Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Περηφάνεια και προκατάληψη

Είχα να γράψω καιρό και πιθανότατα θα κάνω να γράψω άλλο τόσο. Όμως με άγγιξε ένα άρθρο που διάβασα σήμερα και θέλω να μοιραστώ με όλο το κόσμο. Νομίζω οτι είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να μας βάλει σε σκέψεις και να μας αφυπνίσει σαν έθνος και πάνω απο όλα σαν ανθρώπους.

Το άρθρο ειναι αυτό. Δείτε το βίντεο και επιστρέψτε για να το συζητήσουμε.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Το άρθρο ξεκινάει με μια πρόταση με μεγάλα γράμματα, τάχα για να τονίσει πόσο σημαντική είναι η παπαριά που πρόκειται να ακολουθήσει, και η οποία λέει "Ένα βίντεο που μέσα σε 12 λεπτά δείχνει σε ολόκληρο τον κόσμο τι πρεσβεύει η λέξη Ελληνισμός, μας υπενθυμίζει γιατί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες".

Η παραπάνω πρόταση είναι ηλίθια για διάφορους λόγους και αυτός που την έγραψε αναμφισβήτητα δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει και πρέπει άμεσα να απολυθεί απο το site, και να σταλεί σε κάποια αγροικία να φυτεύει αγγούρια και καρότα και όταν έρθει η εποχή τους να βάλει και δέκα απο αυτά στον κώλο του.

Ο πρώτος λόγος που μου έρχεται στο μυαλό, είναι ότι αν έφταναν δώδεκα λεπτά για να παρουσιάσεις τι πρεσβεύει ο Ελληνισμός, τότε μάλλον δεν θα άξιζε να τον δει όλος ο κόσμος. Απο όσο ξέρω εγώ, ο Ελληνισμός ειναι πανάρχαιος, τεράστιος και εκτείνεται σε σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης διανόησης, και ενώ δεν τον ξέρουμε εμείς καλά-καλά, ένας αρχίδας ισχυρίζεται οτι θα μας τον εξηγήσει  σε ένα ποταπό 12λεπτο βίντεο. Χτύπα το κώλο σου στη κολώνα ρε φίλε. Εδώ τον Ελληνισμό, ακόμα και τις πιο βασικές αρχές του, δεν τον έχει ακόμα εμπεδώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, που θεωρητικά τον βιώνει και τον διδάσκεται (λέμε τώρα) από μικρός, και ο αρθρογράφος μας λέει εμμέσως πλην σαφώς, οτι βιντεοσκοπώντας πέντε Έλληνες τενεκέδες που μένουν στην Αμερική να μας λένε τα αυτονόητα, έτσι θα δούμε επιτέλους "τι θα πει να είσαι Έλληνας". 

Ο δεύτερος λόγος και ο σημαντικότερος λόγος που θεωρώ το άρθρο απαράδεκτο, είναι γιατί δεν καταλαβαίνω τι θα πει "είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας". Πως μπορεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως η υπηκοότητα κάποιου, να τον γεμίζει με περηφάνεια;  Την εθνική υπερηφάνεια την έχει βέβαια πολύς κόσμος δεν ειναι χαρακτηριστικό μόνο των χαζών Ελλήνων, αλλά των χαζών παγκοσμίως. Μήπως ο Πακιστανός δεν ειναι περήφανος για την καταγωγή του; μήπως ο Αμερικάνος δεν ειναι; ο Σομαλός, ο Κινέζος και ο Σουηδός; Κάθε βλακέντιος, που δεν έχει και ιδιαίτερη προσωπική αξία σαν άνθρωπος, δίνει αυθαίρετα μια τεράστια αξία στο σύνολο στο οποίο ανήκει, το βαφτίζει εθνική υπερηφάνεια και μετά το κοτσάρει στον εαυτό του σαν ταμπελάκι. Παθέτικ... Πόσο απλοϊκός και ταυτόχρονα υπερόπτης πρέπει να είσαι για να νιώθεις καμάρι για κάτι, στο οποίο δεν είχες καμία ανάμιξη; Εγώ έχω μεγαλώσει με την νοοτροπία οτι περήφανος νιώθει κάνεις για κάποιο έργο του, κάποια πράξη του, κάποιο κατόρθωμα, κάτι που εν πάσει περιπτώσει έχει ξεκινήσει απο το ίδιο το άτομο. Περηφανεύομαι όταν κάνω μια αξιόλογη δουλειά, ή οταν κάνω μια καλή πράξη. Όταν πετυχαίνω κάτι που δεν πίστευα οτι το καταφέρνω, ή όταν πετυχαίνω κάτι που δεν το καταφέρνουν άλλοι. Τότε ναι, συνειδητοποιώ την αξία μου και νιώθω περήφανος. Τι θα πει όμως νιώθω περήφανος που ειμαι Έλληνας; Τι έχεις κάνει ή τι έχεις δώσει σαν άνθρωπος για να γίνεις Έλληνας ρε φίλε; Τίποτα. Απλά η μάνα σου τον πήρε απο τον πατέρα σου και επειδή ηταν και οι δυο Έλληνες και δεν βάλαν καπότα, έχουμε τον κάθε μαλακογιό σαν εσένα να μας γεμίζει ηλίθια άρθρα για το πόσο περήφανος είναι που είναι Έλληνας. Μπορείς να χαίρεσαι και να γουστάρεις που εισαι Έλληνας. Και εγώ γουστάρω άλλωστε και είναι θεμιτό και υγιές να αγαπάει και να σέβεται κανείς την πατρίδα του και τον πολιτισμό της, πόσο μάλλον όταν ειναι τόσο πλούσιος και όμορφος όπως ο ελληνικός. Αλλα να νιώθει περήφανος; Δεν νομίζω Λάκη....

Είπαμε λοιπόν, πως το να αγαπάει κανείς την πατρίδα του και τον πολιτισμό του, ειναι υγιές και λογικό. Είδαμε απο την άλλη, πόσο χαζό και βασικά ανακριβές, ειναι να νιώθει κανείς "περήφανος" για αυτόν τον πολιτισμό, αφού δεν έχει συμβάλει σε αυτόν. Ας δούμε τώρα γιατί είναι χειρότερο στην περίπτωση την δικιά μας. Όπως είπαμε πριν, ο ελληνικός πολιτισμός, ειδικά ο αρχαίος, ειναι τεράστιος και χαώδης. Άλλωστε μέσα στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό γεννήθηκαν ή ωρίμανσαν και πολλαπλασιάστηκαν ένα τεράστιο πλήθος φιλοσοφικών ιδεών, τεχνών, επιστημών, κοινωνικών και πολιτικών αρχών κλπ κλπ κλπ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν, να κοιτάει κανείς στο παρελθόν και να νιώθει δέος και θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο, που επέδειξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Εδώ όμως υπάρχει και ένα αντίτιμο, γιατί αν υπάρχει ένα συναίσθημα, που θα έπρεπε να προκαλεί αυτό το ένδοξο ελληνικό παρελθόν στους Έλληνες, είναι ένα τεράστιο αίσθημα χρέους. Μια "υποχρέωση" να ανταπεξέλθεις στην πολιτισμική κληρονομιά που άφησαν οι προγονοί σου, και αν μπορείς να την εμπλουτίσεις ακόμα περισσότερο. Είναι τεράστια η ευθύνη, άσχετο που κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Είναι τρομαχτική η πίεση του να πρέπει να παράγεις πολιτισμό ισάξιο του Πλάτωνα και του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και του Πυθαγόρα. Είναι βασικά αδύνατον. Γιατί αυτοί είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πολλά πράγματα απο το μηδέν. Το τρένο όμως "της πρώτης φοράς" έχει αναχωρήσει εδώ και καιρό απο τον κόσμο μας. Αυτοί που πρώτοι έστρεψαν την προσοχή τους και μελέτησαν κάποια πράγματα, ανακυρήχθηκαν δικαίως πρωτοπόροι και όλοι οι υπόλοιποι, ακολουθήσαν τα βήματά τους. Βαδίζουμε όμως σε ίχνη άλλων και πατάμε πάνω στα δικά τους, έτσι τα δικά μας δεν φαίνονται καν. Γιατί η δημοκρατία δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί, η φιλοσοφία δεν μπορεί να ξανα-αναπτυχθεί απο το μηδέν και ήδη τα μαθηματικά έχουν πιο πολλούς τύπους, απο όσους θα μπορούσαν να μετρήσουν τότε οι άνθρωποι.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πόσοι Έλληνες νιώθουν σήμερα οτι στέκονται αντάξιοι του παρελθόντος τους; Πόσοι απο αυτούς που νιώθουν περήφανοι που είναι Έλληνες, νιώθουν την ανάγκη να φτάσουν σε πνεύμα τους προγόνους τους και πόσοι τα έχουν καταφέρει; Χα! εδώ γελάνε. Ο σύγχρονος Έλληνας είναι επιεικώς για το πουτσο. Δηλαδή τι να πω για έναν λαό που επι 30 χρόνια έχει τα ίδια λαμόγια στη βουλή να του ρουφάνε το μεδούλι, αλλα να κάθεται και τσακώνεται για αυτούς απο πάνω; Για έναν λαό που αντι να διαβάσει κανα βιβλίο κάθεται και βλέπει Dancing with the Stars, τούρκικα και Ανίτα Πάνια; Τι να πω για έναν λαό που η παιδεία του υποβαθμίζεται σταθερά, που έχει σταματήσει να παράγει οτιδήποτε αξιόλογο εδώ και χρόνια, και παρόλα αυτά έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται ανώτερος απο άλλους, επικαλούμενος τους προγόνους του και να καπηλεύεται την αξία τους, χωρίς καν να αντιλαμβάνεται πόσο τραγικός είναι. 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κάθε άνθρωπος κρίνεται ουσιαστικά για αυτό που έχει κατορθώσει ο ίδιος στη ζωή του, και όχι για αυτά που κατόρθωσαν άλλοι πριν από αυτόν. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν σύγχρονο Γερμανό. Θα έπρεπε να αισθάνεται κάποιος Γερμανός περήφανος που είναι Γερμανός; Μιλάμε για την γενέτειρα τεράστιων φιλοσόφων  συγγραφέων, μουσικών και επιστημόνων. Kant, Nietzsche, Beethoven, Bach, Goethe, Gauss, Gutenberg, Heisenberg, Keppler και Einstein λίγα απο τα πάμπολλα ονόματα Γερμανών, που έχουν με το έργο τους έχουν γράψει ιστορία. Το ίδιο βέβαια έκανε και ο Hitler. Άρα ο σύγχρονος Γερμανός θα έπρεπε να νιώθει περήφανος ή όχι; Παγίδα η ερώτηση. Το θέμα είπαμε δεν είναι να νιώθεις υπερηφάνεια ή ντροπή ανάλογα με το τι πέτυχαν ή τι κατέστρεψαν οι πρόγονοί σου. Το θέμα είναι, τι κάνεις εσύ; Γκέγκε;

Πάμε λίγο πίσω στο βίντεο. Έρχεται ο κάθε τελεμές Έλληνας του εξωτερικού και μου πουλάει πατριωτισμό και τσιμπούκια μέντολες. "Και είμαι περήφανο που είμαι Έλληνα και αγκαπώ το Ελλάδα και είναι κομμάτι μου και είμαι περήφανο Έλληνα και σιχαμένα τέτοια." Φίλε αν αγκαπάς Ελλάντα να μην έφευγες, ή αν το αγαπάς τοσο πολύ, γύρνα πίσω. Και εγώ αμα λάχει φεύγω να πάω στο εξωτερικό, που όλα είναι πιο εύκολα και έχει δουλειές και θα πέρναγα γαμάτα με ταληρούμπα το μήνα αλλά δεν φεύγω, γιατί εγώ αγαπάει Ελλάντα περισσότερο. Το να πουλάς αγάπες με λόγια είναι εύκολο. Αν αγαπάς Ελλάδα μένεις εδώ και παλεύεις όπως όλοι οι άλλοι. Όχι οτι το θεωρώ κακό να φύγεις. Απεναντίας, το κράτος μας πια δεν σε βοηθάει καθόλου να αγαπήσεις αυτό τον τόπο, μη σου πω ότι σε κάνει να τον μισείς κιόλας, οπότε η φυγή είναι μια καλή λύση. Αλλά δεν μπορώ τους ηλίθιους και αχρείαστους ανώριμους συναισθηματισμούς, ειδικά όταν το μόνο που εξυπηρετούν είναι να τονώνουν ακόμα περισσότερο την αβάσιμη, και πανηλίθια υπεροψία του κάθε εγχώριου ντολμά, που νομίζει οτι επειδή είναι Έλληνας, αυτό από μόνο του τον κάνει να αξίζει περισσότερο απο οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. 

Κλείνοντας, θα σας πω την πιο υγιή γνώμη που έχω ακούσει ποτέ επι του θέματος και είναι η δική μου. Χαίρομαι πάρα πολύ που ειμαι Έλληνας, γιατί θαυμάζω τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας και θα ήμουν τρομερά περήφανος, αν ήταν δικά μου. Παρόλο που δεν είναι όμως, για μένα αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης και με έσπρωχναν να θέλω να γίνω καλύτερος συνεχώς, μπας και τους φτάσω. Μπορεί να μη τα καταφέρω ποτέ, αλλά συνεχώς βελτιώνομαι. Τώρα κάποιοι που με ξέρουν θα αναρωτηθούν "καλά ρε Άλζα γίνεται να γίνεις και καλύτερος, εσύ που είσαι η επιτομή της σοφίας, της ομορφιάς και της εξυπνάδας;"..εεε....έλα που γίνεται. Για αυτό παιδιά μου, αφήστε τις υπερηφάνειες και αν θέλετε να τιμήσετε την πατρίδα σας, απλά προσπαθήστε να γίνετε καλύτεροι, χωρίς να επικαλείστε συνέχεια κατορθώματα αλλωνών.

32 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως είμαι περήφανος που είσαι Έλληνας. Γιατί αποδεικνύεις ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες εντελώς τελείως για τον πούτσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώρες ώρες με αγγίζετε με τα καλά σας λόγια βρε άτιμα...

      Διαγραφή
  2. Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχει σημασία (έστω και ελάχιστη) το πού γεννήθηκες, ή το από πού κατάγονταν οι γονείς σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι δύσκολο Γρηγόρη αν το σκεφτείς. Αν δεν έχεις τίποτα να επιδείξεις σε ατομικό επίπεδο, ο μόνος τρόπος να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου είναι η ψευδαίσθηση της αξίας που σου δίνει ένα πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν. Άλλοι κάνουν ναρκωτικά, άλλοι φανατίζονται με τον γαύρο και τον βάζελο και άλλοι μας πουλάνε εθνική υπερηφάνεια. Όλοι πάντως το ίδιο πρόβλημα έχουν, απλά σε άλλο βαθμό.

      Διαγραφή
  3. εγώ δεν είμαι περήφανος που είσαι Έλληνας, γιατί θα σε διάβαζα ακόμα κι αν ήσουν από το Λεσότο ή την Τομπάκο-Τρινιντάντ....και πολύ πιθανόν να σε τάπωνα και στα ζουλού ή τα σουαχίλι.

    Εν τούτοις, αφού είσσαι Έλληνας εντάξει, δεν πειράζει.
    Οφείλω να ομολογήσω για μια ακόμα φορά ότι το άρθρο σου ήταν σωστό και δεν έχω αντιρρήσεις εκτός από αυτό το "περιφάνειες" που έγραψες στο τέλος, που γράφεται με "η" και όχι με "ι", γεγονός που μας κάνει να αμφιβάλλουμε, όχι για την εθνικοτητά σου, αλλά για τη σεξουαλικότητά σου.

    υ.γ.: ναι ρε πούστη σωστά τα είπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει το διόρθωσα τώρα ρε γκρινιάρη. Μου αρέσεις γιατί είσαι γλωσσομαθής και πολίτης του κόσμου. Δε ξέρεις καν τι θα πει σύνορα όταν αφορά σε ανθρώπινη επικοινωνία. Ποιος εισαι ο πουστης; ο παιχνιδιας χωρίς σύνορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Η σημασία του να είσαι Έλληνας» και ο τίτλος του βίδεο «τι σημαίνει να είσαι Έλληνας». Ντάξ', μετάφραση μπουζούκι (ξεκούρδιστο).

    Γιατί όταν είσαι Έλληνας, κύριοι και κυρίες, είναι σημαντικό (έχει σημασία). Ενώ αν είσαι Φιλανδός για παράδειγμα, είσαι ασήμαντος, τελεμές, ξεπλένης και καταλαχιάρης.

    Τέλος τι ονοματεπώνυμο είναι αυτό, Στέφανος Νικήτας; Ποιο είναι το όνομα και ποιο το επώνυμο, μη χέσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το είχα δεί το βίντεο πριν μερικές εβδομάδες και το βρήκα μεγάλη μαλακία,οπότε συμφωνώ με όλα όσα έγραψες απόλυτα!
    Εκτός φυσικά από τον Χίτλερ ο οποίος ήταν Αυστριακός (αλλα φαντάζομαι οτι ήδη το ήξερες)!
    Πάντως για αυτό το κομμάτι της ιστορίας τους δεν είναι καθόλου περήφανοι οι Γερμανοί ! (μένω Γερμανία και το ξέρω απο πρώτο χέρι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι έχει πάρει το αυτί μου οτι γεννήθηκε Αυστρία, αλλα ομολογώ οτι δεν το θυμόμουν. Όπως και να έχει νομίζω έχει Γερμανική υπηκοότητα και ειναι συνδεδεμένος με την γερμανική ιστορία. Και συμφωνώ οτι οι Γερμανοί τσαντίζονται αμα ακούνε για Χιτλερ. Είχα και εγώ δυο παιδικούς φίλους Γερμανούς που μας λέγαν τα χειρότερα και ηταν οι πιο πορωμένοι αντιχιτλερικοί που εχω γνωρίσει στη ζωή μου.

      Διαγραφή
  7. Στα λόγια όλοι αγαπάνε την Ελλάδα. Στις πράξεις βλέπουν Φατμαγκιόυλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα τουρκικα δεν έχω πρόβλημα, αν και με ενοχλέι η γλώσσα κάπως και τα σενάρια φαίνονται φωσκολικά απο το λίγο που εχω δει. Άλλωστε αν το καλοσκεφτείς, ποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση σε ελληνική σειρά έχει ο Έλληνας τηλεθεατής; Νομίζω δεν πρέπει να υπάρχει ούτε μια σειρά που να βλέπεται πλέον. Υπάρχει;

      Διαγραφή
    2. Οι Αυθαίρετοι ρε. Η μοναδική σειρά σε αυτή τη χώρα που σκιαγράφησε τη μαλακία που δέρνει το νεοελληνόφωνο δίποδο, την γυφτιά του κτλ. Κανονικά έπρεπε να το παίζουν κάθε μέρα κάθε χρόνο.

      Διαγραφή
  8. Η επιστροφή του ΤΡΙΣΓΕΜΙΣΤΟΥ Αλζα. Δεν χρειάζονται λόγια. Το ποστ μιλάει από μόνο του, άλλωστε προφορικά το χαμε συζητήσει με παρέα μερικών bahama-mama.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μη λες για τα Bahama-mama και μας περάσουν για τίποτα λόλες. Εγω έπινα τζιν άλλωστε που ειναι σκέτη βαρβατίλα...

      Διαγραφή
  9. Σταμάτησα να το βλέπω εκεί που η θεια μου από το Σικάγο είπε ότι "cooking φασολάκια", με νίκησε.

    Ρε όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες τα αλλοδαπά βάρβαρα τρώγαν βελανίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα, ναι αλλα κάποιοι τα τρώγανε πάνω στις πυραμίδες τους..

      Διαγραφή
  10. ΧΑ! Με πρόλαβε ο Τόμμυ. Όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνε οι άλλοι κοιμόσαντο στα κλαδιά των δέντρων. Όταν οι άλλοι φύγαν από τα βρύα και τις λειχήνες και ανακαλύψανε το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερινη.... είναι μια πολύ κλασσική (και αληθινή) κουβέντα που λέγεται σε καφετέριες και ουζάδικα σε διάφορες παραλλαγές από ψευτοπερηφανοελληναράδες που το μόνο που κάνουν στη ζωή τους είναι να πετάνε γαρύφαλλα στον Κιάμο. Αλλά όταν τ ακούς ματώνουν τ αυτιά σου από αηδία...

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οταν οι άλλοι ανακαλύπταν τις καπότες, εμείς είχαμε ήδη έϊντζ!

      Διαγραφή
  11. Ο Heisenberg γεννήθηκε στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικό, όχι στη Γερμανία. Άσχετε, ε άσχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΛΕΟΣ! Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΕ 12 ΛΕΠΤΑ;;; ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ρε παιδια ελεος! δεν εχετε ιδεα τι σημαινει συλλογικη συνειδηση και για αυτο αντιδρατε με αυτον τον παιδιαστκο τροπο. Συμφωνω το βιντεο ειναι καπως απλοϊκο αλλα το θεμα δεν ειναι οτι δεν πρεπει να νιωθουμε περηφανοι για την εθνικη μας καταγωγη. Ναι πρεπει να νιωθουμε περηφανοι που ανηκουμε σε ενα συνολο με τα συγκεκριμενα χαρακτηριστικα και φυσικα θα πρεπει καθε ανθρωπος να νιωθει περηφανος για την καταγωγη του. Περηφανος οχι ανωτερος. Και ειναι αδυνατον μια ομαδα που εχει κοινα χαρακτηριστικα πχ, γλωσσα, γεωγραφια, ιστορια να μην μπορει να μεταδωσει στα μελη της την περηφανια για αυτα. Καθε ομαδα εχει αναγκη να νιωθει ομονοια και με την περηφανια γιατον πολιτισμο της πετυχαινει ομονοια. Και χρειαζομαστε ομονοια και συνοχη. Ας μην τα γκρεμιζουμε ολα, γιατι ολοι ειναι φανταστικοι στο να κατηγορουν αλλα δεν εχω δει και κανεναν να χτιζει τιποτα καινουριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύκολα καταλήγεις σε συμπεράσματα φίλε ανώνυμε. Αρχικά να σου πω οτι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει οτι κάθε άνθρωπος ΠΡΕΠΕΙ να νιώθει περήφανος για την καταγωγή του. Και στην τελική δεν υπάρχει και λόγος να νιώθουν όλοι περήφανοι για την καταγωγή τους. Δηλαδή ο Ισλανδός γιατί να ειναι περήφανος; για τον καθαρό πάγο; Ο Κονκγολέζος για την πλούσια ζούγκλα; Μάλλον εννοείς οτι κάθε άνθρωπος πρέπει να αγαπάει και να σέβεται την πατρίδα του, το οποίο είναι πολύ πιο θεμιτό και λογικό, αλλα και πάλι η λέξη "πρέπει" είναι πολύ βαριά. Στην τελική, αν ήμουν Αφγανός και είμαι ο άνθρωπος που ειμαι σήμερα, δεν θα σεβόμουνα ούτε θα αγαπούσα μια χώρα της οποίας η κάτοικοι ανέχονται αποκεφαλισμούς, λιθοβολισμούς και άλλα τέτοια. Θα μου πεις, τραβηγμένα παραδείγματα; Παρόλα αυτά αποδεικνύουν οτι δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες σε αυτό το θέμα.

      Τώρα, στο θέμα της συλλογικότητας, δεν καταλαβαίνω πως το ταυτίζεις με το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Τι ακριβώς εμπειρικά στοιχεία έχεις, που σε κάνουν να πιστεύεις οτι η κοινή καταγωγή, γλώσσα κλπ κλπ, απο μόνη της εξαλείφει τις διαφορές του κόσμου και πετυχαίνει ομόνοια; Δεν βλέπεις τι γίνεται στην ίδια μας τη χώρα; Τόσες δυσκολίες, τόσα προβλήματα και δεν μπορούν να αποφασίσουν μια σωστή λύση, και όταν σπανίως το κάνουν, ο κόσμος δεν την εφαρμόζει. Που την βλέπεις εσύ την συλλογική συνείδηση στον σύγχρονο Έλληνα; Το μόνο πράγμα που μπορεί έμπρακτα να δημιουργήσει συλλογική συνείδηση και ομόνοια στον κόσμο είναι η κοινωνική μόρφωση και παιδεία και τέτοια δεν έχουμε και μπόλικη.

      Εγώ λοιπόν κράζω τέτοια βίντεο και συμπεριφορές, ακριβώς γιατί πιστέυω οτι δεν χτίζουν τίποτα. Ίσα ίσα που καταστρέφουν. Γιατί όταν ειμαστε πνιγμένοι σαν λαός και έχουμε τον κάθε μαλάκα να λεει, "ναι αλλά ειμαστε γαμάτοι και όλοι μας χρωστάνε γιατί τους δώσαμε πολιτισμό", τότε δεν κερδίζω τίποτα, παρά περισσότερους ανγώμονες, ψωροπερήφανους που δεν συμβάλουν σε τίποτα θετικό γιατί επαναπάυονται στο ένδοξο παρελθόν. Και στην τελική εγώ δεν θέλω να ειμαι περήφανος για το παρελθόν μου, θέλω να είμαι περήφανος για το παρόν μου. Τώρα ζω, όχι το 500 πχ.

      Διαγραφή
    2. εννοείται ότι δεν ΠΡΕΠΕΙ, αλλά είναι καλό να το νιώθουν. Και εννοείται ότι δεν είσαι περήφανος για τα πάντα αλλά για τα καλά στοιχεία του έθνους. Αυτά όλα δεν μπορούν να έχουν καμία εφαρμογή σε περιοχές όπως Αφγανιστάν γιατί εκεί έχουν άλλο καθεστώς που δεν επιτρέπει την επιλογή και την ελευθερία, οπότε όλα αυτά που συζητάμε είναι εκτός πραγματικότητας.
      Και όπως προείπα συμφωνώ το βίντεο ήταν μάπα αλλά είναι σημαντικό να μπορείς να καταλάβεις τους απλούς ανθρώπους, έχουν ανάγκη σε τόσο δύσκολες εποχές να νιώθουν ότι έχουν κάτι καλό, να εμπνευστούν από το παρελθόν της χώρας και να παλέψουν για κάτι καλύτερο σήμερα. Αλλά δεν μπορείς να περιμένεις μια άχρονη κοινωνία να πάει μπροστά γιατί όπως και εσύ δεν φύτρωσες σήμερα. Έχεις παρελθόν, σχολείο που πήγες και αστεία να διηγηθείς με τις παρέες σου, ακαδημαϊκά επιτεύματα, ταξίδια, εικόνες είσαι σύνολο πολλων παραγματων είναι το παρελθόν σου και νιώθεις καλά για αυτό. Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς παρελθον που να έχει ενα ντροπιαστικό παρον και να προχωράει μπροστά. Αντίστοιχα δεν υπαρχει και τετοιος λαος.

      Μην υπεραπλουστεύεις τα πραγματα γιατι τοτε θα μεινεις στην επιφανεια των πραγματων.

      Και όσο για την συλλογικη συνειδηση και εθνικη ταυτοτητα δεν νοειται το ενα χωρις το αλλο (σε επιπεδο λαων). Πως μπορουν οι ανθρωποι να νιωθουν μερος της ιδιας ομαδας με κοινο παρελθον και μελλον εαν δεν μοιραζονται τον ιδιο χωρο, γλωσσα, αξιες κλπ και καταγωγη; Δυστυχως και πολλες φορες θρησκεια αλλα αυτο ειναι αλλο μεγαλο θεμα-αστο καλυτερα. Η κοινωνικη μορφωση (τι εννοεις με αυτο;) μονο δεν μπορει να δεσει τα μελη μιας ομαδας καθως εχει αποδειχθει οτι η εκπαιδευση και παιδεια ειναι μερος μονο του πολιτισμου μας και οσο κι αν το θελουμε δεν μπορει να αποτελεσει το Α και Ω των ανθρωπων και κοινωνικων ομαδων.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  14. Ναι συμφωνουμε σε μεγαλο βαθμο αλλα για να ακριβολογουμε η εννοια συλλογικη συνειδηση δεν ειναι αυτο που λες εσυ (εκτος κι αν μιλαμε για ατομικη συνειδηση). Ειναι περισσοτερο κοινες αρχες και αξιες που δενουν μια ομαδα, αρχες των ανθρωπων κατα μεσο ορο και λιγοτερο κατι ψαγμενο οπως το νιωθεις εσυ. Μια προχειρη αναζητηση στο google δεν ειναι πολυ αξιοπιστη αλλα φωτιζει λιγο καλυτερα τον ορο αυτο: "Η συλλογική συνείδηση,εµπεριέχει τις κοινές πίστεις και αισθήµατα που συµµερίζεται ο µέσος όρος των ατόµων µιας ιστορικής κοινωνίας και εγγράφεται στην ατοµική συνείδησηως κοινός κώδικας συµπεριφοράς, καθορίζοντας την αρµονική συµβίωση και επικοινωνία µεταξύ των ατόµων αλλά και την εύρυθµη λειτουργία και ηθικήσυνοχή της κοινωνίας µέσω µορφοποίησης της λογικής και νοητικής οµοιογένειας."
    Μπορεις να το ψαξεις παραπανω αλλα δεν χρειαζεσαι καθοδηγηση για να εχεις συλλογικη συνειδηση, επι εκατονταδες χρονια οι ανθρωποι ζουσαν μαζι και ειχαν χωρις καμια βοηθεια την εννοια της συλλογικοτητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν μ’ ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.
    -Μέγας Αλέξανδρος-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ(ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΠΑΤΡΙΔΑ» ΓΙΑΤΙ Η ΛΕΞΗ «ΠΑΤΡΙΔΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2000 ΧΡΟΝΙΑ) ΚΑΙ ΔΗ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ (ΝΟΣΤΟΣ - ΑΛΓΟΣ). ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΗΣΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ. ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ. Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ (ΒΛΑΒΕΡΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ) ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ, ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ. ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΠΟΣΟΙ? ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ. ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΜΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΚΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή