Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πως να κόψετε το αντικάπνισμα.

Το παρόν άρθρο έχει ως αφορμή μια συζήτηση που ξεκίνησε σε μια παραλία, μια ανεμοδαρμένη κυριακάτικη μέρα. Ο καιρός φαινόταν άσχημος απο το πρωί και παρόλο που ξεκίνησα με τη προοπτική να απλώσω την κορμάρα μου στη ξαπλώστρα και να φωτοσυνθέσω μέχρι να φυτρώσουν ασφόδελοι και γιασεμί στις μασχάλες μου, κατέληξα κάτω απο ένα ξύλινο κιόσκι, να ανταλλάζω φιλικά γαμωσταυρίδια με την παρέα, καθώς προσπαθούσαμε να αναλύσουμε διάφορα πολιτικοκοινωνικά θέματα. Το group therapy που είχαμε, απαρτιζόταν απο τα εξής άτομα, των οποίων οι χαρακτηρισμοί που θα περιγράψω δεν είναι δικοί μου, αλλά προέκυψαν κατα την πορεία της συζήτησης: Την "ωραία κοιμωμένη", που κοιμόταν κατα το 90% της συζήτησης και το υπόλοιπο 10% σηκωνόταν 3 μοίρες για να πιεί το ουζάκι του και να ξαναπάρει την εμβρυακή στάση, πετώντας μια γρήγορη ατάκα για να κάνει και αυτός το κομμάτι του. Τον "φασίστα", ο οποίος έπινε χωρίς να πληρώνει και του οποίου οι απόψεις πολλάκις χαρακτηρίστικαν χαιδευτικά ως χιτλερικές. Έναν "αντικειμενικό", ο οποίος μια συμφωνούσε με τον έναν και μια με τον άλλο. Ένα "γατάκι" γένους θυληκού, που μια με κοντράριζε και μια μου τριβόταν και τέλος, το "φιλοαμερικανάκι", ο οποίος απο την μία το έπαιζε φιλελεύθερος και απο την άλλη γούσταρε την επιβολή αυστηρών νόμων, σε θέματα όπως το κάπνισμα, το ποτό κλπ κλπ. Ήταν και ο βασικός αντίπαλος στα περισσότερα θέματα, με το βασικότερο όλων να είναι το κάπνισμα. Πριν προχωρήσω στην περιγραφή της άποψής μου, να συμπληρώσω οτι ο γαμορουφιάνος αυτός, είναι φίλος για πάνω απο δέκα χρόνια και παρόλα αυτά έχει ορκιστεί οτι, αν μας δει να ανάβουμε τσιγάρο σε μαγαζί θα καλέσει ο ίδιος την μπατσαρία. ΟΥΥΥΥΥΥ ΡΟΥΦΙΑΝΕ!!!

Ας πάμε όμως στο εξής θέμα: Κάπνισμα και η απαγόρευση του.

Οκ, ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή οτι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία των καπνιστών, ενεργητικών και παθητικών, προκαλεί στειρότητα, είναι σιχαμερό, λερώνει τα χέρια, βρωμίζει τα δόντια και σπάει καρύδες σε όσους το μυρίζουν. Μέχρι εδώ καλά και λογικά όλα. Ακριβώς για αυτό το λόγο, το οτι απαγορεύτηκε το κάπνισμα απο χώρους εργασίας, νοσοκομεία, σχολεία κλπ κλπ, είναι απόλυτα σωστό και για να πούμε και την αλήθεια άργησε πολύ να γίνει. Έρχεται τώρα ο κάθε "ευρωπαίος" wannabe, κομπλεξάρας αντικαπνιστής και σου λέει: "Να απαγορευτεί απο παντού, απο κάθε μπαρ και καφετέρια, γιατί δεν μπορώ να βγαίνω για ποτό και να αναπνέω τον βλαβερό καπνό σου. Όλοι η ευρώπη το απαγορεύει και είμαστε η μόνη χώρα που εξακολουθούμε και επιτρέπουμε αυτή την άθλια συνήθεια!". Σώπα ρε φίλε; Αλήθεια; Επίσης, είμαστε η μόνη χώρα που ο κόσμος κυκλοφορεί ανέμελος στους δρόμους (λέμε τώρα) μέχρι τα μεσάνυχτα και αργότερα, διασκεδάζοντας, ή βολτάροντας ή κωλοβαρώντας. Μήπως να τους αντιγράψουμε και σε αυτό; Δεν θα πέσω όμως στην παγίδα να συγκριθώ με Ευρώπη σε γενικότερο επίπεδο, γιατί στα περισσότερα θέματα είμαστε πιθηκάνθρωποι είναι η αλήθεια.

Ο βασικός λόγος που με τσαντίζει η απαγόρευση σε χώρους όπως τα καφέ και τα μπαρ, είναι οτι στους χώρους αυτούς ο μέσος άνθρωπος δεν βρίσκεται πάνω απο 2-3 φορές την εβδομάδα. Αν κάποιος είναι καθημερινός νυχτόβιος και μπαρόβιος, ίσως πρέπει να ξανασκεφτεί λίγο τη ζωή που κάνει. Δεδομένου επίσης οτι, συνήθως απο Μάιο και μετά μέχρι και Οκτώβρη, τα περισσότερα μπαρ και καφέ στην Ελλάδα είναι ανοιχτά, μένουν έτσι έξι μήνες περίπου, στους οποίους ο καημενούλης αντικαπνιστής αναγκάζεται για δυο τρεις ολόκληρες ώρες που θα πάει να πιει ένα καφέ, ή να πιεί ένα ποτό να μυρίσει την βρωμερή μουργέλα του τσιγάρου. Ωωωω, το καημενούλι. Βρε δε γαμιόμαστε λέω εγώ; Έχουν γίνει όλοι τόσο σκατόφλωροι, τόσο υποκριτές και μυγιάγγιχτοι, που θεωρούν οτι αυτή η ελάχιστη έκθεση στο τσιγάρο μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα; Ναι κυρά μου, το κάπνισμα κάνει κακό. Το παθητικό κάπνισμα κάνει και αυτό κακό, και αν έχεις καπνιστή στο σπίτι μάλλον έχεις πρόβλημα. Αλλά μα τον Κρομ και τον Τοθ Αμών, αν πιστεύεις οτι με δυο φορές, που θα μυρίσεις λίγο τσιγάρο, θα πάθεις καρκίνο, καρδιοπάθειες, ρίξη του κωλαντέρου ή δε ξέρω και εγώ τι άλλο, τότε είσαι υποχόνδριος και λίγο πέτσας.

Αλλά θα το καταπιώ και αυτό και θα δεχτώ οτι δικαιούται εξίσου και ο μη καπνιστής να βγει και να διασκεδάσει, χωρίς να καταπιέζεται απο την μυρωδιά που παράγουν οι καπνιστές. Οκ, ας βρούμε μια λύση, είπαν οι μεγάλοι και σοφοί άνθρωποι που μας κυβερνούν. Καθήσαν λοιπόν τα τεράστια μυαλά της ανθρωπότητας κάτω και είπαν: "χμμμ για να μην καταπιέζουμε τους αντικαπνιστές, να απαγορεύσουμε το κάπνισμα σε όλους τους χώρους διασκέδασης καταπιέζοντας έτσι τους καπνιστές! Α, να τους βάζουμε και πρόστιμα αν καπνίζουν, γιατί μια απλή απαγόρευση δεν αρκεί. Hey, γιατί να μην τους βάζουμε και φυλακή, ώστε να είναι οι φίλοι μας οι αντικαπνιστές πραγματικά ελεύθεροι;". Φοβερή ιδέα παιδιά! Το Νόμπελ Φασισμού είναι σχεδόν στα χέρια σας. Και κάποιος θα πει: "Εντάξει ρε Alza, υπάρχουν όμως πολλά επιχειρήματα υπερ της απαγόρευσης του τσιγάρου, εσυ τι θα πρότεινες δηλαδή"; Επειδή είμαι λογικός άνθρωπος και ψυχάρα, αλλά και διάσημος στο να λύνω άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που μου αναθέτουν, θα δούμε αυτά τα επιχειρήματα και θα δώσω τις αντίστοιχες λύσεις.


Πρόβλημα: "Όταν είμαι σε μαγαζί και πίνω ένα ποτό και κάποιος ανάβει τσιγάρο, δυσκολεύομαι να αναπνεύσω και πολλές φορές με τσούζουν τα μάτια μου."
Λύση: Η λύση απλή και οικονομική:

Με μια μικρή τροποποίηση στο άκρο του αναπνευστήρα, ώστε να εισαχθεί φίλτρο-ιονιστής που καθαρίζει τον αέρα κατα την εισπνοή, έχεις εξασφαλίσει καθαρό οξυγόνο χωρίς καμία απο τις βλαβερές ουσίες που κυκλοφορούν στο περιβάλλον. Το ειδικό γυαλί, όχι μόνο προστατεύει τα μάτια, αλλά μπορεί να αναβαθμιστεί και με φίλτρα νυχτός, υπέρυθρες και άλλα πολλά οπτικά βοηθήματα. Ιδανικό για παραθαλλάσιες περιοχές, όπου συνδυάζεται και με μια βουτιά μετά το ποτό ή τον καφέ, για ψαροτούφεκι ή απλό diving. Άλλες παρόμοιες λύσεις, περιλαμβάνουν την χρήση απλούστερων, αλλά σχεδόν εξίσου αποτελεσματικών μεθόδων:

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΣΚΑ - ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ! ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ!


ΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΡΧΙΔΟΜΠΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΤΑΝΙΟ! HOLD YOUR BREATH!


Πρόβλημα: "Οι καπνιστές σε ένα μαγαζί είναι συνήθως περισσότεροι απο εμάς τους αντικαπνιστές, με αποτέλεσμα ο χώρος να γίνεται ντουμάνι και να μη βλέπεις καλά-καλά απο τον καπνό. Άσε που μυρίζουν τα ρούχα μου μετά. Καλύτερα όταν θέλουν να καπνίσουν να βγαίνουν έξω."
Λύση: Σίγουρα το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό. Όμως η λύση που αναφέρεις δεν είναι η σωστή, καθώς είναι δυσκολότερο να μετακινήσεις την πλειοψηφία έξω στο κρύο σαν τα ζώα, τη στιγμή που οι 8 στους 10 καπνίζουν. Αν δεν υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για να μπορούν να πάνε οι 8 να φουμάρουν χωρίς να ενοχλούν, τότε πρέπει ΕΣΥ ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΗΣ να βγεις έξω, όση ώρα καπνίζουν οι υπόλοιποι. Έτσι και καθαρότερο αέρα θα παίρνεις έξω στο ψωλόκρυο, γιατί κακά τα ψέματα, τα χνώτα και μόνο 100 ατόμων σε ένα μπαρ, δεν είναι και ότι καθαρότερο θες να περάσεις στους πνεύμονές σου. Ταυτόχρονα, το μαγαζί δεν χάνει την πελατεία του και βοηθάς και την εγχώρια οικονομία. Παράλληλα δεν θα μοιάζεις σαν το κακομαθημένο πεντάχρονο που θέλει να πάει στο λούνα παρκ, όταν όλοι οι άλλοι θέλουν να πάνε σινεμά. Για να γίνει ακόμα πιο επιτυχημένο το σχέδιο, το άναμμα τσιγάρου θα γίνεται ανά 25 λεπτά, την έναρξη των οποίων, θα σηματοδοτεί στα μαγαζιά ένας ήχος τύπου "DIIINGGG....ΤΟΝ  ΠΟΥΥΥΥΛΛΟΟΟΟ". Μετά την παροδο του χρονικού αυτού διαστήματος, το μαγαζί θα ανοίγει τα κλιματιστικά στο φουλ, καθαρίζοντας τον μολυσμένο αέρα, επιτρέποντας την ασφαλή επιστροφή σας και την ξέφρενη διασκέδασή σας για τα επόμενα 15 συνεχή λεπτά!


Πρόβλημα: "Πάω για καφέ και παίρνω και το παιδί μου μαζί, το οποίο δεν πρέπει για κανένα λόγο να αναπνέει τα σκατά σας παλιοσιχαμεροί καπνιστές, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΘΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!"
Λύση: Πάρα πολύ σωστή παρατήρηση, αλλά και εδώ θα δώσω αμέσως τη λύση. Η παρακάτω συσκευή μπορεί να εξασφαλίσει άνετα οτι το παιδί σας θα χαρεί αυτό τον καφέ όσο και εσείς, χωρίς να εκτίθεται σε ζημιογόνα αέρια. Αρκεί να του απαογορεύσετε να κυκλοφορεί σε απόσταση λιγότερη των 10 μέτρων απο κάποιον καπνιστή.


Η μόνη μετατροπή που χρειάζεται εδώ, είναι ένα καλώδιο μήκους απο 10 εώς και 30 μέτρα, ώστε να μπορείτε να αμολύσετε όση καλούμπα χρειάζεται, για να βρίσκεται το παιδί εκτός εύρους καπνίσματος. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως να χρειαστεί να αφήσετε το παιδί εκτός της καφετέριας οπότε τα 30 μέτρα θα σας φανούνε ιδιαιτέρως χρήσιμα. Αν κάνει πολύ κρύο, η συσκευή μπορεί να εμπλουτιστεί με θερμοφόρες, που θα κρατάνε πάντα το αγγελούδι σας ζεστό. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, μια άλλη επιλογή είναι να περιμένει στην τουαλέτα μέχρι την αποχώρηση σας απο την καφετέρια. Στην περίπτωση τώρα που το παιδί είναι βρέφος, ίσως τότε να πρέπει να κάτσεις σπίτι μεχρι να περπατήσει και να του βάλεις το λουρί, πριν θεωρήσεις οτι εσύ και το μούλικο σου είσαι σημαντικότερη απο όλους τους άλλους ανθρώπους, που θέλουν να πιούν τον καφέ τους κάνοντας ένα τσιγαράκι.


Πρόβλημα: "Δουλεύω σε μπαρ/καφετέρια. Είμαι θύμα των καπνιστών. Τί να κάνω;"
Λύση: Χμμμμ, ευκολάκι. Άντε και γαμήσου και άλλαξε δουλειά. Σιγά την καριέρα.


Πρόβλημα: "Οι καπνιστές είναι παντού. Είναι περισσότεροι και τα μέτρα δεν φαίνεται να τους πτοούν. Όπου και να πας καπνίζουν τα γαιδούρια και τίποτα δεν τους σταματά. Τι να κάνω πια;"
Λύση: Η απάντηση αγαπητέ βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου και δεν την βλέπεις. Όπως λέει η σοφή λαϊκή ρήση: "Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το". Ή αγγλιστί  "Go with the flow!", "When the going gets tough, the tough get smoking". Κάνε το extra mile και βάλε το τσιγάρο στο στόμα, πάρε βαθιά ανάσα και απόλαυσε τη σαγηνευτική ηδονή του  καπνίσματος. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Και μην ανησυχείς για τις παρενέργειες. Ούτως η άλλως, υπάρχουν πολύ πιο βλαβεροί και θανατηφόροι κίνδυνοι σε αυτό το κόσμο. Καυσαέριο, άγχος, μπέικον, αλκοολισμός, εγληματικότητα, θανατηφόρα ατυχήματα (οδικά και μη), οι ειδήσεις του star, ηλίθια reality, ο Χατζηγιάννης, παγκόσμια υπερθέρμανση, ούφο και εξωγήινοι, δευτέρα παρουσία και άλλοι πολλοί, που θα σε στείλουν στον τάφο μια ώρα αρχύτερα. Το τσιγαράκι δεν είναι τόσο άμεσο, οπότε γιατί να χάσεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις; Σκέψου το!

Όλες οι παραπάνω λύσεις είναι απόλυτα εφικτές, σίγουρα θα φέρουν αποτέλεσμα και το σημαντικότερο, δεν περιορίζουν την ελευθερία ΚΑΝΕΝΟΣ, που είναι και το ζητούμενο. Για αυτό, φίλε αντικαπνιστή, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε ένα μπαρ και δεις οτι οτι οι περισσότεροι καπνίζουν, μην τσαντιστείς και μη ξενερώσεις. Μην γίνεις ρουφιάνος, όπως θέλουν να σε κάνουν και ακολούθα τα εξής βήματα που θα σου προτείνω: Βγάλε το αγγούρι απο τον κώλο, πιες το ποτό σου ήσυχα ήσυχα και αν θες, βάλε και ένα τσιγάρο στο στόμα, έτσι για να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Εισ' υγείαν!

25 σχόλια:

  1. Έψαχνα λίγο χρόνο για να διαβάσω το άρθρο σου φίλτατε Άλζα και ευτυχώς τα κατάφερα μετά από μια παρτούζα πρωινού με Ρωσίδες - Βούλγαρους και Ρουμάνους. Θα σου αναφέρω για άλλη μια φορά :
    ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΑΜΕ.

    Για τα κάπνισμα η γνώμη μου είναι πως εφόσον δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα οι δικές σου λύσεις που είναι σοβαρές και λογικές το καλύτερο θα ήταν απλώς να χαρακτηριστούν οι χώροι -μαγαζιά για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες.
    Είσαι μη καπνιστής και δεν γουστάρεις να ρουφάς στα πνευμόνια σου τον καπνό του κάθε εθισμένου ; Πήγαινε στο μαγαζί που έχει διαμορφωθεί ειδικά για εσένα και απόλαυσε τον καθαρό αέρα.
    Από την άλλη όμως το βλέπω δύσκολο να επενδύσει κάποιος σε έναν χώρο (ειδικά καφετέρια - μπαρ) και να το κάνει μη καπνιστών. Μαλάκας θα είναι και θα βαράει μύγες. Αλλά πάλι αν το πρόβλημα τον μη καπνιστών είναι τόσο μεγάλο και πραγματικά έχουν φτάσει σε απόγνωση με αυτά που περνάνε ας πάρουν το ρίσκο να δημιουργήσουν έναν τέτοιο χώρο με την ελπίδα πως θα χεστούν στα τάλιρα από απεγνωσμένους μη καπνιστές. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και το έχουν κάνει το θέμα Κυπριακό. Επιλέγεις που να πας με με ποιους θα συνυπάρχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτο σχόλιο;!;!;! Ουάου. Είμαι βαφτησιμιός του Μητσοτάκη. Τζαστ σειινγκ. Πολύ καλό το άρθρο. Και επίσης, να πω και εγώ κάτι, έτσι για να πω, άμα με κάνανε βασιλιά των Βαλκανίων, θα κρέμαγα καπνιστές αντι-καπνιστές από το ίδιο δέντρο. Άμα ήμουν στις καλές μου, θα χώριζα τα μαγαζά σε καπνιζόντων μη καπνιζόντων, και ΑΝ κάποιος είχε πρόβλημα, θα τον κρέμαγα στο σύνταγμα. Πάντως, οκει, παντού έχει άτομα που καπνίζουν, αλλά πιστεύω πως κάποιος που δεν καπνίζει, δεν θα πάει σε μαγαζί που καπνίζουν μέχρι και τα τραπέζια, αλλά σε ένα όπου καπνίζουν σχετικά λίγοι. Υπάρχουν διαφορές. Το θέμα είναι σε μέρη όπου ο ένας είναι πολύ κοντά στον άλλο, όπως ίντερνετ καφέ, ενώ εσύ μπανίζεις γκομενάκια στο φακελοβιβλιο, να έρχεται ο άλλος δίπλα και να φυσάει το καπνό στη μούρη σου. Εκείνη τη στιγμή, πραγματικά είναι να απορείς πως κρατιέσαι, όχι για τον καπνό αυτό καθ' αυτό, αλλά για την αγένεια να ούμ. Δηλαδή οκ, ήρθες, άναψες, τουλάχιστον γαμώ σε μη το κρατάς με στη μύτη μου. Δε θέλω να πάρω τζούρα από το δικό σου. Εσύ το καπνίζεις, κράτα το στη δικιά σου τη μύτη. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν ενοχλούμαι, εκτός από αυτή που ανέφερα. Και ειδικά άμα ζεις σε πόλη, τότε είναι γελοίο να φοβάσαι ότι θα ψοφήσεις λόγω του παθητικού καπνίσματος.
    Αυτά και καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη γλίτωσες. Με πρόλαβε ο Περινηο και δεν έπεσε το σάιτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγα για το μπέικον, Alza. Κατα τ' άλλα, ωραίο post και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Alza ακόμα και εσυ που καπνίζεις είμαι σίγουρος ότι σε ενοχλεί να μπαίνεις σε ένα μαγαζί και να βλέπεις ντουμάνι. Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος αλλά ναι ρε πούστη μου σε κλειστούς χώρους με ενοχλεί το γαμημένο, τι να κάνουμε τώρα, και δε νομίζω να φταίω εγώ για αυτό (δεν είναι κ ακριβώς φυσιολογικό να βάζουμε καπνό μέσα μας και σίγουρα ΔΕΝ κάνει καλό). Γιατί δηλαδή εγώ να ταλαιπωρούμαι κάθε χειμώνα ή κάποιος που έχει μεγαλύτερη ευαισθησία να αναγκάζεται να μην πηγαίνει σε κάποιο αγαπημένο του μαγαζι; Δηλαδή αν στο μέλλον γίνει νόμιμος ο καπνός παραισθησιογόνων θα πρέπει κάποιος να τα υπομένει επειδή "έτσι είναι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φουμάρο καπνά 10 χρονια τωρα και εχω καταλήξει να το εντάσω στις πιο αιδιαστικές μου συνήθειες.Βρωμάνε τα χέρια,βρωμάει το δωματιο μου,βρωμάνε τα τασάκια,δυσκολεύει την ανάσα,επιβαρύνει την καρδια... αλλά και άρρωστος να είμαι θα καπνίσω!μπορειτε να μου εξηγήσετε γιατι???Η μόνη απάντηση που εχω είναι οτι δημιουργεί μια χαλάρωση σε αυτό τον ασταμάτητο εθισμό να ζητάω συνέχεια τσιγάρο.Και αναρωτιέμαι...Με χαλαρώνει απο την υπερένταση ή δημιουργώ υπερένταση μεχρι να καπνίσω και μολις το σκάσω να πώ οτι τώρα χαλάρωσα!????
    Για το αντίθετο στρατόπαιδο των καπνιστών εχω να πω να είναι πιο ψύχραιμοι και ανεχτικοί παρόλα αυτά όμως να υπενθιμίζουν στους καπνιστές την αιδιαστική τους συνήθεια.Καλος ή κακός χωρίς τους καπνιστές στα μαγαζιά θα είσασταν 2-3...
    Για το δικο μας στρατόπαιδο των καπνιστών θα πρότεινα οταν ανάβει ο καθένας ένα τσιγάρο σε παρέα με μη καπνιστή να μην προκαλεί με τα ντουμάνια και τα τασάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντοπαμίνη παλίκαρε, ντοπαμίνη. Βρες μια καλύτερη συνήθεια. Κόψε τα καπνά για ένα εξάμηνο και με τα λευτά που θα εξοικονομήσεις πάρε μια "ανακουφίστρια" πολυτελείας να περάσεις καλά και να μην κάνεις και κακό στον εαυτό σου. Και μετά θα περιμένεις πως και πως το τέλος του επομένου εξαμήνου και θα ξεχάσεις τελείως το τσιγάρο. Τραστ μι, άι νοου γουατ αιμ τοκινγκ αμπαουτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχεις δίκιο φίλε μου,το δύσκολο βέβαια είναι η εφαρμογή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. HolyMartyr Φίλος σεβασμός στο μπέικον εννοείται. Το Μπέικον είναι καλύτερός μου φίλος μετά τη μπριζόλα. Αλλά είναι και αυτό βλαβερό το πούστικο και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Όχι οτι αυτό θα μας κάνει να το απαγορεύσουμε ή να το κόψουμε σαν συνήθεια. Ότι είναι ωραίο και προκαλεί ευχαρίστηση σε αυτό το κόσμο, είναι βλαβερό και μειώνει τα προσδόκιμα χρόνια ζωής μας. Εμείς είμαστε όμως της ποιότητας και όχι της ποσότητας έτσι;

    GreekThulu, δεν διαφωνούμε πουθενά φίλε. Το ξέρω ότι είναι ενοχλητικό και παρόλο, που τις προτάσεις μου αυτές τις έχω υποβάλλει εδώ και καιρό σε κυβερνητικά στελέχη, κανένας δεν δίνει σημασία, ώστε να προωθηθούν νέα μέτρα... Πέρα από την πλάκα όμως σίγουρα η απαγόρευση δεν είναι η μόνη λύση. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες, λιγότερο φασιστικές, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις 2 ομάδες, αν όχι στο 100%, τότε φτάνοντας σε κάποιου είδους συμβιβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλζα, οσο πιο ωραια περναμε, τοσο πιο λιγος μας φαινεται ο χρονος. Οσο πιο δυσκολα περναμε, τοσο περισσοτερος ο χρονος. Ο εγκεφαλικός χρόνος είναι αυτός που ευθύνεται για τη ταχύτητα γήρανσης. Όσο πιο καλά περνάμε στα νιάτα μας, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν, στα γεράματά μας να κυκλοφορούμε πιπίνια. Μόνο με κάποιο μέτρο, γιατί μετά από κάποιο σημείο, το καλά πρέπει να εξισσοροπηθεί με το κακά, και ετσι καταλήγουμε στο νοσοκομείο με καρκίνο στους όρχεις. Καληνύχτα. Γιάννη δεν ειναι καθολου δυσκολη η εφαρμογη, ειδικότερα αν γευτείς και λίγο από τους καρπούς στην αρχή, ώστε να εθιστείς στην ιδέα.

    ΥΓ. Ο ψόφιος ασβός είμαι, αλλά βαριόμουν να κανω λογκιν. Ποις Μπροζζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είτε το πιστεύετε είτε όχι ο νόμος δεν έχει φτιαχτεί για να καταπατήσει τα δικαιώματα σας. Έχει φτιαχτεί
    α)για να προστατέψει καπνιστές και μη καπνιστές από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος που είναι επαρκώς τεκμηριωμένες.
    Όποιος δεν το ξέρει ή δεν το πιστεύει μάλλον δεν ξέρει να διαβάζει οπότε δεν έχει και νόημα να του απαντήσω εδώ.
    2) Για να αποθαρρύνει μελλοντικούς καπνιστές να το ξεκινήσουν και ενεργούς να το συνεχίσουν.
    Παρότι και οι 2 έχουν αποδείξει ότι είναι επαρκώς μαλάκες για να αγοράζουν μια ουσία που τους σκοτώνει μπορείς πάντα να ελπίζεις ότι αν τους ξεβολέψεις αρκετά θα βάλουν μυαλό.
    Είναι πραγματικά λυπηρό να ξοδεύεται τόση φαιά ουσία για να εξυπηρετήσουμε το κάθε πρεζάκι.
    Η λύση είναι μπροστά μας και μας κοιτάει στα μάτια.
    Σάλτα και γαμήσου και κάπνιζε σπίτι σου.
    Σου υπόσχομαι ότι όταν φτιάξουμε την χρονομηχανή θα σε στείλουμε από τους πρώτους στην Stone Age όπου και θα μπορείς απερίσπαστος και να καπνίζεις και να χέζεις στους δρόμους και να κάνεις ότι άλλη μαλακία σου σφυρίξει.
    Προς το παρόν θα κάνεις ότι κάνεις και όταν παίρνεις το αεροπλανάκι και πηγαίνεις στις πολιτισμένες χώρες. Θα κάνεις τουμπεκί (γιατί έξω δεν σηκώνουν μαλακίες τους στυλ είμαι Ελληνάρας και θα κάνω ότι γουστάρω) και θα πηγαίνεις έξω με ΟΛΟΥΣ τους άλλους.
    Δεν είναι και τόσο δύσκολο εε?

    ΥΓ. Οι εποχές που ξέραμε τα πάντα, ήμασταν οι
    καλύτεροι του κόσμου, γαμάγαμε και δέρναμε και άλλα τέτοια σχετικά έχουν τελειώσει εδώ και 2500 (give or take) χρόνια.
    Είναι ώρα να προχωρήσουμε και να δούμε τι έχουν κάνει οι άλλοι για να φτιάξουν ένα κράτος που να μην σε κάνει να θες να αυτοκτονήσεις κάθε μέρα και περισσότερο.
    Σε αυτό το πνεύμα έρχεται και η είδηση ότι στην Νέα Υόρκη απαγόρευσαν το κάπνισμα και στο Central Park. Και ούτε βγήκαν στους δρόμους τα χαρμάνια ούτε έπεσε η κυβέρνηση. Μα τι κορόιδα αυτοί οι Αμερικάνοι τελικά..

    ΥΓ2. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η κοινή λογική ότι αυτός που κάνει κάτι επιζήμιο για το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να σταματηθεί. Αν επεκτείνουμε αυτή τη λογική θα πρέπει να βγάλουμε όλους τους κατάδικους έξω και να πάμε όλοι οι υπόλοιποι στη φυλακή για να προστατευθούμε από τον κάθε εγκληματία.
    Μαλακίας το ανάγνωσμα προσχώμεν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αστείο το άρθρο σου δεν λέω αλλά επιβεβαιώνει ακριβώς οτι η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους είναι η πιο λογική λύση μια και τα προβλήματα που αναφέρεις είναι υπαρκτά ενώ οι λύσεις που περιγράφεις αστείες μεν αλλά όχι υλοποιήσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασικα παρ ολο που δεν καπνιζω γενικα, το συγκεκριμενο ποστ υποστηριζει απλα την κοινη λογικη. Κατ αρχην το καταστημα ειναι ιδιωτικος χωρος. Αμα γουσταρει ο ΙΔΙΩΤΗΣ που του ανηκει να καπνιζουν μεσα και να ειναι ντουμανι, μαγκια του. Ποιος εισαι εσυ που θα το απαγορευσεις? Ειναι ακριβως αντιστοιχο με το να απαγορευσεις σε καποιον να καπνισει σπιτι του. Απο κει και περα σε δημοσιους χωρους σωστα απαγορευτηκε.
    Επιπλεον, αμα οι αντικαπνιστες ειναι τοσο πολλοι και τοσο προβληματισμενοι, σιγουρα η αναγκη αυτη θα καλυφθει απο την αγορα με τη δημιουργια αντικαπνιστικων μπαρ, κατι που δε φαινεται να συμβαινει γιατι θα ειχε μηδενικη ανταποκριση. Οποτε οι αντικαπνιστες ή σκαστε, η φροντιστε για την υλοποιηση δικου σας χωρου, με την ιδια λογικη που υπαρχουν πχ ξενοδοχεια που δε δεχονται κατοικιδια και αλλα που δεχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα καταστήματα είναι χώρος παροχής υπηρεσιών.
    Σε χώρους παροχής υπηρεσιών υποχρεούται o ιδιοκτήτης να έχει ένα minimum standart ποιότητας το οποίο μπορεί να ελέγχει και να ορίζει το κράτος.
    Είναι η ίδια λογική με την οποία δεν μπορώ να φτιάξω ένα εστιατόριο που να σερβίρω κατσαρίδες και να σου πω άμα δεν σου αρέσει μην έρχεσαι.
    Οπότε καλά όλα αυτά τα επικά για ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ χώρους αλλά ανυπόστατα..
    Επίσης τι μανία είναι αυτή με την πλειοψηφία?
    Εντάξει οι καπνιστές είστε περισσότεροι.. Οι μαλάκες πάντα είναι περισσότεροι.. Τι να κάνουμε τώρα? Κάποτε οι περισσότεροι πίστευαν ότι η Γη είναι τετράγωνη και ότι η δουλεία είναι αυτονόητη..
    Αντί να πάρετε την ευκαιρία να βελτιώσετε τις συνθήκες ζωής σας κλαίγεστε που μπορεί να ζήσετε κάνα χρόνο παραπάνω..
    Και έχετε παρεξηγήσει οικτρά το τι σημαίνει δημοκρατία..
    Σύμφωνα με αυτά που λέτε ισχύει:
    Δημοκρατία = Νόμος της πλειοψηφίας
    ΠΛειοψηφία = Ισχυροί ( όσο πιο πολλοί τόσο πιο δυνατοί, ή ισχύς εν τη ενώσει κτλ)
    =>
    Δημοκρατία = Νόμος του Ισχυρού
    =>
    Δημοκρατία = Νόμος της Ζούγκλας
    Κάτι είναι λάθος εδώ δεν νομίζετε?
    Άλλος για Stone Age?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Something wrong i smell
    Πλειοψηφία= Ισχύς => Μανιπιουλέισιον της πλειοψηφίας= Έλεγχο δύναμης => Αυτός που ελέγχει τη πλειοψηφία=ισχυρός=καπνοβιομηχανίες=χρηματοπιστωτικό σύστημα=μεσα μαζικης εξημερωσης=ιερατεία=δημαγωγοί=ιδεολογίες=φαρμακοβιομηχανίες και πολλά άλλα που ξεχνάω

    ΠΣ ΠΣΩΦΗΩΣ ΑΣΥΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι οκ και σημερα ενα καρο μαλακες πιστευουν οτι υπαρχει ενας αορατος παππουλης στον ουρανο που σημειωνει τι κανουν σωστο και τι λαθος στις μιζερες ζωες τους, περιμενοντας να τους ανταμειψει αναλογα. Τι να κανουμε τωρα? Η συνηθεια αυτη ειναι μεν επιβλαβης για την εγκεφαλικη υγεια, κανεις ομως δεν τους απαγορευσε να την ασκουν ελευθερα. Και δεν εχει και νοημα η απαγορευση. Αμα θες να πολεμησεις κατι που θεωρεις επιβλαβες, υπαρχουν και τα επιχειρηματα. Η απαγορευση ειναι η ευκολη λυση.
    Επιπλεον, αν ο ιδιοκτητης ενος εστιατοριου περιλαμβανει τις κατσαριδες κανονικα στο μενου του και ο πελατης ειναι ενημερος (εδω βρισκεται το logical fallacy του παραδειγματος σου), δικαιωμα του να τις σερβιρει, δικαιωμα μου να μη δοκιμασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε Gabriel αγόρι μου, τι παπαριές είναι αυτές οτι ο νόμος φτιάχτηκε για να προστατέψει τους αντικαπνιστές και τους καπνιστές; είναι δυνατόν να πιστεύεις τέτοιες μαλακίες; Ο νόμος φτιάχτηκε για να βγάζουν οι μπάτσοι κάνα φράγκο παραπάνω και για να μας σπάνε τα ούμπαλα.

    Και πραγματικά σε ρωτάω και περιμένω απάντηση απο σένα, που προφανώς δεν είσαι μαλάκας σαν και μας, αλλά σοφός και έξυπνος και αρχιδάτος τύπος : κρέας τρως; γλυκά τρως; πίνεις ποτά; Αν κάνεις κάτι απο όλα αυτά, να σε ενημερώσω οτι ήρθε καιρός να τα κόψεις όλα αν θες να "βελτιωσεις τις συνθήκες της ζωή σου.", καθώς είναι ΌΛΑ πολύ βλαβερά. Για την ακρίβεια, ακολουθώντας τη λογική σου, λέω να τα απαγορεύσουμε με ΝΟΜΟΥΣ και να τιμωρούμε, όσους ενηλίκους αλλά και παιδάκια τολμήσουν να βάλουν γλυφειντζούρι στο στόμα, με το να τους το βάζουμε στον κώλο. Έτσι τα προστατέψουμε αυτούς που τρώνε γλυκά ήδη, αλλά και τους μελλοντικούς γλυκαντζήδες. Θα μου πεις ναι αλλα με το να τρως εσύ γλυκά δεν επιβαρύνεις εμένα με κάποιο τρόπο. Δεκτό μεν αλλά και εγώ δεν γουστάρω να βλέπω χαβούζες 200 κιλών μπροστά μου γιατί μου χαλάνε το κάρμα μου και το τσι μου.

    Αλλά και πάλι όλοι δεχόμαστε να δημιουργήσουμε ξεχωριστούς χώρους, που να μπορούμε οι μεν να καπνιζουμε και οι δε να χαιδεύεστε μόνοι σας, χωρίς να τα ζαλίζουμε ο ένας στον άλλο. Αλλά όοοοοοχι, να γίνει το δικό σας. Ολική απαγόρευση θες εσυ. Ε τα τρία μου θα πάρεις. Το ξέρω οτι βλάπτει το κάπνισμα, το ξέρω οτι αφαιρώ 5 λεπτά απο τη ζωή μου με το κάθε τσιγάρο, το ξέρω οτι μπλοκάρω τις αρτηρίες μου με το λίπος και τις ζάχαρες, το ξέρω οτι με το πολύ γαμήσι που ρίχνω, κουράζω και φθείρω το σώμα μου, αλλά καθώς θέλω να ζήσω με τον δικό μου τρόπο και όχι σαν αγάμητη χορτοφάγος καλόγρια, δεν θα ανεχτώ απο κανέναν καργιόλη να μου πει τι θα κάνω, πότε και πως. Επαναλαμβάνω, δεν είναι θέμα δημοκρατίας. Είναι θέμα logistics. Αν σε ένα μαγαζί, που έρχεσαι για 2 γαμημένες ώρες και έχει 80 καπνιστές και 20, δεν μπορεί να απαιτείς απο τους 80 να μετακινούνται. Μην σώσεις και έρθεις, ή πήγαινε σε μαγαζί που το κράτος, που σε προστατεύει θα φροντίσει να φτιάξει για σένα. Τώρα αν δεν το κάνει το κράτος αυτό, εγώ δεν σου φταίω σε τίποτα, οπότε αν έρθεις σε μαγαζί που καπνίζουμε και ενοχλείσαι, τότε δες τη λύση νούμερο 2 ή 5 και σταμάτα να μας ζαλίζεις τα μπαλάκια με τη γκρίνια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα παραδειγματα σου ειναι ακυρα Alza γιατι αν εγω καθε φορα που ετρωγα ενα παϊδάκι ανεβαινε η δικη σου χοληστερινη θα το βλεπες αλλιως.Οι ωρες που εισπνεει ενας μη καπνιστης καπνο δεν ειναι 2 γαμημενες ωρες,οπως γραφεις,αλλα πολυ περισσοτερες συνολικα.Και ΔΕΝ εχεις γεννηθει με το δικαιωμα να καπνιζεις μεσα στα μουτρα μου,παρολο που ολοι οι καπνιστες συμπεριφερεστε λες και ειστε στο σαλονι σας.Και αν παει καποιος να σας πει να το σβησετε τον κοιτατε λες και σας ειπε να πατε να γαμηθειτε.Δεν εχετε μονο εσεις δικαιωματα (το ξερω σε σοκάρω)αλλα πραγματικα ο τροπος που συμπεριφερεστε, κατα βαση ,δημοσια ειναι τουλαχιστον προκλητικος.Και επειδη εχετε γραψει πολλες φορες οτι ειστε περισσοτεροι,να σας πληροφορησω οτι δεν ειναι κατορθωμα,δε θα κερδισετε κανενα σουπερ τσιγαρο 10 μετρων αν πολλαπλασιαστειτε!Αφου μεχρι τωρα δεν υπαρχουν μαγαζια μη καπνιστων προσπαθηστε να δειχνετε εναν στοιχειωδη πολιτισμο οταν βγαινετε εξω,χωρις να πρεπει οπωσδηποτε να σας το επιβαλει καποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασικά σας διαφεύγει μια σημαντική πληροφορία!!!
    Και εσύ που θα τρώς πολύ κρέας με επιρρεαζεις και εσύ που θα τρώς πολλά γλυκά με επιρρεάζεις,και εσύ που θα καπνίζεις με επιρρεάζεις και εσύ που δεν κάνεις τίποτα για όλα αυτά με επιρρεάζεις!!!!Με οποιοδίποτε τρόπο κάνουμε κακό στον εαυτό μας(και υπάρχουν άποιροι τρόποι εξαιτίας της λαιμαργία και του εθισμου να επαναλαμβάνουμε και οχι απλα να δοκιμαζουμε)αυτό θα έχει ένα αντίκτοιπο στην προσωπικότητα.Κακά τα ψέματα κάθε φορά που βλάπτουμε τον εαυτό μας ένα βάρος συνείδησης αγκιστώνεται στο μυαλό μας και ξεκινάμε εσωτερικά τις υποσχέσεις ...θα κόψω αυτό,θα ελλατώσω το άλλο,θα κάνω εκείνο θα κάνω το άλλο...Χιλιάδες ψέματα για να ελλαφρίνει λίγο αυτό το βάρος που προσκολάται στην συνείδηση.Γινόμαστε αντιφατικοί,αδρανείς,αλλαζόνες,μα κυρίως ψεύτες!!!Ψεύτες στον ίδιο μας τον εαυτό....γιαυτο και οταν ερχεται η στιγμή να πάρουμε μια απόφαση ξέρουμε οτι δεν θα έχει τόσο ισχύ γιατί ξέρουμε πλέον πως ο εαυτός μας είναι ένας τυφλος ψεύτης!!Ετσι δημιουργούνται τα ψυχολογικά προβλήματα κάθε ατόμου.Ανεβάζοντας λίγο την κλίμακα σε επίπεδο κοινωνίας ξέρω απο πείρα ζωής οτι αν εχω στην παρέα ενα κατσούφη θα επιρρεάζει ολη την παρέα.(εκτος και αν τον γραψουν ολοι).Επίσης ξέρω οτι αυτό που έχει ο γείτωνας αυρίο θα είναι στη δική μου πόρτα....
    Οπότε όλοι σας ανεξερετήτος επιρρεάζεται τη ζωή μου με τις όμορφες οι άσχημες συνήθειες σας.Οπότε μην μου λέτε να μην με νιάζει!!!!Καλός ή κακός βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι,ας το μοιραστούμε και ας το απολαύσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε ανώνυμε, καταρχήν γενικεύεις και οι γενικεύσεις είναι κατά κανόνα λάθος. Δεν είναι όλοι οι καπνιστές το ίδιο. Υπάρχουν πολλοί καπνιστές, που σέβονται τους χώρους τους οποίους βρίσκονται και άλλοι που όντως είναι γαϊδούρια και νομίζουν ότι είναι σπίτι τους. Ζώα υπάρχουν σε κάθε κοινωνική ομάδα, είτε αυτό που υποστηρίζει είναι σωστό, είτε λάθος. Αυτό είναι όμως άλλο θέμα. Το θέμα είναι ότι, όντως ΔΕΝ έχω δικαίωμα να σου φυσάω στη μούρη το καπνό μου, αλλά επίσης ΔΕΝ έχεις δικαίωμα να μου πεις να μη καπνίζω ΠΟΥΘΕΝΑ. Αποδέχομαι, ότι εγώ πρέπει να κάνω πίσω στα περισσότερα, και κάνω γιατί το θεωρώ σωστό και δίκαιο. Αλλά υπάρχουν και όρια. Αυτό που προσπαθώ να πω στο άρθρο αυτό και ίσως δεν κατάλαβες, δεν είναι ότι θέλω να καπνίζω παντού, ούτε ότι το κάπνισμα πρέπει να επιτρέπεται σε όλους τους χώρους, ούτε ότι είναι παράλογο να ζητάς να αναπνέεις καθαρό αέρα. Αυτό που λέω είναι ότι, δεν είναι και λύση να το απαγορεύεις από παντού, τη στιγμή που υπάρχουν και πιο δημοκρατικές λύσεις, όπως ο διαχωρισμός των μαγαζιών. Από κει και πέρα το ότι δεν εφαρμόζεται κάτι τέτοιο δεν είναι λάθος των καπνιστών, αλλά δικό σας και του κράτους. Αντί να γκρινιάζετε κάντε κάτι πιο πρακτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο διαχωρισμός μαγαζιών είναι εντελώς ανέφικτη λύση.
    Γιατί αν δοθεί σε κάθε μαγαζάτορα η δυνατότητα να επιλέξει θα επιλέξει να επιτρέψει το κάπνισμα.
    Και μόνο που κάνουμε αυτή την κουβέντα φίλε Alza δείχνει το μέγεθος του καφρίλας που μας διέπει.
    Αν δεις παραδείγματα από την ιστορία πολύ σπάνια ριζοσπαστικές αλλαγές έγιναν αποδεκτές χωρίς διαμαρτυρίες.
    Ακόμα και πράγματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα (ψήφος στης γυναίκες, ισότητα μεταξύ των φυλών κτλ) έγιναν δεκτά με μεγάλη αντίσταση και όχι και τόσο παλιά. Δεν μπορείς να αντισταθείς στην πρόοδο (γιατί είναι σαφέστατα τέτοια) όσο και να θες. Μπορεί όχι αύριο , μπορεί όχι σε 6 μήνες αλλά σε λίγο καιρό το να καπνίζεις σε χώρους μαζικής εστίασης θα είναι το ίδιο σαν να φτύνεις τον κόσμο στα μούτρα.
    Και όταν γίνει το πώς διασκέδαζες μέχρι σήμερα μεσ'τη μπίχλα, τον καπνό και τον καρκίνο θα σου φαίνεται το ίδιο περίεργο με το πώς έβγαινες από το σπίτι χωρίς κινητό πριν από 15 χρόνια.
    Ο μόνος που γκρινιάζει εδώ είσαι εσύ..
    Γιατί θες απεγνωσμένα να κρατηθείς σε έναν παρακμάζον παρελθόν που σβήνει..
    Δεν πειράζει όμως..
    Πάρε μια βαθιά ανάσα..
    Ο αέρας αρχίζει και γίνεται καθαρότερος..

    ΥΓ.
    Κανείς δεν σχολίασε το γεγονός ότι αυτό το μέτρο έχει και χαρακτήρα αποτροπής από το κάπνισμα.
    Ούτε το να μην έχουμε άλλα 15χρονα (ή έστω να έχουμε λιγότερα) θεριακλήδες είναι σοβαρός λόγος δλδ? και μπορείς ακόμα να μας λες ότι δεν είσαι παράλογος χωρίς να γελάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνώ με αυτά που λες Gabriel.Συγκεκριμένα μαρέσαν τα σημεία που γράφεις...
    Ριζοσπαστική αλλαγή χωρίς διαμαρτηρίες
    Ενα παρελθόν που σβήνει
    Ο αέρας αρχίζει να γίνεται καθαρότερος
    2 παρατηρήσεις θέλω μόνο να κάνω!!!!!
    Ελπίζω να τα πιστεύεις αυτά που λες
    Μείνετε συγκεντωμένοι σαυτά και σταματήστε τις διαμάχες
    Να ξέρεις οτι σε μελλοντικό άρθρο θα χρησιμοποιήσω τα λόγια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ jannis για τα καλά σου λόγια..
    Copyright δεν υπάρχει και να υπήρχε σίγουρα κάποιος σοφότερος θα τα είχε πει στο παρελθόν οπότε από αυτόν θα πρέπει να πάρεις την άδεια..
    Χρησιμοποίησε τα με σύνεση.. lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έχοντας σεργιανήσει και στις 2 μερίες της Δύναμης και έχοντας μάλιστα υπάρξει θερμότατος υποστηρικτής της σκοτεινής πλευράς (όντως η σκοτεινή πλευρά -κάπνισμα- είναι πιο θελκτική και σε κάνει να νιώθεις πιό δυνατός και πιο τρανός και πιο γαμάτος αμα λάχει να 'ουμ') για περίπου 11 χρόνια και κι επειδή τώρα βαδίζω στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο, νομίζω πως μπορώ να συνεισφέρω στην όμορφη κουβέντα σας...

    Κατ'αρχάς νομίζω πιάνω για πρώτη φορά τον αγαπητό Άλζα σε θέση οφσάιντ. Και να σου πω γιατι με ένα παράδειγμα. Έχω κόψει το κάπνισμα αλλά όχι τους μπάφους. Φαντάσου με λοιπόν να πηγαίνω έξω στα μαγαζιά και να βγάζω το τριφυλλάκι μου και να αναγκάζω όλους τους γύρω μου να μαστουρώνουν μαζί μου. Σύμφωνα με τη λογική σου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μου απαγορεύσει να το κάνω. Και μη μου πεις ότι και καλά το χασίσι είναι παράνομη ναρκωτική ουσία και μπλα μπλα μπλα...ξέρουμε και οι δύο νομίζω τι είναι και τι δεν είναι το χασίσι. Η ουσία είναι ότι δεν έχω κανένα μα κανένα απολύτως δικαίωμα να επιβάλω στους γύρω μου ανεπιθήμητη μαστούρα. Έχω όμως κάθε μα κάθε δικαίωμα να βγω έξω από το μαγαζί, να πιω το τσιγαράκι μου και να γυρίσω μέσα να συνεχίζουμε να τα πίνουμε παρέα. Αυτό το απλό πραγματάκι θα έπρεπε να σκεφτούν όλοι οι καπνιστές. Από την άλλη, κι οι αντικαπνιστές με τη σειρά τους θα πρέπει να βγάλουν λίγο το αγγούρι από τον κώλο τους και να δεχτούν ότι -κατοπιν επιλογής τους φυσικά- θα μπουν σε ένα μπαρ να δουν τους φίλους τους και για 2 γαμημένες ώρες θα αναπνέυσουν λίγο καρκίνο. Εδώ τα περισσότερα φαγητά που τρώμε έχουν καρκίνο, ο καπνός τους πείραξε;

    Λύση αναίμακτα συμβιβαστική δεν νομίζω ότι υπάρχει. Ίσως (τώρα μόλις μου ρθε) να λειτουργεί κάτι σαν δακτύλιος όπου τα μπαρ εκτός δακτυλίου να είναι μη καπνιστών και τα μπαρ εντος, καπνιστών. Και να υπάρχει smoke police που να κοβει βόλτες στο δακτύλιο και να κόβει κλήσεις...χαχα

    'H να λειτουργουν εκ περιτροπής. Δευ-Τετ-Παρ μη καπνιστών, Τρι-Πεμ-Σαβ καπνιστών και τη Κυριακή μέρα χασισιού...:DDD

    Εδώ στο Βέλγιο πάντως μέχρι τώρα ισχύει το εξής. Σε μαγαζιά που σερβίρεται φαΐ, απαγορεύεται δια ροπάλου. Σε όλα τα υπόλοιπα επιτρέπεται. Το θέμα είναι ότι κανένα γαμημένο μαγαζί δεν έχει καλό εξαερισμό και γίνεται της χαβούζας. Ακόμα κι εγώ που είμαι συνηθισμένος δεν το αντέχω ορισμένες φορές. Ίσως κι αυτό να ήταν μια κάποια λύση. Υποχρεωτικα υπέργαμάτα συστήματα εξαερισμού, με ιονιστές και φίλτρα αέρος και τα παπάρια του καράμπελα ξέρω γω...Ίσως τότε οι αντικαπνιστές να μην γκρίνιαζαν τόσο πολύ...who knows?

    ΑπάντησηΔιαγραφή