Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Γάμος ομοφυλόφιλων: Κόμπλεξ με την κάνουλα.

Ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τις επιστήμες για να σχολιάσουμε λίγο τα κοινωνικά δρώμενα των καιρών μας. Η Γαλλία λοιπόν λίγες μέρες πριν, νομιμοποίησε πλέον τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων και έγινε έτσι η 14η χώρα παγκοσμίως, η οποία νομιμοποιεί την πολιτική (και το τονίζουμε πολιτική) ένωση δυο ανθρώπων του ίδιου φύλου. Στον αντίποδα έχουμε και καμιά εικοσαριά χώρες, στις οποίες η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση ή θάνατο. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Στη Γαλλία η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και μέχρι και επεισόδια σημειώθηκαν, από ανθρώπους που διαφωνούν με τον εν λόγω νόμο. Τώρα από όσο καταλαβαίνω, μέρος του όλου πανικού οφείλεται και στην αντιπάθεια προς τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν μας νοιάζει. Αυτό που μας νοιάζει, είναι ότι κάθε φορά που γίνεται μια κίνηση να θεμελιωθεί ένα πολιτικό δικαίωμα για μια μερίδα συνανθρώπων μας (ναι και οι πούστηδες είναι συνάνθρωποι μας για όποιον δεν το ξέρει), υπάρχει μια αντίθετη ομάδα κομπλεξικών κουτσομπόληδων, που θέλει να τους το στερήσει.

Ας ξεκαθαρίσω την θέση μου αρχικά και θα σας αναλύσω μετά τους λόγους, για τους οποίους έχω πάλι απόλυτο δίκιο  Σαν μέγιστος ανθρωπιστής και ύψιστος υπέρμαχος του ιδανικού της ελευθερίας, θεωρώ απαράβατο και πανανθρώπινο δικαίωμα, την απόλυτη σεξουαλική ελευθερία του κάθε ατόμου, αρκεί αυτή να μην καταπατά την ελευθερία άλλων ανθρώπων (ή άλλων έμβιων οργανισμών, όπως κότες, σκυλιά, γίδες και δε ξέρω και εγώ τι άλλο γαμάτε σιχαμένοι κτηνοβάτες). Την διάκριση την κάνω για να μπουκώσω εκ των προτέρων μαλακισμένες μπηχτές του τύπου: "αφού είσαι τόσο φιλελεύθερος, μήπως θα ήσουν οκ και με τους βιαστές/παιδεραστές/κτηνοβάτες;". Όχι λοιπόν δεν είμαι, γιατί είναι και τελείως διαφορετικό πράγμα αυτό, αλλά θα το δούμε παρακάτω. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι έχει θεσπιστεί ο γάμος ως πολιτικό (και όχι μόνο θρησκευτικό) πλέον δικαίωμα, θεωρώ απολύτως φυσιολογικό, απαραίτητο και πάνω από όλα δίκαιο, να ισχύει για όλους τους πολίτες ενός κράτους, ανεξαρτήτου σεξουαλικής προτίμησης.

Ας ξεκινήσουμε όμως με κάποια βασικά ερωτήματα που θα έπρεπε να θέτει ο κάθε παπάρας στον εαυτό του πριν βγάλει ετυμηγορία για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ποια είναι λοιπόν η ιστορία της ομοφυλοφυλίας και πότε εμφανίστηκε; Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί και κουλτούρες, κάνουν εκτενείς αναφορές σε ερωτικές περιπτύξεις με άτομα του ίδιου φύλου. Από τους αρχαίους Έλληνες ως τους μικροτσούτσουνους Κινέζους, από τους ούγκα-μπούγκα της Αφρικής ως τους καθιστούς ταύρους (ινδιάνους) της Αμερικής και από τους Πέρσες κατακτητές ως τους γαμιολοπουστροβυζαντινούς, ο ομοφυλοφιλικός έρωτας είναι έκδηλος παντού και οι συσπανσιόν κωλοτρυπίδες δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Κάποιοι από αυτούς τους πολιτισμούς κατέκριναν την σεξουαλική πράξη αυτή, κάποιοι την αποδεχόντουσαν και κάποιοι άλλοι αδιαφορούσαν τελείως. Αδιαμφισβήτητο πάντως παραμένει το γεγονός, ότι η ομοφυλοφιλία ακολουθούσε τον ανθρώπινο πολιτισμό από τα πρώτα του βήματα. Για να μην μείνουμε όμως μόνο στους ανθρώπους, να πούμε αυτό που ήδη ξέρουν πολλοί, ότι δεν είναι μόνο το ανθρώπινο είδος που την κουμπώνει την όπισθεν. Σε όλο το ζωικό βασίλειο οι κουδουνίστρες αν και υστερούν αριθμητικά, παραμένουν ζωτικοί κρίκοι στην αλυσίδα της ζωής. Χιλιάδες είδη παρουσιάζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά με μερικά τρανταχτά παραδείγματα να είναι τα δελφίνια, οι πιγκουίνοι, τα πρόβατα, οι φάλαινες, οι γύπες, οι ταύροι και φυσικά ο βασιλιάς-prom queen- των ζώων, το λιοντάρι.

Ας κρατήσουμε λίγο στην άκρη του μυαλού μας τα παραπάνω δεδομένα, και ας προσπαθήσουμε τώρα να κατανοήσουμε τι προκαλεί αυτήν την σεξουαλική διαφοροποίηση μέσα στα είδη. Αρχικά να πούμε ότι πρόκειται για ένα αρκετά συχνό χαρακτηριστικό, το οποίο εμφανίζεται ως και στο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για τους βιολόγους η ομοφυλοφιλία αποτελεί ένα εξελικτικό αίνιγμα, καθώς από την μία φαίνεται να είναι κληρονομική -ως κάποιο βαθμό-, από την άλλη το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική, αφού πως είναι δυνατόν ένα χαρακτηριστικό που καθιστά αδύνατη την δημιουργία απογόνων, να μεταφέρεται τόσο συχνά από γενιά σε γενιά; Είναι σαν να κάνεις ομελέτα, χωρίς να σπάς αυγά! Οι τελευταίες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο γονίδιο που να σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία, ο τρόπος που κατασκευάζονται και ενεργοποιούνται τα γονίδια μέσα στο περιβάλλον της μήτρας, παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της σεξουαλικής ταυτότητας του ατόμου. Οι ψυχολόγοι από την άλλη πλευρά, έχουν καταλήξει σε δυο παραδοχές. Πρώτον, δεν πρόκειται για ψυχική ασθένεια ή ανωμαλία και δεύτερον δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συνδέουν την ομοφυλοφιλία  με το πως μεγαλώνει κανείς ή με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. Συμφωνούν δε εδώ με τους βιολόγους, ότι η εμφάνισή της προκύπτει από έναν πολύπλοκο συνδυασμό από γενετικούς παράγοντες και το περιβάλλον της μήτρας κατά τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Και οι δυο αυτές επιστήμες δηλώνουν πάντως ξεκάθαρα ότι: Η ομοφυλοφιλία, πρώτον ΔΕΝ είναι ανωμαλία, αλλά φυσιολογική διαφοροποίηση, και δεύτερον ΔΕΝ είναι επιλογή!

Για να μπούμε στο ζουμί, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο κόσμος εναντιώνεται στους ομοφυλόφιλους και στα δικαιώματά τους και είναι όλοι από εξωπραγματικά χαζοί, έως ολοκληρωτικά υπερπανηλίθιοι.


Η άποψη περι φυσιολογικού:
"Η φύση έκανε το αρσενικό και το θηλυκό και οι ομοφυλόφιλοι πάνε κόντρα στη φύση."

Αν ανοίξετε κάνα βιβλίο θα μάθετε ότι η φύση εκτός από τα αρσενικά και το θηλυκά έκανε και τα ερμαφρόδιτα, όπως η φύση έκανε και τα ομοφυλόφιλα, όπως έκανε και εσάς τα τούβλα. Τραγικά χαζό επιχείρημα, που έχω ακούσει και αν είχα βυζιά θα τα τράβαγα, είναι ότι το σεξ είναι ένα βιολογικό ένστικο που έχει σκοπό την αναπαραγωγή και άρα η ομοφυλοφιλία πάει κόντρα σε αυτο. Αλήθεια ρε κεφτέ; Δηλαδή οι καπότες είναι και αυτές αμαρτωλές; Σεξ με προφυλάξεις να μη κάνουμε; να πηδιόμαστε και να γεννοβολάμε σαν τα κουνέλια; Αυτό είναι το λογικό για σας; Αν πείτε όχι, τότε μόλις μπουκωθήκατε. Αν πείτε ναι, τότε είστε για τον Καιάδα. Και τώρα που είπα Καιάδα. Αν θεωρείτε την ομοφυλοφιλία ανωμαλία και ασθένεια, τότε με τον κόσμο που έχει νοητικά προβλήματα, τι γίνεται; Και αυτά ασθένειες δεν είναι; Είναι αυτά "φυσιολογικά"; Όχι βέβαια, αφού οι "φυσιολογικοί" άνθρωποι επικοινωνούμε κανονικά και σκεφτόμαστε κανονικά, ενώ ο αυτιστικός για να σου μιλήσει έχει γεμίσει το πάτωμα σάλια και έχει σπάσει 10 βάζα γύρω του και πάλι δεν κατάλαβε ούτε αυτός, ούτε εσύ τι είπε. Παρόλα αυτά, για αυτόν ευαισθητοποιείσαι ρε πούστη υποκριτή και υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά του. Για τον ομοφυλόφιλο όμως, που είναι καθόλα υγιέστατος άνθρωπος και συνεισφέρει στην κοινωνία είσαι αυστηρός, γιατί δεν είναι "φυσιολογικός" για σένα μόνο και μόνο επειδή διαλέγει άλλη τρύπα. Ου να μου χαθείτε ξεφτίλες.


Η θρησκευτική άποψη:
"Ο θεός έκανε τον άνδρα και την γυναίκα, και ευλόγησε την ένωσή τους. Η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία και αντιτίθεται στη βουλή του Κυρίου..." 

...είπε η μεγαλύτερη σπείρα ομοφυλόφιλων, παιδεραστών όλων των αιώνων. Τα όργια που έχουν γίνει σε μοναστήρια πρέπει να ξεπερνάνε σε ανωμαλία και τα πιο kinky BDSM shows. Και έρχονται ο κάθε ψυχανώμαλος γυφτομπινές παπάς να μου πουλήσει σεξουαλική ηθική; Άσε μας κουκλίτσα μου που θες να έχεις και άποψη. Ούτε τη δική σου γνώμη θέλουμε, ούτε του θεού σου. Τον μπούλο!


Η αισθητική άποψη:
"Ε, δεν μου αρέσι να βγαίνω έξω και να βλέπω δυο άνδρες να φιλιούνται στο στόμα! Εσένα δεν σε ενοχλεί;"

Και τι με αυτό δηλαδή; Είναι αυτό επιχείρημα; Ναι με ενοχλεί όπως επίσης δεν μου αρέσουν οι φράουλες, να φυλακίσουμε όλους τους φραουλοπαραγωγούς; Και γιατί δηλαδή σε ενοχλεί να βλέπεις δυο άντρες να φιλιούνται, αλλά όχι δυο γυναίκες; Γιατί με τι κότσια μου το παίζεις θιγμένος, τη στιγμή που ξέρουμε οτί οι περισσότεροι άνδρες φτιάχνονται στην ιδέα του λεσβιακού (όταν πρόκειται για ωραίες γυναίκες πάντα, γιατί για άσχημες δεν το συζητάμε); Δυο μέτρα και δυο σταθμά λέγονται κύριοι αυτά. Επίσης μη ξεχνάτε ότι αν υπάρχει κάποιος λόγος που οι λουλούδες μπορεί να γίνονται πιο προκλητικοί, είναι η κοινωνική απαξίωση και καταπίεση που δέχονται και η οποία δημιουργεί ένα τρις κόμπλεξ. Μόλις τα τελευταία χρόνια, που έχουν γίνει λίγο πιο αποδεκτοί  έχουν βγει στην επιφάνεια, και όπως είναι λογικό κάποιοι ξεδίνουν λίγο πιο έντονα. Αν δεν δεχόντουσαν όμως τέτοια καταπίεση άραγε, τι θα γινόταν; θα ήταν το ίδιο προκλητικοί; Μάλλον όχι, λέει η ψυχολογία. Στην τελική όμως, οι προκλητικοί εμένα με ενοχλούν ΟΛΟΙ. Μπούφλες θέλουν γενικά όλοι όσοι χαμουρεύονται μπροστά μου σε δημόσιο χώρο, ανεξαρτήτως φύλου. Και γάτες ή σκύλους όταν βλέπω στο δρόμο να γαμιούνται μου τη δίνουν. Υπάρχουν και οι άγραφοι κανόνες καλής συμπεριφοράς, που συμφωνώ ότι είναι θεμιτό να τηρούνται, ωστόσο είναι πλήρως άσχετο και παντελώς ηλίθιο επιχείρημα αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα των ατόμων, που πρέπει να είναι ίδια για όλους.


Η κοινωνική άποψη: 
"Δεν θέλω οι ομοφυλόφιλοι να παντρεύονται, γιατί αυτό τους δίνει ακόμα περισσότερη προβολή. Ήδη η τηλεόραση έχει γεμίσει από δαύτους και στο τέλος θα γεμίσουμε πούστηδες και λεσβίες και σε τι κοινωνία θα μεγαλώσει το παιδί μου και με τι πρότυπα;"

Μάλιστα, ας απαντήσουμε μια-μια στις μαλακίες με τη σειρά. Αυτοί που ουσιαστικά τσιτώνουν τον κόσμο (παρόλο που κάθεται και τους βλέπει και γελάει και τους σχολιάζει) είναι οι θρασύπουστες (όπως είπαμε παραπάνω). Η τηλεόραση όμως, έχει γεμίσει γενικά με σκατένιους χλεμπονιάρηδες από κάθε κοινωνική κάστα. Προκλητικοί παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, celebrities και γενικά ανθρώπους που ξέρουν ότι με το να προκαλέσουν θα τραβήξουν τα βλέμματα και θα επωφεληθούν με κάποιο τρόπο. Αυτό εννοείται πως δεν έχει καμία σχέση με την σεξουαλική κατεύθυνση που έχει πάρει ο καθένας και φυσικά ενισχύεται μόνο από το γεγονός ότι η μαλακία πουλάει. Τώρα, γιατί ο κόσμος τσιτώνει πιο πολύ με τον προκλητικό πούστη από τον προκλητικό πολιτικό για παράδειγμα, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Όταν εγώ βλέπω τον γελοίο τον Άδωνη να πουλάει τα ηλίθια βιβλία του και μετά να παραμυθιάζει τον κόσμο σε πολιτικά θέματα με ύφος βαρώνου, διαολίζομαι μέχρι αηδίας. Ο σαρδανάπαλος αυτός συμμετέχει στις αποφάσεις που επηρεάζουν την γαμημένη την χώρα και πάλι έχει το δικαίωμα να παντρευτεί και ακόμα χειρότερα να κάνει και απογόνους. Οπότε εγώ θέλω να ρωτήσω τους ψευτουποκριτές προστάτες του σωστού και του δίκαιου και τους ηθικολόγους του κώλου: Αν σας ενοχλεί η προβολή και η προώθηση της ομοφυλοφιλίας, τι έχετε να πείτε για την προβολή της διαφθοράς, του εύκολου χρήματος, της ατιμωρησίας, της φημοθηρίας, του άκρατου καταναλωτισμού και της ασυνειδησίας, που καθημερινά δεχόμαστε εντός και εκτός τηλεόρασης; Η μήπως αυτά τα θεωρείτε ασήμαντα; 

Και στην τελική, για να έχουμε καλό ρώτημα, πως ακριβώς σε επηρεάζει ένας πούστης στην τηλεόραση; Όλοι μας έχουμε δει χιλιάδες φορές κάποια αλαφροΐσκιωτη παρουσία στο χαζοκούτι, αλλά δεν νομίζω πως αρχίσαμε να ρουφάμε ότι ψωλές βρίσκαμε μετά. Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζει κάποιος ότι επειδή θα πετύχει και έναν ντιγκιντάγκα σε μια εκπομπή, θα του έρθει μετά η επιθυμία να κάτσει στα τέσσερα και να χώνει καρότα στο κώλο του; Αν όντως του έρθει και το κάνει, μήπως δεν έχει εξερευνήσει αρκετά την σεξουαλική του ταυτότητα; Μήπως από μικρός ήθελε να μάθει φαγκότο, αλλά τα κοινωνικά πρότυπα δεν τον άφησαν; Μήπως τελικά είναι κρυφολόλα; Μήπως πρέπει να αλλάξει στάση ζωής...και να πέσει στα τέσσερα;


Η σωστή άποψη
Πολλοί τώρα που τους γαργαλάει τη σούφρα τους, θα προσπαθήσουν να το παίξουν μάγκες και θα εξαπολύσουν διάφορες ανούσιες επιθέσεις προς τον ανδρισμό μου, του τύπου: "Άλζα μήπως είσαι και εσύ πισωγλέντης και τα λες αυτά;" και "είσαι ο νούμερο ένα γκέιλορντ και υποστηρίζεις τους οπαδούς σου" "το γυαλίζεις το φινιστρίνι Άλζα;" και τέτοια χαζά. Δεν θα ασχοληθώ φυσικά με τέτοια σχόλια. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι αν υπάρχει κάποιος πιο άντρας από μένα, αυτός είναι πιθανότατα από σύμπαν παράλληλο με το δικό μας και βασικά είναι ο Άλζα του άλλου σύμπαντος. Ο μοναδικός λόγος που υποστηρίζω την θέση μου και μάλιστα σθεναρά, είναι γιατί αυτός ο ομοφοβισμός είναι καθαρός ρατσισμός και τίποτα άλλο. Με όσα επιχειρήματα και αν νομίζετε ότι τον ντύνετε, παραμένει αβάσιμη απέχθεια και μίσος απέναντι σε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που δεν σας έχει κάνει -και ούτε πρόκειται ποτέ να σας κάνει- τίποτα. Και φυσικά είναι υπερβολικά άδικο. Μου τη σπάει αφάνταστα η αδικία. Οι άνθρωποι θέλουν απλά τα ίδια δικαιώματα με όλους και κάποιοι σκατόψυχοι, μισάνθρωποι κομπλεξικοί θέλουν να τους τα στερήσουν. Ε, άντε και γαμηθείτε. Θέλουμε να λεγόμαστε δημοκρατικό έθνος και ένας στους δυο περήφανους Έλληνες είναι κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων. Λίγο καλύτεροι από τους μουσουλμάνους είμαστε (που είναι για πυρηνικές τα γαμιόλια) και αυτό πρέπει να λέει πολλά. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να γαντζωνόμαστε σε ταμπού και προκαταλήψεις του παρελθόντος, ψάχνοντας αφορμή να τσακωθούμε. Πρέπει να μάθετε ότι για κάθε λόγο που βρίσκετε να κατακρίνετε κάποιον, πιθανότατα υπάρχουν άλλοι δέκα λόγοι για να κατακρίνουν εσάς. Οπότε δείτε το θέμα λίγο σφαιρικά, σκεφτείτε πως θα θέλατε να αντιμετωπίσει ο κόσμος εσάς, αν ήσασταν ομοφυλόφιλοι και χαλαρώστε λίγο για να μη σας πάρει ο διάολος!


Ευχαριστίες: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου agou, που μέσα απο τις δικές του περιπετειες και εμπειρίες, μου έδωσε να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι να είσαι κρυφόπουστα στην εποχή μας. Συνέχισε γερά agou! είμαι πίσω σου....όχι όπως θα ήθελες βέβαια...σε στηρίζω εννοώ!

75 σχόλια:

  1. ΧΑΧΑ τρελό γέλιο οι ετικέτες!

    Όμως δεν έχεις το Θεό σου ρε πούστη. Υπάρχουν τόσα λογικά λάθη στο κείμενο, που δεν ξέρω σε ποιο να απαντήσω πρώτα.

    Ενδεικτικά:
    1. Κανείς δεν είπε να στερήσουμε από τους gay τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία τους. Για παράδειγμα, δεν είπε κάποιος να τους στερήσουμε το δικαίωμα ψήφου. Όμως ο γάμος είναι ένας θεσμός που από καταβολής προοριζόταν για τα δύο φύλα, και για έναν σημαντικό λόγο: έχει την πολύ σοβαρή κοινωνική προέκταση της δημιουργίας οικογένειας.

    2. Η ομοφυλοφιλία όντως υπήρχε από πάντα μάλλον (στους ανθρώπους, γιατί στη φύση δεν ξέρω). Όμως στις μέρες μας έχει αποθρασυνθεί περισσότερο.

    3. Φυσιολογική διαφοροποίηση = ανωμαλία.

    4. Χρησιμοποιείς συχνά άσχετα επιχειρήματα (πχ αν πρέπει να καταργήσουμε και τις καπότες). Δεν μιλάμε για τις καπότες όμως.

    5. Ναι, το αισθητικό είναι επιχείρημα. Εννοείται ότι ισχύει για όλους, όμως στην περίπτωση των gay είναι χειρότερο.

    6. Η προβολή άλλων αρνητικών στοιχείων που αναφέρεις (διαφθοράς κτλ) είναι κι αυτή κατακριτέα, αλλά για άλλη μια φορά κάνεις το ίδιο λάθος. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Μιλάμε για την προβολή των πούστηδων.

    Τέλος, θα έπρεπε κανονικά να απαγορεύσουν στα πουστράκια σαν και σένα να γράφουν δημόσια σε blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Ο πολιτικός γάμος, είναι πολιτικό δικαίωμα. Το πως τον ορίσαν πριν 10.000 χρόνια δεν μας νοιάζει. Έχουμε προοδεύσει απο τότε.

      2. Υπήρχε πάντα κάτω απο αυστηρή πίεση και κριτική. Για αυτό και προκάλεσε πολλά κόμπλεξ, τα οποία βλέπεις εσύ τώρα που βγαίνουν στην επιφάνεια και κακώς τα συσχετίζεις με όλους τους ομοφυλόφιλους. Όταν ωριμάσει και άλλο η κοινωνία, θα μειωθεί/εξαλειφθεί το φαινόμενο.

      3. Ανωμαλία με την έννοια της μεινότητας ίσως, ανωμαλία με την έννοια της αρρωστημένης συνήθειας/πράξης όχι.

      4. Λέγεται αντιπαραβολή αυτό και είναι απο τους πιο διαδεδομένους τρόπους επιχειρηματολογίας. Και μόνο άσχετα δεν είναι τα παραδείγματα. Τώρα αν δεν καταλαβαίνεις εσύ...

      5. Επιχείρημα για πιο πράγμα; για να απαγορεύσεις σε κάποιον να ρυθμίσει όπως θέλει τη ζωή του, με βάση την αισθητική σου;

      6. Ναι αλλά κανείς δεν αντιδρά για την προβολή αυτών στην τηλεόραση. Βασικά κανείς δεν αντιδρά ούτε για τους γκέι στην τηλεόραση, γιατι είναι και της μόδας. Εκεί που αντιδράει είναι στο αν θα κάνει ο άλλος μια τελετή 5 λεπτών, που ούτε θα δει, ούτε τον αφορά, ούτε θα έπρεπε να τον νοιάζει.

      Διαγραφή
  2. καλά τα είπες, αλλά πάλι δεύτερος ήρθες.

    (καβλώνεις να γράφεις την έκφραση "και ως εκ τούτου", το έχω καταλάβει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και δεύτερος αν ήρθα, πάλι πρώτος είμαι...

      γιατί το κλείνεις το μαγαζί; αφού το καλοκαίρι μαζεύεις και υλικό. Μήπως σε έχει φάει ο έρωτας τζουτζούκο;

      Διαγραφή
    2. η μαλακία με έχει φάει και γι' αυτό μου δίνω ρεπό. Όταν ξαναβρώ μυαλό θα ξαναγράψω. Μέχρι τότε απολαύστε σοφία μου από το παρελθόν

      Διαγραφή
  3. Σε γενικές γραμμές καλά τα λες αν και έχω μερικές ενστάσεις.
    Ετυμολογικά ο ανώμαλος είναι ο "μη ομαλός". Αυτό σημαίνει οτιδήποτε δεν ακολουθεί την πεπατημένη, και εκτείνεται από τους gay μέχρι τον Woolverin. Εφόσον οι ομοφυλόφιλοι είναι μειονότητα (και αναγκαστικά γιατί αλλιώς το είδος θα είχε ημερομηνία λήξης) νομίζω ότι μπορείς να το πεις ανωμαλία και μάλιστα δυσμενής για καθαρά εξελικτικούς λόγους. Φυσικά ο όρος έχει πλέον μεγάλο αρνητικό βάρος και γιαυτό δεν είναι πολιτικά ορθό να χρησιμοποιείται πλέον. Όπως και να έχει το φυσιολογικό ή όχι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλοθι να καταπατούνται τα δικαιώματα οποιουδήποτε(των gay κυρίως γιατί καλή τύχη αν πας να καταπατήσεις του Wolverin).
    Όσον αφορά την αισθητική άποψη με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα στο παρελθόν. Κάποτε ήμουν μάρτυρας μια σκηνής που μια παλιόγρια έβρισε 2 17χρονα που σαλιάριζαν στο λεωφορείο. Για μένα ένα καλό σημείο για να βλέπεις αν κάποιος προσβάλλεται αδίκως ή όχι είναι ο νόμος. Για κάποιο λόγο δεν είναι παράνομο να φιληθείς σε δημόσιο χώρο ενώ είναι να πηδηχτείς. Ενώ ίσως υπάρχουν γκρίζες γραμμές, έχω τον κανόνα να κατηγοριοποιώ όποιον προσβάλλεται με κάτι που δεν είναι παράνομο στην ευγενή κατηγορία "τράβα πίσω στο κατσικοχώρι σου να γλιτώσεις και εσύ και εμείς".
    Εξ ορισμού αυτό ισχύει και για τον Alza.
    Cheers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Woolverin είναι όπως και ο Wolverin αλλά μάλλινος...

      Διαγραφή
    2. Αναφορικά με την ανωμαλία ξαναλέω ότι εφόσον τίθεται ως στατιστικό χαρακτηριστικό, μπορώ να το καταλάβω, αλλά ο κόσμος που λέει τον άλλο ανώμαλο δεν εννοεί αυτό.
      Τώρα το δεύτερο σχόλιο δεν νομίζω ότι απευθύνεται σε μένα. Εγώ δεν είπα οτι προσβάλλομαι αν δω κάποιον να κάνει τρελίτσες. Είπα ότι αισθητικά κάπως με ξενίζει, αλλά απλά γυρνάω το βλέμμα και τελειώνει η υπόθεση.

      Διαγραφή
  4. Μπράβο ρε...! Αλήθεια τώρα!

    Συμφωνώ 99%. Δεν έχω πρόβλημα με το δημόσιο χαμούρεμα, είτε ομοφυλοφιλικών είτε ετεροφυλοφιλικών ζευγαριών. Το υπόλοιπο πολύ θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ, εκτός από τις βρισιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε πούστη, τα είπες όλα!

    Αυτό που δεν καταλαβαίνουν μερικοί είναι η διαφορά του δε μ' αρέσει κάτι από το δεν πρέπει να γίνεται.
    Ούτε εμένα δε μ' αρέσει να βλέπω δυο άντρες να φιλιούνται. Αλλά απλά δε μ' αρέσει. όπως δε μ' αρέσει να βλέπω μια φάλαινα να φοράει άσπρο πατελόνι και στρινγκ από μέσα. Δε θα βγω στους δρόμους να κράξω με πανό ότι οι φάλαινες δεν πρέπει να βγαίνουν με άσπρο πατελόνι και στρινγκ. Για τον ίδιο λόγο δε θα βγω να κράξω τους ομοφυλόφιλους. Ο καθένας κάνει αυτό που του αρέσει. Ας βγαίνουν οι χοντρές με τα στρινγκ έξω και ας παντρεύονται οι πισωγλεντζέδες. Γούστο τους καπέλο τους και μαγκιά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε φίλε είναι κρίμα που ακόμα δεν έχουμε πάρει την εξουσία στα χέρια μας.
    Από το κείμενο σου διαπίστωσα για άλλη μια φορά το πόσο δίκιο έχω όταν λέω ότι για όλα τα κακά της κοινωνίας φταίει η θρησκεία και η τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν έπαιρνα την εξουσία στα χέρια μου θα την μοιραζόμουν με κανέναν. ΜΟΥΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑ!

      Διαγραφή
  7. Μπράβο Alza! Τραγικότερη όλων είναι η προσπάθεια των ομοφοβικών να "ξορκίσουν" ένα αόρατο κακό,μήπως και τους πουν λεβέντισσες πισωγλέντισσες. Εντάξει,καταλάβαμε ότι τον δίνουν,δεν τον παίρνουν,αλλά προς τι το μένος κι η οργή; Μήπως η αυτο-επιβεβαίωση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού; Η ανάγκη ν' αποδείξουν πρωτίστως στους εαυτούς τους πόσο ικανοί είναι; Ή η έλλειψη παιδείας; Χμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης θα έλεγα πως είναι τα βασικά. Κάποια πραγματα θεωρούνται ταμπού και δύσκολα ξεκολλάει ο νους του ανθρώπου αν από μικρός έχει μάθει γαλουχηθεί με συγκεκριμένη νοοτροπία. Ευτυχώς η κοινωνία βελτιώνεται, αργά μεν, αλλά σταθερά. Ίσως σε διακόσια χρόνια να είναι καλύτερα τα πράγματα, ίσως πάλι όχι. Μέχρι τότε εμείς θα λύνουμε τις διαφωνίες μας με κουβέντα, άντε και κάνα βρισίδι, ενώ τα τούβλα θα κατεβαίνουν με πλακάτ και πανό στους δρόμους.

      Διαγραφή
    2. Όπως σωστά αναφέρει ο Tommy Stark το άσχημο πρόσωπο της Θρησκείας κάνει πάλι την εμφάνιση του και είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
      Άλλωστε στην Παλιά Διαθήκη αναφέρει ότι αν συλλάβεις 2 άνδρες να γαμιούνται πρέπει να τους σκοτώσεις. Για γυναίκες δεν λέει τίποτα περιέργως.
      Όποτε κατά μια έννοια όλοι οι χριστιανοί έχουν εκπαιδευτεί να μισούν τους gay και ήδη με το να τους αφήνουν να ζουν παραβιάζουν το θέλημα του Θεού.

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ σε όλα όσα είπες. Δυστυχώς η Ελλάδα μαστίζεται από μεσαιωνικές αντιλήψεις στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και δε με εκπλήσσει το γεγονός ότι η πλειοψηφία το θεωρεί ανωμαλία και το εξισώνει με την παιδεραστία. Δε θα με εξεπληττε ακόμα και αν προωθούσαν μεσαιωνικούς τρόπους "θεραπείας", όπως το σε δένουν ανάμεσα σε δύο στρώματα σαν σάντουιτς για να φύγει το κακό! Θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω και την άποψή σου για το δικαίωμα στην υιοθεσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα σε γενικές γραμμές θα έλεγα οτι είμαι θετικός προς το δικαίωμα υιοθεσίας. Πιστεύω οτι αν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων θέλει να υιοθετήσει ένα παιδάκι απο ορφανοτροφείο και να του δώσει φροντίδα, αγάπη και ανατροφή καλύτερη απο αυτή του ανατροφίου, τότε ναι με χίλια. Πάντως αν θες την γνώμη μου, ίσως είναι θέμα που πρέπει να το δει η κοινωνία λίγο αργότερα. Ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα με το γάμο, οπότε το να μιλάς για παιδί είναι ακόμα πιο δύσκολο.

      Διαγραφή
    2. Είχα ακριβώς αυτή τη συζήτηση με τη συγκάτοικό μου πριν μερικές μέρες. Εκείνη υποστήριζε ότι είναι λάθος ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να υιοθετήσει ένα παιδί, γιατί θα στείλει λάθος μηνύματα στο παιδί για τη σεξουαλικότητά του. Έγω πάλι πιστεύω ότι αυτόν δεν ισχύει και δεν αποδεικνύεται από κάπου. Στην Ελλάδα μπορεί ένας ομοφυλόφιλος να υιοθετήσει παιδί, γιατί να μην μπορεί ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων;

      Πριν μερικά χρόνια έτυχε να επισκεφτώ το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο στην Αθήνα. Μόλις αντίκρυσα όλα αυτά τα παιδάκια να παίζουν με τις υπαλλήλους του ιδρύματος και συνειδητοποίησα ότι δεν έχουν σπίτι και γονείς, έπαθα γερό σοκ. Αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι (ανεξαρτήτως σεξουαλικών προτιμήσεων) που είναι σωστοί και ηθικοί και θέλουν να μεγαλώσουν ένα ξένο παιδί σαν να ήταν δικό τους, γιατί όχι;

      Διαγραφή
    3. Πες στη συγκάτοικό σου οτι λέει βλακείες. Ένας γονιός που θα προσπαθήσει να περάσει και ακόμα χειρότερα να επιβάλλει μηνύματα στο παιδί σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του και δεν το αφήσει να την βρει μόνο του, είναι απο μόνος του άθλιος ανεξαρτητα αν ειναι ομοφυλόφιλος ή όχι. Ένα ενδιαφέρον άρθρο απο ψυχολογικής σκοπιάς είναι αυτό (http://www.psychologytoday.com/blog/our-gender-ourselves/201205/gay-parents-raising-kids-how-will-they-fare) και πες της να το διαβάσει.

      Διαγραφή
    4. Πολύ καλό άρθρο. Λέει σε ένα σημείο: "Μη φοβάστε, στατιστικά το πιθανότερο είναι το παιδί να γίνει ετεροφυλόφιλος...", λέγοντας δηλαδή το προφανές, ότι η σεξουαλικότητα πηγάζει έμφυτα σε ένα άτομο και δεν είναι θέμα επιρροής.

      Διαγραφή
    5. Πάνω σ' αυτό έχω ανέκδοτο. Καλό.

      Τσακώνονται δυό αδερφές, αν η ομοφυλοφιλία είναι έμφυτη ή επίκτητη. Κάποια στιγμή αυτός που ισχυρίζεται το "έμφυτη" ρωτά;
      - Εσύ που λες ότι είναι επίκτητη, πως συνέβη η πρώτη σου φορά;
      - Να, μάζευα μπαμπάκια στα χωράφια στο χωριό και όπως ήμουν σκυμμένη ήρθε ένας συχωριανός από πίσω και με "κάρφωσε".
      - Και γιατί του κάθησες και δεν σηκωνόσουν να φύγεις;
      - Έ τώρα, που να τρέχεις μέσα στα χωράφια με τις γόβες!

      Διαγραφή
  9. Δεν γουστάρω τις αδερφές, μαγκιά μου και καμποηλίκι μου. Αλλά δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα αν παντρεύονται. Ίσα-ίσα διαδικαστικά το θεωρώ απαραίτητο σε μια μακροχρόνια σχέση, όπου δημιουργούνται περιουσίες και σε ενδεχόμενο χωρισμό πρέπει να μπορούν να μοιράζονται ισόποσα. Εξάλλου γιατί να θέλω να εξουσιάσω το αν δυό αδερφές θα είναι στεφανωμένες ή αστεφάνωτες. Σιγά μη δικαιούμαι να τους πω τι να κάνουν.

    Την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους τη θεωρώ μεγάλο λάθος και είμαι αντίθετος, εντελώς όμως. Αρκετά πούστηδες είμαστε σαν λαός, δεν χρειάζεται κιόλας να μας εκπαιδεύουν κατ' οίκον ειδικοί.

    Όπως δεν δικαιούμαι να διατάζω μια γειτονική χώρα αν θα ονομαστεί Έτσι, Γιουβέτσι ή Κοτέτσι. Να είμαι κάθετα αντίθετος μπορώ. Αλλά ιεροί πόλεμοι και λοιπές γελοιότητες είναι για τα κυρίζια.

    Υ.Γ. Ο όρος ομοφοβικός είναι μια παμπόνηρη πουστροεφεύρεση με προφανή σκοπό την παραπλάνηση και την αλλοίωση των γεγονότων. Ότι και καλά όσοι δεν γουστάρουν πουστιρλίκια και καλά φοβούνται, άρα έχουν κουσούρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε John Wayne! Ορίστε ένας άνθρωπος που λέει μεν την προσωπική του άποψη, άλλα την διαχωρίζει απο το τι είναι πολιτικώς σωστό.

      Τι εννοείς όμως αρκετά πούστηδες είμαστε σαν λαός; σεξουαλικά; υποθέτω πως εννοείς σαν νοοτροπία, όμως αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο απο την αγωγή που πήραμε απο τις οικογένειες μας. Πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα οτι η ηθική δεν έχει να κάνει με την σεξουαλική ταυτότητα, μια που οι περισσότεροι είναι ταυτόχρονα ετερόφυλοι στη σεξουαλική τους ζωή, αλλά "πούστηδες" στην προσωπική και κοινωνική. Δεν νομίζω λοιπόν οτι ένας ομοφυλόφιλος μπαμπάς ή μαμά, θα έκανε κάτι διαφορετικό απο ότι έναν οποιονδήποτε άλλο στο θέμα αγωγή. Ανάλογα αν ο ίδιος ήταν ηθικό ή όχι στοιχείο, αυτά θα πέρναγε και στο παιδί.

      Διαγραφή
    2. Ναι σαν νοοτροπία το εννοώ.

      Περίμενα να ασχοληθείς με το «ομοφοβικός».

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει πολύ ενδιαφέρον ο όρος ομοφοβικός και το πως προέκυψε. Ο όρος "αδερφή" βέβαια και πως συνδέθηκε με τους αλαφροίσκιωτους έχει πολύ ενδιαφέρον. Οτι και να λέει η τωρινή έκκλησία για την ομοφυλοφιλία, υπήρξε μια εποχή στην οποία όχι μόνο την ανεχόταν, αλλά την κάλυπτε και την "νομιμοποιούσε" μέσα απο την "Ακολουθία της Αδελφοποίησης". Απο όσο έχω διαβάσει, πρόκειται για μια τελετή -δήθεν πνευματική ένωση- μεταξύ δυο ανδρών που μοιάζει αρκετά με το μυστήριο του γνωστού γάμου. Για ποιο λόγο άραγε να υπάρχει αυτή η τελετή αν όχι για να φέρει δυο "αδελφές" ψυχές κοντα...πολύ κοντά...πάρα πολύ κοντά...; Αυτό φυσικά δεν είναι δική μου μπηχτή. Απο νωρίς τους πήρανε στο ψιλό γιατί μπρορεί στο μεσαίωνα να ήταν μαλάκες οι άνθρωποι αλλά δεν ήταν και όλοι στόκοι, οπότε αδελφές τους ανεβάζανε αδελφές τους κατεβάζανε, και έτσι σε κάποια φάση η εκκλησία αποφάσισε να αποσύρει την τελετή γιατί είχε μαζέψει πιο πολλούς τιράντες και απο gay parade. Κρίμα που το όνομα παρέμεινε...

      Διαγραφή
    4. Στο "ομοφοβικός" υποβόσκει ο δήθεν φόβος του ονομαζόμενου ως τέτοιου προς το ίδιο φύλο. Αδερφίστικη προπαγάνδα! Οι περισσότεροι straight απλά δεν γουστάρουν σεξουαλικά το ίδιο φύλο, τόσο απλά. Δεν νιώθουν ΚΑΝΕΝΑ φόβο. Μια χαρά συγχρωτίζονται με άντρες - ή ανάλογα - με γυναίκες, αλλά για οτιδήποτε άλλο εκτός από πήδουλους.

      Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά αφού οι αδερφές ξυρίζονται παντού, βάζουν διάφορες κρεμούλες και γενικότερα κάνουν ότι μπορούν για να μοιάζουν με θηλυκά, γιατί να προτιμήσει κάποιος το αρτιφισιέλ (φτιαχτό) και να μην προτιμά το γνήσιο;

      Η Ακολουθία της Αδελφοποίησης ήταν μια τελετή που επέτρεπε στους μοναχούς να αδελφοποιούνται με τη γκόμενα, ώστε να μπορούν να την κάνουν κάτοικο του μοναστηριού και να ξεσκίζονται. Δεν στεκόταν όμως εμπόδιο για μοναχούς με "εναλλακτικές" σεξουαλικές προτιμήσεις. Εκείνοι αδελφοποιούσαν τον γκόμενο με τη γνωστή συνέχεια. Τον έκαναν κάτοικο του μοναστηριού και ξεσκίζονταν.

      Επιμύθιο. Στα μοναστήρια πήγαινε η ... βούρτσα σύννεφο.

      Διαγραφή
    5. Η έννοια του ομοφοβικού ρε σύ δεν έχει να κάνει με φόβο. Πιο πολύ εννοεί το υπερβολικό κόλλημα που μπορεί να δείχνουν κάποιοι απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Είναι κάτι ανάλογο με την κλειστοφοβία που λεμε. Ειναι η παράλογη αρνητική διάθεση απέναντι σε κάτι, που δεν μπορείς να εξηγήσεις καν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει, ειδικά σε τέτοιο βαθμό.

      Δεν ήξερα οτι η Αδελφοποίηση έπαιζε και με γκόμενες. Μια χαρά τα είχαν κανονίσει οι παπάδες επι βυζαντίου.

      Διαγραφή
    6. Όχι οι παπάδες τέκνον μου, οι μοναχοί. Βούρτσα αβέρτα στα μοναστήρια, του Κυρίου δεηθώμεν. Βοήθειά μας.

      Το λένε οι λέξεις. Κλειστοφοβία σημαίνει φοβάμαι τους κλειστούς χώρους, μου δημιουργούν φόβο. Ομοφοβία σημαίνει φοβάμαι το ίδιο φύλο. Είναι πουστιά σου λέω! Ότι φοβάσαι να το κάνεις με ένα μαντράχαλο, όχι ότι δεν γουστάρεις. Εξάλλου το λέει ένα παλιό gay ρητό, «οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι απόλαυση, κανείς που το δοκίμασε δεν το μετάνοιωσε».

      Διαγραφή
    7. Εντάξει ίσως να μην το έθεσα σωστα. Η λέξη όντως σημαίνει αυτό λες. Απλά νομίζω οτι όπως η κλειστοφοβία είναι ένας παράλογος φόβος, με αντίστοιχο σκεπτικό ονομάσαν αντίστοιχα και την ομοφοβία, ως παράλογο "φόβο"-απέχεια προς τους γκει. Τεσπά τι καθόμαστε και κολλάμε στη λέξη;

      Για να χουμε καλό ρώτημα, εσύ που τα ξέρεις τόσα gay ρητά και ανέκδοτα;

      Διαγραφή
    8. Αυτές οι γνώσεις οφείλονται στο κορμί αρχαίου κούρου που διαθέτω!

      (Απλά έχει γυρίσει το κοντέρ. Το παλιό, το πενταψήφιο. Και ευτυχώς υπάρχει ακόμη καλή μνήμη.)

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν ομοφυλόφιλο. Έχω όμως πρόβλημα με όποιον παριστάνει τη μαντάμ Σουσού, είτε αυτό γίνεται από άνδρα είτε από γυναίκα.

    Αναφορικά με τους τρίτους, με εκνευρίζουν οι κοινωνικοί ρατσιστές ακριβώς όσο με εκνευρίζουν και οι ντεμέκ ευαισθητοποιημένοι. Ας κοιτάξει ο καθένας τα προβλήματα και τη δουλίτσα του.

    Το δημόσιο σαλιάρισμα είναι αίσχος. Να μην ξεχνάμε και τα σιχαμένα ζευγαράκια της παραλίας. Ωστόσο ένα πεταχτό φιλάκι ενός ζευγαριού, τις περισσότερες φορές με συγκινεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ένα πεταχτό φιλί μεταξύ δυο αντρών σε συγκινεί;

      Διαγραφή
    2. Περισσότερο απ' όσο φαντάζεσαι.

      Διαγραφή
    3. Ίσα ίσα κατ' εμέ το πρόβλημα της κοινωνίας είναι ότι δεν κοιτάει κανείς παρά "τη δουλίτσα του". Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον κι έτσι υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα για την ανίχνευση των οποίων απαιτείται κοινωνική ευαισθησία και για την επίλυση κοινωνική δράση.

      Διαγραφή
    4. Μπορεί να μας πήρε μερικά χρονάκια παραπάνω, φίλε μου, αλλά τελικά τον Αριστοτέλη τον καταρρίψαμε, να ξέρεις. Ο άνθρωπος είναι ένα ατομιστικό ον, αναγκασμένο να ζει σε μια κοινωνία από την εγγενή του τάση να αλληλεπιδρά κοινωνικά σπερμολογώντας και γενικότερα κατακρίνοντας τους άλλους (με σκοπό να νιώσει ανώτερος). Έτσι επιτυγχάνεται η ευτυχία για τον ίδιο.

      Το πήρες λίγο λάθος αυτό που έγραψα. Όταν λέω "ας κοιτάξει τη δουλίτσα του", εννοώ να ασχοληθεί με τα προβλήματα του και σε καμία περίπτωση δεν προτείνω κοινωνική αναλγησία. Δε θα πρότεινα ποτέ κάτι που υπάρχει ήδη σε αφθονία.



      Διαγραφή
    5. Διαφωνώ καθέτως για τη φύση του ανθρώπου. Ίσως να μην καταλαβαίνουμε με την πρώτη ματιά ότι είναι ζωτικής σημασίας η ποιοτική και ειρηνική αλληλεπίδραση των ανθρώπων διότι έχουμε μεγαλώσει σε πόλεις και θαύματα όπως η επιστήμη, η τεχνολογία (πχ επικοινωνίες, συγκοινωνίες κλπ), η τέχνη κλπ μας φαίνονται αυτονόητα ή ακόμη και αυθύπαρκτα. Δεν είναι έτσι όμως. Πολύ πριν τον ανταγωνισμό, χρειάστηκε σαν είδος να επιστρατεύσουμε τη συνεργασία. Για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα επίσης.

      Όπως είπα και πιο κάτω, το να ασχοληθεί κανείς με τα προβλήματά του θα τον οδηγήσει αργά η γρήγορα στη συνειδητοποίηση ότι τα ίδια του τα δικαιώματα περνάνε μέσα από αυτά των άλλων. Η ελευθερία και η ισότητα είναι καθολικές αξίες, δε γίνεται να ισχύουν "εν μέρει".

      Διαγραφή
    6. Διαφωνείς καθέτως με τη φύση του ανθρώπου αλλά δεν βλέπω να μου το τεκμηριώνεις και στεναχωριέμαι.

      Το ότι μου πέταξες δυο τρεις καθολικές παναθρώπινες αξίες/ιδέες, που κάθε υγιής πνευματικά άνθρωπος αναγνωρίζει, δε σημαίνει ότι με έπεισες κιόλας πως ο άνθρωπος δε ρέπει προς το κακό.

      Διαγραφή
    7. Είναι σαν να μου λες "ο τζόγος δεν είναι καλό πράγμα και όλοι το ξέρουν, οπότε δεν υπάρχουν τζογαδόροι".

      Διαγραφή
    8. Χωρίς κάποια διάθεση κόντρας, αντίστοιχα κι εγώ το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τις δικές σου απαντήσεις: πέταξες απλά ένα τσιτάτο ότι καταρρίψαμε τον Αριστοτέλη κι ότι ο άνθρωπος είναι ατομιστής.

      Επίσης, παρόλο που δε θεωρώ τα παραδείγματα ως ολοκληρωμένα επιχειρήματα, θα ξεκινήσω την τεκμηρίωση της διαφωνίας μου με 2 παραδείγματα, για να "οπτικοποιήσω" αυτό που θέλω να πω. Είναι βλέπεις μεγάλο το θέμα και κάπως πρέπει να το αρχίσω. Φυσικά με τη συζήτηση θα προχωρήσει και θα προσπαθήσω να το πω πιο ολοκληρωμένα.

      1. Για το ζήτημα ανταγωνισμού/συνεργασίας: Έχουμε την προκήρυξη ενός έργου, ας πούμε μια μεγάλη γέφυρα. Θα πέσουνε προτάσεις και οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να βρουν όλο και πιο αποδοτικούς τρόπους να μειώσουν το κόστος, να αυξήσουν την ποιότητα της κατασκευής και την ταχύτητα περάτωσης του έργου κλπ. (ας πάρουμε την ιδανική περίπτωση που δεν χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα) Σαν αποτέλεσμα, η εταιρία με την καλύτερη πρόταση θα πάρει το έργο κι έτσι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή γέφυρα, στο λιγότερο δυνατό χρόνο.
      Από αυτήν την ιστορία, κάποιος που ερμηνεύει τον κόσμο υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού, δε θα δει παρά ανταγωνισμό: θα σου πει δηλαδή ότι αν δεν ήταν πολλές οι εταιρίες κι αν δε σφάζονταν για το έργο, κανείς δε θα ανάγκαζε αυτήν που το έφερε τελικά σε πέρας να γίνει καλύτερη και ταχύτερη. Σωστό, αλλά μόνο εν μέρει και μόνο για το χρονικό διάστημα που διήρκησε ο διαγωνισμός.
      Διότι εγώ που ερμηνεύω τον κόσμο υπό το πρίσμα της συνεργασίας βλέπω κι άλλα πράγματα: βλέπω ότι για να παραδοθεί εν τέλει η γέφυρα αυτή στον κόσμο, ενώθηκαν οι δυνάμεις χιλιάδων εργατών (από χτίστες, τεχνίτες, καθαριστές και δε συμμαζεύεται μέχρι οδηγούς φορτηγών για τα υλικά, φορτοεκφορτωτές, καντινιέρηδες κι ό,τι μπορείς να φανταστείς), μηχανικών, αρχιτεκτόνων, γεωλόγων, επιστημόνων υλικών, οικονομικών συμβούλων και λοιπά και λοιπά. Κι όταν λέω "ενώθηκαν" δεν εννοώ σε έναν κτηνώδη συμψηφισμό δυνάμεων, αλλά σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη οργάνωση δράσης, από το πρώτο ως το τελευταίο βήμα (πράγμα που με τη σειρά του απαιτεί τη συσσώρευση εμπειρίας εκ μέρους της ανθρωπότητας).
      Επίσης έχει χρειαστεί και η ασύγχρονη συνεργασία διαφόρων άλλων επιστημόνων που με το πέρασμα των αιώνων έκαναν τις απαραίτητες προόδους στους απαραίτητους τομείς της επιστήμης, για να μπορεί μια κατασκευαστική εταιρία τη σήμερον να φτιάχνει γέφυρες. Έχει δηλαδή επιτελεστεί μια συνεργασία και επικοινωνία ακόμη και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

      Αν το δεις έτσι, τα πάντα γύρω μας είναι αποτέλεσμα ενός πολύ πυκνού ιστού ποιοτικής και δημιουργικής αλληλεπίδρασης πολύ περισσότερο από όσο είναι αποτέλεσμα βελτίωσης λόγω ανταγωνισμού.

      Διαγραφή

    9. 2. Για το ότι η ελευθερία και η ισότητα δεν μπορούν να ισχύουν "εν μέρει": Σε μια κοινωνία έχουμε μια ομάδα πληθυσμού Α και μια ομάδα Β. Η Α έχει πλήρη κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα: καλό βασικό μισθό, άδειες, ασφάλιση, προστασία από εκδικητικές απολύσεις, καλές συνθήκες εργασίας και ό,τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένας εργαζόμενος ας πούμε. Η Β όμως δεν έχει, κι όταν λέμε δεν έχει, εννοούμε ότι ο ίδιος ο νόμος αδιαφορεί για τις συνθήκες εργασίας των Β και δεν απαγορεύει την πρόσληψή τους (διαφορετικά εάν την απαγόρευε, θα σήμαινε ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανήκουν στην κατηγορία Α).
      Επομένως, όσο προνομιούχοι και αν είναι οι Α, το γεγονός ότι οι Β μπροστά στην εξαθλίωση θα δεχτούν να δουλέψουν με χειρότερους όρους, κάνει τους Α ευάλωτους στην ανεργία, διότι οι εργοδότες θα προτιμήσουν τους Β. Και ανεργία σημαίνει ότι σε ακραίες καταστάσεις ακόμα και οι Α θα προτιμήσουν να μεταπηδήσουν στην κατηγορία Β, να γίνουν πιο ελαστικοί και να χάσουν τα δικαιώματά τους, μια και πάντα οποιοσδήποτε μισθός είναι καλύτερος από καθόλου μισθό.
      Με άλλα λόγια, μόνο η ύπαρξη της κατηγορίας Β, χρησίμευσε στους εργοδότες σαν πολιορκητικός κριός για να αλωθούν τα κεκτημένα της κατηγορίας Α.

      Τι θέλω να πω με όλα αυτά: Αν δεν κάνω λάθος, ξεκινήσαμε από το ότι θεώρησες επιτηδευμένη την ευαισθητοποίηση για κοινωνικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα κάποιων ομάδων (στην προκειμένη των γκέι). Με το παράδειγμα 2 σου απάντησα στο γιατί πιστεύω ότι τα δικαιώματα των κάθε "άλλων" είναι πάντα ΚΑΙ προσωπικό ζήτημα.
      Το 1 είναι απλά πάνω στο ερώτημα του αν είναι κοινωνικό ον ο άνθρωπος. Συνοψίζοντας, το θεωρώ πιο κοινωνικό ον παρά ανταγωνιστικό, και σε μια τόσο εξαρτημένη κοινωνία δεν είναι ποτέ ξεπερασμένο ή επιτηδευμένο να ασχολείσαι με τα προβλήματα των άλλων.

      Το τελευταίο με τον τζόγο οφείλω να ομολογήσω ότι δεν κατάλαβα πού είπα κάτι αντίστοιχο. Φυσικά και υπάρχουν κακά πράγματα στον κόσμο, που ακόμη κι αν όλοι παραδέχονται ότι είναι κακά, θα συνεχίζουν να υφίστανται. Άλλωστε το ότι πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό/συνεργατικό ον και ότι η κοινωνία είναι αποτέλεσμα κυρίως "θετικής" αλληλεπίδρασης δε σημαίνει ότι πιστεύω ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος.

      Διαγραφή
    10. Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιος κανόνας που καθορίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Κατα περιόδους ο άνθρωπος ενεργεί συλλογικά και κατα περιόδους ατομιστικά. Αν κάνεις ένα νοητό zoom out απο τον άνθρωπο, θα δεις όμως οτι όταν ενεργά συλλογικά, συνήθως σκέφτεται το καλό της οικογένειας/γειτονιάς του. Πολλές φορές μια γειτονιά μπορεί να λειτουργεί "ατομιστικά" (δηλαδή κοιτάζοντας το δικό της συμφέρον και όχι των άλλων γειτονιών) και άλλες φορές συλλογικά με άλλες γειτονιές, φροντίζονταςι πχ το καλό της πόλης. Μια πόλη μπορεί να λειτουργεί ατομιστικά, ή συλλογικά με άλλες σαν χώρα, κλπ κλπ.

      Αυτό που θέλω να πω σε γενικές γραμμές είναι οτι ο άνθρωπος σαν μονάδα δεν είναι ούτε ατομιστικό, ούτε κοινωνικό ον. Είναι προγραμματισμένος να αντιδρά στα ερεθίσματα της κοινωνίας του και ανάλογα με τα γεγονότα που έρχονται μπροστά του, και ένα εκατομμύριο παράγοντες όπως (παιδεία, συναισθήματα, ικανότητες, κλπ κλπ κλπ) θα αντιδράσει είτε ατομιστικά είτε συλλογικά.

      Διαγραφή
    11. Ακόμα κι όταν ενεργεί συλλογικά ο άνθρωπος, το κάνει γιατί στο σύνολο ανήκει και ο ίδιος. Γι'αυτό φροντίζει για τη δική του γειτονιά (και όχι για κάποια άλλη), τη δική του πόλη (και όχι για κάποια άλλη), τη δική του χώρα (και όχι για κάποια άλλη). Κι αν ζούσε σε άλλο πλανήτη, δε θα έδινε δεκάρα τσακιστή για τη γη. Ο κανόνας λοιπόν που καθορίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι "ο εαυτός" του.

      Czasoprzestrzeή, θα προσπαθήσω να είμαι λακωνική και σταράτη γιατί αφενός θέλω να τελειώσει κάπου εδώ και να μην ξεφύγουμε άλλο, αφετέρου δε θέλω να καταχραστώ άλλο το χώρο του αγαπητού Alza.

      Η διαφωνία μας ξεκίνησε από τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους. Από το πολύ προσεκτικά διατυπωμένο "με εκνευρίζουν οι κοινωνικοί ρατσιστές ακριβώς όσο με εκνευρίζουν και οι ντεμέκ ευαισθητοποιημένοι", κρατάω ως τρίτη μία ουδέτερη στάση. Το "ντεμέκ" υποδηλώνει άκρατο ζήλο ύπο την έννοια να βγει κάποιος μέχρι και στους δρόμους με πανό για τους ομοφυλόφιλους. Όχι, αυτό δε θα το έκανα, ακόμα κι αν έπασχα από αβάσταχτη ελαφρότητα του ξύνε. Τάσσομαι υπέρ λοιπόν της εσωτερικής ευαισθητοποίησης (με μέτρο) που σε καθιστά πραγματικά ευασθητοποιημένο και όχι κραυγαλέο παπάρα που βρήκε επιτέλους έναν τρόπο στη ζωή του για να ακούσει μπράβο.

      Έπειτα διαφωνήσαμε ως προς τη φύση του ανθρώπου. Τα παραδείγματα σου τα διάβασα επί τροχάδην και δε θα μπω στη διαδικασία να δώσω αντίστοιχα ανθρώπινης ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος, αν και υπάρχουν πάρα πολλά. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος λειτουργεί συλλογικά διότι αναγκάζεται, όμως με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί (εξουσία, πλούτος κτλ) θα βγάλει την εγωιστική φύση του προς τα έξω και όποιον πάρει σβάρνα. Εσύ πάλι πιστεύεις όλη έχει την τάση να συνεργάζεται και να αλληλεπιδρά με γλυκό τρόπο. Κανένα πρόβλημα. Θα τα ξαναπούμε αν (και σου το εύχομαι) αποκτήσεις εξουσία ή πολλά λεφτά.

      Διαγραφή
    12. Δεν είπα ποτέ "με γλυκό τρόπο". Είπα θετικά, είπα δημιουργικά, είπα διάφορα τέτοια που εκφράζουν το θαυμασμό μου στα μέχρι τώρα επιτεύγματα του ανθρώπου, είπα όμως επίσης και ότι ΔΕΝ πιστεύω ότι ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος. Ξέρω ότι υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ατομισμού και φυσικά δέχομαι πως υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό που ήθελα να πω με τα παραπάνω παραδείγματα είναι πόσο εύκολα ξεχνάμε, πίσω από αφορισμούς του στυλ "ο άνθρωπος είναι ανταγωνιστικός/ατομιστής", ότι στον κόσμο κυριαρχεί η συλλογική δράση (ακόμα και με ανταγωνιστικούς όρους, όπως είπατε). Κι αυτό το "όταν βγάλεις λεφτά τα ξαναλέμε" είναι τρελή κοινοτυπία και σχεδόν χαιρέκακο μπορώ να πω. Σα να μου λες "Θα αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος είναι κακός, χα-χα".

      Για την κοινωνική ευαισθητοποίηση επίτρεψέ μου επίσης να διαφωνήσω ότι όσοι το κάνουν το κάνουν για να ακούσουν μπράβο ή να αυτοπαρουσιαστούν ως ευαισθητοποιημένοι. Όσοι όντως είναι έτσι, οκ, κι εγώ δε συμφωνώ, αλλά να τους τσουβαλιάζεις όλους πίσω από το "ντεμέκ ευαισθητοποιημένοι" δεν είναι προσεκτική διατύπωση. Υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να αγωνιστείς για κάποια πράγματα. Στο κάτω κάτω, τόσες πρώην καταπιεσμένες ομάδες έχουν σήμερα τα δικαιώματά τους, νομίζεις ότι αυτό έγινε με εσωτερική ευαισθητοποίηση; Όχι, έγινε -μεταξύ άλλων- και με πανό στους δρόμους. Και κυρίως, από ανθρώπους που δεν άνηκαν στις εν λόγω κατηγορίες: άντρες πάλεψαν για τα δικαιώματα των γυναικών, ντόπιοι για αυτά των μεταναστών ε και τώρα μου φαίνεται απόλυτα λογικό να υπάρχουν στρέιτ που ευαισθητοποιούνται και θέλουν να παλέψουν για τα δικαιώματα των γκέι.

      Α, και αυτό που είπατε και οι δύο, ότι ο άνθρωπος θα νοιαστεί για την γειτονιά/πόλη/χώρα του επειδή ανήκει σε αυτήν, με βρίσκει σύμφωνη, αλλά δε νομίζω ότι αντιβαίνει σε αυτό που λέω: προφανώς τον ενδιαφέρουν οι οργανισμοί στους οποίους είναι ο ίδιος κύτταρο διότι καταλαβαίνει ότι η δική του ευημερία θα πηγάζει από την ευημερία του συνόλου στο οποίο ανήκει. Δεν ψάχνω για μητέρες Τερέζες, όλες οι πράξεις κάθε ανθρώπου έχουν σαν απώτερο στόχο την δική του ευημερία.

      Διαγραφή
    13. Kαθόλου χαιρέκακο, μα πολύ προσγειωτικό μπορώ να πω. Και εγώ αμπελοφιλοσοφώντας, μπορώ να γίνω ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου.

      "Όλες οι πράξεις κάθε ανθρώπου έχουν σαν απώτερο στόχο την δική του ευημερία". Με χαροποιεί το γεγονός ότι όσο αναλύεις, πλησιάζεις στη δική μου άποψη. Ας πούμε ότι εγώ τη θέτω λίγο πιο καυστικά.

      Διαγραφή
    14. Όχι, δεν πλησιάζω τη δική σου άποψη. Το ότι ο άνθρωπος είναι εγγενώς κοινωνικό ον δεν αντιβαίνει στο ότι αγωνίζεται πάντα για τη δική του ευημερία. Απλά το υψηλότερο επίπεδο κοινωνικότητας που μπορεί να επιτευχθεί θα είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η προσωπική τους ευημερία έρχεται πρωτίστως από τη συλλογική.
      Και ποιος σου είπε ότι αμπελοφιλοσοφώ; Νομίζεις ότι κατοικώ σε κανένα συννεφάκι; Γι' αυτό άλλωστε είπα ότι αυτό που είπες είναι κοινοτυπία, διότι οποιοσδήποτε προσπαθεί να υποστηρίξει μια άποψη πιο κυνική το ρίχνει στο "είμαι ρεαλιστής, όλοι αυτό θα κάναμε, είσαι ρομαντική μπλα μπλα". Δεν είναι έτσι, έχω κι εγώ ερεθίσματα και συμπεράσματα από τη ζωή όπως κι εσύ και νομίζω ότι η λέξη αμπελοφιλοσοφία τα απαξιώνει.
      Πιστεύω πάντως ότι κι εσύ παρεξήγησες τα λεγόμενά μου, καθώς με το ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικός δεν ήθελα να πω ότι είναι απαραιτήτως καλός. Δεν είναι αρνητικό ή θετικό, είναι, κατά τη γνώμη μου, απλά ένα γεγονός το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν όταν μιλάμε για προβλήματα και όταν προσπαθούμε να τα λύσουμε.

      Διαγραφή
  11. Προσωπικά τις σπάνιες φορές που θα δω τηλεόραση, θα τσιτώσω χειρότερα με τον Αντωνάκη τον Σαμαρά, παρά με τον Τρύφωνα τον Σαμαρά. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι ο ομοφοβικός θα κράξει τις "αδερφές", αλλά θα πάει να βάλει δακτυλάκι στον πισινούλη του όταν νομίζει ότι δεν τον βλέπει κανείς. Και περιττό να αναφέρω ότι έχω γνωρίσει "αδερφή" που είναι περισσότερο άντρας από τον Τσακ Νόρρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά και εσύ τώρα μην είσαι αυστηρή, είναι γνωστό οτι όταν βάζουμε το δικό μας δάχτυλο στον πισινούλι maw μετράει σαν αντρίκια και βαρβάτη κίνηση, καλά δεν τα λέω; :p

      Διαγραφή
    2. Ποιον Τσακ Νόρρις, αυτή τη παλιαδερφάρα;

      χοχο! (θα προτιμούσα να είχε φατσούλες, για να φαίνεται πως κάνω χιούμορ)

      Διαγραφή
  12. Διαφωνώ πλήρως μίνιστερ με το γεγονός ότι θεωρείς ότι η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους είναι προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφυλίας! Μου φαίνεται τελείως παλαιομοδίτικες αυτές οι συσχετίσεις! υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν αυτό; υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουμε με ομοφυλόφιλους γονείς γίνονται ομοφυλόφιλοι; τότε γιατί γίνονται ομοφυλόφιλοι με "φυσιολογικούς" γονιούς; τέλος εμένα με ενοχλούν οι φασίστες: να τους απαγορέψουμε να κάνουν παιδιά για ναμην τους μεταδώσουν την νοσηρή τους φιλοσοφία; Δεν γίνεται αυτό!
    Αντικειμενικά δεν μπορείς να απαγορέψεις σε κανέναν που μπορεί να τεκνοποιήσει να το κάνει! Και το κάνουν άνθρωποι ναρκωμανείς, αλκοολικοί, με ψυχικά προβλήματα που έπειτα βασανίζουν τα παιδιά τους. Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν απειλούν την ασφάλεια των τέκνων.
    Ασε που στην φύση τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι καλύτεροι γονείς, προσφέρουν ε μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προπαγάνδα της - και όχι υπέρ - ομοφιλοφιλίας έγραψα για τον ορισμό ομοφαβικός και μόνο. Εξήγησα μάλιστα, στο μέτρο των δυνάμεών μου, τους λόγους, κατά τη γνώμη μου πειστικά. Αρκεί κανείς να διαβάσει με ανοιχτό πνεύμα.

      Παράλληλα όταν αναφέρθηκα στα υιοθετημένα παιδιά από ομοφυλόφιλους είπα ότι θα συνηθίσουν να φέρονται πούστικα, γιατί θα το βλέπουν καθημερινά στο στενό τους περιβάλλον, όχι ότι θα γίνουν ομοφυλόφιλοι (σεξουαλικά).

      Διαγραφή
    2. Και τι ακριβώς πάει να πει "να φέρονται πούστικα", 4minister; Είτε θηλυπρεπώς εννοείς (που δεν φέρονται έτσι οι ομοφυλόφιλοι, μην παίρνουμε σαν αξίωμα αυτά που προβάλλονται στα μίντια), είτε όλο αυτό το σύνολο αναξιοπρεπών συμπεριφορών που έχουμε χρεώσει στη λέξη "πούστικα". Αν θες τη γνώμη μου, είναι μια τελείως ρατσιστική χρήση αυτή η χρήση της εν λόγω λέξης.

      Διαγραφή
  13. και γενικότερα, θα ήθελα να πω ότι όταν κάτι γίνεται υπόθεση θεσμική δεν έχει να κάνει με την αισθητική μας, είναι κάτι σημαντικότερο και θεωρητικότερο από αυτό που προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων σε σημαντικότερες καταστάσεις και όχι στο χαμούρεμα στο δρόμό. Θα ήθελα Άλζα να είχες δει και τη νομική διάσταση του θέματος που για αυτήν κυρίως παλεύουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είμαι 30 χρόνια με τον άνθρωπο μου και παθαίνει ατύχημα. Είναι σε κώμα και ξέρω ότι δεν θέλει ανάνηψη. Αλλά δεν έχω κανένα νόμιμο δικαίωμα να το επιβάλλω στους γιατρούς και έτσι αυτοί θα ρωτήσουν τον πιο κοντινό συγγενή, που μπορεί να είναι μια θείτσα στο χωριό που δεν είχες δει ποτέ! Ειδικά για ακραίες συνθήκες ζωής-θανάτου και οικονομικών ζητημάτων έρχεται ο νόμος να βαλει τάξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aπολαυστικός Άλζα, σαν ντραγκ κουήν πασπαλισμένη με γκλίτερ και πούπουλα.
    Το δεύτερο μέρος του κομματιού της "αισθητικής" έγραψε.

    Γενικώς και αορίστως θα συμπληρώσω κάτι περί ψυχολογικής αντίδρασης στο χρόνιο κράξιμο και μίσος των υπόλοιπων. Κατανοητή η αντίδραση του να το ρίξεις και λίγο έξω ρε αδερφέ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπεράσεις, γιατί έτσι διαιωνίζεις μια κατάσταση που πηγάζουν "απωθημένα" μονίμως. Με λίγα λόγια εντάξει ρε π.χ Μπιμπίλα. Το διαφήμισες μία, το διαφήμισες δύο, φώναξες και δέκα παπαράτσο, εντάξει σε είδαμε, ξεκόλλα το εμπεδώσαμε ότι είσαι "ομο". Μην μας τα ζαλίζεις. Απλά και κατανοητά. "Μη μας τα ζαλίζεις καθε τρεις και λίγο με το ίδιο πράγμα".

    Και για να το πω ακόμα πιο χύμα. Από την μία έχεις την μορφάρα και ΑΝΘΡΩΠΟ μάλαμα Γιώργο Μαρίνο και από την άλλη κάποιον στυλ Μπιμπίλα. Δεν θέλει και πολύ να ουρλιάξεις "μην μας ζαλίζεις τα αρχίδια" στον δεύτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποσο δίκιο έχεις αγαπητέ μου φιδόγλωσσε. Κάτι λουκρητίες είναι που αμαυρώνουν το σύνολο της συμπαθέστατης κατα τ'αλλα γκέι κοινότητας και προκαλούν αντιδράσεις απο το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Εν μέρει η αντίδρασή τους είναι κατανοητή αλλα και εγώ συμφωνώ οτι "χαλαρώστε ρε κορίτσια πια...". Όμως όπως και σε όλο το κοινωνικό σύνολο, έτσι και στους ομοφυλόφιλους, οι περισσότεροι είναι τουβλα, οπότε θα ήμασταν άδικοι, αν περιμέναμε απόλυτα λογική συμπεριφορά απο μέρους τους. Για Μαρίνο δεν ξέρω, ήμουν μικρός όταν ήταν σταρ και δεν έδωσα πολύ σημασία, αναγνωρίζω όμως ότι είχε κότσια για να κάνει ότι έκανε επι εποχής του.

      ΥΓ. Εγώ είμαι η ντραγκ κουήν με γκλίτερ και πούπουλα; θες να μαλλιοτραβηχτούμε; και δεν σε συμφέρει κιόλας...

      Διαγραφή
  15. Άντε με το σύμπαν και τις δυνάμεις που το διέπουν να υπάρχει κάποιο debate, το καταλαβαίνω.
    Αλλά να συζητάμε ακόμα το αν μπορούν να κατωχυρωθούν νομικά δυο άνθρωποι αναμεταξύτωνε, δεν το σπρώχνει και πολύ μπροστά σαν είδος τον άνθρωπο/έλληνα... (άλλοι έχουν το νομικό δικαίωμα να αφήνουν περιουσίες σε γάτες, δηλ. έλεος)

    Για το θέμα της αισθητικής, είναι απλό, άμα κάνεις καραγκιοζλίκια, θα σε σείχνω και θα γελάω, όπως κάνω και με τους κάγκουρες, τη Lady Gaga, τα τσόλια, και τον Φλωρινιώτη: όχι επειδή είσαι ομοφυλόφιλος, επειδή είσαι ΑΣΤΕΙΟΣ!
    Για τον Μαρίνο που είπε και ο προλαλήσαντας, ο τρόπος με τον οποίο βγήκε και το είπε, και κυρίως για την εποχή που το έκανε, Respect όσο δεν παίρνει. Με κεφαλαίο Ρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστηχώς elpre η πρόοδος, και ειδικά η κοινωνική, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους την ίδια χρονική περίοδο. Υπάρχουν άτομα που ζουν μεσαίωνα, άλλα που ζουν στα αρχαικά χρόνια, και άλλα που δεν ζουν καν...

      Διαγραφή
    2. δυστυχώς* έχω πιοι κατει ούζα μει μαι παραιξειγιται για ωρθωγραφεικα λάθει

      Διαγραφή
  16. Για άλλη μια φορά well said από τον Alza, τα είπες όλα στο θέμα με τα πουστριλίκια. Χαίρομαι γιατί επιτέλους βρήκα κάτι να διαφωνήσω, και αυτό το κάτι είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μ αρέσει γενικά να σοκάρω τον κόσμο όταν τους λέω πως εκτιμώ το Γεωγιάδη σαν πολιτικό.
    Ναι είναι σαλτιμπάγκος, καραγκιοζάκος, ψωλιόγκος, γραφικός έμπορας που πουλάει την πραμάτεια του, γλύφει τ αρχίδια του Σαμαρά ενίοτε και έχει κάτι άκυρα εθνικιστικά ξεσπάσματα.
    Αλλά αν τον παρακολουθήσεις προσεκτικά (η τσιριχτή φωνή του δε βοηθάει σε αυτό) θα δείς πολύ καλά δομημένο λόγο, επιχειρήματα, και σε μερικά θέματα κοινή γαμημένη λογική που λείπει 1000% από το κυνοβούλιο.
    Συν τοις άλλοις τον θεωρώ τίμιο, και βρίσκω μεγάλη μαγκιά που πάει πραγματικά ΟΠΟΥ και αν τον καλέσουν, και μιλάει πραγματικά με οποιονδήποτε. Είναι κομμάτι της γραφικότητάς του....
    Anyway, έχεις πολύ χειρότερο σκουπιδαριό μέσα στη βουλή. Μακάρι ο μέσος όρος σου να ήταν ο Άδωνις.
    http://www.youtube.com/results?search_query=%CE%B1%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%82+%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%86

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω, πες με προκατειλειμμένο, πες με καχύποπτο, πες με ότι θες, αλλά μου είναι αντιπαθέστατος, και επίσης πολλές φορές απο αυτά που λέει με τα μισά διαφωνώ. Μπορεί να πετάει και λογικά επιχειρήματα που και που οκ, αλλά αυτό το κάνουν αρκετοί, ανάλογα με το πότε τους συμφέρει. Ακόμα όμως και λίγη τιμιότητα να έχει μέσα του, (που δεν καταλαβαίνω πως την συμαπιρένεις αλλά δεν πειράζει) φαντάσου πόσο χαμηλά έχουμε φτάσει για να λέμε "μακάρι ο μέσος όρος μας να ήταν ο Άδωνις". Εγώ θα έλεγα μακάρι ο μέσος όρος να ήμασταν εγώ και εσύ, και όχι τηλεκράχτες και σαντιμπάγκοι.

      Διαγραφή
  17. Έχω να δηλώσω ότι δεν είμαι αρνητικός και απόλυτος με τα πουστράκια. Εξάλλου αγαπημένοι μου μυθολογικοί θεοί ανήκουν στους ερμαφρόδιτους όπως ο Απόλλων, Ερμής κ.τ.λ. Βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά ξεπλήματα του ανδρισμού. Σαν ερμαφρόδιτοι θεωρήθηκαν γιατί ήταν καθαροί και αγνοί στην συνείδηση τους. Θεωρώντας ότι η ψυχή δεν έχει φύλλο και αποκτάει εισχωρώντας στο σώμα, εκφράσαν την αγάπη τους στην ψυχή είτε αυτή είναι αρσενική είτε θηλυκή. Εξού το ερμαφρόδιτος από φιλοσοφικής πλευράς και όχι το ερμαφρόδιτος από fashion style και σκατόπουστες του σημερινού κόσμου. Η κόντρα λοιπόν στα σχέδια της μοίρας, για το αν μια ψυχή θα είναι αρσενική ή θηλυκή φέρνει τα αποτελέσματα των λεγόμενων ομοφυλόφιλων. Αυτό μπορώ να το δεχθώ και να συμπονέσω την άτυχη ψυχή για το λούκι που θα φάει στη ζωή της(γιατί οι σοφοί καθοδηγούνται από την μοίρα, ενώ τους εγωιστικούς αλαζόνες τους τραβάει από την μούρη!). Το ότι το δέχομαι όμως δεν πάει να πεί ότι είναι και αποδεκτό.
    Όταν γεννηθείς άντρας είσαι άντρας, όταν γεννηθείς γυναίκα είσαι γυναίκα, όταν γεννηθείς σκαντζόχοιρος είσαι σκαντζόχοιρος. Το ότι η κοινωνία δέχεται τα κουσούρια μας (γιατι όλοι έχουμε) και προχωρά δεν πάει να πεί ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτά. Ούτε να τα θεωρήσουμε φυσιολογικά και να τα δεχθούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Ο άνθρωπος της εξέλιξης μεριμνεί και υπολογίζει τα πάντα. Αυτός που στοχεύει στην εξέλιξη του εξασφαλίζει την τέτοια συμπεριφορά του στα δικά του μάτια. Από κει και πέρα περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κατάλαβα καλά τι λες, τότε διαφωνώ: δεν είναι κουσούρι η ομοφυλοφιλία. Κι επίσης, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας έχει αρσενική ψυχή και μια ομοφυλόφιλη γυναίκα θηλυκή.

      Αν, πάλι, δεν κατάλαβα, συγγνώμη.

      Διαγραφή
    2. @jannis: "Αυτό μπορώ να το δεχθώ και να συμπονέσω την άτυχη ψυχή για το λούκι που θα φάει στη ζωή της." Καταρχάς να θυμηθείς να στείλεις γράμμα συμπόνιας στην γκέι κοινότητα, είμαι σίγουρος οτι θα το εκτιμήσουν δεόντως. Ποια άτυχη ψυχή ρε και ποια μοίρα; Και οι δυο αυτές έννοιες είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας και ανάγκης να ονοματίσει ότι δεν καταλαβαίνει, και δεν αποτελούν φυσικές οντότητες. Ούτε μοίρα υπάρχει και πιθανότατα ούτε ψυχή, οπότε δεν κολλάνε στην συζήτησή μας εδώ. Αν κάποιοι τρώνε λούκι σε αυτή τη ζωή πάντως, είναι γιατί υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι οι "ψυχές" τους, είναι καθαρότερες απο τις "ψυχές" κάποιων άλλων και θέλουν να τις εξαγνίσουν. Έχουμε γεμίσει επίδοξους ιεροεξεταστές.

      @czasoprzestrzeή: 1.Τι όνομα ειναι αυτό; στραμπούληξα τα δάχτυλά μου να το γράψω. 2. μήπως αντί για την λέξη "ψυχή" που μπερδεύει, να βάζαμε την λέξη "ιδιοσυγρασία";

      Διαγραφή
    3. @Alzas: Μαζί σου, ιδιοσυγκρασία εννοώ, απλά χρησιμοποίησα το ίδιο λεξιλόγιο με τον προλαλήσαντα. Εννοώ τέλος πάντων ότι ένας γκέι άντρας είναι όσο άντρας είναι κι ένας στρέιτ κι αντίστοιχα οι λεσβίες είναι όσο γυναίκες είναι κι οι στρέιτ. (ή τέλος πάντων, αυτό το πράγμα διαβαθμίζεται ανεξάρτητα από τη σεξουαλική κατεύθυνση)

      Czasoprzestrzeń στα πολωνικά σημαίνει "χωροχρόνος". Ρισπέκτ για το "ή". :Ρ

      Διαγραφή
  18. Ο Μέγας Αlzas μίλησε
    σοφά,
    για θέμα της καρδιάς μου.

    Με μεγάλη χαρά σου εύχομαι Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κάνεις λάθος Alza, για ακόμα μια φορά.
    1) Κολλάει η ψυχή για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι η αρχή όλων των αντιδράσεων για τον φυσικό κόσμο. Θα μπορούσες καλύτερα να μου πείς.. : -
    -Ρε συ Τζαννή μην μιλάς στο site ή στο συγκεκριμένο θέμα για ψυχές και βαθύτερες έννοιες. Εδώ ο καθένας λέει την μαλακία του για να εκτονωθεί από την καθημερινή βαρεμάρα. Δεν ασχολούμαστε με σημαντικά πράγματα, ούτε μπαίνουμε στη διαδικασία να κουράσουμε το μυαλό μας…-
    Ετσι μάλιστα…αμα μου το έλεγες κάπως έτσι θα συμφωνούσα μαζί σου.
    2) Δεν το παίζω ιεροκήρυκας. Στα αρχεία μου τι θα κάνει ο καθένας. Ανοίγω θέματα για να πάρω απόψεις και ιδέες. Δεν με απασχολεί να σώσω κανένα παρα μόνο τον εαυτό μου. Απλά ψάχνω ανθρώπους…
    3) Ποιος είπε ότι η μοίρα είναι οντότητα?? Παρανοείς φίλε μου.
    Η μοίρα έτσι όπως την προσδιόρισα στην παραπάνω παράγραφο είναι το φυσικό επακόλουθο αλληλένδετων δράσεων μιας τωρινής επιλογής. Το φυσικό επακόλουθο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίεργο δεν θυμάμαι να έχω κάνει λάθος. Τεσπά, δεν καταλαβαίνω γιατί νομίζεις οτι αυτά που λες εσύ είναι "βαθύτερες έννοιες" ενώ τα δικά μας "μαλακίες για να εκτονωθούμε απο την βαρεμάρα". Το γεγονός οτι αναφέρεις ψυχές και μοίρες και αρχαίους θεούς δεν κάνει τις κουβέντες σου βαθύτερες, απλά πιο αφηρημένες και σίγουρα καθόλου ρεαλιστικές. Άλλα λόγια να αγαπιομαστε δηλαδή. Υπάρχουν και πρακτικά θέματα σε αυτόν τον κόσμο που δεν λύνονται με φιλοσοφίες. Αλλη η ώρα της φιλοσοφίας και άλλη της κοινωνικής ευθύνης. Δεν ασχολούμαστε με σημαντικά θέματα πιστεύεις; νομίζεις οτι τα πολιτικά δικαιώματα των συνανθρώπων σου δεν είναι σοβαρό θέμα προς συζήτηση;
      Και μη μας το παίζεις Διογένης, δεν ψαρώνουμε.

      Διαγραφή
  20. Τα περισσότερα που λέω είναι διδασκαλίες άλλων και όχι δικές μου. Εγώ απλά σαν μαθητής τους τα ακολουθώ και τα προστατεύω. Και ναι πιστεύω ότι είναι "βαθύτερες έννοιες" από τις φανταστικές ιστορίες του Alza και τις επιφανειακές ερμηνείες τους.
    Φιλοσοφία υπάρχει πίσω από οπουδήποτε κίνηση κάνει ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος και αν όντως επιτελείς έργο με τα άρθρα σου τότε πρέπει να φιλοσοφείς τα πάντα πριν γράψεις. Δε νομίζω ότι το κάνεις αλλά πιστεύω ότι αρκετές φορές γίνεται από μόνο του. Πιστεύεις ότι τα πολιτικά δικαιώματα έχουν ισχύ και αξία? Απλά θα αναφέρω ότι σαν εργαζόμενος πολίτης που είμαι δεν έχω αυτά τα πολιτικά δικαιώματα που λες. Έχουν ξεχαστεί και καταπατηθεί. Φροντίζω λοιπόν να τα διεκδικώ μόνος μου, με νόηση και κριτική σκέψη. Τέλος, δεν το παίζω Διογένης,(δες την πρώτη γραμμή του κειμένου) επίτηδες το είπα αφού στην τελευταία μάζοξη αναφέρθηκε αυτή η κίνηση του και την σχολιάσαμε. Με έχεις για τόσο χαζό ή τόσο ξεχασιάρη. Η παρατήρηση σου ήταν σωστή αλλά η ερμηνεία σου λάθος. Δεν το παίζω ιστορία με λόγια άλλων, τα χρησιμοποιώ όμως σε κάθε ευκαιρία. Είναι λόγια δυνατά που πρέπει συνεχώς να ανακυκλώνουμε μπας και ποτέ νοήσουμε την ερμηνεία τους. Το εύκολο είναι να γκρεμίσεις και να κατηγορήσεις, το δύσκολο είναι να δεχτείς και να καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ξέρεις ότι τα πολιτικά δικαιώματα του ενός περνάνε πάντα μέσα από τα πολιτικά δικαιώματα των ΑΛΛΩΝ. Αυτό είναι διαχρονικός νόμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν υφίστανται (σε αντικειμενική βάση τουλάχιστον) προτεραιότητες. Επομένως, δεν είναι ποτέ επουσιώδες το να μιλήσουμε για (κι ακόμη περισσότερο, να υπερασπιστούμε) τα δικαιώματα κάποιας ομάδας ανθρώπων ακόμη κι αν δε μας αφορά άμεσα -άσχετα που προσωπικά το συγκεκριμένο με αφορά, το παραπάνω το πιστεύω ούτως ή άλλως-. Διότι μέσα από την κατάκτηση των δικαιωμάτων για κάποιους, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση δικαιωμάτων για πολλούς.

      Αν λοιπόν πιστεύεις ότι ως εργαζόμενος πολίτης έχεις υποστεί απαξίωση των δικαιωμάτων σου κι ότι προέχει να υπερασπιστείς αυτά, έχεις κάθε δικαίωμα να το πιστεύεις, σκέψου όμως ότι πολιορκείσαι στενότερα όταν γύρω σου υπάρχουν τόσοι άλλοι "καταπατημένοι", προτού αποκαλέσεις επουσιώδες το να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα.

      Διαγραφή
  21. Να ένας άνθρωπος.. :) Το καταλαβαίνω αυτό που λες και σίγουρα είναι πιο δύσκολο το έργο της διεκδίκησεις των δικαιωμάτων όταν κάποιος είναι μόνος του. Όμως οταν και όπου τα συζητάω αυτά , σκύβουν το κεφάλι βγάζουν το καρότο απο το στόμα και λένε 'δυστηχώς έτσι είναι τα πράγματα, να λες πάλι καλά που έχεις δουλειά' και μετά ξαναβάζουν το καρότο στο στόμα. Δεν βλέπω μάχημους ανθρώπους, έξυπνους και δραστήριους να κάνουν κάτι. Βλέπω ανθρώπους λυπημένους κουρασμένους και υποταγμένους. Στην καλύτερη περίπτωση είναι αδιάφοροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ωρες ωρες τσαμπουνας κατι αρχιδιες ρε alza

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προσκυνώ την αλληλουχία των σκέψεων σου.
    Δεν έχω διαβάσει πιο οργανωμένο τρόπο σκέψης.
    Είχε δίκιο ο Perinio που με έστειλε να σε διαβάσω. Και ο Χωστήρας, μην τον αδικώ.
    Έχεις μια ακόμη fun από εδώ και στο εξής...να ξες.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή