Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Papyrus Alzousse Britannica - Βιολογία 1

Γεια σας αγαπητά μου παιδιά. Καλώς ήρθατε σε ένα ακόμα τεύχος-διάλεξη της φανταστικότερης ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας ever, της Papyrous Alzousse Brittanica. Γνωρίζω ότι το τεύχος αυτό έρχεται με αρκετή καθυστέρηση, όμως αυτό οφείλεται σε δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι, η εκλαΐκευση της επιστήμης είναι έργο απαραίτητο και χρησιμότατο μεν, είναι όμως και περίπλοκο και απαιτητικό, καθώς κάποιες επιστημονικές έννοιες είναι πολύ δύσκολο να απλοποιηθούν και να παρουσιαστούν σωστά, έτσι ώστε να τις καταλαβαίνει ο κάθε μπούφος.  Ο άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι βαριέμαι. Παρόλα αυτά, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και έτσι λοιπόν σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης επιστήμης, την βιολογία.

Στο πρώτο μάθημα θα ξεκινήσουμε την γνωριμία μας με την επιστήμη της ζωής, με το να περιγράψουμε βασικές βιολογικές έννοιες και θα κάνουμε μια μικρή προετοιμασία ουσιαστικά, ώστε στο δεύτερο κεφάλαιο να εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο τομέα της, αυτόν της εξέλιξης, αφού πρόκειται για μια θεωρία, που από την διατύπωσή της και μετά, έχει προκαλέσει αντιδράσεις όσο λίγες επιστημονικές θεωρίες, κυρίως επειδή ο περισσότερος κόσμος είναι γκασμάς και δεν την έχει καταλάβει ουσιαστικά. Πως να την καταλάβει φυσικά, όταν το πρώτο πράγμα που ακούνε στα σχολεία τα παιδιά για την καταγωγή του ανθρώπου, είναι για τον μαλάκα τον Αδάμ και τη φλόμπα την Εύα; Και όταν τελικά μαθαίνουν για την εξέλιξη είναι πολύ αργότερα, με αποτέλεσμα είτε να μπερδεύονται, είτε να αδιαφορούν και να την προσπερνούν. Πάντως, ως αντικειμενικός εγκυκλοπαιδικός συγγραφέας, δεν έχω σκοπό να πάρω θέση επί του θέματος, λέγοντας πόσο απογοητευτικό είναι να έχουμε 2014 και να διδάσκουν ακόμα στα παιδιά παραμύθια ζωολάγνων Εβραίων βοσκών, γαμώ τα γίδια τους μέσα. Δεν θα ήθελα να υπονοήσω κάπου, ότι αυτοί που αποφασίζουν το εκπαιδευτικό υλικό είναι καθυστερημένα και πολιτικώς καθοδηγούμενα τσογλάνια,  που να τους γαμιέται το σπίτι συθέμελα πρωί-βράδυ, ούτε να ευχηθώ σκατά να φαν σκατά να πιουν, σκατά να παν να χέσουν, απ' τα σκατά να σηκωθούν και στα σκατά να πέσουν. Όχι, δεν είναι αυτός ο σκοπός του κειμένου. Εμείς εδώ απλά δίνουμε πληροφορία και σκοπός μας είναι η επιμόρφωση του κοινού.  

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, προσπαθώντας να απαντήσουμε ένα πανάρχαιο ερώτημα. 


Η αρχή της ζωής

Πότε περίπου ήρθε η ζωή στη Γη και πως;

Πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν χτιστεί ο τάφος της Αμφίπολης, όπου βρίσκεται θαμμένη η πεθερά, ή η καθαρίστρια, ή η συννυφάδα, ή ο κουρέας, ή ο αρχιστράτηγος, ή τα Τζι-άϊ-Τζο, ή τα κόκκαλα του σκύλου του Μέγα Αλέξανδρου (ανάλογα πάντα με ποιον αρχαιολόγο θα ρωτήσεις), πριν ακόμα και από τον Τρωικό τον πόλεμο (που είχε αφορμή τον Πάρη, της Τροίας το κωλόπαιδο...), που για ένα πουτανί εν ονόματι Ελένη και έναν μουνόδουλο, τον Μενέλαο, ταλαιπωρήθηκαν πάνω από 400.000  μαλάκες άντρες (και μην ακούτε τους ιστορικούς που λένε ότι έγιναν για επεκτατικούς λόγους, δεν ξέρουν από συναίσθημα αυτοί), πολύ πιο πριν από τους δεινόσαυρους, οι οποίοι για 150 εκατομμύρια χρόνια γέμιζαν την Γη με τις τεραστίων διαστάσεων κουράδες τους, πριν ακόμα και από την Μαρινέλλα και τον Μητσοτάκη δηλαδή, η Γη ήταν ένα βραχώδες τοπίο. Μια καφεγκριζομπέζ έρημος, αποτελούμενη μόνο από βράχια, χώμα και σκόνη. Και μοναξιά. 

Μετά ήρθε το νερό. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πως η Γη καλύφθηκε στο 75% της επιφάνειάς της με νερό, όμως υπάρχουν διάφορες θεωρίες, (πχ. μέσω bukkake κομητών που κουβαλούν τεράστιες ποσότητες πάγου) οι οποίες όμως δεν θα μας απασχολήσουν σε αυτό το κεφάλαιο (όποιος θέλει ας ρωτήσει στα σχόλια και θα απαντήσω ότι, δεν τις ξέρω όλες και να διαβάσει και κάνα επιστημονικό άρθρο μόνος του, δεν μπορώ να τα κάνω όλα εγώ, αμάν πια, τσουρέκια). Αυτό που θα μας απασχολήσει όμως, είναι ότι κάποια στιγμή μέσα στο νερό δημιουργήθηκε το πρώτο κύτταρο. Από εκεί και πέρα έγινε της εξέλιξης το παρανάλωμα. Αυτό το πρώτο κύτταρο είναι ο πατέρας όλων μας. Η συγγένεια είναι προφανής, αφού πολύς κόσμος άλλωστε έχει πάρει και το μυαλό του, δηλαδή μηδέν. Όταν λέω βέβαια ότι είναι πατέρας όλων μας, δεν εννοώ μόνο εμάς των ανθρώπων, αλλά και των ζώων, των φυτών, των μικροβίων και οποιουδήποτε ζωντανού οργανισμού που φύτρωσε, σύρθηκε, περπάτησε ή πέταξε μέχρι σήμερα στον όμορφο γαμωπλανήτη μας.

"Και που το ξέρεις ότι όλοι καταγόμαστε από αυτόν;", θα ρωτήσει ο άπιστος Θωμάς. Σκάσε Θωμά, (όχι εσύ βάρβαρε, ο άλλος, ο άπιστος) και άκου. Για να σου εξηγήσω γιατί το ξέρω, θα πρέπει να σου πω μερικά πράγματα για την αναπαραγωγή των οργανισμών καθώς και να σου εξηγήσω τι είναι το DNA και θα το πω όσο πιο απλά μπορώ, για να καταλάβουν ακόμα και τα καθυστερημένα παιδάκια, που όμως πλέον δεν τα λέμε καθυστερημένα, γιατί είναι αντιπαιδαγωγικό και μη πολιτικά ορθό, οπότε τα λέμε "παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες" δηλαδή  καθυστερημένα, αλλά στα ευγενικά.


Το κύτταρο

Κάθε γνωστή μορφή ζωής αποτελείται από κύτταρα. Πολλά κύτταρα. Ο άνθρωπος για παράδειγμα, έχει περίπου 100 τρις κύτταρα. Το κύτταρο, εκτός από ένα ωραίο live club στην Αθήνα, είναι βασικά η θεμελιώδης λίθος της ζωής, καθώς είναι η μικρότερη βιολογική δομή που μπορεί να αναπαραχθεί ανεξάρτητα. Τα κύτταρα δηλαδή μπορούν και πολλαπλασιάζονται. Δεν εγαμιόσαντω βέβαια, όπως πολλοί ανώμαλοι ίσως να σκεφτήκατε. Δεν είναι ότι βλέπεις δυο κύτταρα το ένα πάνω στο άλλο να ταλαντώνονται φωνάζοντας το ένα στο άλλο:
"Σκίσε μου τα μιτοχόνδρια, παιδαρά μου! Πέτα μου τα ριβοσώματα στο κομοδίνο! πιο δυνατά, πιο δυνατά!" και αυτό να απαντάει:
"Πάρτα μικροϊνίδια μου μανάρι μου, όλα στον πυρήνα σου, όλα!"
και λίγο καιρό μετά να ψωνίζουν πορτ μπεμπέ, σκατοθήκες και άλλα τέτοια. Όχι! Τα κύτταρα αναπαράγονται με την διαίρεσή τους. Όταν δηλαδή ένα κύτταρο μεγαλώσει αρκετά, χωρίζεται σε δυο νέα μικρότερα κύτταρα, τα οποία με τον καιρό θα διαιρεθούν και αυτά κλπ κλπ. Παραδείγματα μπορείτε να δείτε πάνω σας, όπως οι τρίχες και τα νύχια, που μεγαλώνουν διαρκώς ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σώμα και δεν είναι τίποτα άλλο από κύτταρα που πολλαπλασιάζονται.

Το κύτταρο αποτελείται από διάφορα μέρη, αλλά το σημαντικότερο είναι ο πυρήνας. Μέσα στον πυρήνα υπάρχουν διάφορα πραγματάκια, αλλά το σημαντικότερο από αυτά είναι το χρωμόσωμα. Το χρωμόσωμα είναι ουσιαστικά μια οργανωμένη δομή DNA. Πάνω στην μεγάλη αλυσίδα του DNA υπάρχουν αλληλουχίες αζωτούχων βάσεων οι οποίες είναι γνωστές σε όλους ως "γονίδια". Ας τα δούμε όλα αυτά παραστατικά με ένα ωραίο σχήμα για να καταλάβουμε τι γίνεται.




Τι είναι DNA;

Κομπλέ ως εδώ; Ωραία. Τι είναι τώρα το DNA; To δεσοξυριβοζονουκλεϊκό οξύ, όπως είναι το καλλιτεχνικό ονοματάκι του, είναι ένα μόριο νουκλεϊκού οξέως, το οποίο μεταφέρει όλη την γενετική πληροφορία που χρειάζεται ο οργανισμός για την ανάπτυξη και την δημιουργία του. Αποτελείται από δυο πολυνουκλεοτιδικές έλικες που συστρέφονται η μία γύρω από την άλλη, ενώ ενώνονται αναμετάξυ των με τις αζωτούχες βάσεις που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε:

Κυτοσίνη (C)
Γουανίνη (G)
Θυμίνη (Τ) και
Αδενίνη (A)

Ο μόνος οργανισμός που έχει και έξτρα βάσεις είμαι εγώ, που εκτός από τις προαναφερθείσες έχω και τις:

Ιπποσύνη (Κ)
Γαματοσύνη (Gam)
Υπερτατηνοημοσύνη (SI)
Τοσηνμετοσυμπαθειοσυνη (Ναααα) 

και άλλες.

Η αλληλουχία σύνδεσης των βάσεων αυτών, είναι που δίνει τις οδηγίες για την κατασκευή των πρωτεϊνών στον οργανισμό. Τι γίνεται λοιπόν κατά την αναπαραγωγή ενός οργανισμού; Επειδή η εγκυκλοπαίδεια θέλω να διαβαστεί και από μικρά παιδιά, δεν θα μιλήσω για γαμήσια, παρτούζες και τέτοια. Θα αναφέρω απλά ότι όταν ο μπαμπάς οργανισμός "αγαμάει" πολύ τη μαμά οργανισμό, τότε μετά από λίγο θα κάνουν ένα παιδάκι οργανισμό. Το DNA του μπαμπά και το DNA της μαμάς είναι που περιέχουν οδηγίες στα κύτταρα για το πως θα κατασκευαστούν τα κύτταρα του παιδιού. Έτσι, το παιδί θα πάρει πάρα πολλά χαρακτηριστικά των γονιών, αφού και το DNA του θα μοιάζει πολύ με το δικό τους. Ας τονίσουμε ότι ότι μεταφέρονται χαρακτηριστικά στις επόμενες γενιές, δεν σημαίνει ότι ενα παιδί είναι ίδιο με τους γονείς του. Αυτό μπορείτε να το καταλάβετε αν σκεφτείτε ότι και οι γονείς σας μεταφέρουν χαρακτηριστικά των δικών τους γονιών. Άρα μπορείς να πάρεις χαρακτηριστικά  και από τους παππούδες, τους προπάππους σου κλπ. κλπ. Παρόλα αυτά αν και αρκετά παρόμοιο, το DNA του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό. 

Το αξιοθαύμαστο εδώ είναι ότι, οι πρωτεΐνες που παράγονται από αυτούς τους συνδυασμούς είναι όλες και όλες εικοσιτρείς (23). Βρακιά έχω περισσότερα ας πούμε. Αυτές τις 23 βασικές πρωτεΐνες λοιπόν μοιράζονται ΟΛΟΙ οι έμβιοι οργανισμοί του πλανήτη. Αλλά ΟΛΟΙ λέμε. Από τα βακτήρια και τα κολοβακτηρίδια, τα έντομα και τα σκουλήκια, ως τα φυτά, τα δέντρα και τα λουλούδια. Από το μικρό ποντικάκι ως τις γαλάζιες φάλαινες και από τους δεινόσαυρους ως και τον άνθρωπο. Βλέπουμε δηλαδή ότι πχ. ο Τσίπρας, μια κότα και ένα κούτσουρο δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές όσο θα νομίζαμε (βιολογικά μιλώντας). Το DNA δηλαδή όλων των πλασμάτων και των φυτών του κόσμου, αποτελείται από τα ίδια βασικά δομικά στοιχεία. Σε έναν πλανήτη που η βιοποικιλότητα είναι αχανής, θα περίμενε κανείς οι βιοχημικές συνθέσεις που δημιουργούν τους οργανισμούς να έχουν ανάλογη ποικιλία, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γιατί άραγε;


Ο κοινός πρόγονος

Είδαμε λοιπόν ότι οι οργανισμοί είναι όλοι φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά. Το οποίο μας οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα που είπαμε στην αρχή. Όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο, αυτόν τον πρώτο οργανισμό που πριν από 3.8 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια, έσκασε μύτη στο νερό, δημιουργήθηκε με τις 23 αυτές πρωτεΐνες του, τις οποίες από τότε που άρχισε να πολλαπλασιάζεται, πέρασε στα παιδιά του και αυτά στα δικά τους και ούτω καθεξής.

Το συμπέρασμα αυτό φυσικά δεν μπορεί να αποδειχθεί απόλυτα. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είναι το πιθανότερο σενάριο μια που όλα τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν σε αυτό. Μια εύλογη απορία είναι: "Καλά δεν θα μπορούσε η ζωή να έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της Γης; Οι βιολόγοι έχουν φυσικά μελετήσει και αυτό το σενάριο. Έχει υπολογισθεί ότι η πιθανότητα οι οργανισμοί να μην έχουν κοινό πρόγονο, είναι 1 προς 10 στην 2.680 δύναμη (δηλαδή 10 ακολουθούμενο από 2680 μηδενικά). Όπως καταλαβαίνετε είναι λίγο πιο σπάνιο από το να βρεις μη-διεφθαρμένο πολιτικό στο Ελληνικό κοινοβούλιο, ή άνθρωπο με IQ πάνω από 80 σε κυριακάτικη εκκλησιαστική λειτουργία ή πουτάνα στη Φυλής που θα σε αγαπήσει σαν άνθρωπο πριν σε γαμήσει, ή ηθοποιό σε ελληνικό σήριαλ που να είναι πιο ταλαντούχος από το παξιμάδι που τρώω αυτή τη στιγμή, και άλλα τέτοια απίθανα ενδεχόμενα. Ο λόγος όμως που το σενάριο αυτό είναι απίθανο, είναι ο εξής: Αν δεν είχε ξεκινήσει όλη η ζωή από έναν κοινό πρόγονο, η βιοποικιλότητα του πλανήτη θα ήταν πολύ πολύ πολύ τεραστιότερη από όση είναι μέχρι σήμερα.

Πόσο τεράστια δηλαδή είναι η βιοποικιλότητα αυτή; Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στη Γη υπάρχουν 8.7 εκατομμύρια διαφορετικά είδη ζωντανών οργανισμών, εκ των οποίων τα 7.8 μύρια είναι ζώα, τα 300.00 περίπου φυτά και άλλα 600.000 είδη μανιταριών, και τα υπόλοιπα είναι διάφοροι μικροοργανισμοί όπως πρωτόζωα, φύκη, Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Χατζηγιάννης, Boys 'n Noise και λοιπά χάρχαλα. Προσέξτε ότι, οι αριθμοί αυτοί είναι διαφορετικών ειδών, και όχι πληθυσμών και δεύτερον, η εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνει τα βακτήρια, τα οποία είναι τόσα πολλά που ζαλίστηκα και μόνο που σκέφτηκα το νούμερο. Αυτά τα 8.7 εκατομμύρια διαφορετικά είδη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη, αποτελούν το 1% των ειδών που υπήρξαν από την δημιουργία της ζωής έως και σήμερα, καθώς το υπόλοιπο 99% έχει αφανιστεί από τις διάφορες καταστροφές που έπληξαν τον πλανήτη ανά περιόδους. Τόσο τεράστια. 


Τι μάθαμε σήμερα

Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν, είδαμε ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα, τα οποία περιέχουν DNA με κοινά βασικά χαρακτηριστικά σε όλα τα διαφορετικά έμβια είδη. Είδαμε ότι όταν αναπαράγεται ένα είδος, πολλά χαρακτηριστικά των γονέων μεταφέρονται στον απόγονο και αυτός με τη σειρά του θα τα μεταφέρει στους δικούς του απογόνους κ.ο.κ. Στο επόμενο τεύχος θα μαζέψουμε όλα αυτά τα πραγματάκια μαζί και θα τα αναπτύξουμε σε μια ωραιότατη ανάλυση της θεωρίας της εξέλιξης.

Περιμένω φυσικά τις όποιες ερωτήσεις/απορίες ωστε να δούμε όσα είπαμε σήμερα παρέα, αλλά να αναφέρουμε και καινούργια πράγματα αν κάποιος το επιθυμεί.

Καλό σας απόγευμα, καλή μελέτη και καλό Σαββατοκύριακο.

28 σχόλια:

  1. πρώτος, άρα θεός, άρα εγώ δημιούργησα τον Alza, άρα ο Alza είναι το πρώτο κύτταρο. (έχεις μερικά μικρά ορθογραφικά στις χημικές ενώσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παιδί μου, τι έπαθες και δεν απαντάς; Καρκίνο στο αριστερό μιτοχόνδριο του αριστερού όρχη;

      Διαγραφή
    2. Έλα ρε, ήμουν εκτός. Τι να απαντήσω άλλωστε αφού δεν είχες καμία απορία. Πες μου τι θες να μάθεις και θα σου τα φανερώσω όλα!

      Διαγραφή
    3. θέλω να μας μιλησεις για τα tardigrades και επίσης μια απορία: αν οι μετεωρίτες ηταν το χύσι στο μπουκάκε, ποιός έχυνε;

      Διαγραφή
    4. Ο Δίας, λογικά. Εξ ού και "γαμιέται ο Διας" για "περιοδους αυξημενου αγχους".
      Παρακολουθουσαμε απο τότενες μαζι με τους Γαλατες τον ουρανό που ερχοταν στο κεφαλι μας αλλά τλκ δεν ηταν ουρανός!!!
      Ο Σερ Αλζα θα το επιβεβαιωσει αφού σαν άλλος Κλαρκ Κεντ μας εβλεπε απο τον Κρυπτον και ετρωγε σποράκια. Τα τσόφλια απο αυτά τα σποράκια τα έριξε στη Γη και δημιούργησε τα Απαλάχια Ορη , τις Ανδεις, τα Ιμαλάϊα , το Εβερστ κα. Σαν άλλες Αμφιπόλεις περιμενουν αυτες οι οροσειρες να τις σκάψουμε ως το βάθος και τα βρούμε την Αρχή .
      (Να ξελασπώσει κι αυτη η φτωχη Αργεντινη γτ οι αλλες ηπειροι δεν εχουν ανάγκη, οπως κανουν στην Αμφίπολη)

      Διαγραφή
    5. Τα Tardigrades είναι πλάσματα του διαβόλου. Έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να μας σπάνε τα νεύρα, καθώς τα μαλακισμένα είναι τόσο ανθεκτικά στα πάντα, που η ύπαρξή τους και μόνο αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα κοροϊδία για εμάς τους ανθρώπους, που είμαστε τόσο εύθραυστοι. Εδώ στο διάστημα τα πέταξαν λέει και δεν χαμπάριασαν ούτε στο κενό του διαστήματος. Αυτό σημαίνει πόλεμος. Δεν ανέχομαι κανένα είδος ισχυρότερο από τον άνθρωπο στον πλανήτη. Οπότε όταν βλέπω λακούβες με νερό και γενικά υγρά περιβάλοντα, στα οποία ζουν αυτά τα διαβόλια, προσπαθώ να κάνω απότομες κινήσεις και καρατιές, ώστε να σκοτώνω όσα περισσότερα τέτοια γαμήδια μπορώ. Είμαι πλέον γνωστός ως "Alza, the Tardigrade Slayer".

      Όπως και στο bukkake, έτσι και στην θεωρία έλευσης νερού αλλά και ζωής μέσω κομητών, όταν τρως το φλόκι στη μούρη, δεν ξέρεις ποιος το έριξε, γιατί η πιθανότητες είναι πολλές. Επίσης, επειδή η ίδια μέθοδος μπορεί να έχει επαναληφθεί σε εκατομμύρια άλλους πλανήτες και να υπάρχει ζωή παντού, οδηγούμαστε σε έναν ορο που συνάδει με το bukkake (για να δείτε οτι οι παραλληλισμοί μου δεν ειναι τυχαίοι) και αυτός ο όρος είναι η πανσπερμία. Που σημαίνει ακριβώς αυτό, ότι η ζωή γενικά ήρθε απο το διάστημα μέσω κομητών που μετέφεραν σε όλο το σύμπαν μικροοργανισμούς.

      Διαγραφή
  2. Μας γάμησες τα κύτταρα με την επιστημονική επιστημονικότητα της ανάλυσής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι γνωστός φιλοκύτταρος και επιστημονολάγνος, οπότε λογικό.

      Διαγραφή
  3. Για ακόμα μια φορά Alza, εξαιρετικός!
    Έχω μια ερώτηση: στο σημείο που αναφέρεσαι στις 23 πρωτεΐνες οι οποίες προκύπτουν απο τη γονιδιακή έκφραση, μήπως εννοείς τα 20 πρωτεΐνικά αμινοξέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω; λες; Είναι σωστότερο έτσι; να το αλλάξω; Πρόσφατα διάβαζα μια βιολογική έρευνα που ουσιαστικά έλεγε πόσο απίθανο είναι να μην έχουν κοινό πρόγονο τα είδη, και αναφερόταν σε 23 βασικές πρωτεΐνες. Τεχνικά ποιο είναι το πιο σωστό δεν ξέρω. Θα το ψάξω όμως.

      Διαγραφή
  4. Ε ρε μαλάκα, γράψε επιτέλους κανονική εγκυκλοπαίδεια και πούλα την! Θα σε τιμήσει πολύς κόσμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού ξέρεις ότι σκοπός μου δεν είναι το κέρδος. Αν ήθελα λεφτά θα πούλαγα το κορμί μου που ειναι ανεκτίμητο και το θέλουν χιλιάδες γκόμενες. Αλλά εδώ στόχος είναι η επιστημονική μόρφωση, που κατά την ταπεινά ολόσωστη και πανσοφη άποψη μου, βοηθά στην καλλιέργεια του πνεύματος και είναι σημαντικότατο κομμάτι της παιδείας που πρέπει να λαμβάνει κάθε άνθρωπος. Επειδή λοιπόν η πολιτεία δεν παρέχει κάτι τέτοιο στους σύγχρονους πολίτες, είπα να το κάνω εγώ, αφιλοκερδώς γιατί πάνω απο όλα είμαι πολίτης που θέλει να προσφέρει.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς! Κάποια στιγμή η ηλεκτρονική μορφή των πάνσοφων γνώσεών σου μπορεί να χαθεί. Ενώ σε έντυπη μορφή είναι πιο σίγουρο ότι θα υπάρχει σε βιβλιοθήκες για χιλιάδες χρόνια (εκτός αν κάψουν τις βιβλιοθήκες τίποτα χριστιανοί ξέρω 'γω).

      Διαγραφή
  5. Oυ ου ου ΣΙΞ ΣΙΞ ΣΙΞ. ΟΥ ΟΥ ΣΙΞ ΣΙΞ ΣΙΞ! Να καεις να καεις να καεις στη κολαση! Να καεις ρε να καεις!

    This blogger account was highjacked by P. Gaitanos and Helena Louka.

    Φασίστα-φιλελέ-φασίστα-φιλελέ-φασίστα-φιλελέ! Φίλε του Αντωνάκη-Φασίστα, που θα πεις τον ήγετη Τσίπρα, κότα και κούτσουρο...

    This blogger account was highjacked by Sinistoses of Paranoia

    Αντίχριστε, εμένα με έπλασε ο ίδιος ο Γκαντ με τα ίδια του τα χεράκια σαν να πλάθει πίλσμπουρι κουλουράκια. Να θεωρείς τον εαυτό σου αφορισμένο!

    This account was also highjacked by Metropolitan Of Piraeus, The Anthimos.

    Ρε άντε απο κει ρε κομπλεξικέ που θα μας πεις και για τον Hadji-Giannis.

    After everybody else highjacked this account, we the fan club of Hadji-Giannis did it also.

    Αλζα γαμάς σπίτια!

    Πήρα πίσω του λογαριασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το άρθρο, αλλά αυτό το comment κερδίζει!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Φίδη, για την ανάκτηση του λογαριασμού. Η αλήθεια είναι οτι από την Παρασκευή που βγήκε το κείμενο, το blog έγινε στόχος όλων των σκοτεινών δυνάμεων που θέλουν το κόσμο απαίδευτο και αμαθή. Οι επιθέσεις που δέχτηκα όμως δεν ήταν μόνο δικτυακές (τις οποίες τακτοποίησε ο Snake με αμεσότητα και επιτυχία), καθώς έλαβα και αρκετά απειλητικά γράμματα απο διάφορους αγνώστους και έγινα θύμα επίθεσης τουλάχιστον τριακοσίων νίντζα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κανείς πάντως δεν θα με εμποδίσει από το να συνεχίσω απρόσκοπτα το έργο μου. Όταν έχουμε όραμα και ελπίδα, τίποτα δεν μας σταματά!

      Διαγραφή
    3. Χαχαχαχχαχαχα... επικ αρθρο, επικ comment.
      Ωραίος ο Snake

      Διαγραφή
  6. Τα πρωτεΐνικά αμινοξέα είναι 20, και από αυτά αποτελούνται οι πρωτεΐνες.

    Αρχικά, το DNA μεταγράφεται σε RNA. Τα νουκλεοτίδια του RNA ανά 3 κωδικοποιούν ένα αμινοξύ. Τα αμινοξέα στη συνέχεια σχηματίζουν γραμμικά μακρομόρια, τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες, Οι οποίες αφού περάσουν απο συγκεκριμένα επίπεδα οργάνωσης (δευτεροταγής, τριτοταγής δομή) σχηματίζουν τις πρωτεΐνες.

    Για να το θέσουμε πολύ απλά, οι πρωτείνες αποτελούν τα χημικά "εξαρτήματα" των διαφόρων "συσκευων" και εργαλείων του κυττάρου. Το φαινόμενο της ζωής και η ύπαρξη των βιολογικών συστημάτων δε θα μπορούσε να στηριχτεί σε 23 μόλις πρωτεΐνες.

    Όσα αναφέρω είναι πολύ συνοπτικά, για περισσότερες πληροφορίες σας προτείνω τις αντίστοιχες σελίδες στη wikipedia. Η πηγή μου είναι το "Εισαγωγή Στη Βιοχημεία" του Γρηγόρη Διαμαντίδη, University Studio Press.

    Περιμένουμε τη συνέχεια της επικής αυτής εγκυκλοπαίδειας, όταν βγει θα την αγοράσω σε όλη μου την οικογένεια, και θα τη φορέσω και σε μπλουζάκι! Alza, γάμα τους αλύπητα ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο. Θα το αλλάξω και στο κείμενο. Εγώ είχα διαβάσει πρόσφατα αυτό "All species in all three domains share 23 universal proteins, though the proteins' DNA sequences—instructions written in the As, Cs, Gs, and Ts of DNA bases—differ slightly among the three domains" το οποίο όμως από ότι φαίνεται αναφέρεται σε ένα πείραμα που έγινε και χρησιμοποίησαν κάποια υποσύνολα κοινών πρωτεϊνών για να δείξουν αυτό που θέλουν.

      Διαγραφή
    2. Αν και τώρα που το ξαναψάχνω, λένε ότι τα αμινοξέα είναι όντως 23 στον αριθμό. (δες εδώ προς το τέλος)

      Διαγραφή
    3. -23 λέγονται τα "πρωτεϊνικά αμινοξέα" που ενώνονται σε διαφορους συνδιασμούς και φτιαχνουν Πρωτεϊνες.
      -20 λέγονται τα " κανονικά αμινοξέα" γιατί προκύπτουν απο το DNA directly ενώ υπάρχουν στο συνολο 500 .
      Απο τα 500 δλδ, στις πρωτεϊνες του ανθρώπου συμμετεχουν τα 20 τα κανονικά και 3 ακόμα (από τα μη-κανονικά) και αυτά τα 23 τα λεμε "πρωτεϊνικά".

      Καθε πρωτεϊνη προυποθέτει οτι φτιαχνεται απο αμινοξέα, ενώ κάθε αμινοξύ δεν προυποθέτει οτι συμμετεχει στη δομή μιας πρωτεϊνης (τα 500-23 που λεμε παραπανω).
      (απο το λινκ της wiki in english - amino acids)

      Διαγραφή
    4. Τώρα, γιατί τα λενε "μη κανονικά" και πώς προκυπτουν δεν το καταλαβα να πω την αμαρτία μου ... αλλά θα το ψάξω (οχι τωρα).

      Διαγραφή
  7. http://www.youtube.com/watch?v=XI8m6o0gXDY

    ένα παράδειγμα "συσκευής" η οποία αποτελείται από πρωτεΐνες. Πρόκειται για τη Συνθάση του ATP, ένα ρότορα (κυριολεκτικά) ο οποίος παράγει το ATP, το χημικό καύσιμο των κυττάρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο το video και ενδιαφέρον. Στο τέλος που λεει ο μπάμιας για intelligent design, τρολάρει;

      Διαγραφή
    2. χαχαχαχα δε ξέρω, πραγματικά! μάλλον προσπαθεί να προσεγγίσει κοινό από κάθε χώρο.

      Διαγραφή
  8. τεστ πότε θα γράψουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα πρόταση. Μόλις ολοκληρωθεί το 2ο τεύχος και μελετήσετε όλο το υλικο, τότε μπορούμε να κάνουμε ένα μινι διαγώνισμα, να ελέγξω την πρόοδό σας.

      Διαγραφή
  9. Η σύγχρονη επιστήμη με μπερδεύει. Πολλά ονόματα σαν σιδηρόδρομοι, πολλοί συμβολισμοί ιδιότητες, στοιχεία και λοιπά. Είναι σαν τους λόγους που βγάζουν οι δικηγόροι που σου λένε μια πρόταση με ποικίλο λεξιλόγιο και φαντασμαγορικό τρόπο εντυπωσιάζοντας με την γνώση τους αλλά απογοητεύοντας από την μη επικοινωνιακή κατανόηση. Μπορεί να προσδιορίσει κάποιος με απλά λόγια για τον απλό άνθρωπο την λειτουργία και τον ρόλο του DNA? Τι είναι αυτό που αλλάζει στον κώδικα και διαφοροποιούμαστε? Πως σχηματίζεται ο κώδικας? Πως αλλάζει, αν αλλάζει? Πως καταστρέφεται, πως προστατεύεται? Τι είναι ο κώδικας?
    Από ότι φαίνεται δεν είμαι καλός μαθητής γιατί δεν καταλαβαίνω τα πολλά, θέλω τα απλά. Καλά μου λέγανε οι δάσκαλοι μου ότι είμαι μέτριος μαθητής αλλά με αφοπλιστικό χαμόγελο. 
    Δυο ερωτήσεις ακόμα…. (γιατί όποιος δεν ρωτάει ή τα ξέρει όλα ή δεν ξέρει τίποτα)
    1. Το DNA με το κηρύκειο του θεού Ερμή τι σχέση έχουν?
    2. Είχα δει ένα ντοκιμαντερ και ο τύπος κατέληξε να ισχυρίζεται ότι το DNA έχει άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Επειδή όπως είπε και ο μεγάλος Alza όλα ξεκίνησαν από ένα κοινό κύτταρο παρόλο που διαφοροποιήθηκαν όλα έχουν κάποια σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ισχύει κάτι τέτοιο? Δηλαδή είναι ικανό το DNA του καθενός να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον?Και αν ναι με ποιο τρόπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή