Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πασχαλινά Καντήλια


Άλλο ένα πάσχα πέρασε και παρόλο που πάντα γουστάρω τις διακοπές και την εξοχή με ανοιξιάτικο καιρό, η ατμόσφαιρα της θρησκευτικής εορτής μου τη δίνει ολοένα και περισσότερο καθώς περνάνε τα χρόνια. Με την θρησκεία έχω ένα θέμα. Όχι γιατί με ενοχλεί που ο κόσμος πιστεύει στο θεό ή σε οτιδήποτε άλλο θέλει να πιστεύει. Αυτά είναι ζητήματα προσωπικά και καθένας μπορεί να πράττει όπως γουστάρει. Αυτό που με ενοχλεί είναι αφενός οι μαλακίες και τα παραμύθια που ακολουθούν κάθε θρησκεία, καθώς και το γεγονός οτι αν εσύ επιλέγεις να μην τα πιστεύεις, θεωρείσαι παρείσακτος σαν νάνος σε πάρτυ ξωτικών.

Με τσαντίζει επίσης αφάνταστα η μεταφορά των θρησκευτικών παραμυθιών στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Σαμψών, Αβραάμ, Νώε και άλλα αστέρια της Χριστιανικής σκηνής έχουν παρελάσει απο την οθόνη με πρωταγωνιστή ολων τον Ιησού, ο οποίος για 34η φορά εμφανίζεται στις τηλεοράσεις μας στο αριστουργηματικό έργο του Franco Zeffirelli, που αν μη τι άλλο ήταν καθηλωτικό τις πρώτες 20 φορές, αλλά νισάφι πια! Όχι οτι τις άλλες ταινίες τις έχουμε δει μόνο δυο και τρεις. Έβλεπα προχτές μια με το Μωυσή που την έχω ξαναδεί 4-5 φορές. Μιλάμε ο άνθρωπος ήταν πολύ αρχιδάτος. Τι Batman και Superman και μαλακίες. Έφερε τις 10 πληγές στους αιγυπτίους έτσι για να μάθουν, άνοιξε τη θάλασσα στα δυο για χαβαλέ, και έκανε φαγητό και νερό να εμφανίζεται απο το πουθενά μέσα στην έρημο για να φάνε οι τσαντιρόγυφτοι που τον ακολουθούσαν. Μιλάμε ο τύπος είναι τόσο ‘δε μασάω’, που σε όλη την ταινία κάνει πιο πολλά θαύματα απο ότι κάνει ο Ιησούς σε όλα τα επεισόδια της μίνι σειράς του. Και το αστείο είναι οτι βλέπεις τον κόσμο να χαζεύει αυτές τις ταινίες με θαυμασμό και να κουνάει το κεφάλι επιτιμητικά. Άμα τον βάλεις όμως να δει Star Wars λέει οτι είναι παραμύθι. Και απορώ πραγματικά πως γίνεται να πιστεύουνε οι άνθρωποι σε ιστορίες που γράφτηκαν 2000 χρόνια πίσω και που περιέχουν τόσο ακραία παραμύθια και συγκεκριμένα εβραικά παραμύθια. Εμείς δικά μας δεν είχαμε δηλαδή; Έχουμε τόσα γραπτά για τα γαμήσια του Δία, τα τερτίπια της ζηλιάρας Ήρας και της ξεκωλιάρας της Αφροδίτης και τους άθλους του κάθε αρχαίου ήρωα, δεν βλέπω κανέναν όμως να τιμά αυτούς. Γιατί;

Όλη η μεγαλοβδομάδα είναι μια τελετή. Ας πιάσουμε αρχικά το θέμα της νηστείας. Κάποιοι επιλέγουν να μην τρώνε κρέας για 40 μέρες. Μπράβο τους. Κάποιοι άλλοι νηστεύουν μόνο την μεγάλη εβδομάδα αλλά νηστεύουν τα πάντα. Και εδώ αρχίζει ο παραλογισμός. Γιατί όταν λέμε τα πάντα δεν εννοούμε ακριβώς τα πάντα. Νυστέυεις μεν το λάδι, αλλά μπορείς να τρως ελιές... Δηλαδή για να καταλάβω,  σε ποιο γαμημένο σύμπαν είναι λογικό να θεωρείται αμαρτία το να φάς το παράγωγο ενός φυτού, αλλά όχι το ίδιο το φυτό; Με τα νεύρα μας παίζετε; Και έπειτα είναι αμαρτία να φάω κρέας γιατί; Επειδή με το να μη τρώμε ζωικό κρέας τιμάμε με κάποιο τρόπο τη θυσία του Χριστού; Και αν υποθέσουμε οτι η προηγούμενη  πρόταση χρίζει λογικής συνέπειας, τότε τι γίνεται με τα καλαμαράκια, χταποδάκια και γαρίδες, τα οποία κατα την μεγάλη εβδομάδα δέχονται επίθεση όπως ένα λιβάδι σπαρτά απο ακρίδες; Μιλάμε τα κακόμοιρα κάθε πάσχα πρέπει να χάνουν τους μισούς συγγενείς τους. Σε ποιό διεστραμένο σύμπαν η ζωή του γουρουνιού είναι ιερή ενώ του καλαμαριού όχι; Επειδή δεν έχει αίμα λένε...ε και;;;  Ας μου απαντήσει κάποιος κάποια στιγμή αυτή τη γαμημένη ερώτηση με κάτι που να στέκει και θα σταματήσω να κράζω. Όπως και να τη δεις η νηστεία είναι για το πούτσο. Εκτός απο το οτι μπορεί να σε αποτοξινώσει λίγο απο το κρέας (αν το έχεις ανάγκη) δεν σου προσφέρει τίποτα άλλο. Όταν παλιά ο κόσμος δεν είχε να φάει, η νηστεία είχε ένα σκοπό δε λέω. Ειδικά στο αρχαίο Ισραήλ, που οι περισσότεροι τρώγαν καλάμια, μύγες και λάσπη σαν σαββατιάτικο δείπνο, ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε οι λεφτάδες του ιερατείου να κρατάνε τα πρόβατα σε ηρεμία.

«Κάνε νηστεία τέκνο μου και φάε αυτή την κουράδα που έχεις δίπλα σου και θα ανταμειφθείς στην μεταθάνατο ζωή». 
Ναι όμως ξέρεις κάτι φίλε; Πλέον έχουμε μαζική παραγωγή. Φάε λοιπόν εσύ την κουράδα και άσε με εμένα να φάω το σουβλάκι μου άνετος. 

«Η νηστεία σου μαθαίνει εγκράτεια» άκουσα απο έναν άλλο μαλάκα. 
Ναι ούυυ. Έχω δει τους τύπους που νηστέυουν να μπαίνουν στα Mac Donalds και να παίρνουν 10 Μac Σαρακοστή και να τα μπουκώνουν το ένα πίσω απο το άλλο. Έχω δεί άτομα να παίρνουν τη γαβάθα με τα χόρτα μεγέθους πέντε λίτρων και να τα καταπίνουν χώνοντας ταυτόχρονα φέτες ψωμί και χαλβά στο στόμα. Αηδιαστικοί, λαίμαργοι υποκριτές! Γαμώ την εγκράτεια σας μέσα, που έχετε και το θράσος να μου πουλάτε θρησκευτική κατάνυξη. Γουρούνια! 

Άλλα το χειρότερο όλων είναι η απέχθεια με την οποία σε αντιμετωπίζει κανείς όταν δεν νηστεύεις. «Μα καλά είναι μεγάλη Τρίτη, βάζεις ζαμπόν και τυρί στο τοστ;» Και τι να βάλω γαμώ την κοινωνία μου; Οδοντόκρεμα; Στις καφετέριες όταν παραγγείλεις την φραπεδιά με γάλα σε κοιτάνε καλά καλά, αλλά εχω βρεί το κόλπο να ξεμπερδεύω μαζί τους. Τους λέω οτι με βοηθάει στο χέσιμο γιατι είμαι δυσκοίλιος. Θυμάμαι επίσης χαρακτηριστικά πριν 2-3 χρόνια είχα πάει στα everest να πάρω ένα σάντουιτς και πάω στην τύπισσα και της λέω ευγενέστατα: «Καλησπέρα θα ήθελα ένα σάντουιτς με τυρί, λουκάνικό, μπέικον, μανιτάρια και μαγιονέζα» και με κοιτάει με ένα βλέμα όλο μίσος και υποτίμηση και μου λέει: «Μεγάλη Τετάρτη, σοβαρα; Λουκάνικο και μπέικον;» .....ΝΑΙ ΜΩΡΗ ΚΑΡΓΙΟΛΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΤΙ ΘΑ ΦΑΩ ΣΚΑΤΟΦΑΚΛΑΝΑ; ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ! ΚΑΡΓΙΟΛΑ, Ε ΚΑΡΓΙΟΛΑ!

Τέλος πάντων συγχίστηκα οπότε φεύγω απο την νηστεία και πάω σε αυτό που την ακολουθεί. Την θεία κοινωνία, βοήθειά μας. Φτάνουμε λοιπόν μεγάλο Σάββατο στο άλυτο μυστήριο της θείας κοινωνίας, όπου όλες οι ξεδοντιασμένες πατσαβουρόγριες με +10 στο attack, trample και deathtouch, επιτίθενται μαζικά, με σκοπό να βρουν μια θέση μπροστά στο παπά λες και μοιράζει τσάμπα πούτσες. Ο παπάς απο την άλλη, προστάζει τα πρόβατα να προσέλθουν με συγκεκριμένη σειρά. Τα παιδιά μπροστά και οι αιωνόβιοι απο πίσω. Δηλαδή αν ανήκεις στο ηλικιακό φάσμα 15-50 περίπου, πρέπει να γευστείς αναγκαστικά τα γλιτσιασμένα σάλια του κάθε αρρωστιάρικου μυξιάρικου, και τις αποξεραμένες πηχτές βλέννες κάθε σιχαμένου βρωμόγερου. Και για όσους φλωρογονείς θίχτηκαν, να ενημερώσω οτι τα παιδιά κουβαλάνε επικίνδυνες παιδικές αρρώστειες, άκακες για αυτά, θανατηφόρες για ενήλικες. Λες και δεν αντιμετωπίζουμε αρκετούς κινδύνους υγειινής στη καθημερινότητά μας. Και μετά η κάθε υποχόνδρια μάνα δεν αφήνει το παιδί της να παίζει στο χώμα και δεν σε αφήνει να το πιάσεις αν δεν πλύνεις τα χέρια σου, για να μή κολλήσει λέει τίποτα το μαλακηστήρι. Μωρή βρωμιάρα, πως είναι δυνατόν να ανησυχείς για την υγεία του παιδιού σου όταν το αφήνεις να γλύφει αυτό που έχουν γλύψει άλλα τουλάχιστον 200 άτομα; Αλλά βέβαια ξέχασα, δεν κολλάει καμία ασθένεια απο την θεία κοινωνία, καθώς το καθαγιασμένο κοκκινέλι προστατεύει απο βλενόρροια, κοκκίτη και aids, σύμφωνα πάντα με τις γραφές. Τουλάχιστον οι καθολικοί σου δίνουν ένα χάπι να καταπιείς μιας που σε αυτό τουλάχιστον είναι πιο λογικοί. Αν και εγώ θα ήθελα να γίνω μια μέρα Πάπας για να το έδινα σε μορφή υπόθετου!

Στη τελική ανάλυση όμως, τι καννιβαλιστική τελετή είναι αυτή που σε βάζει ιδεατά να πιείς το αίμα και να φάς το σώμα κάποιου; Που είναι η ιερότητα και που είναι η μαγεία;

Και φτάνουμε αισίως στο αποκορύφωμα της τραγωδίας. Το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου, ορδές κουστουμαρισμένων βαρβάρων και στολισμένων νυμφιδίων παρατάσσονται ευλαβικά σαν Ούρουκ Χαι μπροστά στον Σάρουμαν. Λαμπαδοφόροι όλοι, περιμένουν καρτερικά να πάρουν το άγιο φως. Και έρχεται, και ζητάει ο ένας απο τον άλλο φως, σαν πρεζάκια. «Ρε παλικάρι μήπως έχεις κάνα άγιο φως;» αντί να βγάλουν κάναν αναπτήρα να τελειώνει η υπόθεση. Αλλά όοοοχιιιιι!!! Δεν είναι το άγιο φως αυτό!»

Και τι στο πούτσο παίζει με το άγιο φως δηλαδή; Την επίσημη ιστορία την ξέρουμε όλοι. Υποτίθεται λοιπόν, οτι μαζέυεται μια ντουζίνα λαμόγια απο άλλες συμμορίες...εεε θρησκείες εννοούσα και ψάχνουν εξονυχιστικά το ναό στον οποίο θα γίνει η αυτοανάφλεξη και διαπιστώνουν οτι δεν υπάρχει κάποιο μέσο να ανάψει φωτιά. Πάνε μετά πέντε γενειοφόροι παιδεραστές, χαιδεύονται μέσα στη σπηλιά και ώωω θαύμα, φλόγα απο το πουθενά. Σαφώς είναι για μένα πιο εύκολο να πιστέψω οτι κάποιος απο τους πέντε έχει κρύψει έναν αναπτήρα στο κώλο του πριν μπει στον ναό, αλλά άν θες να πιστέψουμε ρε πούστη οτι το κάνεις με ιερό και μαγικό τρόπο, γιατί δεν το κάνεις στη δική μου απλή λαμπάδα έξω στο κόσμο για να το δω με τα ματάκια μου; Και πες και το άναψες. Θες τώρα να το μεταφέρεις απο το Ισραήλ στον υπόλοιπον ορθόδοξο κόσμο. Φανταστείτε το μέγεθος κινητοποίησης που χρειάζεται για να φτάσει η φλόγα σε κάθε κωλοχώρι και σε κάθε εκκλησία στην Ελλάδα και μόνο. Το φέρνει ειδική πτήση της Ολυμπιακής στην Ελλάδα και μετά πρέπει να φύγουν αμέσως εκατοντάδες οχήματα που θα το μεταφέρουν παντού. Δηλαδη άπειρα έξοδα μετακίνησης που τα πληρώνει το κράτος, αρά ΕΓΩ και ΕΣΥ για να φτάσει μια φλόγα που άναψε απο τον αναπτήρα που είχε στο κώλο του ο αρχιπαιδεραστής στο Ισραήλ. Δηλαδή οι δικοί μας παπάδες δεν έχουν κώλο να κρύψουν αναπτήρα και να το ανάψει ο καθένας μόνος του; Πρέπει να πληρώνουμε και αυτό;

Με αναμμένες λαμπάδες πλέον το πλήθος ξεκινά μαζί με τον παπά να ψέλνει το “Χριστός ανέστη” με τέτοιο ζήλο και παραφωνία, που σε συνδυασμό με τα μπουρλότα που σκάνε λες και ξεκίνησε η επανάσταση, προκαλούν τόση κακοφώνια  που δεν έχει προηγούμενο. Ακολουθεί μετά η ανταλλαγή παράλογων προτάσεων, που για κάποιο λόγο μπερδεύονται με ευχές. “Χριστός ανέστη!”. Τι ακριβώς εύχεσαι σε κάποιον όταν λες Χριστός ανέστη; Και με τι αέρα σου λέει ο άλλος “αληθώς”; Το είδε ποτέ να συμβαίνει; Εγώ όσα χρόνια θυμάμαι δεν αναστήθηκε ούτε μια φορά, αλήθεια σας λέω. 

Ακολουθεί η γνωστή κατανάλωση μαγειρίτσας και κόκκινων αυγών και την επόμενη τα αρνάκια του κόσμου χάνουν τους μισούς συγγενείς τους, γιατί πλέον δεν είναι ιερά οπότε μπορούμε να τους περάσουμε ένα σουβλί στον κώλο και να τα ξεκοκκαλίσουμε χωρίς τύψεις.

Εν κατακλείδι, ωραίο το πάσχα, ωραίες οι παραδόσεις και κάποια έθιμα, αλλά και η μαλακία έχει τα όριά της. Τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός σεβαστά, αλλά η τυφλή πίστη σε παράλογα και αναχρονιστικά παραμύθια ζημιώνει και προσβάλλει την νοημοσύνη όλων μας σαν είδος. Τώρα που τα ‘πα και ξαλάφρωσα λέω να την πέσω για ύπνο καθώς απο αύριο ξεκινάω και εγώ τον Γολγοθά μου, με την εβδομάδα των μεγάλων παθών στη δουλειά. Θα την βγάλω και εγώ ταινία με παραγωγό έναν άλλο ιταλό, τον Rocco Siffredi. Μη το χάσετε!

Χρόνια πολλά σε όλους!

Special Thanks to Spyros G. (απο το Gamatos) που με την σοφή του καθοδήγηση και γλαφυρή του περιγραφή βοήθησε στη συγγραφή του παραπάνω κειμένου.

70 σχόλια:

  1. Το κατανυκτικο αυτο αρθρο μ εκανε να χυσω δακρυα ιερης συγκινησης. Good job για αλλη μια φορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισης στα πλαισια του Εβραιοχριστιανικου παραλογισμου και μαλακυνσης που κυριευει τη χωρα, νομιζω χρηζει αναφορας το εθιμο του Ιουδα.
    Μεσα σε ενα κανυκτικο κλιμα συγχωρεσης, ο κρεμασμενος Ιουδας καιγεται απο τους γεματους αγαπη στις καρδιες πιστους (για να πεθανει με καθε δυνατο τροπο και μαστε και σιγουροι - γιατι εκεινο τον καιρο ηταν της μοδας η επιστροφη σα ζομπι).
    Ρε βοδια γαμω τα σκατα που εχετε στο κεφαλι σας, αφου ο Ιουδας εκτελουσε το σχεδιο του Θεου, τι σας πειραξε? Πως θα σταυρωνοταν ο μαλακας σας αν δεν τον προδιδε? Τι θα προσκυναγατε σημερα αν δεν υπηρχε Ιουδας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ανάλυση επί του θέματος ήταν άψογη. Εγώ βαρέθηκα να τα γράψω όλα καθώς με έπιασαν τα νεύρα μου. Πάλι καλά που υπάρχεις και εσύ και συμπληρώνεις τα πιστεύω μου. Συμφωνώ σε όλα 100%.
    Δεν ξέρω αν είμαι τυχερός μέσα στην ατυχία μου αλλά φέτος δεν πήγα εκκλησία καθόλου. Βλέπεις η επέμβαση μου με κράτησε μακριά από τον Θεό. Αλλά όχι από την αμαρτία. Αυτές τις άγιες ημέρες με φώτισε το Άγιο Πνεύμα και βρήκα torrent με υλικό 100GB Sasha Grey να τον παίρνει από παντού.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καούμε στην κόλαση. Θα συμπληρώσω κάποια στιγμή με κακίες. Τώρα δεν μπορώ. Μου έχει κάτσει βαρύ το κοντοσούβλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αμάθεια φέρνει φόβο οπου στην συνέχεια δημιουργεί νεύρα,θυμό,ξέσπασμα.Κοιτάς κ σχολιάζεις τους πιστούς μιάς θρησκείας σε μια τελετή τους.Ολες οι τελετές σε όλες τις θρησκείες ειναι μυστικιστικές και περίεργες κατα τα δικά μας αμαθή μάτια.Ολο και κατι περιεργο κάνουν που δεν κατανοούμε με συνέπεια να το σχολιαζουμε.Δεν θα έπρεπε όμως γιατι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με κάτι ανώτερο.Το ανώτερο ειναι ελεύθερο,δεν συμβιβάζετε κάτω απο την δική μας φύση.Δεν γνωρίζει όρια παρα μόνο συναισθήματα.
    Και λέω εγω τώρα,αν σου απαντουσα για την νηστεία και την αποχή του κρέατος θα με άκουγες ή με όμορφα χλευαστικά σχολια θα έψαγνες τροπο να το κατακρίνεις αμέσως χωρις να το κριτικάρεις ορθά???Το κρέας και γενικότερα αυτα που έχουν αίμα φέρνουν στο αίμα τους πληροφορίες αισθήματος που έχουν καταγραφτεί οσο καιρό ζήσαν.Το αίμα είναι η αποθήκη της προσωπικότητας.Googlarete το αίμα και καντε μια έρευνα με τις ιδιώτητες του αίματος.Οταν λοιπον τρώμε κρέας κατα κάποιο τρόπο 'τρώμε' και τις συναισθηματικές απόψεις του ζώου.Ο οργανισμός μας νιώθει την αποιλή και στέλνει τα πεπτικά κομάντα του στομαχιού για να καθαρίσουν τους εισβολείς.Μερικούς τους καθαρίζουν αμέσως και του ριχνουν απο τον Καιάδα της κωλοτρυπίδας,τους υπόλοιπους που χρειάζονται τους κρατάνε όμηρους και τους εκπαιδεύουν ωστε να παραμείνουν και να συνησφέρουν στον οργανισμό μας.Με την αποχή του φαγητού(νηστεία) ή τουλάχιστον με την ισορροπία της διατροφής σταματάς ή μειώνεις αυτό τον πόλεμο!Σταματάς να τρέφεις τον οργανισμό απο το καθαρά φυσικό στοιχείο της ύλης ή μάλλον απο τα ζωώδη ένστικτα του πλανήτη ή αλλιώς το φυσικό σώμα και αρχίζεις να τρέφεις το πνευματικό σώμα.Αυτο το σώμα που τροφή έχει τη νόηση και τα συναισθήματα.Ειναι το άλλο μισό σώμα που σε ταξιδεύει στα όνειρα το βράδυ όπως ακριβώς κάνει το φυσικό στη Γή την ημέρα.(Ο Χριστος στην καινή αναφέρει:Ο άνθρωπος είναι γραμμένο να ζήσει απο τον 'λόγο' του Θεού και όχι απο τον άρτο!!!)Τι εννοούσε ο μάγος????
    Σταματόντας λοιπον να τρώς μόνο κρέας και γενικότερα να τρώς λαίμαργα οτιδοίποτε, διατηρείς τον οργανισμό σε μια ισορροπημένη κατάσταση ωστε να αντιλαμβάνεται όλα τα ερεθίσματα και οχι μονο αυτά που θέλουμε εμείς ή θεωρούμε απαραίτητα για επιβίωση!!
    Είναι ένας τρόπος εκτώνωσης της προσωπικότητας για να μάθει καποια αλήθεια του είναι του!Πριν το σχολιάσει κάποιος ας θυμηθούμε οτι μεγάλοι πνευματικοί ηγέτες εχουν κάνει νυστεία και έχουν φέρει αποτελέσματα της πράξης τους.

    Οσο αναφορά τον Ιούδα τολμώ να πώ οτι το έργο του ήταν εξήσου σημαντικό όσο του Χριστού,;ομως η τεράστια διαφορά τους ήταν οτι ο Χριστός γνώριζε ενω ο Ιούδας όχι!!!(Σκεφτείτε το..)

    Οι απόψεις που αντιπαραθέτω δεν είναι μόνο τα πιστεύω μου ή τα πιστεύω των θρησκόλυπτων.Ειναι μια μικρή έρευνα πάνω στην αλληλένδετη συνοχή των δύο τεράστιων θεμάτων θρησκείας και πραγματικότητας.Προσπαθώ να βρώ γιατί ξεκίνησαν αυτά τα έθιμα οι παππούδες μας και τι τους έλεγε το μυαλό τους τότε.Καταλήγω λοιπον να πώ οτι πολλοί λέγανε πράγματα επιστημονικής φαντασίας για την εποχή τους ενώ τώρα γίνεται συνδιασμός της λογικής επιστήμης και έχοντας ανοικτό μυαλό για νοηματικές συνδέσεις επιβεβαιώνουν τα παλιά ιδεώδη!!!

    ΥΓ:Θα εκτιμήσω την αντιπαράθεση αλλα θα αντιδράσω στην προσβολή!Δεν έχω πει σε κανένα οτι ειναι για τον πούτσο,παρακαλώ μην το κάνετε και εσεις!

    Φιλικά Jannis :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με απογοητεύεις. Δεν θυμάσαι τις διδαχές του Δάσκαλου Θοδωρή για το θέμα με τις ελιές; Το λάδι δεν επιτρέπεται για έναν απλό λόγο: δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη νηστεία, είναι δηλαδή πρόσθετη άσκηση για τους πιστούς. Αντιθέτως, οι ελιές επιτρέπονται και ενθαρρύνονται κιόλας.

    Αυτό με τα McVeggie, για μένα το έγραψες ρε πούστη, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που με τρελαίνει περισσότερο τις ημέρες του Πάσχα δεν είναι κατά πόσο είναι παραμύθια οι ιστορίες των παθών του Χριστού , ούτε τα έθιμα που τηρούνται κάθε χρόνο αλλά το υποτιθέμενο κλίμα "κατάνυξης" που επικρατεί σε ολόκληρη την χώρα. Αυτή τη λέξη πρέπει να την θυμούνται οι χριστιανοί μόνο τις μέρες αυτές (τι ειρωνεία) και ακόμα και τότε δείχνουν την κατάνυξη , την συγκίνηση και την πίστη τους όσο τους κοιτάει ο διπλανός τους. 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

    1. Η μεγάλη Παρασκευή

    Η πιο πένθημη ημέρα του χρόνου για τους πιστούς είναι τόσο πένθημη που οι καλοί χριστιανοί θα ακολουθήσουν με ευλάβεια και συγκίνηση την περιφορά του επιταφίου αφού πρώτα έχουν κανονίσει σε ποιο ουζερί θα πάνε μετά να τσακίσουν τα θαλασσινά τους και να πιούνε τα ούζα τους ετσι ώστε να ξέρουν σε ποιο σημείο της περιφοράς θα φύγουν για να διανύσουν τον μικρότερο δρόμο μέχρι το ουζερί. Κατα τα άλλα την μεγάλη Παρασκευή δεν επιτρέπετε ούτε το λάδι , το ούζο όμως...

    2. Το μυστήριο της θείας κοινωνίας.

    «Μετά φόβου θέου , πίστεως και αγάπης προσέλθετε»
    Οι πιστοί μας ( και κυρίως αυτοί άνω των 70) κάνουν ακριβώς το αντίθετο όταν πάνε να κοινωνήσουν. Αφού σχολιάσουν και κουτσομπολέψουν τους διπλανούς τους μέσα στην εκκλησία ( « δεν νρέπεται να έρθει με παντελόνι η ανήθικη;» , « την βλέπεις αυτή; Είναι γκόμενα του περίπτερα που είναι στη γωνία» κτλ) θα χωθούν με πονηρά μέσα την ώρα που κάποιοι θα παρακολουθούν την λειτουργία προκειμένου να κοινωνήσουν πρώτοι και σε περίπτωση που πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο την ώρα που προσπαθούν να φτάσουν στην αρχή της σειράς δεν το έχουν σε τίποτα να ρίξουν και ένα καβγά την ώρα που ο παπάς λέει το πιο ιερά λόγια της θείας λειττουργίας.
    3. Η λειτουργία της αναστάσεως το βράδυ του μεγάλου σαββάτου

    Η λειτουργία αυτή ξεκινάει νομίζω περίπου στις 11 και τελειώνει γύρω στη 1.30
    Βέβαια λίγοι είναι πραγματικά οι πιστοί που ξέρουν πως είναι μετά τις 12.00. Είναι τόσο μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση των χριστιανών που αναστήθηκε ο Χριστός όπου δεν κρατιούνται να φτάσουν σπίτι για να τσακίσουν την μαγειρίτσα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την θυσία του Κυρίου τους.

    Και σε περίπτωση που κάποιος έχει κάνει τα παραπάνω αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι καλός Χριστιανός ένα έχω να του πω
    «Ο Θεός βλέπει»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιαρα εχεις απιστευτο δίκιο και να σου πω οτι έκανα όλα οσα έγραψες.Γιαυτο και τρελάθηκα και εκνευρίστικα με τον ιδιο μου τον εαυτό.Θέλησα να το πέξω καλός χριστιανος και να ακολουθήσω τα έθιμα της νηστείας και της εκκλησιας.Απο την άλλη διατήρησα τα καθημερινα εθιμα,οπως ουζακι εξω με φύλλους,ποτακι,μπινελικια,τσακωμους κ.τ.λ.Ειδα οτι κοροιδευα τον εαυτό μου φωναχτα και προκλητικά.Τι ακριβώς προσπαθουσα να κάνω???
    Η αναθεώρηση ειναι αναγκαία όπως και η ζωή.
    Ενας συνδιασμός αυτών των δύο φερνει ισορροπία.
    Το θέμα ειναι ποιός είναι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε ανωνυμε ωραια τα εξηγησες ολα... ενα πραγμα θα μου εξηγησεις ομως? Πως γινεται ολοι οι χριστιαναρες να ειστε ανορθογραφοι? Μηπως (λεω εγω ο προκατειλημμενος τωρα) ειναι ενα μικρο δειγμα νοητικης καθυστερησης?
    Ο Ιουδας δε γνωριζε, αλλα αυτο δεν αλλαζει κατι. Εφ οσον υπηρχε θεικο σχεδιο, αυτος ηταν απλα εκτελεστικο πιονι. Οποτε το να τον καις στην κρεμαλα μαλλον δε συμβαδιζει και πολυ με την περιφημη χριστιανικη ηθικη σου. Συμβαδιζει ομως απολυτα με καθυστερημενες σκοταδιστικες αντιληψεις μεσαιωνικες, ιεροεξεταστικες και εβραικες.
    Οσο για τον τελευταιο σωστο χριστιανο... ενα εχω να του πω: "Ο Θεος βλαπτει".
    Η Εκκλησια καποια εποχη ειχε την ευκαιρια να κυβερνησει, δειχνοντας το πραγματικο της προσωπο. Για καποιο μυστηριο λογο εκεινη η εποχη εμεινε στην ιστορια ως "The dark ages"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι όντως κάποτε κυβερνούσε η Θρησκεία και τα είχε γαμήσει όλα με τους διωχμούς τα συγχωροχάρτια,τα φανατικά πιστεύω κ.τ.λ
    Τώρα κυβερνά η επιστήμη και ο κόσμος ειναι καλύτερος...Με τόση φτώχια,πολεμους,στεναχώρια,αγχος,φοβο,σκλαβια μονοτονιας και καθημερινότητας.
    Ισορροπία ειναι η λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Επιστημη δυχτυχως ΔΕΝ κυβερνα. Και οι καταστασεις που περιγραφεις, στην πιο ακραια μορφη τους, λαμβανουν χωρα σε απολιτιστες χωρες που η Επιστημη δεν εχει κανενα λογο, παρα μονο ο θρησκευτικος φανατισμος (Αφρικη-μεση ανατολη).
    Θανατος στο θανατο της νοημοσυνης που ονομαζεται θρησκεια ειναι η λυση.
    Επιπλεον, αν δεν υπηρχε Επιστημη, για να γιατρευτεις απο τον τυφο, ακομα θα επινες το ξυσμα απο τις εικονες και θα πεθαινες αναρωτομενος "μα αφου ηπια το θειο κωλοζουμο, γιατι πεθαινω χεζοντας τα συκωτια μου"?
    Σεβασμος στην Επιστημη λοιπον που απο θρησκοληπτους πιθηκους που λατρευαν ξοανα, φοβοντουσαν τις σκιες και περιμεναν θαυματουργη ιαση σας εκανε (σχεδον) ανθρωπους με χιλιαδες τεχνολογικα συγχρονα θαυματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον SecretOfSteel. Τι μανία έχει ο κόσμος να κατηγορεί την επιστήμη για τις αδυναμίες των ανθρώπων; Επιστήμη και τεχνολογία ψάχνουν παρέχουν γνώση για τη λειτουργία του φυσικού κόσμου και εργαλεία για την καλύτερη διαβίωση του ανθρώπου. Αν από κει κει πέρα οι άνθρωποι είναι για το πέος, φταίει η μαλακία που κρύβει ο άνθρωπος στο DNA του. Η θρησκεία από την άλλη δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό πέρα από τον καθαρά προσωπικό. Έχεις ανάγκη να πιστέψεις κάπου; οκ, πίστεψε στη τελική. Μέχρι εκεί όμως. Αλίμονο αν αφήσουμε την θρησκεία να μας εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα και την δημιουργία του κόσμου (η να τα αμφισβητήσει με ιστορίες περί θαυμάτων και άλλων τέτοιων παραμυθιών) και να μας υποδείξει συμπεριφορές. θα πεθαίναμε όλοι μέσα στο βούρκο τις αμάθειας και της δεισιδαιμονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μισο λεπτό να εξηγήσω κάτι γιατι μάλλον ήμουν ασαφής.λεγοντας επιστήμη δεν εννοώ τους ανθρώπους με τις ασπρες ποδιές και εργαστήρια,γιατι αυτοι σίγουρα ξέρουν πραγματα(ή καλύτερα κατανοούν)και σώζουν ζωές.Λέγοντας επιστήμη εννοώ την ορθή επεξήγηση της παρατήρησης.Πρεπει να ξεφύγουμε απο τα καθιερωμένα μοτίβα και να νιώσουμε και το χάος του υποσυνείδητου.Με απλα λόγια δεν μπορούμε όλα να τα μεταφράσουμε με τις δικές μας δυναμεις.Υπάρχουν και θα υπάρχουν πράγματα που δεν τα φτάνει η λογική αλλα η αίσθηση,το συναίσθημα!!Αυτό μας λέει και η σύγχρονη φυσική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΚ ας μαστουρωσουμε ολοι μαζι, ας πει ο καθενας τη μαλακια του και στο τελος θα προσθεσουμε στη φυσικη αυτο που "νιωθουμε", ο καθενας τη μαλακια του δηλαδη.
    Αν δε φτιαξουμε νεους φυσικους νομους, ισως θεμελιωσουμε την αρχη μιας νεας θρησκειας. Με προσευχες στο μεγαλο θεο Καναβη, θα ερχομαστε σε κοινωνια μαζι του καιγοντας τριφυλλα ομοιωματα του.
    Δε νομιζω φιλε. Δεν ξερω που τα δες αυτα γραμμενα, αλλα καμια επιστημη δε δουλευει δογματικα ή συναισθηματικα. Μπορει απλα να σου φαινονται cool και ψαγμενα τα περι υποσυνειδητου και να τα πετας ετσι... αλλα σε ουσιαστικο επιπεδο θα ηθελα να μου εξηγησεις πού ακριβως οι συγχρονοι φυσικοι βαζουν το συναισθημα πανω απο τη λογικη, την παρατηρηση και το πειραμα.
    Το οτι ο οριζοντας γεγονοτων ή η σουπερνοβα ή το μπιγκ μπανγκ σου φαινονται πραγματα ακαταλαβιστικα βασισμενα στη φαντασια, δε σημαινει οτι ετσι ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. προς υπερασπιση μου πρέπει να διευκρινίσω πως ότι έγραψα παραπάνω τα έγραψα σαν απλός παρατηρητής και σίγουρα όχι σαν καλός χριστιανός . Ότι έχω κάνει από τα παραπάνω τα έχω κάνει όπως ακριβώς τα περιγράφω με την διαφορά ότι δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι είμαι καλός χριστιανός και ούτε και προσπαθώ να είμαι. Όσο για το "Θεός βλέπει" είναι ειρωνικό απέναντι στους "πιστούς" που κάνουν όλα τα παραπάνω και πιστεύουν ότι είναι καλοί χριστιανοί ενω φαντάζομαι ότι επίσης πιστεύουν πως ο θεός είναι πανταχού παρών και βλέπει τα πάντα. Το ξέρω ότι θα σε απογοητεύσω janni αλλά δεν το παίζω καλός χριστιανός, ούτε και θέλω να γίνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρωσωπικά δεν με ενοχλεί να πιστεύει ο οποιοσδήποτε το οτιδήποτε - δικαίωμα του και μαγκιά του.
    Με ενοχλεί όμως να με περνάνε για ηλίθιο. Με ενοχλεί που κάθε χρόνο ένα υποτιθέμενο θεεικό φως ανάβει σε μια σπηλιά και μεταφέρεται αστραπιαία σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα απομακρυσμένα χωριά που είναι χωμένα στο τάδε βουνό. Αυτό μόνο με τηλεμεταφορά επιτυγχάνεται, αλλά και πάλι θα ήταν πρόκληση. Περισσότερο όμως με πειράζει ο κόσμος που εξακολουθεί εν έτει 2011 και πιστεύει (χωρίς να σκέφτεται) τέτοιες μεσαιωνικές αντιλήψεις.

    Καλός ή κακός, ο Χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία και αυτή ξέρουμε από τότε που γεννηθήκαμε. Μια θρησκεία όμως που παίζει τέτοιο θέατρο κάθε χρόνο μπρος στα μάτια μας, θα έπρεπε να βάζει τους πιστούς σε σκέψεις. Η υποκρισία δεν ταιριάζει σε αγαθά πράματα, όπως η εκκλησία. Εκτός αν προτιμάει άβουλα πρόβατα να την ακολουθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΤΟΝ "ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ" ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ "ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ" ΚΑΙ "ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ", ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ
    ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ (Ή ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩ ΟΙ "ΠΙΣΤΟΙ"?) ΤΗΣ "ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ" ΠΑΡΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗΣ "ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ" ΟΠΩΣ ΘΑ ΑΝΕΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ, ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ
    ΚΑΙ ΔΙΟΛΟΥ ΦΙΛΕΡΙΔΕΣ. ΠΕΡΙΕΡΓΟ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι σωστα. Αλλωστε υπαρχει τεραστιο ιστορικο μαζικων θανατων στο ονομα τις επιστημης. Απο τη γνωστη σε ολους Φυσικη Εξεταση, μεχρι τις Επιστημοφοριες.
    Μη μπερδευεις την υποτιμηση και τον οικτο που νιωθει καποιος αθεος προς ενα καθυστερημενο δεισιδαιμονα θρησκοληπτο συνανθρωπο του, με μισαλλοδοξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (ΑΝ ΕΧΩ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ) ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΚΟΠΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΣΚΟΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ - ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΥΣΤΙΚΟΥΣ, ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ (ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΒΕΒΑΙΑ ΕΜΕΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΕ ΜΕΝΑ), ΤΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ «ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑ» ΠΛΕΟΝ, Η ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΙΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΥΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ – ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ. ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ , ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΠΩ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε Alza, πρώτα ξεκινάμε από τα βασικά: Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη.
    Θέλω να σου πω ότι δεν είχες τρανταχτό άδικο πουθενά, αλλά ίσως είχες μια υπερβολική προσέγγιση στο ζήτημα. Σου μιλάει κάποιος που είναι άθεος και αβάφτιστος και έχει αντιμετωπίσει το μίσος το όσων γνωρίζουν και είναι γνωστοί για τον φανατισμό τους (ή την ηλιθιότητά τους). Σου λέω ότι δεν έχω πρόβλημα με το αν κάποιος θέλει να κάνει νηστεία. Μαγκιά του. Εδώ που μένω, πάντως, Μεγάλη Τετάρτη έκανα παραγγελίες φίσκα στο κρέας και κανείς δεν μου έλεγε (ούτε υπονοούσε) τίποτα. "Στην τελική, γουστάρω χοληστερίνη, άντε και γαμήσου φανατικό αρχίδι". Όσο για την "εγκράτεια", τη δείχνουν περίτρανα την εγκράτειά τους όταν θυμούνται ότι είναι κακό να αισχρολογείς μόνο τις "χρονιάρες μέρες". ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ! ΒΡΙΣΙΜΟ ΘΕΛΩ, ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΕΛΩ! Άμα δεν είσαι άσος στη συμπεριφορά τον υπόλοιπο χρόνο μην περιμένεις να γίνεις τώρα. Αλλά, αν θέλεις να δεις τους πραγματικούς υποκριτές της "νηστείας" τσέκαρε τους vegeterians, οι οποίοι σε παρόμοιο στυλάκι τρώνε αβέρτα μέχρι και με παράγωγα κρέατος μόνο και μόνο γιατί λυπούνται τα ζωάκια με όμορφες φατσούλες.
    Για τη Θεία Κοινωνία έχεις δίκιο: είναι ηλίθιο όχι μόνο το ότι πίνουν κρασί από το ίδιο ποτήρι (που όσο να 'ναι παλεύεται) αλλά και το ότι κοινωνούν από το ίδιο κουτάλι. Όμως, νομίζω ότι ο λόγος που δεν μεταδίδονται ασθένειες πρέπει να είναι η Θεία Παρέμβαση που προστατεύει το ποίμνιο της Εκκλησίας... όχι, άκυρο... πρέπει να είναι το αλκοόλ στο κρασί...
    Και τέλος το Άγιο Φως. Κοίτα, οι δαπάνες που κάνουμε για το Άγιο Φως είναι για τον πούτσο σε σχέση με αυτά που δαπανά το κράτος για να συντηρεί χαραμοφάηδες δημόσιους υπαλλήλους (δεν είναι όλοι), ή φοροφυγάδες, ή διεφθαρμένους πολίτες, ή πολιτικούς που μόνο η κορφή του παγόβουνου είναι. Με την ίδια λογική θα μπορούσα να πω να καταργηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αλλά δεν μπορεί να γίνει κανένα από τα δύο. Διότι είναι κομμάτι της παράδοσης της Ορθοδοξίας (η πρώτη περίπτωση). Αυτό, όμως, που μετράει, είναι ότι είτε το φως προέρχεται από αναπτήρα, είτε προέρχεται από μυστηριώδη πηγή είτε δεν ξέρω και εγώ από που (αν και όλοι ξέρουμε ότι δεν έχει καμία σημασία, στο τέλος είναι η ίδια φωτιά με την φωτιά που δεν θα δεις στη Γη του Πυρός), ίσως πράγματι να καταντά υπερβολικό.
    Η πιο γελοία φάση με διαφορά είναι όταν στις ειδήσεις ακούγεται ο/η ρεπόρτερ να λέει "οι πιστοί πήγαν με κατάνυξη στον Ιερό Ναό τάδε". ΜΑΑΑΑΛΙΣΤΑ. Δηλαδή, ο Χριστός αναστήθηκε για μια εκ των 2 χιλιάδων φορών στην ιστορία του Χριστιανισμού, αλλά η κατάνυξη, κατάνυξη! Και σε μια εβδομάδα το γαμοσταυρίδι να πηγαίνει σύννεφο... Α, ρε Νεοέλληνες... πόσο με απογοητεύετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kenpachi πίστεψέ με δεν υπερέβαλα καθόλου. Το δούλεμα και η ειρωνεία που αξίζει σε αυτά τα παραμύθια και στους ανθρώπους που τα πιστεύουν κατά λέξη, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έγραψα εδώ.
    Αναφορικά με το άγιο φως. Κάνεις λάθος που το συγκρίνεις με την ολυμπιακή φλόγα για τους εξής λόγους:
    1)Η φλόγα ανάβει ανάβει μπροστά σε κόσμο, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είναι μαγική και καμιά παγκόσμια πίστη δεν στηρίζεται πάνω της.
    2)Τα έξοδα μετακίνησης βαραίνουν τη διοργανώτρια χώρα από όσο ξέρω.

    Απο την άλλη στο άγιο φως και στην "μαγεία" που το περιβάλλει, στηρίζεται σήμερα πολύς κόσμος για να διατηρήσει την πίστη του στην εκκλησία. Ξέρεις πόσα άτομα μου έχουν πει: "οκ και εγώ δεν πολυπιστεύω, αλλά το άγιο φως πως το εξηγείς;;" Όταν λοιπόν ένα απλό γεγονός, όπως το άναμμα μιας φλόγας, αποτελεί βάση πίστης για τόσο πολύ κόσμο (απλά δες πόσα ζώα μαζεύονται εκείνες τις μέρες έξω απο τη σπηλιά), είναι κατά τη γνώμη μου ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να γίνεται σε κοινή θέα για να είμαι σίγουρος στη τελική οτι ΔΕΝ με δουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν πρόκειται περι απογοήτευσης.Πρόκειται περι γνώσης.Η γνώση κυβερνάει την επιστήμη μας η γνώση και την θρησκεία μας.Απλα στη θρησκεία την γνώση την παρομοιάζει με Φώς ή φώτηση.Και αν αναλογιστείς οπου εχει φώς βλέπουν τα μάτια μας.
    Ο Νεοέλληνας μπορει στα χαμένα του να αντιδράει απερίσκεπτα αλλα τουλάχιστον προβληματίζεται.Ψάχνουμε αδιάκοπα ο καθένας με τον δικό του τρόπο.Αυτο που θέλουμε είναι το ίδιο..Και μην διαφωνήσει κανενας γιατι εχω κυκλοφορήσει με αρκετό κόσμο και καταλαβαίνω οτι αυτό που θέλω εγώ και εσύ είναι να 'νιώθουμε' ελεύθεροι!Να διασκεδάζουμε!!Αυτο που λέω εγώ να ισχύει οπως ισχύει αυτό που λες και εσύ!!!Αν εσύ που προσκυνάς τον ορθολογισμό εισαι δίκαιος και δημοκρατικός σε προσκυνάω και εγώ!!Αν εσύ που προσκυνάς ένα μυστήριο Θεό δεν είσαι παθιασμένος και εγωκεντρικός σε προσκυνάω και εγώ.
    Πιστευε σε ότι θες αλλα άνθρωπε μάθε ναγαπάς,να μοιράζεσαι,να σέβεσαι την ελευθερία μου και να συγχωρείς τις αμέτρητες μαλακίες μου γιατι είμαι απλά ένας ανθρωπος που μαθαίνει κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Και γιαυτούς που δεν τους αρέσει να προσκυνάνε έχω κάτι άλλο...:
    Μην προσκηνάτε κανένα αλλα μην αφήσεται κανένα να σας προσκυνήσει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Janni, απορώ που βλέπεις εσύ τον νεοέλληνα να προβληματίζεται. Σίγουρα όλοι θέλουν την ελευθερία τους αλλά δεν βλέπω κανέναν να την κυνηγάει με πράξεις. Η πνευματική σήψη στο τόπο είναι έκδηλη όπου και να κοιτάξεις. Από την τηλεόραση, τον αθλητισμό και την πολιτική ως την προσωπική ζωή των περισσοτέρων. Όταν ο μέσος Έλληνας κοιτάει να εκμεταλλευτεί ένα μέσο, να υποχρεωθεί σε κάποιον για κάποιο όφελος, εμένα αυτό μόνο αναζήτηση της ελευθερίας δεν μου δείχνει. Μου δείχνει κακομαθημένα γαμίδια που κοιτάνε την ευκολία τους και έτσι θα τους αντιμετωπίσω. Η αγάπη και η συγχώρεση είναι ωραίες έννοιες και σίγουρα όλοι η άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά μέχρι εκεί. Από τον άνθρωπο έχεις άλλες απαιτήσεις από ότι από ένα σκύλο και όμως φαίνεται ότι ο σκύλος μαθαίνει γρηγορότερα...

    ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ (ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ) ΚΑΘΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΩ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ, ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ BLOG ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Ο ΧΛΕΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΑ ΧΛΕΥΑΖΩ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΥ Η ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΩ ΤΟΝ SUPERMAN ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΛΛΗΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ ΓΗΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. ΕΚΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΓΕΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΕΛΕΓΕΣ ΤΡΕΛΟ. ΤΟ ΛΥΠΗΡΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Ή ΜΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΑΣ. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΤΣΑΝΤΙΣΤΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΜΗ ΤΡΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΟΜΕΝΟΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΟΔΕΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΨΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το θέμα πίστη είναι πολύ προσωπικό και πολύ υποκειμενικό και ορισμένες φορές πολύ ευαίσθητο. Γενικά καλό είναι να μην συγχέουμε την πίστη, την θρησκεία και την εκκλησία. Πίστη είναι αυτό που πιστεύει ο καθείς και είναι μόνο μέσα στο κεφάλι του καθενός. Θρησκεία είναι ένα σύνολο πνευματικών και ηθικών κανόνων και αξιών που προήλθε από κάποια φωτισμένη μορφή (ή κάποιον πολύ έξυπνο και ταλαντούχο κομπογιαννίτη) κάπου, κάπως κάποτε. Και εκκλησία είναι ένας οργανισμός, μια υπηρεσία ας το πούμε έτσι, αποτελούμενη από ανθρώπους η οποία ως αρχικό σκοπό της ας πούμε ότι είχε το να διαφυλάττει αυτες της αξίες και να κοθοδηγεί τους πιστούς.
    Κι όλα αυτά τα λέω εγώ επειδή έτσι νομίζω, κι επειδή έτσι τα έχω σκεφτεί. Κάποιος άλλος μπορεί να τα έχει σκεφτεί κάπως αλλιώς. Εν ολίγοις Ο καθένας όπως νομίζει και όπως αγαπά.

    Όσον αφορά τη νηστεία τώρα, επειδή συγκεκριμμένα κατέβηκα Μ. Παρασκευή στην ελλάδα για να κάνω πάσχα, ήθελα ρε παιδί μου να φάω κρέας. Αυτό που μου τη σπάει είναι το ό,τι ένας θρησκευτικός κανόνας που επιβάλει στους πιστούς μιας συγκκριμμένης θρησκείας την οποία εγώ εχω επιλέξει να μην ακολουθώ επιβάλει και σε μένα - χωρίς να είναι επιλογή μου ξαναλέω- το να μην φάω κρέας τη συγκεκριμμένη μέρα. Γιατί; Γιατί όλα τα σουβλατζίδικα και οι χασαποταβέρνες είναι κλειστές. Θα μου πεις φάε σπίτι σου, χαίρω πολύ. Μιλάω όμως για τον φασιστικό τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται επειδή "έτσι πρέπει" κι επειδή η ελλάδα είναι μια "χριστιανική χώρα" ένας θρησκευτικός κανόνας που όμως επηρεάζει και άτομα-πολίτες οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις. Που είναι η γαμημένη η ανεξιθρησκεία σε όλο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα! Διαβαζω καιρο και δεν σχολιασα ποτε, αλλα αυτη τη φορα πραγματικα τα ζηταει ο κωλος του 1ου ανωνυμου!

    "Το κρέας και γενικότερα αυτα που έχουν αίμα φέρνουν στο αίμα τους πληροφορίες αισθήματος που έχουν καταγραφτεί οσο καιρό ζήσαν.Το αίμα είναι η αποθήκη της προσωπικότητας."

    Σωωωπα ρε παλικαρι! Σοβαρα?? Και το ζελε που εχεις στο κεφαλι σου (αν εχεις..) τι σκατα σκοπο εξυπηρετει? Καθε ειδους αισθηση, η αισθημα περαιωνεται μεσω του ΚΝΣ (κεντρικο νευρικο συστημα) ειτε σ'αρεσει, ειτε οχι! Απ' τη στιγμη που το καλαμαρι, το χταποδι και δεν ξερω γω τι αλλο μαλακιο τρωτε εχει ΚΝΣ, μαντεψε! εχει αισθηματα.. Ακου εκει το αιμα φερει στοιχεια προσωπικοτητας.. Εγω δεν ειδα κανενα μεταμοσχευθεντα, η αιμοληπτη, η σε μοναδα τεχνητου νεφρου (ναι αυτο που σου ρουφανε οοοολο το αιμα και σου βαζουν καινουριο!) να εχει διαταραχες προσωπικοτητας!
    Το αιμα, μιστερ, μεταφερει οξυγονο, θρεπτικα συστατικα, ορμονες και λοιπους διαβιβαστες και κυτταρα της αμυνας του οργανισμου. Ουτε συναισθηματα, ουτε ψυχισμους, ουτε σκεψεις τουλαχιστον απο τον καιρο των Αζτεκων!

    Οσον αφορα τα αλλα τα ωραια περι εισβολεων, κομαντος του σωματος και ομηρων προς εκπαιδευση, εαν ανοιγες ενα στοιχειωδες βιβλιο φυσιολογιας ισως καταλαβαινες το μεγεθος της αμαθειας που σε διατρεχει.

    Ακομη το οτι ειναι παλιο, δε σημαινει οτι ειναι καλο. Παραδοση ειναι και η κλειτοριδεκτομη, και το να αφηνουν στην ισπανια τους ταυρους ελευθερους, το να πετανε βεγγαλικα το πασχα κι ενα σωρο αλλες μαλακιες που δεν εχουν θεση στη σημερινη κοινωνια. Καλη ηταν η θρησκεια οσο προσφερε κατι, αλλα μηπως να μπαινει κι αυτη στη γραμμη για τα σκουπιδια σιγα σιγα?

    Συγγνωμη για το υφος, αλλα ενα πραγμα που δε μπορω να υποστω ειναι το να μου το παιζει καποιος γνωστης ενος αντικειμενου που δεν κατεχει!

    UPDATE: μολις προσεξα οτι υπογραφεις στο τελος του αρθρου, οποτε το παρον κειμενο αποκτα νεο παραληπτη, τον Jannis.

    Ουγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το θέμα είναι οτι τίποτα απο αυτά που υποστιρίζει ο καθένας δεν ισχύει εκει έξω.Είναι πολύ λίγα τα πράγματα που μας γεμίζουν πλέον που το μόνο που μας απομένει είναι σχολιάζουμε ο ένας τον αλλο σε κλεφτές στιγμές χρόνου.Ανιδεοτελής ιδέες που παραμένουν ανεκπλήρωτες στο μυαλο του καθενός.Η νέα τάξη των πραγμάτων ανεξαρτήτος τι κατάφερε και τι πέτυχε σίγουρα δεν είναι επαρκής!!Η συμπεριφορά που πρεπει να εχει ο μέσος άνθρωπος οπως όλοι έχετε αναφερει και κράξει είναι αναπροσάρμοστη.Μας γεμίζουν ψέματα και ιστορίες απο δικούς τους καυγάδες.Μας φέρονται σαν να είμαστε μηχανικά πρόβατα.Εν μέρη το πετυχαίνουν!
    Οι πιο πολλοί που γράφετε σε αυτό το site έχετε έντονο λόγο που δείχνει πάθος.Πάθος και πρωσοπικότητα.Χρησιμοποιείστε το εκει έξω για να περάσετε τον δικό σας τροπο πραγμάτων,με ισορροπία και σύνεση!Σταματήστε τα παράπονα και τα νεύρα και ζήστε αυτά που εσείς θα θέλατε!Ζήσε και θα μάθεις λένε..Απο τον καναπέ δεν γίνετε τίποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρε Jannis χωρις παρεξηγηση και με ολη την καλη διαθεση, αλλα το ποστ σου με προβληματισε τα μαλα και με γεμισε ερωτηματικα...
    Για ποιο λογο ματαια προσπαθεις να ακουστεις σα σοφος γεροντας? Τι σκατα σημαινει αναπροσαρμοστη (υπαρχει τετοια λεξη)? Ποιοι μας γεμιζουν ψεματα? Οι Ελ? Οι Νεφελιμ? Το ταγμα των Ταχλαμακαν? Ο Γιγαντιαιος Μουσακας? Γιατι δε βαζετε ενα γαμημενο spell checker? Γιατι δε βγαινει ο Δουρος στο τηλεφωνο? Γιατι η Sashα Grey αποφασισε στα 23 τις να σταματησει την ωμη κρεατοφαγια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιατί δεν βάζεις τόνους; Γιατί χρησιμοποιείς το ξένο ερωτηματικό αντί για το ελληνικό; Πώς τολμάς να έχεις ένα γαμιστερό τραγούδι των Manowar για nickname;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιατί ο κόσμος και η ζωή να μην είναι μια πορνοταινία και τα μόνα πράγματα που να έχουμε στο μυαλό μας είναι που θα ζεσταθεί το πουλί μας σήμερα και ποιος είναι από πίσω μας;
    ΚΑΙ μιας και μιλάμε για θρησκείες υπάρχει μία θρησκεία στην Ινδία όπου ο Θεός τους είναι το ΠΟΥΛΙ ενός τυπά (όχι ο τυπάς αλλά το πουλί του) ας μου πουν τώρα όλοι οι άθεοι αν δεν θα γούσταραν να ήταν πιστοί ιερείς σε μία τέτοια θρησκεία όπου αντί για θεία κοινωνία θα πρόσφεραν το πουλί τους για πίπες (προφανώς θα διαλέγεις τους πιστούς που θα 'κοινωνήσουν') για να δείτε πόσο υποκριτές είστε ακόμα και σεις!!! (Θέλω μόνο σοβαρά σχόλεια και όχι αηδίες του στυλ "εγώ έπρεπε να είμαι ο θεός αυτής της θρησκείας" η θέση αυτή είναι καπαρωμένη απ'το πουλί μου με κύριο διεκδικητή τoν μέγα Rocco)!

    P.S. ανώνυμος για το ευρύ κοινό. Agou, Alza επώνυμος για σας χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητοί αδερφοί καί αδελφή Alza.

    Ωραίο post για προσυλητισμό στην μία και μοναδική πραγματική θρησκεία.

    http://www.thechurchofgoogle.org/

    Παραθέτω πολύ πολύ συνοπτικά μόνο κάποιες αλήθειες που μας εστάλησαν με email τύπου 10 εντολών:

    Google is everywhere at once (Omnipresent).
    Google answers prayers.
    Google is potentially immortal.
    Google is infinite.
    Google remembers all.

    Τerm "Google" is searched for more than the terms "God", "Jesus", "Allah", "Buddha", "Christianity", "Islam", "Buddhism" and "Judaism" combined.

    Google bless us.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Με το άρθρο δεν μπορώ να διαφωνήσω σχεδόν πουθενά.
    Μερικές παρατηρήσεις μόνο.
    1) Εμένα με ενοχλεί η άποψη ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει.Το δικαίωμα σου να ρίχνεις γροθιές σταματά εκεί ακριβώς που αρχίζει η μύτη μου.Δηλαδή με αυτή τη λογική ο κάθε απολίτιστος έχει το δικαίωμα να κατηχεί τα παιδιά του σε ότι δόγμα γουστάρει, να τα κάνει ρατσιστές, φασίστες, πασόκους ή νεοδημοκράτες, χριστιανούς ή μουσουλμάνους, μισογύνηδες ακόμα και απλά αγράμματους μόνο και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να γεννηθούν παιδιά του. Θεωρώ ότι αυτό στερεί από μελλοντικούς πολίτες και ανθρώπους την δυνατότητα να επιλέξουν μόνοι τους ,όταν θα μπορούν, τι ακριβώς θέλουν να πιστεύουν και άρα δεν είναι καθόλου εντάξει.Και εξηγήστε μου σας παρακαλώ γιατί αν εγώ βγω και πω ότι πιστεύω ότι ο Απόλλων έριχνε βέλη με πανώλη στους Έλληνες στον Τρωικό πόλεμο θα με κλείσουν μέσα ενώ όταν ο κάθε ανεγκέφαλος λέει ότι κάποιος γεννήθηκε με παρθενογένεση πριν από 2000 χρόνια πέθανε και μετά αναστήθηκε εγώ πρέπει να σεβαστώ "τις αντιλήψεις " του..
    2)Επιθέσεις για την ορθογραφία είναι μαλακισμένες και κομπλεξικές. Τελευταία φορά που κοίταξα εδώ κάνουμε αντιπαράθεση ιδεών και όχι εξετάσεις για πανελλήνιες.H επίθεση στον άνθρωπο και όχι στο επιχείρημα είναι το πιο παλιό (και το πιο άθλιο) τρικ αντιπαράθεσης.
    3)Άσχετα με τον αν υπάρχει Θεός ή όχι το το είναι η εκκλησία δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Είναι η μεγαλύτερη συμμορία από καταβολής κόσμου. Οι μεγαλύτερες απάτες, γενοκτονίες έχουν γίνει στο όνομα του Θεού.Και το κατόρθωμα τους είναι όταν παρελαύνει ο αρχισυμμορίτης(οικουμενικός πατριάρχης,πάπας ή μουφτής) να του ρίχνουμε λουλούδια αντί για πέτρες η σκατά στην καλύτερη.
    4) Φίλε Jannis προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς θες να πεις αλλά δεν μπορώ. Είμαι 99% σίγουρος ότι δεν φταίω εγώ.. Τα λόγια σου πιο πολύ μοιάζουν ασυνάρτητα σλόγκαν κολλημένα μαζί παρά μια ολοκληρωμένη θεώρηση του κόσμου.. Ο manos παρόλο σκληρός δεν είχε πουθενά άδικο..
    5) Ο μόνος αληθινός Θεός είναι το Ζάρι.Και η μόνη Βίβλος είναι ο "Dice man" του Luke Rhinehart.
    May the Force be with you

    Gabriel Max Dark

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. LikeAPrayer χαβαλετζίδικη η εκκλησία του google. Όμως δεν το πιασα το 'αδελφή Alza' θες να μου το εξηγήσεις λίγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μόλις διάβασα ότι ο Κύριλλος (πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας) δήλωσε ότι το Τσερνομπίλ το έστειλε ο Θεός στους αμαρτωλούς..(χάθηκε να πάρει η μπάλα και την ξεκωλιάρα την μάνα σου να γλιτώναμε??) Την ίδια στιγμή στο Βατικανό ετοιμάζουν 3ήμερο προσκύνημα του αίματος του Πάπα Ιωάννη του 2 (αίμα που είχε φυλαχτεί από όταν έκανε θεραπείες).
    Εκκλησία = Μεσαίωνας??
    Μπα δεν νομίζω...
    Μάυρος Κακός Ψόφος ρε γαμιόλια...

    Gabriel Max Dark

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Gabriel Max Dark σωστος σε ολα...
    Τωρα σε οτι αφορα την επιθεση στο ατομο και οχι στα επιχειρηματα, εχεις γενικα δικιο ΑΛΛΑ...
    Το φαινομενο "ανορθογραφος χριστιαναρας" εχει παρει τεραστιες διαστασεις γενικα στο νετ, και θεωρω πως αποτελει τεκμηριο για τη νοητικη κατασταση και την παιδεια των ατομων αυτων (που εχουν το θρασος να μιλανε για "πνευματικοτητα" ξερω γω), καθως ξεφευγει απο τα ορια της τυχαιοτητας ή του στατιστικου λαθους, οποτε ειναι στοιχειο αξιο αναφορας. Και anyway η ανορθογραφια ωρες ωρες βγαζει ματι και σπαει πουτσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μεγάλη Παρασκευή και σουβλάκια απο τον Jimmy (Μύκονος), αυτή είναι η σωτηρία, αυτό είναι το μονοπάτι.

    Επίσης το ωραίο είναι ότι αν δεν αναστήσει ο Jeffireli δεν υφίσταται ανάσταση. Εδώ ο ΑΝΤ1 το τελευταίο επεισόδιο το βάζει να τελειώνει στρατηγικά στις 23.45 εκεί που πας να φύγεις για την actual (μη χέσω) Ανάσταση. Και φεύγεις έτσι με μια ικανοποίηση, εντάξει αναστήθηκε ο Ναζωραίος, πάμε τώρα στην εκκλησία να πάρουμε το φώς και μετά να γυρίσουμε να ξεκωλιαστούμε στο φαί.

    Πρρρρ εεεέλα Τζαααάκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μου φαινεται οτι πιο πολύ προσπαθείς να κρίνεις εμένα παρά αυτά που λέω.Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ κάτι με κλεμένα λόγια σοφίας,προσπαθώ στην επιθετική ροή του site να γράψω μια εναλακτική άποψη.Ισως τα λόγια μου για σενα να είσαι σοφά γιατι έχεις ελειψη απο νοητικό λεξιλόγιο αλλα είμαι σίγουρος οτι κάποιοι θα συμφωνήσουν μαζί μου.Γιαυτό μην προσπαθείς να με βγάλεις τσαρλατάνο.Το να μιλάς ομορφα διατηρεί ενα επίπεδο,το να ξεκινήσω να μπινελικώνω τον SecretofSteel που μου έχει σπάσει ταρχίδια δεν μου λέει κάτι.Αγνοώ για την πάρτυ του και απευθύνομαι σε άλλα μάτια που θα διαβάσουν το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μάγκες τσεκάρετε τα videakia του τσουνάμι στην Ιαπωνία να δείτε κάτι περίεργα όντα που τρέχουν και μετά αναρωτηθείτε ποιός είναι ο Θεός μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ασε ρε ανωνυμε, αμαρτωλοι θα ειναι κι αυτοι..

    @Gabriel Max Dark
    Ο μονος αληθινος θεος ειναι το Ιπταμενο Μακαρονοτερας. Ακολουθησε τον και στον παραδεισο σε περιμενει ενα ηφαιστειο μπυρας και ενα εργοσταστιο παραγωγης στριπερ! Εναντιωσου και στην κολαση η μπυρα θα ειναι ληγμενη και οι στριπερ θα εχουν αφροδισια νοσηματα...
    Μπουαχαχαχαχααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κοιτα Jannis... το θεμα δεν ειναι αν μια αποψη εκφραζεται επιθετικα, αλλα το περιεχομενο της. Η ακατασχετη μπουρδολογια των προηγουμενων ποστ σου δεν ειναι λαθος αποψη... γιατι βασικα δε νομιζω οτι μπορει καν να χαρακτηριστει αποψη.
    Οσο για το φτωχο μου "νοητικο λεξιλογιο" (wtf is νοητικο λεξιλογιο??? ουτε καν ο ιδιος καταλαβαινεις τι παπαριες αραδιαζεις)... προφανως παραμενει φτωχο, αφου αρκουμαι σε πραγματικες λεξεις και δεν κανω λεξιπλασιες ή μπουρδολογικους παπαρολογισμους (πχ νοητικο λεξιλογιο, αναπροσαρμοστη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΟΣΟ ΜΑΙΓΑΛΙΤΕΡΑ ΣΗΜΠΛΑΙΓΜΑΤΑ ΚΑΤΟΤΑΙΡΩΤΙΤΑΣ ΑΙΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΑΙΡΩ ΧΡΗΑΖΩΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΛΑΚΙΑ ΤΟΝ ΑΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΟΙΖΩΜΑΣΤΕ. ΟΤΑΝ ΩΜΟΣ ΤΙΝ ΑΝΑΖΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΑΙΝ ΤΙΝ ΒΡΕΙΣΚΟΥΜΕ, ΤΟΤΑΙ ΚΑΤΑΦΑΙΥΓΟΥΜΕ ΣΤΩΝ ΧΛΑΙΥΑΣΜΩ ΤΟΝ ΑΛΩΝ (ΩΠΟΥ ΜΑΣ "ΠΑΙΡΝΙ" ΒΑΙΒΑΙΑ)ΠΡΩΚΙΜΕΝΟΥ ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΥΤΩΚΟΛΑΚΕΥΤΟΥΜΕ. ΣΙΝΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΑΛΗΣΤΑ ΤΙΟΝ ΑΥΤΩΚΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑΖΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΜΠΟΥΡΩΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΣΤΙΝ ΑΜΟΙΝΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΟΙ ΤΙΣ ΜΙΟΝΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΕΣΘΑΝΩΜΑΣΤΕ. ΑΣ ΧΛΕΥΑΣΕΙ ΕΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. (ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ρε Secret ξερεις τι μου θυμίζεις???Τα παιδάκια παλιά που ερχόντουσαν στο σχολείο και επειδη τους ελεγε η μαμά τους να μην τρέχουν και ιδρώσουν καθόντουσαν σε μια γωνιά και σχολίαζαν.Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν τα μαμόθρεφτα του σχολείου.τα χαρακρηριζόμενα....της φάπας!!
    Αν δεν πέξεις μπάλα δεν θα μάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ντροπή σε όλους όσους κοροιδεύουν τα μυστήρια της θρησκείας μας! Είναι οι παραδόσεις μας και αν μη τι άλλο πρέπει να τις σεβόμαστε. Ότι δεν μπορούμε να βάλουμε κάτω απο το μικροσκόπιο δεν σημαίνει οτι δεν ισχύει. Εγώ προσωπικά έχω βρεθεί 2 φορές στα Ιεροσόλυμα και έχω δει τη φλόγα να ανάβει μπροστά μου! Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την προσωπική μου εμπειρία; Σταματήστε να είστε μικροπρεπείς και ξερόλες και ανοίξτε τα μάτια σας μπας και σας φωτίσει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ρε Jonny... Πρέπει πραγματικά να προσπάθησες για να γράψεις τόσες μαλακίες σε λίγες μόνο γραμμές.
    Πρώτα απ'όλα δεν "πρέπει" να σεβόμαστε τίποτα.Μόνο αυτά που έιναι άξια σεβασμού.
    Δέυτερον ότι δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω απο το μικροσκόπιο δεν ισχύει μέχρι να μπρορέσουμε να το βάλουμε.
    Όσο για την προσώπική σου εμπειρία το μόνο που έχω να πώ έιναι οτι ερχόμενος το πρωί στη δουλειά έιδα τον Elvis μαζί με τον Michael Jackson να πίνουν καφέ στο Flo στη Φωκίωνος.Μπορείς να αμφισβητήσεις τη προσωπική μου εμπειρία? εε??? Γι'αυτό υπάρχει το "μικροσκόπιο" για να γλιτώνουμε απο κάτι αλοπαρμένα θύματα σαν και σένα που βλέπουν φλόγες να ανάβουν απο το πουθένα..Στάμάτα να είσαι κορόιδο και άνοιξε λίγο τα αυτιά (κλείσε και το στόμα για καλύτερο αποτέλεσμα αν θες) μπας και μάθεις τίποτα..

    Gabriel Max Dark

    Υ.Γ Κάποτε ο Copperfield εξαφάνισε ολόκληρο άγαλμα τηε Ελεθευρίας. Τι φλόγες , λαμπάδες και μαλακίες.. Αυτός είναι ο αληθινός Θεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Gabriel μιλάς με τόση σιγουρια κ αυτοπεποίθηση.Ωραίο αυτο..πλασάρετε δυνατά.Να σε βάλω σένα τρυπάκι?Αν γινόσουν μάρτυρας σένα ανεξήγητο φαινόμενο(γιατι τέτοια φαινόμενα υπάρχουν,είτε θες να το συζητήσουμε είτε όχι),οχι απαραίτητα θρησκευτικό θαύμα,αλλα κάτι εξωπραγματικό για τα δεδομένα σου.Θα ήθελες σίγουρα να το μοιραστείς με δικούς σου ανθρώπους.Αν λοιπον τους πλησίαζες και τους το έλεγες και είχαν τα ίδια μυαλά μαζί σου τι θα γινόταν??Θα σε απόπερναν κατευθείαν,θα σου έλεγαν οτι εισαι ταραγμένος και δεν είδες καλά και θα αμφισβητούσαν τα ίδια σου τα μάτια.Θα ήσουν μόνος σε μια δική σου πραγματικότητα!Μοναξιά μου όλα!Δεν λέω να πιστεύεις οτι ακούς αλλα να είσαι δεκτικός στο τι μπορεί να πει ο αλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ρε Janni αγορι μου... που κολλαει τωρα η ψυχαναλυση που εκανες στο τελευταιο ποστ σου? Εισαι εντελως καθυστερημενος ή απλα το παιζεις?
    Εγω θελω να μου εξηγησεις τι σημαινει
    1.αναπροσαρμοστος
    2.νοητικο λεξιλογιο
    3.ΑνιδΕοτελής ιδέες
    για να πλουτισω το φτωχο λεξιλογιο μου, και μετα υποσχομαι να σταματησω να σε ειρωνευομαι.

    Τωρα οσον αφορα το προηγουμενο ποστ... μ αρεσει που απαντας σοβαρα ρε Gabriel.
    O alzas ειναι δε το καταλαβες? Χτες ελεγε οτι θελει χριστιανοτρολλς εδω μεσα για να γινει χαβαλες... ε και μπηκε να μας τρολλαρει τωρα.
    Σοβαρα τωρα, σε ατομα με τοσο σοβαρη εγκεφαλικη βλαβη δεν καθεσαι να φερεις λογικα επιχειρηματα. Χασιμο χρονου. Αλλα σε καταλαβαινω γιατι κι εγω καμια φορα πεφτω στην παγιδα οταν ακουω τοσο εξοργιστικα ηλιθιες παπαριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Και να ξεκαθαρίσω οτι δεν είμαι οπαδός του πίστευε και μη ερεύνα.Ολα τα ανεξήγητα εξηγούνται!!θα πρέπει να έχεις γνώσεις όμως.Να τολμάς και να σιωπάς.Ρώτα και θα μάθεις,ψάξε και θα βρείς λέει ο μάγος της καινής διαθήκης.Θεωρώ οτι κάτι είναι ανεξήγητο σε μας μεχρι να το μάθουμε...ρίχνοντας φώς σε αυτό περνάει στο χώρο της αντίληψης μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟ: Η ΘΥΣΙΑ ΣΟΥ ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΧΑΖΩΝ ΛΟΙΠΟΝ. Ο ΧΛΕΥΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΟΧΙ, ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΥΤΕ ΚΟΜΠΛΕΞ, ΟΥΤΕ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ. ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΑ ΧΛΕΥΑΖΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ.

    @John Woooo: Φίλε δε θέλω να σε απογοητεύσω αλλά παίζουν και ταχυδακτυλουργοί όπως όλοι μας ξέρουμε. Υπάρχουν πάαααααρα πολλοί τύποι που μπορούν να σου ανάψουν 1 λαμπάδα χωρίς να την ακουμπήσουν και να κάνουν πολυ πιο εντυπωσιακά κόλπα. Το θέμα είναι πως το κάνουν με μαγεία; Όχι φυσικά. Αναρωτήσου λοιπόν μήπως στηρίζεις όλες σου τις μεταφυσικές ανησυχίες σε έναν ταχυδακτυλουργό.

    @GabrielMax: Για να είμαστε ακριβείς, όπως ξέρεις ο Copperfield δεν εξαφάνισε τίποτα. Απλά εξαπάτησε τον κόσμο να πιστέψει οτι το έκανε. Απλά το διευκρινίζω γιατί έχω καταλάβη οτι είσαι λάτρης της ακρίβειας.

    @Nicolas: Είπες μεγάλη σοφία και υποκλίνομαι στα λακωνικά σου λόγια. Το μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία είναι στρωμένο με μπείκον και τζατζίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Για την αποφυγη παρεξηγησεων, ποσταρα πριν δω το ποστ του Janni στις 12.10 (ετσι κι αλλιως παλι μαλακιες ποσταρε), και το 1ο μισο της απαντησης παει στον Ανωνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Jannis,

    Πολύ καλό το ερώτημα. Θα απαντήσω και θα θέσω και ένα καινούργιο.Αν έβλεπα ένα , φαινομενικά, ανεξήγητο γεγονός πρώτα θα έψαχνα για λογική εξήγηση.Άν δεν υπήρχε καμία θα καταλάβαινα οτι μάλλον η αντίληψη μου με πρόδωσε.Είδα κάτι λάθος, μπέρδεψα κάτι με κάτι άλλο ή κάποιος πιο έξυπνος ή πιο προετοιμασμένος με ξεγέλασε.Είτε το πιστέυεις είτε όχι, παραισθήσεις,ψευδεσθήσεις,ταχυδακτυλουργικά κόλπα και απλά λάθη είναι πιο συνηθισμένα απο τα θάυματα.
    Αν τώρα το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο τότε η ακολουθία είναι εργαστήριο, έρευνα, εξήγηση, δημοσίευση, Nobel.
    Και τώρα το ερώτημα μου..
    Τι θα πρέπει να σου πει ή να σου δείξει κάποιος για να αποδεχτείς ότι έχεις λάθος?? Ας πούμε στο θέμα του αίματος, του υποσυνείδητου ή όποιο άλλο θέλεις..
    Ρωτώ γιατί ένα απο τα βασικότερα χαρακτηριστικά ψευδοθεωριών που εξηγούν τα πάντα και τίποτα είναι ότι είναι μη ελέγξιμες και μη επαληθέυσιμες.. Και αυτό δεν είναι τυχαίο..
    Σώζουν τα λαμόγια απο το να πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.. Και την ίδια λογική εξυπηρετεί και η ψευτοεπιστημονική ορολογία που χρησιμοποιείς..

    Gabriel Max Dark

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. http://peris-taseis.blogspot.com/2011/01/blog-post_20.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Peris-taseis+%28peris-taseis%29

    Λοιπόν αγόρια για να μην τσακώνεστε σας παρουσιάζω ένα σοβαρό θέμα που αξίζει σχολιασμό. Και μπορείτε να τσακωθείτε άνετα βασιζόμενοι στις εμπειρίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Η αλήθεια μάγκες βρίσκεται κάπου στη μέση. Υπάρχουν αρνητικά στην επιστήμη όπως υπάρχουν και θετικά, και υπάρχουν θετικά στη θρησκεία όπως υπάρχουν και αρνητικά (ο τρόπος που τα έγραψα φανερώνει προς τα πού κλίνω btw). Υπάρχουν ηλίθιοι, τσαρλατάνοι και απατεώνες επιστήμονες (ή θιασώτες της επιστήμης) και υπάρχουν πολλοί (και πολύ) ευφυείς άνθρωποι που πιστεύουν στη θρησκεία.

    Η μόνη αδιαμφισβήτητη αλήθεια (και απευθύνομαι σε όλους αυτή τη στιγμή, Alza, SecretOfSteel, Gabriel Knight εεε Max, Janni, ανώνυμο και ΑΝΩΝΥΜΟ) είναι η εξής: σε όποιo κι απ' τα δύο στρατόπεδα να ανήκεις (ή μάλλον τρια, αν βάλω μέσα και τους συγκαταβατικούς), αν νομίζεις ότι θα μεταπείσεις τους υπερμάχους του άλλου, είσαι στόκος. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Εχεις δίκιο Gabriel την ψευτοεπιστήμονική ορολογία χρησιμοποιώ αλλα είναι η μοναδική που ξέρουμε.Και εσύ αυτή χρησιμοποιείς.Ολος ο κόσμος αυτή χρησιμοιποιεί.(η μέθοδος του τρελού,του πιστού και του φανατικού).Τουλάχιστον εγώ εχω καταλάβει το θέατρο που παίζει η προσωπικότητα μου με κάθε ανθρωπο ξεχωριστά!Προσπαθώ να δώ την σκηνή και το έργο και οχι να είμαι ο 'ηθοποιός'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εκτακτη είδηση:
    Παπάς εθεάθει να αγοράζει καπότες απο περίπτερο!
    Η Θρησκεία απορρίπτεται! ...γατάκια

    Κοιτάτε το δέντρο και χάνεται το δάσος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Σιγά μωρή Τσιτάρα εσύ που βλέπεις όλο το δάσος. Και επιπλέον δεν επιτέθηκε κανείς στη θρησκεία βασισμένος σε παρατυπίες ανθρώπων, αλλά σε παράλογες και ψευδείς ιδέες και πεποιθήσεις. Έχει διαφορά αγαπητέ, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ιδέες και οι πεποιθήσεις είναι το δάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @Agou
    Στην επιστημη εξ ορισμου δεν υπαρχουν αρνητικα, γιατι πολυ απλα επιστημη ειναι η ανακαλυψη της αληθειας. Το τι θα γινει αυτη η αληθεια μετα, ειναι θεμα που δεν απτεται της επιστημης, αλλα της ωριμοτητας μιας κοινωνιας.
    Στη θρησκεια παλι εξ ορισμου πολυ απλα δεν υπαρχουν θετικα, γιατι θρησκεια οριζεται ως τυφλη πιστη σε αναποδεικτα δογματα (πιστευε και μη ερευνα, εξερευνησε με τις αισθησεις και οχι τη λογικη, και αλλα τετοια φαιδρα). Ποτε ιστορικα δεν προσεφερε κατι στον ανθρωπο ή την κοινωνια εκτος απο σκοταδισμο, και ουτε προκειται.
    Οσο για το πολλοι και πολυ ευφυεις πιστοι.εεε...ΝΟΤ??

    "If all atheists left the USA it would lose 93% of the National Academy of Sciences but less than 1% of the prison population"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ο κορυφαιος γιατρός Ramachandran είναι ίσως ο καλύτερος που μπορεί να σου μιλήσει για τον εγκέφαλο αυτή τη στιγμή.
    Ο ίδιος γράφει:



    Υπάρχουν πολλές διεργασίες του εγκεφάλου που ακόμα ανακαλύπτονται και ευθύνονται με "βαθιες εμπειρίες', 'ψευδείς εντυπώσεις' και πολλά άλλα. Διάολε, εχουν κατασκευάσει ακόμα και κράνος (λέγεται "διακρανιακός μαγνητικός διεγέρτης") το οποίο διεγείρει τις κατάλληλες περιοχές του εγκεφάλου και το υποκείμενο νιώθει θρησκευτικές εμπειρίες!)
    Επομένως δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις σίγουρα και η εμπειρία του καθενώς ΔΕΝ μπορεί να αποτελεί απόδειξη για εμένα.
    Αναφέρω τα παραπάνω όχι για να την πω στους πιστούς της παρέας, αλλα για να συζητήσουμε με λογική και κριτική σκέψη.

    Θα προτιμούσατε λοιπόν να ζείτε ένα ψέμα και να είστε ευτυχισμένοι ή να γνωρίζετε την αλήθεια παρόλο που μπορεί να είναι σκληρή;

    Το μπλε χάπι ή το κόκκινο χάπι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Aaarg! Μου έκοψε το κείμενο. Το ΄κολλάω' παρακάτω.

    "Υπάρχουν επιληπτικες κρισεις που εντοπίζονται στο στεφανιαιο συστημα του εγκεφαλου. Οι ασθενεις ισχυριζονται οτι τα 'συναισθηματα τους παιρνουν φωτια'. Πολλοι εχουν βαθιες θρησκευτικες εμπειριες, στις οποιες αντιλαμβανονται την παρουσια του θεου. Οι ιδιοι αναφερουν " Ξαφνικα ολα αποκτουν νοημα" και " Μπορω να δω την αληθιμη φυση του Συμπαντος" και αλλα τετοια.

    Ειναι ειρωνεια οτι η επιφοιτηση, η απόλυτη πεποιθηση οτι η Αληθεια επιτελους αποκαλυφθηκε, παραγεται στο στεφανιαιο συστημα, το οποιο εχει σχεση με τα συναισθηματα, και οχι στα 'σκεπτομενα', στα λογικα μερη του εγκεφαλου που περηφανευονται για την ικανοτητα τους να διακρινουν την αληθεια απο το ψεμα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Alza, αυτό που είπες για τους Ολυμπιακούς αγώνες το δέχομαι. Στα άλλα πάλι γι' αυτούς που μιλάνε για το Άγιο Φως, ε τι να σχολιάσω. Δεν θα καταφέρεις να τους πείσεις ότι από χημική άποψη πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάφλεξη, ακόμα και αν τους κουβαλήσεις τον Λαβουαζιέ και την Κιουρί μπροστά τους.
    Και οι μουσουλμάνοι τα ίδια και χειρότερα κάνουν: Κάθονται και προσκυνάνε σα μανιακοί μια μαύρη πέτρα που έπεσε από τον ουρανό. Όταν ο άλλος δεν την παλεύει και θέλει σώνει και καλά κάτι υπερφυσικό, ε τι να κάθεσαι να ασχολείσαι. Απλά, φρόντισε να μην σε πρήζει και να μην σε επιρρεάζει, that's all. Και πίστεψέ με, με δυσκολία το λέω αυτό που λέω, αλλά πρέπει κάποτε να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Οπως και ναχει μπράβο σε όσους μπήκαν να γράψουν.Φιαχτηκε πάλι πολυ ενδιαφερουσα κουβέντα με πολλές οπτικές.Απο κει και πέρα η κρίση του καθενός είναι σεβαστή.Θα συμφωνήσω με τον Ken.Σεβασμό και ελευθερία για όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ακόμα και για φανατικούς θρησκόληπτους;! Στο χώμα σκουλήκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Γεια σου Alza με τα ωραία σου.

    Σχετικά με κάποια σχόλια..

    Θεωρώ οτι είναι λίγο διαφορετικό να πιστεύεις γενικά σε μια "ανώτερη δύναμη", διαφορετικό σε κάποια οργανωμένη θρησκεία, και διαφορετικό στη "δικιά μας" θρησκεία. Για τα πρώτα δύο αντε και να τα συζητήσουμε σε φιλοσοφικό επίπεδο (όχι ότι θα αλλάξει κάτι).

    Αλλά για το τρίτο καταντάει γελοίο. Τι να συζητήσεις με κάποιον που πιστεύει ότι ένα υπερφυσικό ζόμπι από το Ισραήλ, γεννημένο από μια παρθένα και που είναι πατέρας του εαυτού του, μπορεί να τον κάνει να ζήσει για πάντα, αρκεί να τρώει συμβολικά τη σάρκα του και να του λέει ότι τον δέχεται σαν αφέντη του, έτσι ώστε εκείνο να διώξει το κακό από μέσα του που αρχικά μπήκε όταν μια γυναίκα, που φτιάχτηκε από κάτι πλευρά ενός άντρα, πείστηκε από ένα φίδι που μιλούσε να φάει ένα φρούτο από ένα μαγικό δέντρο;
    [Βλέπε R. Dawkins - που είναι Θεός.]

    Ανώνυμος ν.4321

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμε, αν και δεν είμαι σίγουρος, παίζει τα στοιχεία αυτής της ιστορίας να συμβολίζουν κάτι άλλο ποιο βαθύ.. Ή ίσως απόκτησε αυτή την έννοια αργότερα όταν καταλάβανε και αυτοί ότι ακούγεται υπερβολικό. ουφ τέσπα, δε ξέρω τι ισχύει, απλά το λέω σα τοποθέτηση, ότι 'μπορεί και'. 'Μπορεί και' να μην μας περνάνε για τόσο χαζούς ώστε να περιμέναν να το πιστέψουμε αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Παιδιά ας μη ξεχνάμε οτι, όταν γράφτηκαν τα εξαπλώθηκαν οι ιστορίες περί των θρησκειών, και όλα τα επακόλουθα παραμυθάκια, ο πολιτισμός ήταν στα σπάργανά του. Οι άνθρωποι ήξεραν ελάχιστα πράγματα για τον κόσμο σε σχέση με αυτά που ξέρουμε σήμερα. Αυτό σημαίνει οτι και οι συγγραφείς των κειμένων δεν μπορούσαν να φανταστούν οτι σε 2000 χρόνια οι άνθρωποι θα γελάνε με αυτά που γράφουν, γιατί για αυτούς ήταν πολύ φυσικό να πιστεύουν εύκολα ότι κατέβαινε στο κεφάλι του καθενός. Το λάθος του χριστιανισμού, και της κάθε θρησκείας που θέλει να προσεγγίσει κόσμο, είναι οτι δεν εξυγχρονίζεται και περιμένει απο τον κόσμο να πιστεύει σε ακριβώς αυτές τις χαζομάρες που περιγράφει ο φίλος Ανώνυμος v.4321. Η έννοια του συμβολισμού μπήκε αργότερα στην υπόθεση όταν οι παπάρες...έε παπάδες είδαν οτι άν δεν το αλλάξουν λίγο το παραμύθι, θα χαθεί η μπάλα.Και το κόλπο τους έπιασε γιατί κατάφεραν να κρατάνε ζωντανά τα παραμύθια, δίνοντάς τους συμβολικό χαρακτήρα. Άσχετο το οτι δεν γράφτηκαν συμβολικά. Άσχετο το οτι πραγματικα δεν συμβολίζουν τίποτα αξιόλογο. Στην πολιτική, δεν φταίνε οι πολιτικοί που είναι διεφθαρμένοι, φταίει ο κόσμος που τους ψηφίζει. Αντίστοιχα στη θρησκεία, φταίει ο κόσμος που τους πιστεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Το μόνο που θα ήθελα να γράψω,είναι οτι η θρησκεία είναι απλά μία νευρολογική διαταραχή και πως οι ακόλουθοί της,θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν άρρωστοι που χρίζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης...
    και να σας παραθέσω τα λόγια ενός τεράστιου Ανθρώπου...
    "Δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαβερό από τον οίκτο που αισθανόμαστε για τους αδύνατους και τους εκφυλισμένους,με λίγα λόγια,για αυτούς που αγκαλιάζει ο χριστιανισμός."
    "Δεν είναι,όμως,ανάγκη να περιφρονούμε τους χριστιανούς.Υπερβαίνουν κατά πολύ,τους πιθήκους,μέσα στη μέχρι αφέλειας πλάνη τους."
    -Friedrich Nietzsche-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ειναι ότι πιο ματαιόδοξο έχω ακούσει.Σου εύχομαι λοιπον οταν κάποια στιγμή θα χρειαστείς τον οίκτο και την λύπηση απο κάποιον ανώτερο σου που θα σεχει στριμώξει(γιατι σιγουρα υπάρχει παντα ένας ανώτερος απόλους μας)να σου δώσει αυτο ακριβώς που ζητάς.Ενα χαστούκι!
    Ενας άλλος μεγάλος άνθρωπος αναφέρει:
    Ενα κράτος δείχνει την ηγετική του κατάσταση απο το πως φαίρεται στους αδύναμους του!!!
    Υπάρχουν όντως πολλοί χριστιανοί που είναι αδύναμοι και κλάψες,αλλα δεν τους σπρώχνουμε στο γκρεμό.Τους μεαβιβάζουμε γνώση σιγα σιγά ωστε να εξελιχθούν.Βέβαια για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι γνώση.Ο οίκτος είναι αυτός που μας ευαισθητοποιει και μας κάνει να ξεχωρίζουμε απο τα ζώα.Μας κάνει ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Οκ παιδιά ας μην ξεχνάμε οτι και οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν πει μαλακίες. Οκ και εμένα μου άρεσε ανέκαθεν η ιδέα του υπερανθρώπου του Νίτσε, αλλά από κει και πέρα, ο οίκτος είναι ανθρώπινο συναίσθημα και άρα ένας υπερ-άνθρωπος θα το ΄χε και αυτό. Όχι οτι δεν υπάρχει νόημα σε αυτό που λέει ο Νίτσε. Γιατί δείχνοντας υπερβολικό οίκτο σε κάποιον αδύναμο, δεν τον βοηθάς να ισχυροποιηθεί. Λύνοντας τα προβλήματα κάποιου δεν τον κάνεις δυνατότερο. Βοηθώντας τον να τα λύσει μόνος του είναι κάτι όμως, και αυτός ο οίκτος μπορεί να είναι χρήσιμος ανά περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Δεν χωράει οίκτος σε κανένα ηγέτη και προσηλυτιστή καμίας θρησκείας σε αυτόν τον πλανήτη.
    Εντάξει υπερβάλλω..
    Έναν γρήγορο θάνατο μπορούμε να τον κανονίσουμε αλλά μέχρι εκεί..
    Και δεν έχει να κάνει με αδύναμους και δυνατούς.
    Ακριβώς επειδή είναι οι πιο δυνατοί πρέπει να συντριβούν. Επειδή βύθισαν τον κόσμο στο σκοτάδι και το αίμα όταν μπόρεσαν και επειδή αν τους επιτραπεί θα το ξανακάνουν. Επειδή κοιμούνται στο ίδιο κρεββάτι με την πολιτική εξουσία και δεν υπάρχει δικαστήριο αρκετά δυνατό και ανεξάρτητο για να τους δικάσει.Επειδή επιβιώνουν ποτίζοντας τους απελπισμένους με φρούδες ελπίδες και τάζουν βασίλεια που δεν μπορούν να παραδώσουν ενώ τους κλέβουν ασύστολα για να γεμίσουν τους ήδη παραφουσκωμένους λογαριασμούς τους στην Ελβετία.Γι'αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους η ύψιστη τιμωρία είναι η μόνη λύση.
    Όπως έχει πει και ο μεγάλος διδάσκαλος V.
    V: Violence can be used for good.
    Evey Hammond: What are you talking about?
    V: Justice.

    Όσο για τους υπόλοιπους όσοι έχουν ακόμα την ικανότητα να σκεφτούν θα έχουν θέση στη νέα κοινωνία.Οι άλλοι θα μείνουν στο περιθώριο και θα σβήσουν καθώς τα εργοστάσια παραγωγής πιστών(σχολεία) θα κλείσουν και στη θέση τους θα χτιστούν ιδρύματα που θα προάγουν την κριτική σκέψη και την υπεύθυνη στάση ζωής.
    Ξέρω ότι ακούγομαι σκληρός αλλά όλα τα παραπάνω είναι απλή φυσική.Κάθε δράση επιφέρει μια ίση και αντίθετη αντίδραση.Η δράση έγινε, τώρα είναι η σειρά μας.

    Gabriel Max Dark

    ΑπάντησηΔιαγραφή