρούν και εξελίσσονται παράλληλα. Και αλληλοσυμπληρώνονται... Δυστυχώς μου θυμίζεις τον Έλληνα της δεκαετίας του '80 που έλεγε "πρώτα θέλω να γνωρίσω ΟΛΗ την Ελλάδα και μετά να πάω στο εξωτερικό"...
    ΟΚ, για να λύσω ολοκληρώματα πρέπει να ξέρω τις 4 πράξεις, αλλά για να λύσω διαφορικές εξισώσεις ΔΕΝ πειράζει αν δεν ξέρω την σειρά ηλεκτροθετικότητας των στοιχείων του περιοδικού πίνακα.....

    Και ΝΑΙ προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν "πιο ειδικές" πληροφορίες και γνώσεις ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει ο ("Δυτικός") άνθρωπος του 21αι. .... και σε αυτές ανήκει το παραπάνω εκλαϊκευμένο (... και ίσως παρά φύση βιασμένο) άρθρο .... και όχι πχ το πόσους γκόμενους είχε η Μακρυπούλια ή αν ο Θέμος πηδάει ή τον πηδάνε...
    ... γνώμη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. hey there and thank you for your info – I've definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading
    instances times will very frequently affect your placement in
    google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
    Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating
    content. Make sure you update this again soon.


    Visit my web blog dark spot cream

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αποτυχία της Ελληνικς μέσης εκπαίδευσης; Όχι, γτ αμαθείς υπάρχουν κ σε άλλες χώρες. Χωρίς επιστημονική παιδεία οι εκφραστές της ελληνικής τριτοβάθμιας; όχι, γτ τρελοί υπάρχουν κ σε άλλες χώρες.
    Αδυναμία της επιστήμης ν πείσει ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ για τις ανακαλύψεις της; Όχι, γτ οι τα φυσικά φαινόμενα υπήρχαν κ πριν εμείς τα μελετήσουμε επιστημονικά κ τα ονομάζαμε "οιωνούς", "God's will" κτλ. Δλδ τα βλέπαμε Αλλα δεν τα ονομάζαμε με επιστημονικούς όρους, θέλω ν πω.

    Μήπως ο κοινός παρονομαστής είναι οι ψυχολογικές άμυνες του ανθρώπου; Δλδ, τι αξία έχει να ερμηνευτεί ένα πεφταστερι σαν "οιωνός" ή Δαν "κομήτης"; Στην περίπτωση του οιωνου άντε να παροτρυνθεις να ξεκουβαληθεις να κινητοποιηθεις. Στην περίπτωση του κομήτη στην καλύτερη να γίνεις ο αντιπαθής της παρέας που δεν "βλέπει πανοπουλο". Όμως, κερδίζεις λιγη πραγματικότητα που μπορείς να κάθεσαι Αυγουστιατικα κ να ξεχρεωνεις οοολες τις ευχές σου συστηματικά, κάθε χρόνο. χοχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατάλαβα καλά, λες οτι, η ασχετοσύνη του περισσότερου κόσμου με φυσικά και επιστημονικά θέματα, οφείλεται κυρίως στις ψυχολογικές του άμυνες, με την έννοια ότι προτιμά το παραμύθι για να νιώθει καλύτερα, ενώ η πραγματικότητα είναι ψυχρή και άχαρη;

      Διαγραφή
  39. Allo!
    Ναι, αναρωτιέμαι ποιος είναι ο κυριότερος παράγοντας "αντίστασης" που προβάλλει η ανθρωπότητα στην λογική ακολουθία. Χαρακτηριστικό δείγμα απόσπασμα διαλόγου από τους Λιακάδα : το αστρολογικό αποτύπωμα επειδή έπιασε σε εμένα κ σε έναν άνθρωπο που συνάντησα , άρα ισχύει κ λέγεται Επιστημονική Παρατήρηση , ενώ στον αντίποδα ο Gabriel λέει ότι τα αποτυπώματα της μαύρης τρύπας είναι πολλά για να λέμε ότι υπάρχει Αλλα αν πεις ότι δίνεις 50/50 πιθανότητες να υπάρχει μια τρύπα στο Μοναστηράκι είναι για ψυχιατρική έρευνα.

    Η Λιακάδα κρίνει βάση συναισθηματικής ανταπόκρισης της "επιστημονικης"της παρατήρησης ενώ ο Gabriel εκφράζει μια indifference (σε προσωπικό επίπεδο) για τη μαύρη τρύπα στο κέντρο της Αθήνας.
    Πιο επιστημονικά κ όχι φυσικά με δικά μου λόγια , το ρόλο του συναισθήματος στην λογική παραγωγή συνεπαγωγων το μελετά η cognitive science. Το συναίσθημα (ή αμυγδαλη) είναι αδύνατον να μην εκφράζεται στον άνθρωπο (πληνπεριπτωσεν defect αυτής).Η λογική ακολουθία κ η αδυναμία της επιστήμης να "κερδίσει" το ανθρώπινο είναι είναι όχι γτ δεν είναι καλά δομημένη καθοτι μπορεί κ επαληθεύει αυτόφωρα την ύπαρξη της (δλδ το σύμπαν υπάρχει, υπάρχουν κανόνες κτλ επιστημονικα). Φταίει αυτό που εκλείπει από το σύμπαν-ή αμυγδαλη.
    (η αλήθεια είναι ότι cognitive science concerning rationality έχει τελείως αντίθετη θέση από αυτή που εκφράζω τώρα . Υποστηρίζει ότι η λογική μας είναι με διαλειψεις παρά ότι είμαστε φτιαγμένοι για ν αποτυπώνουμε στυγνη λογική. Προσωπικά, ποντάρω σε θέματα χαρακτήρα -αυτό που λες ότι προτιμά το παραμύθι. Εμένα μια χαρά χαριτομενη μου φαίνεται η ψυχρή πραγματικότητα. Δεν βαριέμαι, να πω την αλήθεια--> συναίσθημα κ πάλι Χεχ )

    (σε αυτό τι σημείο θέλω να πω ότι έχω παραλείψει κάποια κομμάτια της απάντησης μ λόγω κινητού τηλεφώνου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλά τα λες. Απλά τελικά δεν ξέρω αν αυτός ο 'συναισθηματικός' τρόπος σκέψης είναι επίκτητος, ή αν καλλιεργείται μέσα από χαζοβιόλικες μεθόδους διδασκαλίας και ανατροφής, κυρίως απο την οικογένεια. Δηλαδή, αν μεγαλώνεις πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο του κόσμου, και οτι έχεις μέσα σου την ενέργεια του σύμπαντος και η αύρα σου είναι μπορντοροδοκόκκινη με τιρκουαζ αποχρώσεις στα νύχια και αλλα τέτοια χαζά, τότε ειναι λογικό μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας 2-3 πράγματα για την πραγματικότητα, να ξενερώνεις. Άσχετο που και εμένα η φυσική πραγματικότητα μου φαίνεται πιο όμορφη απο τα παραμύθια αυτά. Για κάποιους μάλλον είναι άσχημη, γιατί συνήθως η πραγματικότητα, βγάζει τον άνθρωπο απο το κέντρο του σύμπαντος και τον βάζει σε μια μικρή γωνίτσα στη μέση του πουθενά. Νομίζω αυτό ειναι που δεν αρέσει στον κόσμο. Χάνει την αξία που νομίζει ότι έχει.

      Διαγραφή
    2. Η επίσημη θέση της cognitive science, που την έγραψα στραπατσαρισμενη πριν είναι ότι η "συναισθηματικη" φύση είναι α) γενετική προδιάθεση Β) καθολικά εκφρασμένη σε έναν άνθρωπο που θα ζήσει περπου 80 έτη, δλδ 100 πιθανότητα έκφραση για το άτομο.
      Όμως, η στήριξη στη λογική με αναπροσαρμογή κανόνων επιστημονικοτητας εξαλείφει το bias του ερευνητή, δλδ στο σύνολο η επιστήμη είναι λογική διαδικασία.
      Η ερώτηση σου σχετικά με την επιρροή της οικογένειας αναλύεται, κατ εμένα, ως εξής:
      Τα παιδιά ηλικίας 6-14 υφίστανται , από τη φύση τους, αναπροσαρμογη των συναψεων τους σε είτε γνώσεις είτε φαντασίες. Δλδ. αποθυκευουν defacto πράγματα Αλλα 1. τα αναπλαθουν (λένε δλδ distorted αλήθειες) 2. φαντάζονται καινούργια (δλδ λένε σκετες φαντασιες-ψεματα) 3. απωθούν (δλδ αναδιαμωρφωνουν ένα συμβάν χωρίς να θυμούνται το αρχικό) 4. Ξεχνούν (καλα, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 10 διαδικασίες που αυτή τη στιγμή δν κολλάνε μ ΤΟ θέμα Αλλα ξεχνάω κ μερικές. Ας επικεντρωθούμε στα 1-2-3.)
      Βασική απόδειξη της φαντασίας των παιδιών είναι τα ψέματα . Γεγονός.

      Εσύ Ρωτάς αν η η ενέργεια του σύμπαντος στα μπλε νύχια είναι προϊόν τρόπου μεγαλωματος των παιδιών που εξ ορισμού θέλουν τρομερή τονοση του εγώτους τουλάχιστον απαραίτητα μέχρι τα 13 (εφηβεία) με κοινές ψευτιές των μεγάλων (πχ αγ Βασίλης) ή αν ούτως ή αλλιώς τα παιδιά θα επλαθαν από μόνα τους φαντασίες. Σωστά κατάλαβα το συλλογισμό σου;
      Θέλω να πιστεύω ότι μια ισορροπημένη μαμά κ ένας συναισθηματικός πατέρας μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το επικτητο της φαντασιακης φαντασίας (βλακείας) με το να τονωνουν το παιδί τους συναισθηματικά κ γειωνοντας το παραγωγικά σε θέματα πραγματικότητας. Έτσι, δεν θα ψάχνει τη θέση του στον κόσμο ακολουθώντας γιδοβοσκους στην έρημο. Αλλά θα πάει στην έρημο να κάνει retrospective έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στν έξοδο των Ιουδαίων . Κ ας μην έχει καμία σημασία πια για τους Ιουδαίους που θα μπουν σε σύγκριση μ κάθε ομάδα που έχουμε ιστορικά στοιχεία ότι ζούσαν σε έρημο κ τους χτύπησε ο ήλιος στα κεφάλι. Παραγωγική -χρηστικά αμφιστητουμενη φαντασία ενηλίκων που όμως θα κάνουν τον εμπνευστή κ την οικογένεια του δικαιολογημένα ικανοποιημένους Χωρίς ν χάνουν επαφή με την πραγματικότητα. (όσο κ να το κάνεις, ο εκλεκτός λαός του θεού είχε αφήσει βιολογικά, πεζά μολυσματικα στοιχεία πίσω του!!)

      Συνοψίζοντας, νομίζω δεν έχει δωθει επίσημη απάντηση στο κατά πόσο είναι επίκτητη ή καλλιεργισημη η βλακεία στν οικογένεια. Η τρέλα έχει ισχυρή κληρονομικότητα Αλλα όχι με pattern. Όλοι μας έχουμε 1% πιθανότητα να πάθουμε κλινική σχιζοφρανεια στη ζωή μας ,σποραδικη πιθανότητα, χωρίς οικογενειακό ιστορικό. ενώ οι πιθανότητες ενός ψυχωσικου επισοδειου είναι ακόμα μεγαλύτερες. Φταίει η οικογένεια; ομολογώ δεν το έχω ψάξει. Μπορώ να βρω επιχειρήματα κ για τις 2 απόψεις Αλλα νευροεπιστιμονικα δν ξέρω τι υποστηρίζεται .

      Διαγραφή
    3. Στοιχεία ενδεικτικά όσων γράφω δυστυχώς δν έχω τη δυνατότητα ν προσκομισω αυτή τη στιγμή λόγω δυσκολίας επικοινωνίας. Νιώθω λίγο άσχημα που αραδιασα έτσι κομμάτια μισά δικά μου μισά επίσημες θέσεις Αλλα η προσωπικη μου γνώμη φαίνεται ξεκάθαρη κ αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής καθεαυτης. Σε μερικούς μήνες αν δν το έχω ξεχάσει Θ επιστρέψω ν αναρτήσω σχετικό λινκ.

      Διαγραφή
  40. Α. Ότι εξετάζεται η έννοια της ανθρωπότητας δε σημαίνει ότι η εκπαιδευτική αποτυχία του ελληνικού δημοσίου ξεφεύγει κριτικής. Απλα είπα να πρωτοτυπησω κ να μην θάψω ένα ακόμα μέτρο κάτω από το έδαφος τους δασκάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή